Dodaj do ulubionych

Konkursowe rozterki

12.06.25, 14:07
Mam pytanie przede wszystkim do emam mających dzieci w szkole podstawowej, chociaż opinie innych też mile widziane.
Zadzwoniła do mnie wczoraj koleżanka z prośbą o zagłosowanie na jej 10 letnią wnuczkę, która startuje w jakimś konkursie. Powiedziała, że to pomysł wnuczki. Zaskoczyło mnie to i jakoś głupio zareagowałam niby żartem, że to wygląda na korupcję. Koleżanka nie zwracając na to uwagi zaczęła mnie instruować, jak znaleźć w sieci ów konkurs
zalogować się i... I wtedy jeszcze głupiej spytałam - Czego wy chcecie nauczyć dzieci takim konkursem? Oszustwa?
Wtedy koleżanka na moment zamilkła, a potem wycedziła: Już nic nie chcę.zobaczysz, jak twoje wnuki będą w szkole! I rozłączyła się. Po chwili przyszedł sms /.../Przepraszam że zawracałam Ci głowę. Dla Twojej info dzieci rodzice i znajomi agitują żeby głosować na ich prace. Taka jest idea konkursu. Trochę zaskoczyły mnie Twoje komentarze i zabrakło mi słów żeby wytłumaczyć. /.../

I teraz właśnie to pytanie do matek: Czy to jest teraz standard, że organizuje się takie konkursy?

Przyznaję, że mam pewne problemy z ogarnięciem rzeczywistości. Miałam udar pół roku temu i w jakiś dziwaczny sposób poszatkowało mi pamięć. To trudne doświadczenie - białe plamy w najmniej oczekiwanych momentach.
Żeby nie musieć tłumaczyć tego każdemu - ograniczyłam do minimum grono znajomych (bo przeważnie spotykałam się z zarzutami udawania niepamięci) Na dodatek nie pamiętam, czy ta koleżanka wie o moim problemie.
Obserwuj wątek
    • 1matka-polka Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 14:12
      Podoba mi się, nowa jakość na ematce...
    • memphis90 Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 14:20
      >teraz właśnie to pytanie do matek: Czy to jest >teraz standard, że organizuje się takie konkursy?

Konkursy, w których nie ma jury, a zwycięzcę wyłania się przez głosowanie online, w którym to głosowaniu uczestniczą rodziny i znajomi uczestników (albowiem randomowego Kowalskiego z Zakopanego nijak nie interesuje konkurs na laurkę dla mamy dla klas 1-3 szkoły podstawowej w Suwałkach)? Tak, są takie konkursy. Czy mają sens- moim zdaniem nie, niemniej istnieją. Czy zagłosowanie na wnuczkę koleżanki to „oszustwo” lub „korupcja” - nie wiem, skąd potrzeba używania tak wielkich słow w sytuacji, w której realizuje się zasadę wyłaniania zwycięzcy narzuconą przez samego organizatora konkursu.

Imo powinnaś przeprosić koleżankę.
      • kanciasta Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 16:16
        memphis90 napisała:

> >teraz właśnie to pytanie do matek: Czy to jest >teraz standard, że org
        > anizuje się takie konkursy?
        >
        > Konkursy, w których nie ma jury, a zwycięzcę wyłania się przez głosowanie onlin
        > e, w którym to głosowaniu uczestniczą rodziny i znajomi uczestników (albowiem r
        > andomowego Kowalskiego z Zakopanego nijak nie interesuje konkurs na laurkę dla
        > mamy dla klas 1-3 szkoły podstawowej w Suwałkach)? Tak, są takie konkursy. Czy
        > mają sens- moim zdaniem nie, niemniej istnieją. Czy zagłosowanie na wnuczkę kol
        > eżanki to „oszustwo” lub „korupcja” - nie wiem, skąd potrzeba używania tak wiel
        > kich słow w sytuacji, w której realizuje się zasadę wyłaniania zwycięzcy narzuc
        > oną przez samego organizatora konkursu.
        >
        > Imo powinnaś przeprosić koleżankę.
        >
        Dzięki za wyjaśnienie. Używanie niewłaściwych słów w moim przypadku wiąże się z niemożności znalezienia właściwego. To trudne doświadczenie i nie przypuszczałam, że może mnie to spotkać.
        Nie jestem przekonana, że powinnam przepraszać za moją chorobę.
        • gryzelda71 Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 16:20
          Dobrze, że dwa konta ogarniasz.
        • kanciasta Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 16:23
          No tak, na dodatek w telefonie nie sprawdziłam jak jestem zalogowana. Jeszcze nie funkcjonuję normalnie. Idę sobie popłakać w kąciku.
        • ichi51e Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 17:50
          Niezależnie co jest przyczyną słowa były za duże i za to warto przeprosić.
    • iwoniaw Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 14:31
      Ależ oczywiście, że są konkursy na to, kto ma więcej życzliwych i sklonnych poświęcić 5 minut na oddanie głosu krewnych i znajomych. I nie jest to żadna nowosć, albowiem juz 2 tys lat temu napisano, iż każdemu bowiem, kto ma, będzie dodane, tak że nadmiar mieć będzie. Temu zaś, kto nie ma, zabiorą nawet to, co ma.
      Zachowalas się wobec kolezanki bardzo niegrzecznie, przy okazji pokazując kompletną ignorancję. Sprawdź sobie w slowniku znaczenie slowa "korupcja". 🤷‍♀️

PS.
      Jesli nie lubisz ludzi w otoczeniu na tyle, by im wyświadczać takie drobne przyslugi, to istnieją sposoby odmawiania nieobrażające proszących - w bonusie nie wychodzisz na bucowatego mizantropa.
      • kanciasta Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 16:09
        Rozumiem, że uznałaś informację o moim udarze za nieistotną, a może nawet wymyśloną. Napisałam, co wtedy powiedziałam; sprawdzanie znaczenia słowa po fakcie nie zmieni faktu użycia go niewłaściwie. Swoją drogą to słowo ma chyba dosyć szerokie znaczenie.
    • iwles Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 14:36
      "to wygląda na korupcję."

Z ciekawości: co miałaś dostać w zamian?
    • turbinkamalinka Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 16:45
      Czepiasz się to nie jest korupcja. Druga sprawa. Skoro dziecko bierze udział w takim konkursie to dla mnie oczywiste jest że głosują znajomi i rodzina. Raczej nikogo obcego nie interesują prace (dziedzina nie ma znaczenia) 10 latków.
      Bez sensu zrobiłaś koleżance przykrość. Niby rozumiem twoją sytuację ale mi ten tekst o korupcji i oszustwie nie był potrzebny
    • kachaa17 Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 17:40
      Nie wiem jak jest w konkursach dziecięcych w ogóle ale kiedyś napisała do mnie na messengera szefowa z prośbą o zagłosowanie na pracę jej córki.
      Uważam, że to było przegięcie z jej strony.
      Z konkursami fotograficznymi dla dorosłych tak jest i dlatego to mnie wkurza bo nie ma to nic wspólnego z tym jakie są zdjęcia. Uczestnicy konkursu porsza znajomych o lajki i dla mnie takie wygrane nie mają znaczenia.
      • ichi51e Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 17:51
        W wypadku szefa który wymusza na pracownikach to nadużycie.
    • ichi51e Re: Konkursowe rozterki 12.06.25, 17:49
      Takie teraz robią durne konkursy. Wygrywa ten którego rodzina zorganizuje najwięcej znajomych. Dziwne ale tak to jest

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka