szarmszejk123 Re: Wąciorek na wtorek 01.07.25, 20:32 Zdechnę, nie dożyję do rana jak tak dalej pójdzie. Nic cały dzień nie robiłam a czuje się jakbym pole przeorała. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Wąciorek na wtorek 01.07.25, 20:52 szarmszejk123 napisał(a): > Zdechnę, nie dożyję do rana jak tak dalej pójdzie. Nic cały dzień nie robiłam a > czuje się jakbym pole przeorała. U mnie też jest strasznie. Ciągle 36 stopni i nie drgnie nawet listek. Jutro jeszcze 39, dopiero późnym popołudniem ma przyjść burza, więc długa noc i długo dzień przed nami. Ale po południu byliśmy w lesie, jednak nie pojechaliśmy nad jezioro, bo nie miałam siły, to jednak dalej. W lesie było całkiem możliwie, ale wieczorem zaczynają ciąć jakieś zołzy, więc na noc zostać tam nie można. Dziś podjęliśmy jednak decyzję o zamontowaniu stałej klimatyzacji. Nawet gdybyśmy się w następnym roku wyprowadzali, to podniesie to wartość mieszkania, a może przez to nie będziemy tak uzależnieni od palącego na balkonie niżej idioty i możemy na spokojnie szukać czegoś nowego. Teraz temperatury ponad 35 są dopiero od dwóch dni, a jutro ma być koniec, ale jak coś takiego zdarzy się przez dłuższy czas to można się wykończyć. Idę pod chłodny prysznic. Odpowiedz Link Zgłoś
eglantine Re: Wąciorek na wtorek 02.07.25, 00:05 Nareszcie jest ciepło! Po południu, kiedy mam cień na tarasie, mogłam wreszcie usiąść bez bluzy. 😅 Poza tym jest bosko, zaczęłam urlop, do wyjazdu jeszcze kilka dni zostało, więc odhaczam z listy rzeczy do załatwienia, ale tak, żeby się nie przemęczyć i mieć jeszcze trochę luzu. Dziś obsadziłam dwie donice i pierwszy raz mam hortensję. Mam nadzieję, że nie zmarnieje. Jak często ją podlewać? Codziennie? Poza tym pojawiły się jednak guniaki i kot ma wreszcie używanie. Żeby tak jeszcze niżej latały… 🤣 A, i jeszcze kupiłam sobie fajną kieckę, niby nic specjalnego, gładka granatowa, ale super leży. Jutro w planach zaległe wizyty lekarskie. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Wąciorek na wtorek 02.07.25, 00:37 Nie jestem specjalistą od roślin i ogrodów, ale po moich hortensjach widać kiedy maja za sucho, liście im zaczynają wisieć w dół, w tej chwili w upały podlewam codziennie, ale przy normalniej pogodzie maksymalnie 2 razy w tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Wąciorek na wtorek 02.07.25, 00:34 Dziś u mnie czujnik temperatury (który nie jest zamontowany w słonecznym miejscu) pokazywał na zewnątrz 41,1 stopnia 😱 miałam plan żeby w przerwie na luncz iść na zakupy, ale stwierdziłam że lepiej zostanę w domu. Włączyłam podłogówkę na maksymalne chłodzenie i było przyjemne 24 stopnie, mam rekuperację więc nie otwieram okien, i temperatura jest w miarę stała w domu. Usmażyłam pankejki żeby były w środę na śniadanie i na obiad zrobiliśmy smażony ryż z warzywami z pikantnym sosem. Wieczór spędziliśmy 2 godziny podlewając, bo roślinom nie służy nadmiar słońca i upałów, chyba tylko pomidory dobrze znoszą suszę. Odpowiedz Link Zgłoś