Dodaj do ulubionych

Patologia w tv

23.09.25, 21:53
Kto by pomyślał że oni tak się stoczą. Dużo mówi się o tym że nie zawsze patologia to bieda. A tu zaniedbanie dziecka, depresja, adhd...

Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Patologia w tv 23.09.25, 21:56
      Też bym nie miała czasu życia, jakbym ciągle oglądała yt.
    • angazetka Re: Patologia w tv 23.09.25, 22:16
      Depresja i ADHD to patologia?
      • tanebo0001 Re: Patologia w tv 23.09.25, 22:19
        Nie zdiagnozowana i nie leczona...
        • raczek47 Re: Patologia w tv 24.09.25, 05:31
          Nie obejrzę filmiku, ale powiedz, skąd wiadomo, że ktoś tam ma depresję i ADHD skoro jest niezdiagnozowany?
          • tanebo0001 Re: Patologia w tv 24.09.25, 06:48
            Obejrzyj. Jest krótki. I komentuje psycholoszka.
          • memphis90 Re: Patologia w tv 24.09.25, 07:40
            Tzn autorka rozważa na ile różne zachowania prezentowane w serialu mogą odzwierciedlać realne problemy. Że np dom, w którym panuje syf totalny, nie ma jednego czystego naczynia, w lodówce umiera jedna cytryna pokryta pleśnią, a ojciec przewraca się w wyrze nie będąc w stanie zawieźć dziecka do szkoły - to może być obraz depresji u domownika. Aczkolwiek tego domownika „podejrzewa” bardziej o ADHD na podstawie wiecznego prostakrynowania i braku umiejętności zaplanowania czynności.

Mówi też o sposobie komunikacji między seniorami Boskmi, zwracając uwagę na patologiczne wzorce między nimi.

Na koniec zwraca uwagę na ew konsekwencje, jakie może ponieść 10l dziecko przebywając w domu, w którym wuj wprowadza co noc nową panią na głośne seksy, których muszą wysłuchiwać inni domownicy (dziecko też), w lodówce nigdy nie ma jedzenia i trzeba zebrać u dziadków o bułkę (dziadek do wnuczki: nie zawracaj mi dupy!), wokół panuje syf, wszyscy się na siebie drą, a rodzice nie są w stanie nawet dostarczyć dziecka na czas do szkoły (przecież śpią!)…

Ogólnie fajny materiał robi ta dziewczyna, też wczoraj oglądałam.
            • tanebo0001 Re: Patologia w tv 24.09.25, 08:06
              memphis90 napisała:

>
              > Ogólnie fajny materiał robi ta dziewczyna, też wczoraj oglądałam.
              >

dokładnie. aż wczorajszy świąd mięcy palcami stóp uznałem za adhd
            • danaide2.0 Re: Patologia w tv 24.09.25, 08:50
              Ta dziewczyna przemocową komunikację nazywa "uszczypliwymi uwagami" (normalizujmy przemoc, co tam), potem rzeczywiście zwracając uwagę na brak tej komunikacji.
              Pochyla się nad potrzebami Ludwika... mając kasę i pozycję Boskiej pięciu minut bym się nie zastanawiała tylko wymaszerowała do tego mieszkania kupionego pod inwestycje, gdyby ktoś się do mnie odzywał tak jak Boski.
              Kuchenne problemy Boskiej - ktoś wspomniał o OCD? Dom to nie katalog. Ale ja ją rozumiem - Ludwik co scena to siedzi. On się w ogóle nie krząta. Samo się robi. Ręcami żony i dzieci. Wymaszerowałabym.
              Zresztą ja nie wiem, jak ta Boska robi tę kasę, bo drące japę paszczury... nie, petardy, to chyba pieśń przeszłości? Zresztą o porozumieniu bez przemocy w korporacji chyba szkolą (bo że w administracji raczej nie to wiadomo, ale chyba nie tam natrzepała kasę)?

Nie, no, ja rozumiem, że komedię robimy na kontrastach (nowoczesne dziecko z pokolenia alfa - rodzice, a na pewno dziadkowie jak z pokolenia Zagryziaków; dwaj bracia - jeden dzietny, drugi bezdzietny i która opcja jest lepsza itp.), ale to dorzynanie bohaterów. Jak w SATC - AJLT. Bo po co wydawać kasę na tworzenie i promowanie nowych? Odetniemy kuponik.

Myślałam, że nie robi się analiz psychologicznych bohaterów filmów, seriali, seriali komediowych (poprzeczka coraz niżej zawieszona), ale rozumiem, że tak na niepoważnie i dla kasy to można.

• danaide2.0 Re: Patologia w tv 24.09.25, 08:51
                O porozumieniu mówią, z porozumienia szkolą.
                Przyczepię się sama do siebie i siebie skoryguję.
                • danaide2.0 Re: Patologia w tv 24.09.25, 08:52
                  Obejrzałam, bo postanowiłam uratować pudełko ricotty. Może będę miała serniczek, może zmarnuję ricottę i parę innych składników.
              • memphis90 Re: Patologia w tv 24.09.25, 12:58
                >Ta dziewczyna przemocową >komunikację nazywa "uszczypliwymi >uwagami" (normalizujmy przemoc, co >tam)
                To chyba inny materiał oglądałyśmy, bo przecież ona omawia ten serial w kontekście przemocy i patologii właśnie 🤔 Uszczypliwe uwagi są właśnie formą tych nieprawidłowych wzorców komunikacji. Nie ma tam żadnego „normalizowania przemocy” 🤔
    • danaide2.0 Re: Patologia w tv 24.09.25, 07:53
      Komentują stare odcinki? Przecież od zawsze było wiadomo, że ta boska rodzinka nie taka znów boska.
    • makurokurosek Re: Patologia w tv 24.09.25, 12:13
      Nigdy w życiu nie oglądałam tego serialu, nie wiem co może być pociągającego w oglądaniu wydzierającej się Kożuchowskiej. Na podstawie zajawek ten serial jaki mi się to jako obraz jeszcze bardziej patologicznej rodziny, aniżeli rodzina Kiepskich.
      • memphis90 Re: Patologia w tv 24.09.25, 12:56
        Ale to nie jest oglądanie serialu, tylko analiza różnych patologicznych zachowań i rozmowa o tych kwestiach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka