Dodaj do ulubionych

Macie tak????

16.04.25, 17:39

Jestem na siebie mega wkurzona. Zaczynam remont mieszkania w związku z czym kupuje jakieś tam panele, baterie i inne stiuki weneckie. I.... wpada mi coś w oko, dość szybko się decyduje, pan/pani zapisuje zamówienie, a mnie się w tej sekundzie odpodobywuje☹️☹️☹️. Oczywiście nie mam odwagi odzamówić. W rezultacie jeszcze remont nie zaczęty, a mnie już się nie podoba efekt końcowy. Ma ktoś tak, czy tylko ja jestem "wyjątkowa" w tym względzie?
Obserwuj wątek
    • szarmszejk123 Re: Macie tak???? 16.04.25, 17:46
      Miałam tak, ale się odmiałam, bo kiedyś skończyłam w ten sposób z czymś na co już od początku nie mogłam patrzeć:p
      Wyszło mi w ostatecznym rozrachunku, że lepiej jest pobyć przez chwilę idiotką przed randomowym sprzedawca w Castoramie ( nie jesteś jedyną, wierz mi, on za chwilę i tak zapomni) niż potem cierpieć patrząc na to "coś" miesiącami :p
      • mizantropka_20 Re: Macie tak???? 16.04.25, 17:57
        Problem polega na tym, że wszystkie (dotychczasowe) zakupy robię w polecanych przez pana remontowca (pan jak najbardziej polecony, znany i wielokroć sprawdzony) sklepach. Jestem tam anonsowana, kuszona rabatami i w ogóle czuję się jak księżna Yorku. No cóż, jestem próżna, łapę się na lep, wybieram co na pierwszy rzut oka mi się spodoba, a później dzieje się co się dzieje😞. Tak tylko sobie piszę... Dzięki za wsparcie
        • szarmszejk123 Re: Macie tak???? 16.04.25, 17:59
          No to skoro jak księżna, to księżnej się może odwiedzić wszystko, wykorzystaj to :p
          • mizantropka_20 Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:07
            Piszesz???
            • szarmszejk123 Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:08
              No jasne!
      • malaperspektywa Re: Macie tak???? 16.04.25, 20:05
        Ostatnio tak miałam u tapicera. Najpierw przez godzinę siedziałam nad tkaninami, aż mi głupio było, że tyle czasu zajmuję. W końcu jak wybrałam materiał, złożyłam zamówienie i doszłam do samochodu to wróciłam i przepraszając zmieniłam na coś innego. Ale to chyba nic nowego bo od początku pan nie chciał mi pokazać wszystkich materiałów, które ma. Chyba wie czym to się kończy i pokazuje klientom tylko jakąś część. Mi pokazał za dużo, bo jestem dociekliwa i mało co, a nie zdecydowałabym się wcale. Tylko zdrowy rozsądek i to, że jechałam do niego 50 km zmusił mnie do podjęcia decyzji. A i tak całą drogę powrotną miałam zepsutą zastanawiając się czy dobrze wybrałam. Okropność. Ostatecznie szczęśliwie jestem zadowolona, ale dobrze, że wróciłam i zmieniłam kolor na bardziej klasyczny i stonowany. No niestety przy remontach i podobnych tematach to chyba część przypadek.
    • zerlinda Re: Macie tak???? 16.04.25, 17:52
      Nie, nie mam tak.
      • mizantropka_20 Re: Macie tak???? 16.04.25, 17:59
        Zazdroszczę
    • alina460 Re: Macie tak???? 16.04.25, 17:53
      Nie, ja mam zawsze przemyślaną wizję, bo boję się wtopic. Zbyt drogo by mnie to kosztowało, nie tylko w sensie finansowym.
    • nangaparbat3 Re: Macie tak???? 16.04.25, 17:57
      Gdybym zamówiła była stiuki weneckie, to bym odmówiła.
      A serio: obiecałam sobie, że żadnych remontów, do śmierci! Konieczne naprawy, jakieś odświeżenie, mała zmiana- ok. Ale prawdziwy remont - po moim trupie!
      • mizantropka_20 Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:01
        To mój ostatni w życiu, miało być pięknie, wyjdzie jak zwykle
        • szarmszejk123 Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:01
          Ty masz te stiuki już położone?
          • mizantropka_20 Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:21
            To nie są stiuki w sensie stiuków, tylko rodzaj tynku ozdobnego o takiej nazwie. Będzie położony w łazience, zaimpregnowany żywicą coby robić za piętrowe płytki. Płytki mam cudownej urody, które zostają, są położone na wysokość jednego poziomu nad wanną. Na resztę ściany/ ścian pójdzie ów stiuk. I teraz kminię, że jednak powinien być ten, z następnej strony wzornika
            • szarmszejk123 Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:23
              Wiem, co to jest wink bardzo popularne we Włoszech:p
              Nie zastanawiaj się nawet, tego typu zmiany to przy remontach normalka smile
            • nangaparbat3 Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:25
              Jeśli łazienka jest duża duża, to będzie ładnie. Jeśli za mała, to dołóż luster na ścianach, jak największych. Zresztą jak wielka też to zrób, lustra w łazience są ekstra
              • mizantropka_20 Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:37
                Lustrom mówię stanowcze raczej nie!!! Primo po pierwsze, nie znoszę swojego widoku, do tego stopnia, że albo siebie nie poznaje, albo jestem bardzo zniesmaczona. Primo po drugie, kto tą mnogość luster będzie pucował?
                • turbinkamalinka Re: Macie tak???? 16.04.25, 19:41
                  mizantropka_20 napisała:

> Lustrom mówię stanowcze raczej nie!!! Primo po pierwsze, nie znoszę swojego wid
                  > oku, do tego stopnia, że albo siebie nie poznaje, albo jestem bardzo zniesmaczo
                  > na. Primo po drugie, kto tą mnogość luster będzie pucował?
                  >
                  Też nie lubię luster. Nie dlatego że jestem brzydka😂, lustra moim zdaniem robią brzydki efekt i nie nadają pomieszczeniom uroku. Jedno lustro w łazience jest ok ale więcej to po moim trupie.
      • princy-mincy Re: Macie tak???? 16.04.25, 20:17
        Za młoda jestem na takie remonty. Myślę, że przede mną jeszcze z dwie modernizację kuchni, łazienki i wymiany drzwi. Nie mówiąc już o zmianach typu wymiana mebli do pokoju dziennego, sprzętu AGD i RTV, malowania raz na 5 lat itp.
        No ale mam w planach pożyć jeszcze z 40 lat, może więcej.
    • jkl13 Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:11
      Skoro wolisz do końca życia mieszkać we wnętrzu, które Ci się nie podoba, zamiast znieść kilka minut dyskomfortu i odwołać zamówienie, to droga wolna. Każdemu według potrzeb.
    • login.na.raz Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:13
      Mam tak samo sad Remont prawie skończony, a ja nie mogę już patrzeć na świeżo zrobioną łazienkę sad
      • mizantropka_20 Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:21
        Wspieram
    • princy-mincy Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:14
      Nie, bo najpierw robie projekt z kims, kto sie zna lepiej niz ja.
      Potem kupuje grube rzeczy typu wlasnie parkiet, bialy montaz plytki itp. Jeszcze mi sie koncepcja nie odmienila w trakcie zmiany.
      I nie mam pojecia co to znaczy, ze nie masz odwagi odwolac zamowienia. Wolisz je zwracac juz po odbiorze? Przeciez teraz mniej zachodu.
      • mizantropka_20 Re: Macie tak???? 16.04.25, 19:51
        Toż właśnie chodzi o wybór, np. panele, wybrałam, zamówiłam, a teraz mi się wydaje, że ładniejsze były te nie zamówione. I tak w kółko. Jestem tak nakręcona, że aż rezonuje. Tym bardziej, że może się okazać, że jak zmienię zamówienie, to okaże się... I tak ka do zet, jak mawiał klasyk. Z wiekiem mi się tak porobiło
        • princy-mincy Re: Macie tak???? 16.04.25, 20:26
          U mnie wyglądało to tak, że projektantka zrobiła ogólny zarys, np jasny parkiet, jasny brąz płytek do łazienki (imitacja drewna).
          Potem pojechaliśmy we trójkę (ona,mąż i ja) do salonu i wybieraliśmy parkiet pod kolor projektu- taki jasny parkiet można było zrobić z różnych rodzajów drewna, różne odcienie, różne klepki.
          Podobnie plytki- miały być białe i brązowe imitujące drewniane. Wybraliśmy białe półmatowe (był też pełen mat i połysk) oraz dwa rodzaje płytek imitujących drewno w tej samej gamie kolorystycznej.
          Nie zamówiliśmy od razu, ale wróciliśmy do tych samych salonów po kilku dniach i sprawdzaliśmy, czy to nadal te, czy może inne byłyby lepsze. Płytki zostały te same, ale parkiet zmieniliśmy na ten drugi, który odpadł na samym końcu.
          Jak wybierałam biały montaż, to oglądałam zdjęcia na telefonie, na komputerze i na żywo. Miałam zapisane, co mi się podoba z telefonu i komputera a co najlepiej wyglądało na żywo
          Nie podejmowaliśmy żadnej decyzji pochopnie a mimo to dopiero piąta umywalka przywieziona do domu pasowała nam do już istniejących mebli i płytek. Poprzednie były tylko przymierzane bez montażu i oddawane.
          • mizantropka_20 Re: Macie tak???? 16.04.25, 21:07
            Dobry patent, ale dla mnie niewykonalny: nie mam auta, męża ani projektantki. Mam za to specyficzny gust i mocną niepewność decyzyjną. Widmo, że ten remont jest nie tylko ostatni, ale ostateczny dodatkowo mnie stresuje.
            • pepsi.only Re: Macie tak???? 16.04.25, 21:32
              W niedzielę zajrzeliśmy do castoramy (przy okazji całkiem innych zakupow ) i wstępnie wybrałam panele- 3 różne podobają mi się. Na jakie ostatecznie zdecyduję się, to będzie kwestia pieniędzy.
              Bo na razie wybierałam oczami wink, a jak trzeba będzie zamówić, to będę patrzyła portfelem tongue_out
              • mizantropka_20 Re: Macie tak???? 16.04.25, 21:53
                No ja nie do końca chce patrzeć portfelem, kupuję docelowo i jakość musi być dobra, a to niestety kosztuje... Całe życie patrzyłam portfelem, ale wtedy nie przerażała mnie wizja następnego remontu, zresztą kilka razy się przeprowadzałam, co też warunkowało pewną tymczasowość.
                • pepsi.only Re: Macie tak???? 16.04.25, 21:58
                  Ależ ja właśnie wybrałam już coś co mi się podoba, w dodatku 3 różne spodobały mi się. Nie patrzyłam wcale na cenę, wyłacznie na wygląd.
                  A dopiero tą ostateczną decyzję podejmę przy płaceniu- opcja najtańsza niekoniecznie satysfakcjonuje mnie, a wybiorę możliwie najlepszą jakość na jaką mnie stać. Ale już z tych 3, które mi się podobają.
        • login.na.raz Re: Macie tak???? 16.04.25, 20:27
          Jak ja cię dobrze rozumiem!
    • volta2 Re: Macie tak???? 16.04.25, 18:55
      no nie, nie mam tak
      raczej mam w drugą stronę. dotąd szukałam materiału na zasłony, że przez rok mieszkaliśmy z gołymi oknami, ale w końcu trafiłam co potrzebowałam
      i dotąt nie mogliśmy sie zdecydować na zakup odpowiednio ładnego żyrandola do kuchni, ze po 5 latach mieszkanie z wiszącą smętnie zarówką wynajęliśmy i lokator kupił najtańszy z ikei i zamontował na swój koszt. potem nam go zostawił w spadku i nawet kasy nie wziął. mieszkanie po 10 latach sprzedaliśmy z tym żyrandolem własniesmile
      prawda jest taka, że długo wybieramy/namyślamy się/jesteśmy w stanie na coś poczekać, że jak już mamy, to może służyć lata i nie ma, że sie odzamówi, odzobaczy czy odpodoba
      • princy-mincy Re: Macie tak???? 16.04.25, 20:29
        Ja też tak mam, przez ponad rok nie mieliśmy na dole zasłon, bo żadne nam się nie podobały. W końcu uszyła mi je krawcowa w sklepie z firanami i zasłonami.
        Jeśli chodzi o żyrandole to zawężamy wybór do dwóch, trzech max, kupujemy, przymierzamy na żywo i oddajemy te,które nam nie pasują.
    • mama-ola Re: Macie tak???? 16.04.25, 19:17
      Wiesz, go to MBTI? Taki system typów ludzkich:
      Extraversion (E) or Introversion (I): How you direct your energy
      Sensing (S) or Intuition (N): How you take in information
      Thinking (T) or Feeling (F): How you make decisions
      Judging (J) or Perceiving (P): How you approach the outside world

To swoje zachowanie, które opisałaś, podpada pod P (Perceiving).
      Taka jesteś i nie zmienisz. Za to samoświadomość w tym względzie może byłaby dla Ciebie cenna.
      • mizantropka_20 Re: Macie tak???? 16.04.25, 19:57
        Wyguglałam, ale wstyd powiedzieć niewiele zrozumiałam
    • pepsi.only Re: Macie tak???? 16.04.25, 21:25
      Oj nie... uncertain
      Mam dokładnie odwrotnie. Ostatnio tyle dzieje się, tempo narzucone i podejmuję decyzja, za decyzją, i jak cokolwiek uda mi się ustalić, zamówić, zarezerwować, to od razu odhaczam na check liście, i zapominam, przechodzę do kolejnej pozycji- żadnego analizowania, tracenia czasu i uwagi na to co już za mną, i zaśmiecania umysłu. Patrzę jedynie co przede mną.
      Czasem, bywa i tak, że jakiś temat do mnie wraca (coś co już było ustalone, zamówione, odhaczone na liście itd. ) to wtedy się dopiero irytuję...wrrr...
    • kanna Re: Macie tak???? 16.04.25, 22:34
      Wybierz, co Ci się podoba, każ zapisać, a potem wróć jutro, żeby sfinalizować zakup smile
    • hosta_73 Re: Macie tak???? 17.04.25, 08:26
      Wierz mi, że dla sprzedawców to nic nowego. Lepiej odmówić jak najszybciej niż męczyć się z czymś co się nie podoba już od początku.
    • madame_edith Re: Macie tak???? 17.04.25, 09:33
      Wiem o czym piszesz, też mi się czasemciężko zdecydować (a mówią, że od przybytku głowa nie boli).
      Nie obawiaj się zmienić zdanie zanim ci to położą. Już tak miałam, że żałowałam jakiejś decyzji i nie, nie przyzwyczaiłam się, wpienia mnie to za każdym razem, jak spojrzę.
    • bona.sforza Re: Macie tak???? 17.04.25, 11:09
      Może bym i tak miala, bo ja się szybko decyduję ale takie grubsze rzeczy to uzgadniam z mężem. I on gra rolę adwokata diabła, aż jestem na 100% pewna, że to, a nie nic innego.
      Ale też zdarzają się nagle zmiany decyzji - i dopóki nie jest to położone możesz zmienić zdanie!
      Dlatego nawet głupie majtki możesz oddać, o ile z metką i nieużywane, a co dopiero płytki i deski...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka