Dodaj do ulubionych

remont łazienki - dorada

24.04.25, 12:13
Łazienka malutka - 1,5 x 2,2 m (na rysunku jest więcej). Chcę zamiast wanny zrobić kabinę prysznicową i przenieść umywalkę na przeciwną stronę. Czy umywalka powinna być na wprost drzwi, czy tam pralka? Czy kabina na całą ścianę, czy na część? Gdzie szafki? Jakieś inne pomysły?
Obserwuj wątek
    • eva_evka Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:18
      Nic nie rozumiem z tego rysunku smile
      Ale do malutkich łazienek fajnie się sprawdzają składane kabiny prysznicowe.
      • ewa_2009 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:29
        Jest narysowane, jak obecnie wygląda łazienka - wanna, umywalka, gdzie są drzwi. Jak tego można nie rozumieć?
        Składane - czyli ze składanymi drzwiami?
        • 1matka-polka Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:33
          Nie, sa cale skladane kabiny. Ale nadal potrzebuja tych 90 cm po rozlozeniu.
        • eva_evka Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:53
          Coś takiego: i na 100% widziałam 80x80, więc pewnie są i inne, tylko trzeba poszukać w katalogach.
          • 1matka-polka Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 15:28
            eva_evka napisała:

> Coś takiego: i na 100% widziałam 80x80,

Ale to juz jest dla mnie niewygodne, zahaczam o armaturę, a wymiary mam przeciętne.
    • alpepe Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:24
      Jesteś ograniczona pionami. Chcesz robić jakieś dziwne zabudowy na ścianie, o ile nie da się nich kuć, i kombinować?
      • ewa_2009 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:30
        O jakich zabudowach mówisz?
        • alpepe Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:35
          No chyba nie chcesz mieć rur na wierzchu?
          • ewa_2009 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:37
            W tej chwili nie mam, to dlaczego miałabym mieć po remoncie?
            • 1matka-polka Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:41
              ewa_2009 napisała:

> W tej chwili nie mam, to dlaczego miałabym mieć po remoncie?

A bedziesz kuc podłogę? Bo scian w bloku z lat 60 nie skujesz, gdyz porobią sie dziury na wylot i w ogole wszystko sie posypie...
              • ewa_2009 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 13:38
                to jest blok z lat 90 smile
                • 1matka-polka Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 15:29
                  ewa_2009 napisała:

> to jest blok z lat 90 smile

Z czego sciany?
                  • ewa_2009 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 21:06
                    z cegieł
              • beata985 Re: remont łazienki - dorada 25.04.25, 12:37
                Musi zapytać człowieka od ekipy remontowej ...ja przeniosłam sobie umywalkę na inną stronę, ścian nie trzeba było kuc bo przecież podłączenia są na zewnątrz....instalacje pociągnęli w podłodze....ale zeobilam sobie 3 projekty w razie gdyby się jednak nie dało
            • arthwen Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:48
              Bo zastanawiasz sie czy nie przenieść umywalki całkiem w inne miejsce, na przeciwko drzwi? Chcesz mieć ją podpiętą do kanalizacji a kran do ciepłej i zimnej wody, czy tak tylko dla ozdoby ma stać?
              • milupaa Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 20:58
                😅 Co ty bredzisz, instalacje do umywalki prowadzi się w ścianach. No chyba że jakieś wybitnie cienkie ściany są.
                • arthwen Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 22:05
                  W moim starym mieszkaniu np się nie dało. Ścianka działowa grubości 6 cm, z pustaka.
      • milupaa Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 21:04
        A pion tutaj jest jeden, niczym nie jest ograniczona.
    • 1matka-polka Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:29
      Jesli planujesz kabine w tym kącie przy pionie, to zapomnij, bo wanna ma szerokosc 70-75, a wygodna kabina 80x100, albo 90x90.
      • ewa_2009 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:35
        Wiem o tym, kabina będzie szersza niż wanna, dlatego muszę przenieść umywalkę. Jak pisałam, nie wiem, czy kabina na całą szerokość.
        • 1matka-polka Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:40
          ewa_2009 napisała:

> Wiem o tym, kabina będzie szersza niż wanna, dlatego muszę przenieść umywalkę.

Ale tam masz wnękę, to co ci da przeniesienie umywalki?
          • aankaa Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 18:46
            może we wnękę da się upchnąć pralkę?
          • mikams75 Re: remont łazienki - dorada 25.04.25, 16:18
            Zależy jak głęboka ta wnęka. Może akurat na półki pod prysznicem.
    • 1matka-polka Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:39
      Patrzac na rysunek, tak jak jest. To mozesz zrobić tak: kabina w prawym górnym rogu, pralka w prawym dolnym (zakladajac ze sciana przy wannie ma te 180 cm). Umywalka na srodku sciany po lewej, w swietle drzwi. Jakaś szafka w lewym gornym rogu.
    • pepsi.only Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:40
      Nic ze zdjęcia nie można zrozumieć,
      ale zamiast wanny prysznic- to zawsze spoko pomysł, nawet w dużej łazience, a co dopiero w takim maleństwie; proponuję składane drzwi - to znów więcej przestrzeni.
      Umywalka - to chyba zależy jak idą piony, ale ja starałabym się (jeśli się da) zrobić umywalkę obok pralki,
      i jeśli ta pralka nie jest od góry otwierana, to dobrze funkcjonuje jedne ciąg blatu nad pralką i pod umywalką.
      • 1matka-polka Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:42
        pepsi.only napisała:

> Nic ze zdjęcia nie można zrozumieć,
        >

Jprdle, nastepna.🤦
        • arthwen Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:50
          Jak się wstawia takie skany robione jakimś ziemniakiem, bez chociażby podstawowego wyczyszczenia obrazka, to potem nie powinno się dziwić, że ludzie piszą, że nieczytelne.
          • arthwen Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 12:52
            Przy czym ja akurat umiem czytać takie badziwie, bo jestem przyzwyczajona do nieczytelnej, starej dokumentacji.
            • milupaa Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 21:05
              Ja tu wszystko rozumiem tylko mi wymiarów brakuje 😀
        • taje Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 22:17
          Ja też niewiele rozumiem z rysunku, a normalne plany umiem czytać. To mi wygląda nie na jedno pomieszczenia, a dwa: wc i łazienkę i w każdym jest umywalka. Autorka nie umie sensownie zadać pytania - co to niby znaczy " Łazienka malutka - 1,5 x 2,2 m (na rysunku jest więcej)."? Więcej czego? Do tego brak wymiarów. To już lepiej plan na kartce narysować, a nie takie badziewie wrzucać.
    • mava12 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 13:27
      a możesz przeniesć umywalke na stronę przeciwną? przecież to zalezy gdzie masz przyłącza.
      Niestety, to dosyć ogranicza manewry. Wiem coś o tym bo powiekszałam WC o kabinę i miałam zupełnie inna wizję a trzeba było dostosować sie do przyłączy. Czyli do pionu z wodą, kanalizacją.
      Skonsultuj sie może najpierw z hydraulikiem, co możesz zrobić.
      ps. rys. faktycznie beznadziejny, ty masz ten obraz w głowie ale inni patrza po raz pierwszy. Gdzie obecnie jest pralka?
      • ewa_2009 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 13:42
        Pralka stoi naprzeciw drzwi. Tak, da się zrobić umywalką na przeciwległej ścianie.
        • mava12 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 15:21
          ja bym połączyła WC z łazienką, naprawdę potrzebne są osobne?
          Wtedy masz tylko jedna umywalke, którą (tę z wc ale wiekszą) zostawiłabym na obecnym miejscu, tylko przekręcając o 90 stopni w lewo, i dorabiając barkujaca ścianke, w szerokości - bo pewnie ta obecna byłby za krótka/wąska. Za tą ścianką postawiłabym pralkę a nad nią półki. Czyli powstałaby wneka za umywalką. Wneka z pralką i półkami, które mozna zasłonić żaluzją (u mnie tak jest)
          Kabine prysznicową (dużą i wygodną) postawiłabym na przeciwległej ścianie, czyli tam, gdzie teraz planujesz przenieść umywalke.
          Dodatkowe szafkę/szafki na kosmetyki no to tam gdzie zostanie miejsce i jak będzie najwygodniej
      • milupaa Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 21:09
        Mylisz pojęcia. Pion tu jest jeden. Przyłącza można przenieśc, poza odpływem od wanny. To że ludzie dostosowują się do istniejących przyłączy w-k to dlatego, że nie chcą robić dużego remontu i kuc ścian, albo zwyczajnie brakuje im wiedzy że to można przenieść. Umywalkę praktycznie dowolnie.
    • chatgris01 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 14:42
      Chyba nigdy nie widziałaś malutkiej łazienki cool (nie, żebym twierdziła, że ta jest duża, noale).
    • szmytka1 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 14:57
      Mam bardzo podobny metraż, bo 170 x 2,10 moze. Jak miał być remont, to powiedziałam tylko, że chce wywalic wannę resztę ogarnęła firma. Pralka 60 cm głębokości, po otworzeniu drzwiczek zabiera 1.1 m przestrzeni. Zatem stojąc w otwartych drzwiach łazienki będzie wygodnie wyjąć pranie. Większość drzwiczek otwiera się też w lewo, jeśli dobrze to rozumiem. Tak będzie git.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 18:23
      Ja bym umywalkę rzeczywiście przeniosła na przeciwległą ścianę, obok pralka, nad nią blat i umywalka w blacie.
      Ale wannę bym zostawiła, taką z parawanem i prysznic w wannie.
      Wanna jest potrzebna, żeby się czasem pomoczyć w ciepłej wodzie, albo uprać coś dużego, albo umyć coś dużego.
      Syn sobie w mieszkaniu prysznic zrobił zamiast wanny, a teraz do mnie przyjeżdża, co jakiś czas, żeby się w wannie wymoczyć, bo mówi, że to inny stopień czystości, jak się w wodzie z solą poleży.
      • aankaa Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 18:50
        jest firma, która dorabia drzwiczki do istniejącej wanny. Pytanie tylko, czy działają tam gdzie mieszka wątkodajka.
        Wtedy masz komfort wanny + kabinę (trzeba tylko dać parawan), to której wygodnie się wchodzi
      • ewa_2009 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 21:07
        Wymiary podałam w poście startowym - ma 150 cm
        • eva_evka Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 21:10
          A myślałaś, zeby zostawić umywalkę tam, gdzie jest, po lewej pralka, a kabina na drugiej ścianie?
    • milupaa Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 20:56
      Umywalka na wprost drzwi. Obok słupek, funkcjonalne do małych łazienek są szafki lustrzane z oświetleniem nad umywalka. Jakiej długości jest ściana z wanną? Od tego zależy czy upchnąć tam kabinę i pralkę czy sama kabinę.
    • milupaa Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 21:02
      A nie chcesz tych pomieszczeń połączyć? Za duży remont? Trzeba by wyprostować ta cześć gdzie są wejścia zabierając cześć zapewne przedpokoju, w efekcie wyjdzie całościowy kwadrat do aranżacji. Łazienka powiększona.
    • milupaa Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 21:42
      Ah są wymiary, dobra wymyśliłam. Na wprost drzwi szafka z umywalka wpuszczana i obok pralka, wszystko przykryte 1 blatem. Nad szafka lustrzana wisząca. Po prawej kabina na całą ścianę, a ta wneke zabudować robiąc w niej polki (na kosmetyki i rzeczy do kąpieli). Ta wnęka ma na oko ok 20 cm głębokości. Zrobić rozsuwane drzwi 130 na całą szerokość, może być też tylko ścianka prysznicowa. W miejscu obecnej umywalki płaski grzejnik aby za bardzo nie wystawał.
      • ewa_2009 Re: remont łazienki - dorada 25.04.25, 10:39
        Dziękuję bardzo. Mam z ciekawości pytanie do trzeciego zdjęcia - co jest pod umywalką? To jakaś szafka? Wygląda na pierwszy rzut oka jak zamknięcie na stałe.
        I jeszcze - czy w niewielkiej łazience jest sens robić ścianę z prysznicem w innym kolorze? Podoba mi się to, ale teraz mam bardzo jasne płytki i łazienka wygląda na większą. Każdy kontrast ją chyba pomniejszy.
        • eva_evka Re: remont łazienki - dorada 25.04.25, 10:48
          Co do 3 zdjęcia to chyba szuflady.
        • alicia033 Re: remont łazienki - dorada 25.04.25, 10:59
          ewa_2009 napisała:

> Wygląda na pierwszy rzut oka jak zamknięcie na stałe.

raczej jak szafka z szufladami.
          • 1matka-polka Re: remont łazienki - dorada 25.04.25, 12:05
            alicia033 napisała:

> ewa_2009 napisała:
            >
            > > Wygląda na pierwszy rzut oka jak zamknięcie na stałe.
            >
            > raczej jak szafka z szufladami.

Chcialabym czasami zobaczyc swiat cudzymi oczami...
        • milupaa Re: remont łazienki - dorada 25.04.25, 12:18
          Szafka z szufladami. Oczywiście że jest sens, można ścianę z prysznicem wyróżnić, jedna ciemniejsza ściana nie pomniejszy łazienki 🙂 Łazienka powinna być jasna, raczej bez dekorow ewentualnie minimalnie ale nie znaczy że ma być nudna.
    • tania.dorada Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 22:04
      Nie kumam co jest na rysunku ale wymyślając miejsce dla pralki bierz pod uwagę ze musisz ją być w stanie otworzyć więc patrz gdzie się zmieści z otwartymi drzwiami.
    • koronka2012 Re: remont łazienki - dorada 24.04.25, 23:32
      Ja bym przede wszystkim połączyła te dwa pomieszczenia nawet dając skośną ścianę z drzwiami wejściowymi.
      Miałam dwie równie małe łazienki w poprzednim mieszkaniu zawsze mnie wkurzało że pomiedzy nimi są piony i nic nie da się zrobić
      • milupaa Re: remont łazienki - dorada 25.04.25, 12:20
        Tez bym je połączyła. Ścianka przy wc zostanie bo tam są piony więc można ją nawet nieco wydłużyć i wc będzie wydzielone.
    • tairo Re: remont łazienki - dorada 25.04.25, 14:52
      Bez dokładnych wymiarów to można sobie pofantazjować, a nie coś konkretnego poradzić.
      Wklej większy kawałek planu - i dodaj wymiary wszystkich ścian łazienki i WC.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka