mocca25 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 11:03 Czekoladki ręcznie robione z Wedla lub Sowy. Zawsze budzą entuzjazm ( zwłaszcza u stałych odbiorców) Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 11:27 Wedel na swój sklep na szpitalnej i tam sprzedają bombonierki etc w takich lepszych pudełeczkach (przynajmniej kiedyś sprzedawali) ale smak - no taki Wedla… Moim zdaniem z polskich słodyczy to tylko krówki jakoś się bronią i Prince Polo jeśli ktoś lubi wafelki. Odpowiedz Link Zgłoś
bmtm Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 11:39 Dość smaczne są cukierki sprzedawane na odpustach. Dziwne, że nie ma ich w standardowych sklepach. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 12:00 daję najczęściej ptasie mleczko, bo jest po prostu podzielne, zgrabne pudełko z czymś więcj niż 10 pralinek. ja bym szła w beczułki, lubię pierroty i bajeczne, ale na składzie faktycznie chyba oszczędzają. dla nas przywożę śliwkę w czekoladzie i potem sobie wydzielamy po jednej. krówek nie lubię to nie daję nikomu. torcik wygląda wspaniale ale słabo się kroi, smak też nie za bardzo. ostatnio kupiłam luksusową wedla z orzechami całymi i dałam w prezencie, ale nie wiem, czy się spodobało. ogólnie ile ludzi tyle gustów. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 13:31 volta2 napisała: > ogólnie ile ludzi tyle gustów. Bingo Dobrze znac swoich odbiorcow. Ja np. wiem, ze Polish fudge (krowki) ma sie nijak do innych fudges, ktore ludziom smakuja (np. z Nova Scotia czy nawet z UK) & przywoza sobie specjalnie gdy gdzies tam sa. Podobnie z tymi sliwkami w czekoladzie - juz idea "prunes in chocolate" budzi medyczne skojarzenia zeby nie wspomniec ptasiego mleczka, ktorego nazwy nie da sie przetlumaczyc bez lekcji na temat rozumienia idei "brakuje ci tylko ptasiego mleka" a i tak dla wielu potencjalnych odbiorcow trzeba sie upewnic, ze nie zawieraja gelatine (marshmallows). Beczulki z alcohol ... hmmm ... tez nie dla wszystkich wiec zeby kogos ucieszyc warto wiedziec jakie ma te slodyczowe gusta. I know, I know, to jest taka oczywistosc, sorry. Dodam jeszcze, ze np. w mojej okolicy wiele wymienionych products mozna kupic w roznych big grocery stores (including Walmart!) w dzialach International Foods wiec jesli cos ma byc tak honestly special from Poland to pewnie faktycznie warto pojsc w te "artisan" (mam podobne zdanie jak Joa, ale czasem tylko to pozostaje) zeby bylo oryginalnie & nie do kupienia za $5.00-$10.00 w sklepie za rogiem Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 19:21 A ja właśnie tego nie lubiłam w ptasim mleczku - jeśli chciałam obdarować kilka osób to było za dużo wagowo kilka pudełek. O ryzyku, że daję komuś tyle czegoś, co mu się zasmakuje nie wspominając. Podzielne jest wyłącznie jeśli się częstuje jedna grupę. Odpowiedz Link Zgłoś
majaa Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 13:47 Śliwki Nałęczowskie, Baryłki z Wedla, Toruńskie Pierniki i ręcznie robione Krówki z Milanówka z masłem w składzie. Wszystkie te słodycze można kupić w eleganckich opakowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 20:15 Pierniki toruńskie zdecydowanie. Są bardzo dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 13:56 Z Polski to my tylko Kinder przywozimy😅, nie lubię polskich słodyczy, oprócz krówek. W prezencie wolałabym dostać Belvedere czy innego Chopina (Chopin'a😉). Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 14:05 majenkirr napisała: > W prezencie wolałabym dostać Belvedere czy innego Chopina (Chopin'a😉). > A ja ajerkoniak z kurczaczkami z Polmosu w Bielsku-Bialej Ewentualnie old-fashion oscypki choc te pieski na Pearson airport wyczuwaja lepiej niz wloskie prosciutto di Parma, ktore znajomi czasem "przemycaja" od ich Italian nona Jesli zas chodzi o pierniki to ja jestem "addicted" do IKEA Christmas ginger snaps/thins sprzedawanych zima w okolicznosciowych pudeleczkach - zadne pierniki swiata tak mi "nie robia" jak te snaps & znam pare osob (rozne backgrounds), ktore maja tak samo. I who cares jaki te snaps maja "sklad" - raz do roku mozna poszalec "pierniczkowo" Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 14:12 majenkirr napisała: > W prezencie wolałabym dostać Belvedere czy innego Chopina (Chopin'a😉). > Można to nawet pogodzić. Kiedyś gospodyni, obdarowana przez nas likierem czekoladowym z Wedla, rozprawiła się z flaszką jednego wieczoru w cichości swojej sypialni. Rano oznajmiła, że taka polska czekolada to mistrzostwo wszechświata 🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 14:35 nałęczowskie śliwki w czekoladzie. Bywają w ładnych metalowych puszkach Odpowiedz Link Zgłoś
kachaa17 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 20:13 Dla mnie słodycze z Wawelu to gorszy sort słodyczy. Ja bym kupiła coś z Wedla: beczułki z likworem, kiedyś mieli też jakieś słodycze w blaszanej puszce ale nie pamiętam co to było. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Słodycze z Polski 06.08.25, 01:17 Z "Solidarności" śliwkę nałęczowską i złotą wiśnię mozna kupić w puszkach. Wedel ma praliny w puszce z wizerunkiem pomnika Chopina. Toruńskie pierniki tez widziałam w ozdobnych puszkach np. w kształcie domku Odpowiedz Link Zgłoś