Dodaj do ulubionych

Słodycze z Polski

• mocca25 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 11:03
      Czekoladki ręcznie robione z Wedla lub Sowy. Zawsze budzą entuzjazm ( zwłaszcza u stałych odbiorców)
    • ichi51e Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 11:27
      Wedel na swój sklep na szpitalnej i tam sprzedają bombonierki etc w takich lepszych pudełeczkach (przynajmniej kiedyś sprzedawali) ale smak - no taki Wedla…
      Moim zdaniem z polskich słodyczy to tylko krówki jakoś się bronią i Prince Polo jeśli ktoś lubi wafelki.
      • bmtm Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 11:39
        Dość smaczne są cukierki sprzedawane na odpustach. Dziwne, że nie ma ich w standardowych sklepach.
    • volta2 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 12:00
      daję najczęściej ptasie mleczko, bo jest po prostu podzielne, zgrabne pudełko z czymś więcj niż 10 pralinek. ja bym szła w beczułki, lubię pierroty i bajeczne, ale na składzie faktycznie chyba oszczędzają. dla nas przywożę śliwkę w czekoladzie i potem sobie wydzielamy po jednej. krówek nie lubię to nie daję nikomu. torcik wygląda wspaniale ale słabo się kroi, smak też nie za bardzo. ostatnio kupiłam luksusową wedla z orzechami całymi i dałam w prezencie, ale nie wiem, czy się spodobało. ogólnie ile ludzi tyle gustów.
      • bi_scotti Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 13:31
        volta2 napisała:

> ogólnie ile ludzi tyle gustów.

Bingo smile Dobrze znac swoich odbiorcow. Ja np. wiem, ze Polish fudge (krowki) ma sie nijak do innych fudges, ktore ludziom smakuja (np. z Nova Scotia czy nawet z UK) & przywoza sobie specjalnie gdy gdzies tam sa. Podobnie z tymi sliwkami w czekoladzie - juz idea "prunes in chocolate" budzi medyczne skojarzenia wink zeby nie wspomniec ptasiego mleczka, ktorego nazwy nie da sie przetlumaczyc bez lekcji na temat rozumienia idei "brakuje ci tylko ptasiego mleka" a i tak dla wielu potencjalnych odbiorcow trzeba sie upewnic, ze nie zawieraja gelatine (marshmallows). Beczulki z alcohol ... hmmm ... tez nie dla wszystkich wiec zeby kogos ucieszyc warto wiedziec jakie ma te slodyczowe gusta. I know, I know, to jest taka oczywistosc, sorry. Dodam jeszcze, ze np. w mojej okolicy wiele wymienionych products mozna kupic w roznych big grocery stores (including Walmart!) w dzialach International Foods wiec jesli cos ma byc tak honestly special from Poland to pewnie faktycznie warto pojsc w te "artisan" (mam podobne zdanie jak Joa, ale czasem tylko to pozostaje) zeby bylo oryginalnie & nie do kupienia za $5.00-$10.00 w sklepie za rogiem wink Cheers.
      • mikams75 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 19:21
        A ja właśnie tego nie lubiłam w ptasim mleczku - jeśli chciałam obdarować kilka osób to było za dużo wagowo kilka pudełek. O ryzyku, że daję komuś tyle czegoś, co mu się zasmakuje nie wspominając. Podzielne jest wyłącznie jeśli się częstuje jedna grupę.
    • majaa Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 13:47
      Śliwki Nałęczowskie, Baryłki z Wedla, Toruńskie Pierniki i ręcznie robione Krówki z Milanówka z masłem w składzie. Wszystkie te słodycze można kupić w eleganckich opakowaniach.
      • kachaa17 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 20:15
        Pierniki toruńskie zdecydowanie. Są bardzo dobre.
    • majenkirr Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 13:56
      Z Polski to my tylko Kinder przywozimy😅, nie lubię polskich słodyczy, oprócz krówek.
      W prezencie wolałabym dostać Belvedere czy innego Chopina (Chopin'a😉).
      • bi_scotti Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 14:05
        majenkirr napisała:

> W prezencie wolałabym dostać Belvedere czy innego Chopina (Chopin'a😉).
        >

big_grin A ja ajerkoniak z kurczaczkami z Polmosu w Bielsku-Bialej wink Ewentualnie old-fashion oscypki choc te pieski na Pearson airport wyczuwaja lepiej niz wloskie prosciutto di Parma, ktore znajomi czasem "przemycaja" od ich Italian nona big_grin
        Jesli zas chodzi o pierniki to ja jestem "addicted" do IKEA Christmas ginger snaps/thins sprzedawanych zima w okolicznosciowych pudeleczkach - zadne pierniki swiata tak mi "nie robia" jak te snaps & znam pare osob (rozne backgrounds), ktore maja tak samo. I who cares jaki te snaps maja "sklad" - raz do roku mozna poszalec "pierniczkowo" wink Cheers.
      • koko8 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 14:12
        majenkirr napisała:

> W prezencie wolałabym dostać Belvedere czy innego Chopina (Chopin'a😉).
        >

Można to nawet pogodzić. Kiedyś gospodyni, obdarowana przez nas likierem czekoladowym z Wedla, rozprawiła się z flaszką jednego wieczoru w cichości swojej sypialni. Rano oznajmiła, że taka polska czekolada to mistrzostwo wszechświata 🙂.
        • majenkirr Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 14:26
          Haha👍🏻
    • aankaa Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 14:35
      nałęczowskie śliwki w czekoladzie. Bywają w ładnych metalowych puszkach
    • kachaa17 Re: Słodycze z Polski 05.08.25, 20:13
      Dla mnie słodycze z Wawelu to gorszy sort słodyczy. Ja bym kupiła coś z Wedla: beczułki z likworem, kiedyś mieli też jakieś słodycze w blaszanej puszce ale nie pamiętam co to było.
    • kurt.wallander Re: Słodycze z Polski 06.08.25, 01:17
      Z "Solidarności" śliwkę nałęczowską i złotą wiśnię mozna kupić w puszkach.

Wedel ma praliny w puszce z wizerunkiem pomnika Chopina.

Toruńskie pierniki tez widziałam w ozdobnych puszkach np. w kształcie domku
    • kropkacom Re: Słodycze z Polski 06.08.25, 07:00
      Michałki i Wisełki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka