Dodaj do ulubionych

Fotelik dla 4latka.

20.03.26, 16:02
Cześć dziewczyny, muszę wymienić fotelik na większy. Mały ma 4lata i 105cm, czyli osiągnął właśnie górną granicę starego fotelika. Jeździł tyłem.

No i teraz pytanie - jak długo wasze dzieci jeździły tylem? Wolałabym kolejny do jazdy tyłem, ale one w większości są już zapinane na pasy, a nie isofix i nie wiem co robić.

Obserwuj wątek
    • jana111 Re: Fotelik dla 4latka. 20.03.26, 21:30
      Isofix to nie jest jakaś magia zapewniająca bezpieczeństwo a tylko sposób mocowania, szybszy niż przy pomocy pasów. Miałam wielkiego Axkida montowanego na pasy, zakleszczonego w aucie na mur beton. Jaka byłaby przewaga isofixu? Fotelik z auta był wyciągany może ze 2 razy na rok.
      Przewaga jazdy tyłem nad jazdą przodem jest oczywista, więc odpowiedź na to pytanie również jest oczywista. 4 lata to za wcześnie na jazdę przodem, gdybym mogła, wozilabym dziecko (szczupłe ale wysokie) do ok. 6 roku życia, bo mniej więcej do tego czasu by się mieściło.
      • thank_you Re: Fotelik dla 4latka. 20.03.26, 21:36
        Może ktoś przekłada fotelik z jednego auta do drugiego? Moje też jeżdżą w Axkidach Minikid 4 i montaż tych fotelików jest upierdliwy. Wolałam poczciwego IziPlusa.
        Odpowiadając na Twoje pytanie autorko - mój syn jeździł do 7 rz. I nie, nie było to dla niego dziwne, nikt się z niego nie śmial, innego sposobu nie znał tak jak nie znają moje młodsze dzieci.
        • kamin Re: Fotelik dla 4latka. 20.03.26, 21:46
          Z ciekawości - gdzie przy takim foteliku montowanym tyłem podziewają się nogi dziecka? I jak chroni się tapicerkę przed ubłoceniem?
          axkid.com/app/uploads/Minikid_4_Compactfit.png.webp
          • turzyca Re: Fotelik dla 4latka. 20.03.26, 22:18
            >jak chroni się tapicerkę przed ubłoceniem?

Matą.
          • thank_you Re: Fotelik dla 4latka. 20.03.26, 22:27
            kamin napisała:

> Z ciekawości - gdzie przy takim foteliku montowanym tyłem podziewają się nogi d
            > ziecka?

Odpowiednio: w bagażniku, zaplecione na karku lub połamane - na masce auta, które wjechało w tyl naszego. wink A tak serio to dzieci trzymają nogi normalnie - zgięte w kolanach, siedzą po turecku lub trzymają wygodnie na oparciu.

I jak chroni się tapicerkę przed ubłoceniem?
            >

Mata mocowana na trytytki tongue_out

axkid.com/app/uploads/Minikid_4_Compactfit.png.webp
            • thank_you Re: Fotelik dla 4latka. 20.03.26, 22:33
              Naprawdę nie ma dramatu.

https://mnd-assets.mynewsdesk.com/image/upload/ar_16:9,c_fill,dpr_auto,f_auto,g_auto,q_auto:good,w_746/fivu8i78qfa8gfhx46tvel

https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRbDK6vtUsVimg2n3dQrKafM_MYEdELt9KP4-AiY-XGsA&s=10 https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSPiObJjdIfzxLRn391DLTlF0IaOHEnGipU9qm_Q2jWKT9WTgKHm4zf5mbg&s=10
              • antonina.n Re: Fotelik dla 4latka. 20.03.26, 23:49
                O to to! Dzięki za te zdjęcia . Myślę o zakupie axkid minikid 4 max. Jak widzę, te axkidy mają sporo miejsca na nogi.
                • thank_you Re: Fotelik dla 4latka. 21.03.26, 04:43
                  To zależy od auta i ustawienia kanapy - ale to pewnie wiesz. smile)) Do Axkidow mam dokupiony ich firmowy klin, aby poprawić pozycję spoczynkowa - polecam.
        • antonina.n Re: Fotelik dla 4latka. 20.03.26, 23:54
          thank_you napisała:

> Może ktoś przekłada fotelik z jednego auta do drugiego? Moje też jeżdżą w Axkid
          > ach Minikid 4 i montaż tych fotelików jest upierdliwy. Wolałam poczciwego IziPl
          > usa.
          > Odpowiadając na Twoje pytanie autorko - mój syn jeździł do 7 rz. I nie, nie był
          > o to dla niego dziwne, nikt się z niego nie śmial, innego sposobu nie znał tak
          > jak nie znają moje młodsze dzieci.

Wlasnie
          Myślałam o Axkid Minikid 4, chociaż my dość często przekładamy fotelik z jednego auta do drugiego. Ale montaż chyba jakoś przeżyję, bardziej interesuje mnie kwestia miejsca na nogi. Twój syn jeździł w Axkidzie właśnie do 7rż?
          • thank_you Re: Fotelik dla 4latka. 21.03.26, 04:47
            Nie, on miał BeSafe IziPlus - to był pierwszy RWF do 25 kg i kupowałam go z 10 lat temu, gdy ten rynek fotelików RWF powyżej 4 rz dopiero raczkował, imho nie było wtedy tych Axkidow. Axkidy kupiłam, żeby mieć dwa RWF obok siebie, te pasowały do mojej kanapy, BeSafe nie (a szkoda).
      • turzyca Re: Fotelik dla 4latka. 20.03.26, 22:23
        >Isofix to nie jest jakaś magia zapewniająca bezpieczeństwo a tylko sposób mocowania, szybszy niż przy pomocy pasów.

Nie jestem pewna co do tej prędkości. Doprawdy zależy od fotelika i auta.
        Są isofixy, które mi się po nocach śnią.
      • antonina.n Re: Fotelik dla 4latka. 20.03.26, 23:46
        My akurat dość często przekładamy fotelik z auta do auta, dlatego isofix był fajną opcją. Mały jest wysoki ale raczej chudziutki, natomiast potrzebuje nieco więcej miejsca na nogi , bo zaczął narzekać że mu niewygodnie i jakoś je teraz dziwnie trzyma tak, że mu cierpną. Mamy teraz besafe Izo turn, więc do 18kg.
        • thank_you Re: Fotelik dla 4latka. 21.03.26, 04:51
          Pamiętaj, że w fotelikach przodem dzieciom też cierpną nogi, bo ś większości foteli po prostu im zwisają i aby temu zapobiec trzeba dokopać jakiś podnóżek (aczkolwiekpewnie już są jakieś fotele z czymś zintegrowanym) lub dzieci i tak zapierają się nogami o przedni fotel/próbują siadać po turecku, by przyjąć inną pozycję (w trasie).

Na pewno nie rezygnowałabym z tego kolejnego fotelika w opcji rwf ze względu na brak isofix, nawet gdyby miał pojeździć tylko rok, to jest to rok totalnego bezpieczeństwa dla dziecka.
          • thank_you Re: Fotelik dla 4latka. 21.03.26, 04:52
            I jak patrzę na ile czasu wystarczy moim
            Dzieciom Axkid, to smutek mnie ogarnia, że przyjdzie nam niedługo pożegnać się z RWF, mam bardzo wysokie dzieci. sad
    • starczy_tego Re: Fotelik dla 4latka. 20.03.26, 21:55
      Moje jak miały circa 3 lata przesiadły się na przód. Komfort jazdy i podróżowania wzrósł wszystkim wink
    • login.na.raz Re: Fotelik dla 4latka. 20.03.26, 23:47
      Mój 6 latek jeszcze jeździ tyłem.
    • ruscello Re: Fotelik dla 4latka. 21.03.26, 06:00
      Moja córka jeździła do osiągnięcia ok. 115 cm, potem ze względu na brak miejsca w samochodzie przesiadła się do fotelika z ostatniej grupy (z dodatkowymi elementami utrzymującymi pas w jednym miejscu). Fotel tyłem montowany na pasy mocujące - dokupiliśmy dodatkowy komplet i były na stałe w 2 samochodach. Dzięki temu w razie potrzeby przekładaliśmy sam fotelik. Teraz jest kilka dużych modeli rwf, na Twoim miejscu bym sprawdziła, czy się mieszczą w samochodzie.
    • palacinka2020 Re: Fotelik dla 4latka. 21.03.26, 07:22
      Jezdzily tylem do chwli gdy sprobowaly raz przodem, potem juz nigdy tylem jie chcialy. Wbrew opisom na fotlikowych grupach jak to dzieciom w ogole nie przeszkadza jazda tylem i jak fajnie wykrecac nogi.
      • antonina.n Re: Fotelik dla 4latka. 21.03.26, 08:44
        Ale oglądam zdjęcia np Besafe stretch i wydaje mi się, że w nim dziecko siedzi na tyle wysoko, że nogi ma normalnie, w dół. I teraz myślę właśnie o tym modelu. Może ktoś go ma?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka