Dodaj do ulubionych

skąpiradła

06.08.25, 15:59
www.fakt.pl/polityka/nawroccy-maja-gest-tyle-wrzucili-do-koszyczka-w-kosciele/5pey3se
Uwagę fotoreportera "Faktu" przykuł moment składania ofiary do koszyczka. Nowa para prezydencka wrzuciła do niego dwa banknoty o nominale 100 zł, co zostało odebrane jako wyraz hojności i szacunku dla tradycji.

przez następnych 5 lat będą na państwowym garnuszku. Nie mogli wrzucić wyższych nominałów?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: skąpiradła 06.08.25, 16:13
      Jezu.
      • babcia47 Re: skąpiradła 06.08.25, 20:24
        Starczy dla Jezu i Józefie święty
        • lomek22 Re: skąpiradła 07.08.25, 22:39
          I Duch Święty też coś z tego przygrucha.

Z drugiej strony, 200zł to normalny obiad dla 2 osób w knajpie. Taką mszę można traktować jako strawę duchową, formę zbiorowego żywienia. Stołówka po prostu.
    • wybitniemondry Re: skąpiradła 06.08.25, 16:17
      A są po ślubie kościelnym czy cywilnym?
    • daniela34 Re: skąpiradła 06.08.25, 16:23
      Przynajmniej nie pożyczali rozpaczliwie od przybocznych. Pamiętacie jak lata temu, za pierwszego PiS-u Kaczyński nie miał gotówki i musiał pożyczać od Sikorskiego? 🤣🤣🤣
      • wybitniemondry Re: skąpiradła 06.08.25, 16:32
        daniela34 napisała:

> Pamiętacie jak lata te
        > mu, za pierwszego PiS-u Kaczyński nie miał gotówki i musiał pożyczać od Sikors
        > kiego? 🤣🤣🤣

Potem musiał go całować w rękę.

https://pbs.twimg.com/media/FtspEVgX0Acf0dr.jpg

• asia-loi Re: skąpiradła 06.08.25, 17:06
          wybitniemondry napisał:
          >
          > https://pbs.twimg.com/media/FtspEVgX0Acf0dr.jpg
          >
          >
          Na tym zdjęciu jest Jarosław, a nie Lech.
          • wybitniemondry Re: skąpiradła 06.08.25, 18:04
            asia-loi napisała:

> Na tym zdjęciu jest Jarosław, a nie Lech.
            >
            >
            >

No przecież, że nie Lech.
            • aankaa Re: skąpiradła 07.08.25, 08:27
              może chciał podziękować w imieniu brata?
      • asia-loi Re: skąpiradła 06.08.25, 16:58
        daniela34 napisała:

> Przynajmniej nie pożyczali rozpaczliwie od przybocznych. Pamiętacie jak lata temu, za pierwszego PiS-u Kaczyński nie miał gotówki i musiał pożyczać od Sikors
        > kiego? 🤣🤣🤣

O, nie wiedziałam 😃, albo nie pamiętam.
        Dzięki za przypomnienie.
        • daniela34 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:01
          Tylko żeby byla jasność - to Lech Kaczyński był. Było potem całe dochodzenie medialne czy zwrócił czy nie

Więc żeby nie bylo, że na ematce sie Nawrockich wyłącznie krytykuje - plus za zaopatrzenie się w gotówkę.
          Jest to prawdopodobnie jedyne co dobrego można o nich napisać ale zawsze to coś.
          • asia-loi Re: skąpiradła 06.08.25, 17:14
            daniela34 napisała:

> Tylko żeby byla jasność - to Lech Kaczyński był. Było potem całe dochodzenie medialne czy zwrócił czy nie
            >
            Wyguglałam. Tak, to Lech pożyczył od Sikorskiego, później Sikorski żalił się w dziennikarzom, że mu nie chce oddać kasy i Mariusz Szczygieł z PiS przelał stówę na konto Sikorskiego. 😀
            • daniela34 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:15
              Aleksander Szczygło
              Nie Mariusz Szczygieł
              Ale poza tym zgadza się
              • asia-loi Re: skąpiradła 06.08.25, 17:30
                daniela34 napisała:

> Aleksander Szczygło
                > Nie Mariusz Szczygieł
                > Ale poza tym zgadza się

Rzeczywiście. Mój błąd 🫣
    • ga-ti Re: skąpiradła 06.08.25, 16:26
      Ja tyle nie daje, ale w koszyczku w moim kościele są banknoty 10, 20 50 a i 100 zł.
      W ostatnią niedzielę rodzina przede mną wrzucała każdy 10 zł, była ich piątka.
      Więc te dwie stówki od głowy państwa nie robią takiego wrażenia. Mieli dać po dychu?
      Tylko po co o tym cały artykuł (i to pewnie nie jeden) pisać?
      • bmtm Re: skąpiradła 06.08.25, 18:40
        Nie chodzę po kościołach. Czy obecnie jest przewaga banknotów nad monetami podczas zbierania?
        • kaki11 Re: skąpiradła 06.08.25, 19:01
          Na oko, wydaje mi się, że tak.
          • babcia47 Re: skąpiradła 06.08.25, 20:26
            Inflacja
            • bmtm Re: skąpiradła 06.08.25, 21:00
              taa? każdy wrzuca po 20 zł? wątpię.
              • mayoliijka Re: skąpiradła 06.08.25, 21:22
                Moze nie kazdy, ale na pewno przewazaja 10 i 20, a i 50 nie sa rzadkie. Oczywiscie w kwestii ofiar uprzywilejowane są warszawskie parafie w porównaniu z wiejskimi.
              • kaki11 Re: skąpiradła 06.08.25, 21:46
                Każdy? No pewnie nie, ale z tego co widzę to 10-20zł to najpopularniejsze nominały.  
                • bmtm Re: skąpiradła 06.08.25, 21:48
                  Nie bywam, nie wiem.
                  • wyprawa32768 Re: skąpiradła 07.08.25, 19:26
                    wstydź się więc i po co głupio pytasz skoro to nie twoja sprawa ile kto daje, jakoś do wośp-owej skrabonki nie zaglądasz
                    • bmtm Re: skąpiradła 07.08.25, 20:59
                      hahaha. Na WOŚP też nie daje. Dziwi mnie taki uproszczony obraz świata- albo Rydzyk albo WOŚP.
    • mayoliijka Re: skąpiradła 06.08.25, 16:29
      A wątku obok dziwicie się, że Agata Duda się cieszy, że to już koniec. Nawet ofiary w kościele nie mogą w spokoju złożyć.
      • raczek47 Re: skąpiradła 06.08.25, 16:41
        Szacunek dla tradycji- rzucanie klechom kasy.

• mayoliijka Re: skąpiradła 06.08.25, 16:44
          A jaki masz z tym problem? Ktoś cię zmusza? Kto ci się każe interesować ile dają inni? Zajmij się swoim smutnym życiem.
      • mayoliijka Re: skąpiradła 06.08.25, 16:47
        zmusza do ofiary
        • raczek47 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:01
          Czemu smutnym?
        • raczek47 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:04
          Ofiary...na dziwki i samochody tudzież wakacje w ciepłych, dalekich krajach coby nikt proboszczunia nie rozpoznał.
          • mayoliijka Re: skąpiradła 06.08.25, 17:07
            Dlatego smutnym. Ktoś kto tak pluje jadem, nie może być szczęśliwy, nawet jak mu się wydaje inaczej.

raczek47 napisała:

> Ofiary...na dziwki i samochody tudzież wakacje w ciepłych, dalekich krajach cob
            > y nikt proboszczunia nie rozpoznał.
            • raczek47 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:10
              Pluję jadem, bo użyłam słowa klecha czy z jakiego innego powodu?
              • magdulecp Re: skąpiradła 06.08.25, 18:09
                Akurat ty z każdego Raczku 🤣
          • kochamruskieileniwe Re: skąpiradła 06.08.25, 19:54
            No tak... parafia okolicy mojego zamieszkania zbierała ostatnio na
            Pogorzelców w Ząbkach,
            Wsparcie dla zaprzyjaźnionej parafii w okolicach Kijowa
            Przy każdej katastrofie jest zbiórka wspomagająca.
            Bywa i tak...
            Aha. Na pogrzebach i ślubach nikt z koszyczkiem nie chodzi. Byłam i na ślubie i na pogrzeb- sama widziałam. I dopytalam wiernych czy to wyjątek. Nie. Taki zwyczaj.
            Nie każdy klecha to dziwkarz, pedofil i morderca. Tak samo jak nie każdy Polak to kombinator i złodziej. Byłabym ostrożna w generalizacji
            • margit49 Re: skąpiradła 06.08.25, 21:49
              kochamruskieileniwe napisała:

> Aha. Na pogrzebach i ślubach nikt z koszyczkiem nie chodzi. Byłam i na ślubie
              > i na pogrzeb- sama widziałam. I dopytalam wiernych czy to wyjątek. Nie. Taki zw
              > yczaj.

Owszem, bywa i tak. Na Śląsku w niektórych parafiach też nie ma człowieka z koszyczkiem, ale jest tzw. ofiara i koszyczek jest za ołtarzem. Żałobnicy lub weselnicy obchodzą ołtarz i wrzucają datki do tego koszyczka
              Byłam i widziałam
              W Kanadzie w polskim kościele dbano o dyskrecję - były specjalne koperty na datki.
              Nie wiem, czy tak dalej się praktykuje. Też byłam i widziałam

• kochamruskieileniwe Re: skąpiradła 06.08.25, 22:04
                No to zwyczaje są różne 🙂. Tym bardziej trudno jest generalizować.
              • bi_scotti Re: skąpiradła 07.08.25, 03:45
                margit49 napisała:

> W Kanadzie w polskim kościele dbano o dyskrecję - były specjalne koperty na dat
                > ki.
                > Nie wiem, czy tak dalej się praktykuje. Też byłam i widziałam
                >

big_grin To nie dyskrecja tylko common sense. Dajesz koperte z imieniem & nazwiskiem, na koniec roku dostajesz z parafii poswiadczenie ile donations wplacilas na religious institution, masz odpis podatkowy. Simple smile Podejrzewam, ze w innych krajach jest podobna practice, na pewno jest u sasiadow, w US. Cheers.
                • margit49 Re: skąpiradła 07.08.25, 07:48
                  bi_scotti napisała:

> big_grin To nie dyskrecja tylko common sense.
                  >
                  O odpisach to nie wiedziałam i nikt o tym nie wspomniał😀 a szkoda, my po prostu wrzuciliśmy kopertę do koszyka, anonimowo😀
                  Byłam 2x. Raz z ciekawości i drugi raz przy okazji zaproszenia na rocznicę ślubu
                  • bi_scotti Re: skąpiradła 07.08.25, 13:39
                    margit49 napisała:

> O odpisach to nie wiedziałam i nikt o tym nie wspomniał😀 a szkoda, my po prost
                    > u wrzuciliśmy kopertę do koszyka, anonimowo😀

To ma sens gdy jestes resident & tu sie rozliczasz z taxes. No i jesli ta roczna suma tez nie dwucyfrowa wink Jako gosc no to wrzucasz z dobrego serca. Ja tu mieszkam ale nawet gdy bywam na czyichs kosciolkowych events (chrzciny, sluby, confirmations etc.) to cos tam wrzucam gdy zbieraja ale bez oczekiwan, ze dostane tax receipt - nie warte zachodu przy okazjonalnych/niewielkich donations smile Ale tak ogolnie to coz ... religia to money-making maszyna, eh uncertain Life.
      • pursuedbyabear Re: skąpiradła 06.08.25, 17:13
        Trzeba było nie pchać się na najwyższy urząd w państwie.
        • mayoliijka Re: skąpiradła 06.08.25, 17:31
          Pewnie, bo jak już ktoś jest prezydentem to koniecznie trzeba wszystko dokumentować długim obiektywem. To niech jeszcze "dzienikarze" Faktu zrobią KN zdjęcie jak się podciera. Wariatki z ematki na pewno się ucieszą.

pursuedbyabear napisała:

> Trzeba było nie pchać się na najwyższy urząd w państwie.
          >
          • pursuedbyabear Re: skąpiradła 06.08.25, 17:55
            Nie, lepiej niech w ogóle nie interesują się tym, co robi, gdzie i z kim. To tylko prezydent RP, taki przeciętny nikt.
            • mayoliijka Re: skąpiradła 06.08.25, 17:58
              Pewnie. To tacy ofiarnej w kościele mógł na przykład wrzucić informacje dla obcego wywiadu. Ma sens.
              • bene_gesserit Re: skąpiradła 06.08.25, 22:01
                Jeśli nie potrafisz, nie pchaj się na afisz. Nawet dziecko wie, że osoby publiczne są zawsze pod obserwacją mediów. Jeśli ktoś kandyduje i zwycięża w wyborach, powinien sobie to zainteresowanie mediów wliczyć w koszta.

Więc możesz sobie robić Rejtana, broniąc biednego prezydenta przed zainteresowaniem dziennikarzy, ale nadaremno

Poza tym, gdyby nie dziennikarze, ujawniający całą furę afer, przekrętów, matactw i łamania KK, to politycy dawno by już ten i inne kraje zajeździli. I niczego by nie było.
      • bezmiesny_jez Re: skąpiradła 07.08.25, 08:41
        >Nawet ofiary w kościele nie mogą w spokoju złożyć.

Przecież po to składają, żeby pokazać.
        • mdro Re: skąpiradła 07.08.25, 21:10
          Otóż to. Mnie uczono, że na tacę pieniądze kładzie się w ten sposób, by nie było widać, ile się daje - zwłaszcza jeśli jest to więcej niż przeciętna. Ale państwo Nawroccy najwyraźniej za nic mają wskazówki z Ewangelii...
          • mayoliijka Re: skąpiradła 07.08.25, 21:20
            Gdzie w Ewangelii wskazówki jak skutecznie chować datki przed długim obiektywem Faktu? Złożenie banknotu na 4 to za mało?
            • mdro Re: skąpiradła 07.08.25, 21:55
              Mt 6.1-6.
              • mayoliijka Re: skąpiradła 07.08.25, 22:07
                Tak, tak. Przeczytałam właśnie: zaprawdę powiadam Wam, składajcie banknoty na 8, a nie na 4 żeby nie dało zrobić się zdjęcia. Dzięki!
          • asia-loi Re: skąpiradła 07.08.25, 21:49
            mdro napisała:

> Otóż to. Mnie uczono, że na tacę pieniądze kładzie się w ten sposób, by nie było widać, ile się daje - zwłaszcza jeśli jest to więcej niż przeciętna. Ale państwo Nawroccy najwyraźniej za nic mają wskazówki z Ewangelii...

Mnie tak nie uczono.
            Co ksiądz/kościół to inny zwyczaj.
            • mdro Re: skąpiradła 07.08.25, 21:53
              A co ma do tego kościół? W domu mnie uczono.
              • mayoliijka Re: skąpiradła 07.08.25, 22:10
                No to w końcu w domu cię uczono, czy to wskazówka z Ewangelii, którą Nawroccy rzekomo mają za nic?

Jak już się nie ma do czego przypier..., to trzeba skrytykować sposób w jaki poskładali pieniądze na ofiarę. Żenujące.
                • daniela34 Re: skąpiradła 07.08.25, 22:15
                  No podejrzewam, ze mdro byla uczona w domu zanim była w stanie samodzielnie przeczytać jakie wskazówki zawiera na ten temat Ewangelia?
                  Mnie również uczono tego w domu - zanim byłam w stanie przeczytać w Ewangelii. A dlaczego mnie uczono? A dlatego, że tak mówi Ewangelia.
                  Ponieważ to rodzice są w pierwszej kolejności odpowiedzialni za katolickie wychowanie.

• mayoliijka Re: skąpiradła 07.08.25, 22:21
                    I również uważasz, wnioskując z tych wścibskich i powiększonych zdjęć, że Nawroccy niewystarczająco dyskretnie złożyli ofiarę? Za nic mając nauki płynące z Ewangelii - jak twierdzi mdro?

daniela34 napisała:

> No podejrzewam, ze mdro byla uczona w domu zanim była w stanie samodzielnie prz
                    > eczytać jakie wskazówki zawiera na ten temat Ewangelia?
                    > Mnie również uczono tego w domu - zanim byłam w stanie przeczytać w Ewangelii.
                    > A dlaczego mnie uczono? A dlatego, że tak mówi Ewangelia.
                    > Ponieważ to rodzice są w pierwszej kolejności odpowiedzialni za katolickie wych
                    > owanie.
                    >
                    • daniela34 Re: skąpiradła 07.08.25, 22:23
                      Tak. Umiejętność schowania złożonego banknotu w dłoni opanowałam jako kilkulatka. Państwo Nawroccy są zdaje się w wieku bardziej zaawansowanym.
                      • mayoliijka Re: skąpiradła 07.08.25, 22:35
                        No cóż. Dla mnie to typowe szukanie dziury w całym. Gdyby nie powiększenie zdjęcia przez redakcję Faktu, to nikt nie miałby możliwości z daleka zauważyć jakie to są dokładnie banknoty.

Mnie w domu w kontekście ofiar składanych w kościele uczono raczej, żeby nie interesować się tym ile dają inni. Uważam, że to nawet ważniejsza i bardziej pożyteczna nauka, niż nauczenie dziecka składania własnego banknotu w równą kosteczkę.
                        • daniela34 Re: skąpiradła 07.08.25, 22:40
                          Mnie zaś uczono jednego i drugiego - żeby się nie interesować i żeby swoją ofiarę składać dyskretnie .Uzasadnienie wskazała już mdro. I oczywistym jest, że nie chodzi w tym o to, co wyłapie dziennikarz Faktu, chyba że założysz, iż ewangelista antycypował powstanie prasy brukowej, ale o to, co widzi bezpośrednie otoczenie.
                • mdro Re: skąpiradła 07.08.25, 22:18
                  Nie jesteś w stanie zestawić dwóch prostych informacji? Biedactwo...

I gdyby ta ostentacja w dawaniu na tacę była jedynym problemem z "państwem Nawrockimi", to zaiste Polska byłaby szczęśliwym państwem.
              • asia-loi Re: skąpiradła 07.08.25, 22:13
                mdro napisała:

> A co ma do tego kościół? W domu mnie uczono.

A mnie nie. Jak byłam mała to dawałam monetę, i wtedy mało kto z dorosłych dawał banknoty.
                • daniela34 Re: skąpiradła 07.08.25, 22:19
                  A mnie tak - do ręki dostawałam banknot złożony w kosteczkę i miałam go schować w dłoni kładąc na tacę. Na chowanie monety w dłoni wpadłam już sama (monety o jakiejś sensownej wartości weszły do użytku kiedy miałam 11 lat)
                • mdro Re: skąpiradła 07.08.25, 22:23
                  Ale bez znaczenia - moneta czy banknot.
                  (Ja pamiętam jeszcze pięciozłotówki z rybakiem, bardzo kościelnie mi się kojarzyły, jako małe dziecko byłam wręcz przekonana, że tam przedstawiony jest Jezus albo co najmniej św. Piotr wink).
                  • daniela34 Re: skąpiradła 07.08.25, 22:30
                    To zresztą były takie oczywistości, które nie dotyczyły tylko wychowania/uczenia dzieci, czasem się zdarzyło, że dorośli sobie też przekazywali pieniądze na składkę (bo ktoś nie miał gotówki, bo ktoś nie miał drobnych itd.) - zawsze były podawane dyskretnie, schowane w dłoni.
                • daniela34 Re: skąpiradła 07.08.25, 22:38
                  Swoją drogą i tak w ramach ciekawostki - moje dzieciństwo to był taki zabawny czas, kiedy rozmaitym notablom (politykom szczebla lokalnego i krajowego, ważnym dyrektorom różnych instytucji itp.) nagle zaczęło się opłacać bywać w kościele i dawać na tacę, po całych latach, w których to się za bardzo nie opłacało. I owszem, im się zdarzało rzucać "nominały" z gestem podczas różnych publicznych wydarzeń. I tak, byli za to krytykowani. Więc pp. Nawroccy nie są pierwszymi, którym się to wytyka.
    • asia-loi Re: skąpiradła 06.08.25, 17:04
      A mnie wkurza ta pazerność i chciwość Kk. Przecież takie msze są suto z góry opłcone przez organizatorów/zamawiających. Ale Kk ciągle mało i jeszcze muszą zbierać na tacę. Tak samo jest z mszami ślubnymi, pogrzebowymi i z okazji innych ekstra uroczystości.
      • mayoliijka Re: skąpiradła 06.08.25, 17:10
        Ale zmusił cię ktoś kiedyś do ofiary w kościele?
      • hrasier_2 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:12
        asia-loi napisała:

> A mnie wkurza ta pazerność i chciwość Kk. Przecież takie msze są suto z góry op
        > łcone przez organizatorów/zamawiających. Ale Kk ciągle mało i jeszcze muszą zbi
        > erać na tacę. Tak samo jest z mszami ślubnymi, pogrzebowymi i z okazji innych e
        > kstra uroczystości.
        >
        A możesz się wkurzać. Nie chodzisz nie krytykujesz. Już dawno się po pożegnałaś z kościołem. Co ci do tego kto ile daje?
        • asia-loi Re: skąpiradła 06.08.25, 17:20
          hrasier_2 napisał:

> >
          > A możesz się wkurzać. Nie chodzisz nie krytykujesz. Już dawno się po pożegnałaś z kościołem. Co ci do tego kto ile daje?

Tak, nie chodzę m.in z tego powodu, ale mam prawo do krytyki i własnej oceny. A chciwość to grzech wg katolickiej wiary.
          I nie skrytykowałam kto ile daje, tylko ogólnie skrytykowałam zbieranie na tacę wówczas, kiedy msza jest z góry opłacona. A tak na marginesie to uważam, że Nawroccy dali dużo, za dużo. Ale jak dla mnie to mogą dać nawet wszystkie swoje pieniądze. Tylko swoje, a nie państwowe.
          • kochamruskieileniwe Re: skąpiradła 06.08.25, 20:11
            I do sądzenia... co zawsze wychodzi, gdy piszesz o KK i jego wiernych. Zwłaszcza o wiernych, co mnie mocno zawsze dziwiło, bo od rozliczania ich jest chyba. według wiary KK , inna instancja?
            Przecież to pieniądze ludzi, którzy dają. I to ich decyzja. Oni mogą robić z własnymi pieniędzmi co chcą. Mogą dać na tace, na zbiórkę na się pomaga czy innej zrzutce. Nic ci dobrego. Przecież. Z tego co wiem, to zbierający na tace nie stoi nad delikwentem i nie mówi "wyskakuj z kasy". Zbiórka jest dobrowolna. A że ktoś się obawia " co ludzie powiedzą" to już jego problem.

• kochamruskieileniwe Re: skąpiradła 06.08.25, 20:11
              Do tego miało być..
      • wroblica_cwir_cwir Re: skąpiradła 06.08.25, 17:18
        A mnie wkurza, jak kategorycznym tonem wypowiada się ktoś, kto się nie zna.
        Cel, na jaki zbierana jest ofiara, jest jasno i wyraźnie wskazany na każdej mszy, wystarczy słuchać, a nie plotować z psiapsią. Na ślubach i pogrzebach ofiara jest najczęsciej zbierana na następną mszę w intencji nowożeńców/zmarłego
        • memphis90 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:22
          Co Ty opowiadasz??? Pieniądze z koszyka są na potrzeby probostwa, a nie na opłacenie kolejnych mszy w intencji 🤦‍♀️ Najwyżej ksiądz powie, że zbiera sobie na witraż albo nową ambonę. Za msze intencyjne płaci zamawiający mszę, a kasa zebrana w czasie takiej mszy idzie do księdza.
          • angazetka Re: skąpiradła 06.08.25, 17:24
            Nie no, taca na pogrzebach jest na kolejne msze w intencji zmarłego.
            • asia-loi Re: skąpiradła 06.08.25, 18:52
              angazetka napisała:

> Nie no, taca na pogrzebach jest na kolejne msze w intencji zmarłego.
              >
              Na jedną od uczestników pogrzebu. A kolejne są opłacone (każda osobno), przez rodzinę lub znajomych.
              U księdza nie ma nic za darmo.
            • memphis90 Re: skąpiradła 06.08.25, 20:20
              Ostatnio na pogrzebie mojego kolegi wyczytywali msze w intencji, to były w innych kościołach/innych miastach. Wątpię, by księżula za nie płacił z tej tacy pogrzebowej…
          • mayoliijka Re: skąpiradła 06.08.25, 17:25
            Na pogrzebach zawsze zbierają na msze w intencji zmarłego.

memphis90 napisała:

> Co Ty opowiadasz??? Pieniądze z koszyka są na potrzeby probostwa, a nie na opła
            > cenie kolejnych mszy w intencji 🤦‍♀️ Najwyżej ksiądz powie, że zbiera sobie na
            > witraż albo nową ambonę. Za msze intencyjne płaci zamawiający mszę, a kasa ze
            > brana w czasie takiej mszy idzie do księdza.
            >
            • margit49 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:49
              > Na pogrzebach zawsze zbierają na msze w intencji zmarłego.
              >

Na jedną mszę - miesiąc po śmierci
              Za następne dedykowane już się płaci "co łaska" albo wg cennika proboszcza
          • mayoliijka Re: skąpiradła 06.08.25, 17:26
            I wcale na zwykłych mszach nie zawsze są to potrzeby parafii. Cel jest zawsze jasno określony.

memphis90 napisała:

> Co Ty opowiadasz??? Pieniądze z koszyka są na potrzeby probostwa, a nie na opła
            > cenie kolejnych mszy w intencji 🤦‍♀️ Najwyżej ksiądz powie, że zbiera sobie na
            > witraż albo nową ambonę. Za msze intencyjne płaci zamawiający mszę, a kasa ze
            > brana w czasie takiej mszy idzie do księdza.
            >
            • memphis90 Re: skąpiradła 06.08.25, 20:23
              >Cel jest zawsze jasno określony.
              Aha. Dach kościoła albo nowy witraż. O ile cel zostanie podany, bo wcale nie jest na każdej mszy. Powiedzialabym, że za czasów dzieciństwa, kiedy musiałam być na mszy co tydzień, to taka informacja nie padała nigdy; z podawaniem celu spotkałam się dopiero w aktualnej lokalnej parafii kilka lat temu (była to budowa nowego kościoła).
          • asia-loi Re: skąpiradła 06.08.25, 18:55
            memphis90 napisała:

> Co Ty opowiadasz??? Pieniądze z koszyka są na potrzeby probostwa, a nie na opłacenie kolejnych mszy w intencji 🤦‍♀️ Najwyżej ksiądz powie, że zbiera sobie na witraż albo nową ambonę. Za msze intencyjne płaci zamawiający mszę, a kasa zebrana w czasie takiej mszy idzie do księdza.
            >
            Dokładnie tak. Mówimy tu o zwykłych mszach np. w niedzielę, które i tak są w jakiejś intencji, opłacone przez kogoś.
            Msze pogrzebowe to tak, jak napisałam niżej.
        • asia-loi Re: skąpiradła 06.08.25, 17:28
          wroblica_cwir_cwir napisała:

> A mnie wkurza, jak kategorycznym tonem wypowiada się ktoś, kto się nie zna.
          Cel, na jaki zbierana jest ofiara, jest jasno i wyraźnie wskazany na każdej mszy, wystarczy słuchać, a nie plotować z psiapsią.

Ależ ja doskonale wiem, na co "oficjalnie" zbierana jest taca.
          Z wymyślania różnych intencji Kk jest znany, tylko jaka jest moc tych opłaconych intencji? Żadna. Te intencje to tylko wyciąganie kasy od naiwnych.
          Np. pisowski rząd zamawiał różne msze na Jasnej Górze, suto za nie płacąc z pieniedzy podatników, a efektów tych opłaconych modłów nie było, ale Kk już nie raczył oddać kasy za nieskuteczne modły.
          I u zwykłych ludzi jest to samo. Zerowy efekt sprawczy, opłaconych modłów.
          • demodee Re: skąpiradła 06.08.25, 17:52
            > Zerowy efekt sprawczy, opłaconych modłów.

Ale usługa została wykonana, pewności, że cel będzie osiągnięty nikt nie daje (jak u adwokatów).
            • asia-loi Re: skąpiradła 06.08.25, 18:16
              demodee napisała:
              >
              > Ale usługa została wykonana, pewności, że cel będzie osiągnięty nikt nie daje ( jak u adwokatów).

Została źle wykonana, więc powinni oddać część lub całą kasę.
              I często od razu wiadomo, że cel nie został osiągnięty. Np. płaci za to, aby spadł deszcz w konkretnym czasie. A deszczu nie ma i nie ma, więc usługa została źle wykonana.
              Co innego handel zbawieniem. Tu nikt nie wie czy zbawienie za kasę jest czy nie. Ja obstawiam, że nie ma.
      • memphis90 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:19
        IMO największa podłością jest to podtykanie koszyków na pogrzebach.
    • hrasier_2 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:06
      aankaa napisała:

> www.fakt.pl/polityka/nawroccy-maja-gest-tyle-wrzucili-do-koszyczka-w-kosciele/5pey3se
      > Uwagę fotoreportera "Faktu" przykuł moment składania ofiary do koszyczka. No
      > wa para prezydencka wrzuciła do niego dwa banknoty o nominale 100 zł, co został
      > o odebrane jako wyraz hojności i szacunku dla tradycji
      .
      >
      > przez następnych 5 lat będą na państwowym garnuszku. Nie mogli wrzucić wyższych
      > nominałów?
      > Straszne jak ateistka wypomina katolikom ile mają wrzucać na tacę. Niesamowita historia i jakie wzmożenie na forum. Mogła nie kupować garsonki i dać więcej 🤪
      >
      • mayoliijka Re: skąpiradła 06.08.25, 17:09
        Nieprawdaż? Niebywała odklejka.

hrasier_2 napisał:

> > Straszne jak ateistka wypomina katolikom ile mają wrzucać na tacę. Niesam
        > owita historia i jakie wzmożenie na forum. Mogła nie kupować garsonki i dać wię
        > cej 🤪
        > >
      • aankaa Re: skąpiradła 06.08.25, 17:12
        patrząc na garsonkę - dużo więcej by nie dała...
      • memphis90 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:18
        >Mogła nie kupować garsonki i dać więcej 🤪
        Matkobosko, wtedy dałaby nie 200, a całe 300zl!
    • volta2 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:12
      Nie mogli wrzucić wyższych nominałów?
      z zaufanych źródeł wiem, że nie mogli, ale prosili żebyś się dorzuciła od siebie i sie wyrówna.
    • memphis90 Re: skąpiradła 06.08.25, 17:17
      Mój bosze, tyle pieniędzy, taka rozrzutność! Za te pieniądze moznaby przeciez kupić drugą taką garsonkę dla pani Snusowej!
    • margit49 Re: skąpiradła 06.08.25, 18:20
      No takie skąpiradła, udają hojnych, bo tradycja wymaga.
      Ale Batyr nie zwrócił kasy za apartament deluxe, z którego korzystał/koszty noclegów pokryto z budżetu MIIŚ/
      Państwowe, więc się nie liczy 🤷‍♀️

• iberka Re: skąpiradła 06.08.25, 18:48
      Bosze, gdzie jeszcze im zaglądniesz?
    • bene_gesserit Re: skąpiradła 06.08.25, 20:08
      Warto dodać, że msza była o 12:00, z udziałem gości, obecnych na zapezysiężwniu. To tyle, jeśli chodzi o świeckie państwo
    • ziazia17 Re: skąpiradła 06.08.25, 21:58
      A Ty ile ostatnio wrzuciłaś?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka