Dodaj do ulubionych

Nowe technologie w kryminalistyce

15.07.25, 21:46
Pisałam w innym wątku, ze syn rekrutuje się na AGH. Dziś wyniki i widzę, ze ma zagwozdkę, bo obok kierunków inż (np. inżynieria obliczeniowa), dostał się też na ten związany z kryminalistyką. I nieoczekiwanie kierunek wzięty jako "w razie czego" itp. zaczyna go kusić i necić 😉 (opis faktycznie brzmi ciekawie, ale papier wszystko zniesie... ).

Czy studiowanie czegos takiego w ogóle ma sens? Jest po tym praca?
Sama nie wiem, co mu doradzić, choć w domu to ja jestem fanką kryminałów 😉
Obserwuj wątek
    • gru.u Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 21:50
      A czym chce się zajmować?
    • autentyczka Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 21:51
      Trudny i wymagający, ma 2 ścieżki. Ale zadowoleni. Praca- no cóż, chyba jednak mała szansa w stricte zawodzie, chyba że w stronę it- i policja i służby i wojsko chętnie biorą
    • daniela34 Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 21:56
      No jest praca w policji itp.slużbach. Rynek prywatny (prywatne agencje detektywistyczne) jest dość wąski i raczej działający tradycyjnie (głównie siedzą niewiernych małżonków), wiec i technik wykorzystują niewiele.
      • daniela34 Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 21:58
        I moje zdanie (ktore możesz całkowicie olać, bez najmniejszej urazy z mojej strony, bo przecież jestem obcą babą) to jest takie, żeby ten kierunek rozważyć raczej jako drugi np.od drugiego roku.
        • sjanna Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:05
          Popieram, również jako obca babawink
          Jako pierwszy kierunek nie warto, widzę jak on w rzeczywistości wygląda na uczelni.
          No chyba, że ktoś na tym bardzo zafiksowany i spełnienie marzeń...
          • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:10
            Jako pierwszy kierunek nie warto, widzę jak on w rzeczywistości wygląda na uczelni.

Co konkretnie masz na myśli?

To lepiej tę inżynierię obliczeniowa (znaaacznie nizszy prog, co mnie totalnie zaskoczyło).
            • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:10
              ?
              • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:22
                Sjanno, proszę, rozwinęłabyś swoja wypowiedz?
                • sjanna Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 09:23
                  Jest to obecnie modny,, uznawany przez studentów za "fancy" kierunek, tylko ze rmerytorycznie kryminologia to trochę mało jak na jednolite studia - więc program jest łatany przedmiotami nie do końca związanymi z kryminologią stricte, a specjalistów wysokich lotów, którzy chcieliby prowadzić zajęcia na uczelni, nie jest wystarczająco dużo.. skutek jest taki, że ci studenci, którzy naprawdę przyszli po szczegółową wiedzę, są często rozczarowani, bo to nie ten poziom szczegółowości, o którym marzyli.
                  • sjanna Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 09:25
                    Dlatego myślałabym o kryminologii jako studiach podyplomowych lub drugim kierunku.
                  • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 09:51
                    sjanna napisała:

> Jest to obecnie modny,, uznawany przez studentów za "fancy" kierunek, tylko ze
                    > rmerytorycznie kryminologia to trochę mało jak na jednolite studia - więc progr
                    > am jest łatany przedmiotami nie do końca związanymi z kryminologią stricte, a s
                    > pecjalistów wysokich lotów, którzy chcieliby prowadzić zajęcia na uczelni, nie
                    > jest wystarczająco dużo.. skutek jest taki, że ci studenci, którzy naprawdę pr
                    > zyszli po szczegółową wiedzę, są często rozczarowani, bo to nie ten poziom szcz
                    > egółowości, o którym marzyli.

Bardzo dziękuję za ten wpis, duzo mi rozjaśnił.
            • nick_z_desperacji2 Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 02:07
              Próg jest niższy, bo kierunek nazwa mniej chwytliwa, a przy okazji dużo trudniejszy. Moim zdaniem, jeśli czuje, że podoła, to lepszy.
              • autentyczka Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 07:11
                Ja nie jestem pewna- przecież to jest big data analysis- coś, co już teraz w 70%, a za chwilę w 100 każdy sam sobie może za pomocą SI zrobić
                • nick_z_desperacji2 Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 15:47
                  Tak sprawnie idzie to wypieranie, że właśnie z hukiem padła pierwsza duża firma w branży. Poza tym, przekwalifikować się można po wszystkim, a teraz praca jest, za 10-20 lat może nie będzie, ale będzie inna, której teraz nie ma.
        • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:06
          To, co napiszę, jest niepopularne na ematce, ale zaryzykuję (zresztą juz kiedys o tym wspomniałam) - syn nie wie, co chciałby naprawdę studiować, nie ma kierunku marzeń. Ma byc "ciekawie" i chyba nie nazbyt męcząco 😉
          • autentyczka Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:07
            Bo tam jest męcząco i to poważnie- to jest kierunek interdyscyplinarny.
            • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:13
              Znasz kogos, kto studiuje/studiował?
              • autentyczka Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:18
                Tak- tak poszło coś 3 dzieci mi znanych. Podoba się, choć trudno, teraz będzie 3 rok, i nie jestem pewna czy to nie jest pierwszy 3 rok- to jest nowy kierunek
              • kochamruskieileniwe Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:21
                Nie znam absolwenta tego kierunku. Znam osobę, która pracuje w kryminalistyce, a skończyła zupełnie inny kierunek - geologię, ze specjalizacją mineralogia. Oraz (już nie żyje, ale zmarła z przyczyn naturalnych) specjalistkę od okrzemek ( geologia czwartorzędu) Robiła analizy na potrzeby śledztwa.

Niekoniecznie trzeba kończyć ten kierunek. 🙂
                • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:25
                  Ale oczywiście, to dla mnie jasne, ze mozna pracować w tej branży bez takich studiow.
                  Ale syn musu cos wybrac, a ja widzę, ze die męczy.

Ma jeszcze wybrane kierunki na PK, ale zafiksowal się na AGH, kurcze...
                  • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:28
                    O matko, trzy zdania z "ale", źle juz ze mną
                  • kochamruskieileniwe Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 23:28
                    Na AGH geofizyka jest ok. Perspektywiczna zawodowo.
                    • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 23:43
                      kochamruskieileniwe napisała:

> Na AGH geofizyka jest ok. Perspektywiczna zawodowo.

Na pewno, ale w ogole nie po linii zsinteresowania mlodego (a sxkoda).

On chyba chciałby najbardziej inżynierię mechatroniczna, ale zabraklo mu punktów. No cusz...
          • daniela34 Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 23:33
            grey_delphinum napisał(a):

> syn nie wie, co chciałby naprawdę studiować, nie ma kieru
            > nku marzeń. Ma byc "ciekawie" i chyba nie nazbyt męcząco 😉

Ok. Mnie to ani nie oburza ani nie jest dla mnie powodem do wstydu
            Ma prawo nie wiedzieć. Tylko ze akurat na tych studiach jest pewnie i ciekawie ale raczej męcząco. Kombinacja różnych zagadnień z różnych dziedzin z tego co wiem.
            • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 23:47
              Męcząco to raczej w rozumieniu "monotonnie"(np. dluga ciężka orka nad jednym zagadnieniem) , ale w sumie co ja tam wiem, nie siedzę w jego glowie.

Córka od początku wiedziała, czego chce i z determinacją parła do realizacji swego celu, a stn jest jej zupełnym przeciwieństwem, więc czuję, ze trzrba go jakoś delikatnie wesprzeć w podjęciu decyzji.
    • black.imak Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:01
      Kryminalistyka na AGH? Mało mają chętnych, że próbują przyciągnąć maturzystów kierunkami kompletnie nie związanymi z profilem uczelni?
      • autentyczka Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:06
        Uhu, to jest kierunek związany i z it, i z fizyką, i z chemią
        • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:11
          autentyczka napisał(a):

> Uhu, to jest kierunek związany i z it, i z fizyką, i z chemią

Moze to by bylo dla mojego niezdecydowanego syna jakies wyjście...
          • autentyczka Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:16
            Akurat dzieci co znam to są zadowolone- jeden niestety nie dostał się na cyberbezpieczeństwo i tam obrabia ścieżkę, a druga zafiksowana na pracy śledczej- ale fiksacha przyszła dopiero jak zaczęła studiować.
            Serio, dwoje moich dzieci studiuje coś zupełnie innego niż miali kiedyś zamiar i a zadowoleni, można zmienić po licencjacie. Teraz serio nie wiadomo co ze sobie zrobić….
            • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:20
              Autentyczko, dziękuję za ten wpis. Rzeczywiście, studia to w koncu nie wyrok, mozna przrciez zmienic jakby co (prwdzej lub później).
              • autentyczka Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:24
                No obserwuje to, I jest jak jest uncertain mnóstwo młodych ludzi szuka i szuka- bo przecież skąd ma wiedzieć? uncertain
                Serio, może trafi, może nie. Jak coś to zmnieni. Jak mieszka w Krk to i problemu nie ma.
                Np mój syn cały czas szuka….
                Ehhh, no tak jest.
                • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:26
                  Tak, mieszkamy w Krk, jest jeszcze Politechnika, ale syn woli AGH i zamyka sobie tym trochę szanse na inne kiwrunki.
      • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:08
        Chętnych mają bardzo dużo, niektore kierunki sa niezwykle oblegane, ale okazalo się, ze np. automatyka i robotyka to za wysokie progi jak na mojego syna nogi 😉
    • tanebo0001 Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:17
      Raczej nie. Tak twierdzi bagieta.
      • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:20
        Dziękuję za wszystkie wpisy. Gdyby ktos chciał jeszcze cos dodac, to będę wdzięczna.
    • kropkaa Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:27
      Spotkałam kilka osób po kryminalistyce. Jak mówią, poszli pod wpływem CSI: Kryminalne zagadki Miami/ Las Vegas/ Nowego Jorki. Potem otrzeźwieli i po licencjacie wybrali bardziej pracodajny kierunek.
      • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:29
        kropkaa napisała:

> Spotkałam kilka osób po kryminalistyce. Jak mówią, poszli pod wpływem CSI: Krym
        > inalne zagadki Miami/ Las Vegas/ Nowego Jorki. Potem otrzeźwieli i po licencjac
        > ie wybrali bardziej pracodajny kierunek.

Ooo, ciekawy wpis. A jakie kiwrunki potem wybierali?
        • autentyczka Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:33
          Każdy inżynierski mogą, a i ekonomiczny.
          Akurat wiem że jeden chce iść na cyberbezpieczeństwo na pk- aczkolwiek robotę chyba w armii poweźmie. Tam łowią ze aż strach.
          Jedna ta zafiksowana chce coś z biologia robić- ale zostać na ścieżce kryminalistyki- jakieś robaki chce badać
          • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 23:13
            autentyczka napisał(a):

> Każdy inżynierski mogą, a i ekonomiczny.
            > Akurat wiem że jeden chce iść na cyberbezpieczeństwo na pk- aczkolwiek robotę c
            > hyba w armii poweźmie. Tam łowią ze aż strach.
            > Jedna ta zafiksowana chce coś z biologia robić- ale zostać na ścieżce kryminali
            > styki- jakieś robaki chce badać

Brzmi to bardzo fajnie, nawet te robaki 😊
        • kropkaa Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 23:58
          > Ooo, ciekawy wpis. A jakie kiwrunki potem wybierali?

Ekonomiczne/ finansowe.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:31
      Jeśli jest skrupulatny, dokładny, spostrzegawczy, dociekliwy, lubi się uczyć i lubi zagadki, to tak.
      Praca może być bardzo ciekawa, ale pewnie nie jakoś super płatna, jak to w państwowych służbach.
    • wkswks Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:52
      Ale po co? Pracuje w policji? Zamierza tam
      Pracować? To jest dobry kierunek, żeby się zapgrejdować, jak się juz jest policjantem.
      • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 22:56
        wkswks napisał(a):

> Ale po co? Pracuje w policji? Zamierza tam
        > Pracować? To jest dobry kierunek, żeby się zapgrejdować, jak się juz jest polic
        > jantem.

Sam nie wie, co chciałby w życiu robic. Szuka swojej drogi po prostu.
        • bassino22 Re: Nowe technologie w kryminalistyce 15.07.25, 23:18
          Raczej nie, tak jak pisano wyżej praca raczej tylko jako funkcjonariusz Policji. Względnie jakaś firma świadcząca usługi dla Policji, prokuratura i sądów jako biegły.
        • wkswks Re: Nowe technologie w kryminalistyce 17.07.25, 07:02
          Najpierw szkoła policyjna, potem takie studia po ustaleniu z przełożonym, ze zostanie przeniesiony do działu kryminalnego. Te studia nie mają sensu same w sobie. Druga opcja to studiowanie hobbystyczne, ale w tym wypadku szkoda wybierać jako pierwszy kierunek?
    • feniks_z_popiolu Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 06:00
      Swojemu dziecku bym odradzała. Rynek pracy specyficzny i dość okrojony. Policja kryminalna?
      Kierunki inżynieryjne dają więcej możliwości.
    • bezmiesny_jez Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 08:11
      Brzmi jak kierunek otwarty właśnie pod wpływem mody na kryminały i true crime.

>Czy studiowanie czegos takiego w ogóle ma sens? Jest po tym praca?

No sama pomysł, gdzie można wykorzystać kompetencje zdobyte na takich studiach? Ja w sumie poza policją nie widzę.
    • geez_louise Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 10:05
      To jest ten wiek, że 50% jest zainteresowanych kryminalistyką. Jednak bym namawiała syna żeby szedł tam, gdzie są większe pieniądze. Np. Większość moich znajomych po psychologii, pedagogice itp. którzy poszli w kierunku kryminologii/resocjalizacji po kilku latach przekwalifikowywali się na terapię zwykłych ludzi.
    • wapaha Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 10:10
      koleżanka skończyła ( 37lat), poszła na studia by mieć alternatywę i nowy zawód. Została jej obrona mgr tyle że już po 3 roku zajarzyła (jej słowa), że chyba nie ma gdzie pracować z "gołymi" studiami i nie np. w mundurze
    • andaba Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 10:46
      Pewnie ma. Moja córka by bardzo chciała, ale na pewno progi będą nieosiągalne dla niej. No i nie wiem, czy dobrze płatne, ale to chyba drugorzędne, jak się coś lubi. I bywa to zmienne, co widać w przypadku mojego zawodu, kiedyś zarabiałam tyle co nic, teraz całkiem nieźle.
      • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 16:02
        Syn jednak się nie zdecydował, wybral inżynierię obliczeniowa i zglosil się na listę rezer z mechatroniki. To jego decyzja, ważne, ze juz po rozkminach 😉

Dzieki za wszystkie wpisy 😊
    • feldmarszalek.duda Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 17:06
      Jeśli chodzi o trudne kierunki inżynierskie to one często mają niskie progi dostania się (nie licząc AI, informatyki i kilku innych). Bo tam nienadający się po prostu wylatują po 1. roku, więc aplikują głównie tacy, co są pewni. Więc niech cię nie dziwi, że nie ma tam aż tak wielu kandydatów na miejsce. Porządne kierunki politechniczne może nie brzmią modnie, ale to jest dobra baza. Więc dołączam się do głosów, żeby kryminalistykę dorobić ew. dodatkowo.
      • grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 17:15
        feldmarszalek.duda napisał(a):

> Jeśli chodzi o trudne kierunki inżynierskie to one często mają niskie progi dos
        > tania się (nie licząc AI, informatyki i kilku innych). Bo tam nienadający się p
        > o prostu wylatują po 1. roku, więc aplikują głównie tacy, co są pewni. Więc nie
        > ch cię nie dziwi, że nie ma tam aż tak wielu kandydatów na miejsce. Porządne ki
        > erunki politechniczne może nie brzmią modnie, ale to jest dobra baza. Więc dołą
        > czam się do głosów, żeby kryminalistykę dorobić ew. dodatkowo.

Dzięki za opinię. Nie wiem, czy syn podoła, zobaczymy. W kazdym razie chce spróbować. W razie czego może podejdzie do matury z rozszerzonej matmy jeszcze raz za rok i poprawi wynik. Wtedy będzie mial większe pole manewru.
    • terazkasia Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 20:13
      Czy jest dostęp do szczegółowego programu tych studiów? Chodzi mi o konkretne przedmioty z ich formą i liczbą godzin, z podziałem na semestry itp. Polecałabym, żeby przeanalizował kierunek pod tym kątem.
      A niezależnie: ja bym dziecku nie odradzała tego kierunku. Niech spróbuje czegoś, co go naprawdę kręci. Jeśli zacznie studiować i mu się spodoba (i zechce pozostać w branży - cokolwiek to znaczy), to może za jakiś czas pomyśli o czymś innym, co się z tym dobrze połączy (prawo, jakiś inny kierunek w ogóle, np. techniczny, itp.).
      Kurka, to jest tak młody człowiek jeszcze, jeszcze mu się x razy zmienią pomysły smile
      No i do stracenia nie ma aż taki wiele, niektórzy robią gap year, bo też nie wiedzą - tak to może potraktować.
      Ps. Jeśli jest link do programu, podrzuć tu , proszę

• grey_delphinum Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 21:24
        terazkasia napisała:

> Czy jest dostęp do szczegółowego programu tych studiów? Chodzi mi o konkretne p
        > rzedmioty z ich formą i liczbą godzin, z podziałem na semestry itp. Polecałabym
        > , żeby przeanalizował kierunek pod tym kątem.
        > A niezależnie: ja bym dziecku nie odradzała tego kierunku. Niech spróbuje czego
        > ś, co go naprawdę kręci. Jeśli zacznie studiować i mu się spodoba (i zechce poz
        > ostać w branży - cokolwiek to znaczy), to może za jakiś czas pomyśli o czymś in
        > nym, co się z tym dobrze połączy (prawo, jakiś inny kierunek w ogóle, np. techn
        > iczny, itp.).
        > Kurka, to jest tak młody człowiek jeszcze, jeszcze mu się x razy zmienią pomysł
        > y smile
        > No i do stracenia nie ma aż taki wiele, niektórzy robią gap year, bo też nie wi
        > edzą - tak to może potraktować.
        > Ps. Jeśli jest link do programu, podrzuć tu , proszę
        >

Nie, nie, ten kierunek go nie kręci specjalnie (tzn. przez chwilę zaczął się nad nim zastanawiać, ale jednak doszedł do wniosku, ze to nie dla niego, bo on jest typowo techniczny).
      • autentyczka Re: Nowe technologie w kryminalistyce 16.07.25, 21:45
        sylabusy.agh.edu.pl/pl/1/2/19/1/4/4/134

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka