Dodaj do ulubionych

Książkowo - sagi

10.07.25, 21:36
Ale nie chodzi mi o ludzi lodubig_grin
Jakiś czas temu przeczytałam Wiatr od morza Witkiewicz i naszło mnie na wspominki o prl-u, sięgnęłam więc po obyczajówkę W cieniu prl-u i chciałabym więcej, ktoś poleci?
Obserwuj wątek
    • sueellen Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 21:45
      Nie do końca saga ale seria kingsbridge kena folletta. Ale tam jest wszystko i zaczyna się o ile dobrze pamiętam koło roku 900. Jest miłość, zazdrość, władza, morderstwa, są ci dobrzy i prawi oraz źli i zachłanni.

Kolejna "saga" tego samego autora to upadek gigantów i zimą świata. Akcja pierwszej części to 1 wojna światowa i historia rodziców, a w drugiej już ich dzieci (2wojna światowa)

Dawno dawno temu czytałam Sage rodzinna cukiernia pod Amorem i pamiętam że mi się podobała.historia toczyła się od xix wieku po współczesność
      • pade Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:15
        Sue, ale mnie chodziło o czasy prl-usmile
        • sueellen Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:16
          Zimą świata zahacza 😉 tylko akcja nie dzieje się w Polsce. A na serio, cukiernia pod Amorem zahacza o PRL.
          • pade Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:32
            Cukiernię kiedyś czytałam.
        • danaide2.0 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:48
          Przepraszam, muszę, bo się uduszę - Jeżycjada big_grin
          • pade Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 23:23
            Nie no, tego czytać nie będębig_grin
            • danaide2.0 Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 09:52
              No to może "Plac Konstytucji" i "Dziewczyny z Placu" Dominiki Buczak?
              • pade Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 10:45
                Ciekawe, dzięki za poleceniesmile
    • daniela34 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 21:48
      Saga Maryla i Debora Magdaleny Mosiężnej? Z tego co pamiętam chyba akcja II i III tomu dzieje się w PRL-u.
      "Plac Leńskiego" tez moze byc. Wprawdzie to jednotomowa książka, ale z PRL-u.
      • pade Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:06
        Maryla i Debora chyba mi się spodoba, dziękismile
        • daniela34 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:09
          To jest całkiem porządnie napisane.
          • pade Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:14
            Wierzę Cismile Dlatego już ściągnęłam na czytnik.
            Tak mnie zmęczył ostatni Pasierski, że teraz pora na coś innego, dla odmiany.
    • mysiulek08 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 21:48
      nie tylko prl - Stulecie Winnych - ale pewnie znasz

z troche ramotek - cykl niedoskonalosci Nepomuckiej
      • pade Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:07
        Nepomucką czytałam, a co do Stulecia, jakoś mnie serial zniechęcił, warto?
        • mysiulek08 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:11
          jeszcze nie wiem, akurat serial mi sie podoba - jestem w trakcie i mam ochote na ksiazki
        • 00zxc00 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 23:05
          Nepomucka jest super. Kocham Busia.
          A Stulecie Winnych to gniot - książka i serial.
        • slatynka85 Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 05:14
          pade napisała:

> Nepomucką czytałam, a co do Stulecia, jakoś mnie serial zniechęcił, warto?

Mnie się bardziej od serialu książki podobały.Stulecie winnych mnie oczarowało
      • mysiulek08 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:23
        a i jeszcze Piaskowa Gora Bator - dla nostalgia bo to moje strony
        • pade Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:32
          Super, będę miała co czytać dzięki Wam😊
    • andaba Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:20
      Edyty Świętek Spacer Aleją Róż (chyba w sumie 7 części)
      Nie jest to literatura wysokich lotów, ale czyta sie bardzo dobrze i jest bardzo bliska prawdy o tamtych czasach - bardzo zblizony obraz wyłania sie z opowieści sąsiadów i rodziny.
      Grzechy młodosci tej samej autorki - Bydgoszczy nie znam, ale tez mi sie dobrze czytało.
      Sabiny Waszut seria Rozdroża.
      • pade Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:31
        Dziękuję, zapisuję.
        • andaba Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:50
          Nie zraź się, bo tam początek jest dość idiotyczny (moim zdaniem) ale od momentu wyjazdu bohaterów do NH jest znacznie lepiej.
        • edka12 Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 11:44
          Potwierdzam, dobrze się czyta. Ta autorka ma chyba jeszcze inne sagi w tym klimacie. Jest na Legimi.
      • danaide2.0 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:50
        Z Bydgoszczy jeszcze "Most Królowej Jadwigi" Sulimy-Kamińskiego, ale to lata 20.-50.
    • daniela34 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:59
      Jeszcze mi przyszło do głowy, ale to mogłaś czytać, bo to stare. Są takie 2 tomy, napisane przez babcię, mamę i wnuczkę: Lawendowy pył i Zapach rozmarynu.
      Pierwszy tom to czasy pierwszej i drugiej wojny, jeśli dobrze pamiętam a drugi to życie członków rodziny po dwóch stronach granicy: w ZSRR i w PRL. Ta podwójna perspektywa jest dosyć interesująca, chociaż nie bylo to, jeśli dobrze pamiętam, arcydzieło literackie
    • inez21 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 23:27
      Na pewno Stulecie winnych jest super i dużo lepsza niz serial,
      Lawendowy pył o którym wspomniała Daniela
      Jaśminowa saga Anny Sakowicz suuuper i tom 2 i 3 masz PRL
      Saga o ludziach ziemi moja ulubiona alw to zupełnie nie PRL😆
      Ja też polecam starą dobrą Fleszerową Muskat zwłaszcza sagę zaczynająca się od tomu Pozwólcie nam krzyczeć, potem Przetwa na życie i ostatnia Wizyta
      No i Cukiernia pod Amorem tez oczywiście.😁
    • inez21 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 23:33
      A i jeszce możesz popatrzeć Edytę Świętek ona napisała parę fajnych sag
    • india-mia21 Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 05:13
      Zemsta i przebaczenie Joanna Jax
      • simply_z Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 20:03
        Wlasnie czytalam drugi tom i o dziwo nie czyta sie zle.
    • slatynka85 Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 05:16
      A Kobiety z ulicy Grodzkiej czytałaś?
      Mnie się bardzo podobały wszystkie tomy
      • pade Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 09:45
        Nie czytałam, w swoim życiu czytelniczym mam może ze trzy sagi na koncie, stąd chęć nadrobienia zaległoścismile
        • slatynka85 Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 14:41
          Mnie to polecono na jednej z grup czytelniczych i nie zawiodłam się.
          Zaczyna się jak baśń...
    • iwles Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 06:23

"Dwieście wiosen" Jeromin-Gałuszki. Ale akcja zaczyna się w XIX wieku, więc zanim dojdzie do PRL to będzie chyba 4 tom (a jest 5).
      Anna Sakowicz "Jaśminowa saga", zaczyna się przed I wojną, ale drugi tom, to lata II wojny i PRL.

Ze staroci- właśnie leci na Kulturze "Rodzina Kanderów", powiem, że oglądam z nostalgią. Jest też książka.
    • ekstereso Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 10:03
      Też czytałam Sakowicz i świątek z dużą przyjemnością, troch ze wstydem, że tak to połykam bo naprawdę nie jest to literatura wysokich lotów, ale i tak polecam.
      • pade Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 10:42
        Dzięki!smile
        • jottka Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 12:07
          wprawdzie nie czytałam, ale skoro Sakowicz, to i Daria Kaszubowska i jej "Saga kaszubska", w bibliotekach lokalnych bardzo chodliwesmile też się zaczyna gdzieś tam kiedyś, ale kilka ostatnich tomów to współczesność.
    • vinho.verde Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 19:56
      To ja jeszcze polecę sagę Barbary Rybałtowskiej "Bez pożegnania" (VIII tomów). Pierwsze dwa to czasy II wojny światowej, potem już PRL, końcówka czasy współczesne. Jest na Legimi.
    • eliksir_czarodziejski Re: Książkowo - sagi 12.07.25, 06:25
      Trylogia (?) Joanny Bator, tytuły które pamiętam to wspomniana tu Piaskowa Góra i Chmurdalia.
      Gorzko, gorzko też jest częściowo o PRL-u i w bardzo podobnym klimacie.
    • andaba Re: Książkowo - sagi 12.07.25, 10:52
      Jeszcze mi się przypomniało - nie saga, ale PRL i bardzo mi sie podobało - Dziewczyny z Portofino Grażyny Plebanek

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka