pade 10.07.25, 21:36 Ale nie chodzi mi o ludzi lodu Jakiś czas temu przeczytałam Wiatr od morza Witkiewicz i naszło mnie na wspominki o prl-u, sięgnęłam więc po obyczajówkę W cieniu prl-u i chciałabym więcej, ktoś poleci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sueellen Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 21:45 Nie do końca saga ale seria kingsbridge kena folletta. Ale tam jest wszystko i zaczyna się o ile dobrze pamiętam koło roku 900. Jest miłość, zazdrość, władza, morderstwa, są ci dobrzy i prawi oraz źli i zachłanni. Kolejna "saga" tego samego autora to upadek gigantów i zimą świata. Akcja pierwszej części to 1 wojna światowa i historia rodziców, a w drugiej już ich dzieci (2wojna światowa) Dawno dawno temu czytałam Sage rodzinna cukiernia pod Amorem i pamiętam że mi się podobała.historia toczyła się od xix wieku po współczesność Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:16 Zimą świata zahacza 😉 tylko akcja nie dzieje się w Polsce. A na serio, cukiernia pod Amorem zahacza o PRL. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:48 Przepraszam, muszę, bo się uduszę - Jeżycjada Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 09:52 No to może "Plac Konstytucji" i "Dziewczyny z Placu" Dominiki Buczak? Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 21:48 Saga Maryla i Debora Magdaleny Mosiężnej? Z tego co pamiętam chyba akcja II i III tomu dzieje się w PRL-u. "Plac Leńskiego" tez moze byc. Wprawdzie to jednotomowa książka, ale z PRL-u. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:06 Maryla i Debora chyba mi się spodoba, dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:09 To jest całkiem porządnie napisane. Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:14 Wierzę Ci Dlatego już ściągnęłam na czytnik. Tak mnie zmęczył ostatni Pasierski, że teraz pora na coś innego, dla odmiany. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 21:48 nie tylko prl - Stulecie Winnych - ale pewnie znasz z troche ramotek - cykl niedoskonalosci Nepomuckiej Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:07 Nepomucką czytałam, a co do Stulecia, jakoś mnie serial zniechęcił, warto? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:11 jeszcze nie wiem, akurat serial mi sie podoba - jestem w trakcie i mam ochote na ksiazki Odpowiedz Link Zgłoś
00zxc00 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 23:05 Nepomucka jest super. Kocham Busia. A Stulecie Winnych to gniot - książka i serial. Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 05:14 pade napisała: > Nepomucką czytałam, a co do Stulecia, jakoś mnie serial zniechęcił, warto? Mnie się bardziej od serialu książki podobały.Stulecie winnych mnie oczarowało Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:23 a i jeszcze Piaskowa Gora Bator - dla nostalgia bo to moje strony Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:32 Super, będę miała co czytać dzięki Wam😊 Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:20 Edyty Świętek Spacer Aleją Róż (chyba w sumie 7 części) Nie jest to literatura wysokich lotów, ale czyta sie bardzo dobrze i jest bardzo bliska prawdy o tamtych czasach - bardzo zblizony obraz wyłania sie z opowieści sąsiadów i rodziny. Grzechy młodosci tej samej autorki - Bydgoszczy nie znam, ale tez mi sie dobrze czytało. Sabiny Waszut seria Rozdroża. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:50 Nie zraź się, bo tam początek jest dość idiotyczny (moim zdaniem) ale od momentu wyjazdu bohaterów do NH jest znacznie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 11:44 Potwierdzam, dobrze się czyta. Ta autorka ma chyba jeszcze inne sagi w tym klimacie. Jest na Legimi. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:50 Z Bydgoszczy jeszcze "Most Królowej Jadwigi" Sulimy-Kamińskiego, ale to lata 20.-50. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 22:59 Jeszcze mi przyszło do głowy, ale to mogłaś czytać, bo to stare. Są takie 2 tomy, napisane przez babcię, mamę i wnuczkę: Lawendowy pył i Zapach rozmarynu. Pierwszy tom to czasy pierwszej i drugiej wojny, jeśli dobrze pamiętam a drugi to życie członków rodziny po dwóch stronach granicy: w ZSRR i w PRL. Ta podwójna perspektywa jest dosyć interesująca, chociaż nie bylo to, jeśli dobrze pamiętam, arcydzieło literackie Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 23:27 Na pewno Stulecie winnych jest super i dużo lepsza niz serial, Lawendowy pył o którym wspomniała Daniela Jaśminowa saga Anny Sakowicz suuuper i tom 2 i 3 masz PRL Saga o ludziach ziemi moja ulubiona alw to zupełnie nie PRL😆 Ja też polecam starą dobrą Fleszerową Muskat zwłaszcza sagę zaczynająca się od tomu Pozwólcie nam krzyczeć, potem Przetwa na życie i ostatnia Wizyta No i Cukiernia pod Amorem tez oczywiście.😁 Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Książkowo - sagi 10.07.25, 23:33 A i jeszce możesz popatrzeć Edytę Świętek ona napisała parę fajnych sag Odpowiedz Link Zgłoś
india-mia21 Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 05:13 Zemsta i przebaczenie Joanna Jax Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 20:03 Wlasnie czytalam drugi tom i o dziwo nie czyta sie zle. Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 05:16 A Kobiety z ulicy Grodzkiej czytałaś? Mnie się bardzo podobały wszystkie tomy Odpowiedz Link Zgłoś
pade Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 09:45 Nie czytałam, w swoim życiu czytelniczym mam może ze trzy sagi na koncie, stąd chęć nadrobienia zaległości Odpowiedz Link Zgłoś
slatynka85 Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 14:41 Mnie to polecono na jednej z grup czytelniczych i nie zawiodłam się. Zaczyna się jak baśń... Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 06:23 "Dwieście wiosen" Jeromin-Gałuszki. Ale akcja zaczyna się w XIX wieku, więc zanim dojdzie do PRL to będzie chyba 4 tom (a jest 5). Anna Sakowicz "Jaśminowa saga", zaczyna się przed I wojną, ale drugi tom, to lata II wojny i PRL. Ze staroci- właśnie leci na Kulturze "Rodzina Kanderów", powiem, że oglądam z nostalgią. Jest też książka. Odpowiedz Link Zgłoś
ekstereso Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 10:03 Też czytałam Sakowicz i świątek z dużą przyjemnością, troch ze wstydem, że tak to połykam bo naprawdę nie jest to literatura wysokich lotów, ale i tak polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 12:07 wprawdzie nie czytałam, ale skoro Sakowicz, to i Daria Kaszubowska i jej "Saga kaszubska", w bibliotekach lokalnych bardzo chodliwe też się zaczyna gdzieś tam kiedyś, ale kilka ostatnich tomów to współczesność. Odpowiedz Link Zgłoś
vinho.verde Re: Książkowo - sagi 11.07.25, 19:56 To ja jeszcze polecę sagę Barbary Rybałtowskiej "Bez pożegnania" (VIII tomów). Pierwsze dwa to czasy II wojny światowej, potem już PRL, końcówka czasy współczesne. Jest na Legimi. Odpowiedz Link Zgłoś
eliksir_czarodziejski Re: Książkowo - sagi 12.07.25, 06:25 Trylogia (?) Joanny Bator, tytuły które pamiętam to wspomniana tu Piaskowa Góra i Chmurdalia. Gorzko, gorzko też jest częściowo o PRL-u i w bardzo podobnym klimacie. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Książkowo - sagi 12.07.25, 10:52 Jeszcze mi się przypomniało - nie saga, ale PRL i bardzo mi sie podobało - Dziewczyny z Portofino Grażyny Plebanek Odpowiedz Link Zgłoś