joana.mz 03.08.25, 13:43 Mascarpone, którego zazwyczaj dodaję na koniec przyrządzania okazało się spleśniałe, Mam w lodówce ser feta, ser sałatkowy Kortos z biedry i jogurt grecki - coś z tego się nada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
raczek47 Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 13:55 Pokruszoną fetą możesz posypać po wierzchu, zmiksować nie. Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 14:02 właśnie coś do zblendowania chciałam by zupa była bardziej kremowa Odpowiedz Link Zgłoś
elinborg Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 14:07 Ja dodaję często jogurt grecki. Nie do gorącej zupy i najpierw mieszam z małą ilością zupy w miseczce, żeby się nie zwarzył. Zazwyczaj jest ok, a nawet jeśli trochę,cto mi nie przeszkadza Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 14:10 w niedzielę wszystkie żabki są otwarte Odpowiedz Link Zgłoś
joana.mz Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 14:13 Aż tak to mi się nie chce tego mascarpone, żeby się z mojej wsi ruszać Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 14:15 Daj kleks jogurtu greckiego plus kilka kostek sera . Ziarna słonecznika lub dyni. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 14:16 Jak chcesz blendować - jogurt grecki rozprowadź gorącą zupą, możesz porcjami (dwie łyżki jogurtu, trochę zupy) potem znów jogurt, zupa itp. Wlej to potem do zupy i zblenduj. Pokruszoną fetę, lub to drugie daj na wierzch. Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 14:26 Nie wiem jak robisz zupe. Z feta zrobisz grecka pomidorowke. Ale zeby wyszla porzadnie potrzebujesz pomidory z ziolami bazylia, oregano, czosnkiem i feta najpierw w piekarniku zapiec. Pilnowac by zapiec a nie przypalic. I na tej bazie robisz zupe. Rozcienczasz. Ja bym dodala odrobine miodu. I podala z szaszlykami z krwetek. Posypala swieza bazylia. Dodala kleks z greckiego jogurtu. Grzanki na talerzyku. I masz grecke wakacje. Jakbys miala paste z czarnych oliwek do posmarowania grzanek to juz miodzio zupelny. Az sie poslinilam. Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 14:26 O oliwie zapomnialam. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 14:49 Szaszłyk ze świeżych krewetek mnie rozwalił lol Odpowiedz Link Zgłoś
pursuedbyabear Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 14:53 Zwłaszcza jako przepis podawany przez salową jedzącą raz na trzy dni. Odpowiedz Link Zgłoś
andallthat_jazz Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 14:59 Swieze krewetki skad wzielas? Bo nie z mojego postu. Serio srednio ogarnieta osoba przsmarzy krewetki na patelni. Ale jak widac niektorym trzeba od podstaw tlumaczyc Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 21:42 Ach, moja pomyka, oczywiście. Taka mam sklejkę w mózgu krewetki = świeże. Innych - oczywiście - nie jadam. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 14:54 Jogurt grecki bez problemu, bo jest tłusty, ale będzie b kwaskowa, więc możesz dodać łyżeczkę karmelizowanego cukru. Odpowiedz Link Zgłoś
danaide2.0 Re: zupa krem z pomidorów - help 03.08.25, 17:32 A nie może być bez nabiału? Może i nie krem, ale jeśli to świeże, dobre pomidory i dobry przepis smak też może być dobry. Odpowiedz Link Zgłoś