Dodaj do ulubionych

Zmiana pracy

15.01.26, 19:58
Przychodzę po porady - jak się zabrać do złożenia wypowiedzenia? - zmiana pracy, wieloletniej pracy - praktycznie całe życie w jednej firmie.

Dla wielu to pewnie oczywiste, ale ja się zastanawiam np. czy dzień złożenia wypowiedzenia ma znaczenie? czy składam np jutro, czy ostatniego dnia miesiąca? Czy rozmowa z przełożonym czy szefem firmy jest mile widziana? Na co zwrócić uwagę?

Będę wdzięczna za konstruktywne podpowiedzi.

Ps. 1. Czy któraś z Was odchodziła po wielu latach ? Też było trudno?

Ps. 2. Czy dużo w tym prawdy, że przychodzi się do firmy a odchodzi od szefa?

Obserwuj wątek
    • zerlinda Re: Zmiana pracy 15.01.26, 20:07
      1. Tak, odchodziłam po 17 latach pracy, tak wyszło po prostu.
      2. Nie
      • hasty Re: Zmiana pracy 15.01.26, 20:43
        Tak, odchodziłam po 16 latach, teraz planuje odejść po 5.
    • furiatka_wariatka Re: Zmiana pracy 15.01.26, 21:24
      Odchodziłam po 15tu latach,ale bez żalu. Ważne, w którym miesiącu złożysz wypowiedzenie, dzień już tak ważny nie jest, choć ja bym do ostatniego dnia miesiąca nie czekała, bo po co. Zakładam, że masz 3 miesięczny okres wypowiedzenia, więc jak złożysz w styczniu to teoretycznie pracujesz do końca kwietnia. Jak złożysz w lutym, to do końca maja itd. Czy chcesz skracać okres wypowiedzenia? Pewnie, że porozmawiaj z szefem, że planujesz się zwolnić. Lepiej też syfu po sobie nie zostawiać, bo nigdy nic nie wiadomo, w przyszłości możesz znów pracować z kimś z obecnej pracy.
      • panna_lila Re: Zmiana pracy 15.01.26, 21:31
        Chciałabym skrócić okres wypowiedzenia, bo te trzy miesiące to długo jednak i czuję, że mogą być trudne
      • panna_lila Re: Zmiana pracy 15.01.26, 21:33
        Właśnie często jak ktoś się zwalniał to slyszałam, że ostatniego dnia miesiąca, i to mi się zakodowało ale w sumie im szybciej tym lepiej
        • glanaber Re: Zmiana pracy 15.01.26, 21:55
          Nie czekaj do ostatniego dnia, tym bardziej że chcesz skrócić okres wypowiedzenia. To będzie lepiej odebrane, no i będą mogli wcześniej zacząć szukać kogoś na Twoje miejsce.
          Z szefostwem porozmawiaj, rzeczowo i uprzejmie. Skrócenie okresu wypowiedzenia to ich dobra wola, nie muszą się zgodzić.
          • panna_lila Re: Zmiana pracy 15.01.26, 22:28
            „ To będzie lepiej odebrane”
            to, że się szybciej zwalniam?

Czy źle zrozumiałem? Czy chodzi jednak o to, że jutro idę i mówię szefowi, że 30 złożę wypowiedzenie . To wtedy to ma chyba sens
            • aankaa Re: Zmiana pracy 15.01.26, 22:32
              jutro idę i mówię szefowi, że 30 złożę wypowiedzenie

tak
              • panna_lila Re: Zmiana pracy 15.01.26, 22:42
                No tak, w sumie co mi może zrobić przez dwa tygodnie - przecież mnie nie zwolni 😉
                • nieobiektywnie Re: Zmiana pracy 15.01.26, 23:33
                  panna_lila napisała:

> No tak, w sumie co mi może zrobić przez dwa tygodnie - przecież mnie nie zwolni
                  > 😉

Kiedy odchodziłam z pracy, powiedziałam że idę do konkurencji , zostałam zwolniona z obowiązku pracy. Trzy miesiące mi płacili a ja miałam wakacje. Tylko że ja faktycznie przeszłam do konkurencji, więc gdyby chcieli to sprawdzić no to oczywiście by mogli, ale nie sprawdzili. W każdym razie ja o tym nie wiem.
              • sabek81 Re: Zmiana pracy 16.01.26, 06:02
                aankaa napisała:

> jutro idę i mówię szefowi, że 30 złożę wypowiedzenie
                >
                > tak
                >
                Po co ?
            • sabek81 Re: Zmiana pracy 16.01.26, 06:00
              panna_lila napisała:

> „ To będzie lepiej odebrane”
              > to, że się szybciej zwalniam?
              >
              > Czy źle zrozumiałem? Czy chodzi jednak o to, że jutro idę i mówię szefowi, że 3
              > 0 złożę wypowiedzenie . To wtedy to ma chyba sens
              Bez sensu jest zapowiadać zwolnienie, idzie się już z gotowym pismem.
            • glanaber Re: Zmiana pracy 16.01.26, 12:41
              Nie. Jutro idziesz i składasz wypowiedzenie. A osobno wniosek o skrócenie okresu wypowiedzenia. Okres wypowiedzenia liczy się od 1 lutego, czy je złożysz dzisiaj czy 30.01. Ale jak złożysz dzisiaj, to szefostwo może zacząć szukać nowej osoby od razu, planować pracę bez Ciebie itd. i jest większa szansa, że skrócą Ci ten okres wypowiedzenia mając dodatkowe 2 tygodnie stycznia na działanie
        • sabek81 Re: Zmiana pracy 16.01.26, 05:59
          panna_lila napisała:

> Właśnie często jak ktoś się zwalniał to slyszałam, że ostatniego dnia miesiąca,
          > i to mi się zakodowało ale w sumie im szybciej tym lepiej

Przy 3 miesięcznym okresie wypowiedzenie nie ma znaczenia dzień złożenia wypowiedzenia i tak liczy się od następnego miesiąca
          • panna_lila Re: Zmiana pracy 16.01.26, 06:13
            A widzisz to tego nie wiedziałam, czyli składając 20tego stycznia liczy się od 1 lutego do 30 kwietnia?
            Ja myślałam że od 20 stycznia do 20 kwietnia.
            Która opcja jest właściwa?
            • sabek81 Re: Zmiana pracy 16.01.26, 07:33
              panna_lila napisała:

> A widzisz to tego nie wiedziałam, czyli składając 20tego stycznia liczy się od
              > 1 lutego do 30 kwietnia?
              > Ja myślałam że od 20 stycznia do 20 kwietnia.
              > Która opcja jest właściwa?

Tak
              • sabek81 Re: Zmiana pracy 16.01.26, 07:34
                sabek81 napisała:

> panna_lila napisała:
                >
                > > A widzisz to tego nie wiedziałam, czyli składając 20tego stycznia liczy s
                > ię od
                > > 1 lutego do 30 kwietnia?
                > > Ja myślałam że od 20 stycznia do 20 kwietnia.
                > > Która opcja jest właściwa?
                >
                > ta pierwsza, liczy się od 1 lutego
            • furiatka_wariatka Re: Zmiana pracy 16.01.26, 08:13
              Jeśli złożysz w styczniu, to nie ma znaczenia czy 20go, 23go czy 31go stycznia, okres wypowiedzenia masz do końca kwietnia. Ale na prawdę nie rozumiem po co chcesz czekać do ostatniego dnia miesiąca, żeby szefa wk.. wić? Jeśli chcesz skrócić okres wypowiedzenia to jednak musisz z nim miło i grzecznie porozmawiać, i nie czekać na ostatni dzień miesiąca, bo firma się wcale nie musi zgadzać na rozwiązanie za porozumieniem stron.
            • bezmiesny_jez Re: Zmiana pracy 16.01.26, 09:09
              Niewiarygodne...

>Która opcja jest właściwa?

Juz ci to napisano kilka razy.
    • madame_edith Re: Zmiana pracy 15.01.26, 23:16
      Ja odchodziłam po 22 latach ciągłości zatrudnienia. Było mi niesamowicie ciężko, to cała moja droga zawodowa. Płakałam jak składałam wypowiedzenie, chociaż wiedziałam, że dobrze robię. I tak, ja odchodziłam od ludzi, szefa też. Wiem też, że już nigdy nigdzie nie będę tak „u siebie”.
      W nowej pracy już się tak nie pozaprzyjaźniam, inny etap życia zupełnie. Jestem sercem w starej firmie i mówiąc „u nas” mam na myśli starą firmę.
      Ale dobrze zrobiłam i dziś podjęłabym taką samą decyzję.
      Będzie dobrze zobaczysz!
      • panna_lila Re: Zmiana pracy 16.01.26, 06:14
        🙂 dziękuję za słowa otuchy
        Mocno trzymam za siebie kciuki.
        • madame_edith Re: Zmiana pracy 16.01.26, 07:59
          Ja też za Ciebie trzymam!
    • clio_yaga1 Re: Zmiana pracy 16.01.26, 08:43
      Życzę powodzenia i gratuluję odwagi w podjęciu tego kroku. Ja też pracuję w jednej firmie prawie całe życie, a mam 54 lata więc łatwo policzyć ile 🙄i wiem jakie to cholernie ciężkie, a robiłam podejście już kilka razy. Trzymam kciuki i powodzenia w nowej pracy.
    • best_bej Re: Zmiana pracy 16.01.26, 09:02
      Dzień wypowiedzenia ma znaczenie. Ponieważ okres wypowiedzenia zaczyna się liczyc od następnego miesiąca, to zwyczajowo pracownik składa wypowiedzenie dopiero ostatnio dnia miesiąca poprzedzającego. Podobno robi pracodawca smile oczywiście z wyjątkami.
      Różne mogą być scenariusze, składałam wypowiedzenie wiele razy i już doświadczylam wszystkiego tzn:
      1. pracy do ostatniego dnia wypowiedzenia, bez wybierania urlopu, za to z ekwiwalentem;
      2. Zwolnienia ze świadczenia pracy podczas okresu wypowiedzenia (najfajniej);
      3. Pracy do określonego momentu i potem wybierania zaległego urlopu.
      Kwestia dogadania się z pracodawcą, ale różnie może być, bo niestety wchodzą tu emocje i psychologia drugiej strony smile
      Składałam też wypowiedzenie w trakcie miesiąca, bo chciałam dać pracodawcy czas znalezienie kogoś na moje miejsce. Ja byłam fair, ale prawda jest taka, że pracodawca przez cały okres mojego wypowiedzenia zachowywał się bardzo nieelegancko. Np zaczął podwazac moje kompetencje, i przez te 3 miesiące co robiłam nagle było krytykowane i drobiazgowo sprawdzane.
      Acha zmiany pracy nauczyły mnie, że nie ma ludzi niezastąpionych, nikt tam po mnie nie płacze, a koleżanki z pracy, które wydawly mi się bliskie, mają mnie gdzies po zakończeniu współpracy. Dla mnie to za każdym razem szok, bo ja jednak związuje się z ludźmi, nawet jeśli są to tylko ludzie z pracy.
      • bywalec.hoteli Re: Zmiana pracy 16.01.26, 13:04
        dobre
    • princy-mincy Re: Zmiana pracy 16.01.26, 11:17
      Okres wypowiedzenia liczy się od ostatniego dnia miesiąca (jeśli masz 3 m-ce wypowiedzenia).
      Czyli niezależnie czy złożysz dziś czy 31.01, okres wypowiedzenia trwa od 1 lutego do końca kwietnia.
      Składasz wypowiedzenie i rozmawiasz z szefem/ szefową lub osoba z HR czy mogą Ci skrócić okres wypowiedzenia - wtedy zmienia się wypowiedzenie na rozwiązanie umowy o pracę za porozumieniem stron.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka