Dodaj do ulubionych

Geneva, Chamonix

01.01.26, 17:39
Wpadły mi niespodziewanie 4 dni do spędzenia w Genewie, a że ematka jest światowa to proszę o polecenia, co warto zobaczyć. Wyjazd rodzinny, w styczniu.

Jeden dzień na pewno chcemy poświęcić na wycieczkę do Chamonix z dojazdem koleją. W samej Genewie planujemy na pewno odwiedzić stare miasto, CERN i zobaczyć jezioro.

Pytania:
1. Który punkt widokowy/kolejkę w górę polecacie w Chamonix?
2. Które wystawy w CERN polecacie z dziećmi lat ok. 10?
3. Co jeszcze warto zobaczyć w Genewie?
4. Gdzie warto zjeść coś lokalnego i niekoniecznie bardzo drogo?
5. Co warto przywieźć? Uwielbiamy pamiątki z wojaży, ale nie breloczki czy koszulki z nazwą miasta, a lokalne specjały i produkty. Wracamy na dni babci i dziadka, więc chętnie przyjmiemy polecajkę np. na dobre szwajcarskie czekolady smile

Obserwuj wątek
    • snowbabe Re: Geneva, Chamonix 01.01.26, 18:08
      W Chamonix najbardziej imponujace jest Aiguille du Midi, bilety warto kupic wczesniej patrzac na prognoze pogody. Kolejka zebata na Mer de Glace tez bedzie ok.
      W CERNIE z dziecmi najlepiej wybrac sie do Science Gateway (zamkniete w poniedzialki). Mozna sprobowac na miejscu zapisac sie na, ktorys z labow. Calosc jest do zwiedzenia w kilka godzin.
      W Genewie warto zobaczyc fontanne, stare miasto, Carouge i muzeum Patek Philippe.
      Dobre fondue jest w Bain du Paquis, nad samym jeziorem.
      Najlepsze czekoladki to Guillaume Bichet, ewentualnie Philippe Pascoet, Mr/Mme Renoud. Z serow Gruyere a z Chamonix Brillat Savarin ale koniecznie pakowany prozniowo bo smierdzi okrutnie.
    • kruszysia Re: Geneva, Chamonix 01.01.26, 18:33
      Sprawdź, czy na trasie Genewa-Chamonix przejazd autobusem nie okaże się szybszy i tańszy.
      • smoczy_plomien Re: Geneva, Chamonix 01.01.26, 20:07
        Może i szybciej, ale chyba zejdę na zawał jadąc po alpejskich serpentynach autobusem zimą. Kiedyś prawie wywrócił mi się autokar i mam traumę.
        • eliszka25 Re: Geneva, Chamonix 01.01.26, 21:33
          Autobusu bać się nie musisz, kierowcy wprawieni, ale ja osobiście też wolałabym pociąg. Lubię szwajcarskie pociągi ☺️
        • mocca25 Re: Geneva, Chamonix 01.01.26, 21:38
          Jak ja to rozumiem!

Raz przeżyłam w innej częsci Europy (Amalfi) i nigdy więcej.

#teampociąg
        • snowbabe Re: Geneva, Chamonix 02.01.26, 16:35
          Do Chamonix z Genewy jest autostrada a potem trasa szybkiego ruchu. W strone Chamonix jest wysoki wiadukt, na dol troche wiecej zakretow. Nie ma specjalnych serpentyn.
    • gatito_z_kato Re: Geneva, Chamonix 01.01.26, 19:33
      Przede wszystkim zazdroszczę wyjazdusmile
      W Genewie z nastolatkiem polecam:
      obowiązkowo CERN
      krzesło przed ONZ
      park ze ścianą Reformatorów i wielkimi szachami najdłuższą drewnianą ławkę
      osiedle Smerfów przy rue Louis Favre 25 (budynki inspirowane Gaudim)
      oczywiście także jezioro i fontanna.
      Polecam także krótką wycieczkę tramwajem do Francji, do Annemasse (moim nastolatkom podobało się, że jedziemy tramwajem za granicę).
      Jakby starczyło czasu to także ogród botaniczny i pchli targ.
      Co do CERNu - koniecznie weźcie zwiedzanie z przewodnikiem (za darmo), ale niestety nie można go zarezerwować z wyprzedzeniem (zmienili podejście, żeby dać szansę wszystkim zainteresowanym). Trzeba przyjechać zaraz rano i stanąć w kolejce. Są różne godziny i różne opcje językowe.
      • snowbabe Re: Geneva, Chamonix 02.01.26, 16:36
        Wizyty z przewodnikiem sa 14+
    • krypteia Re: Geneva, Chamonix 02.01.26, 07:25
      W Genewie na pewno muzeum Historii naturalnej, ale widzę że tymczasowo zamknięte

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka