Dodaj do ulubionych

Dziwne pieczenie ust

10.04.26, 21:03
Od 2 dni pieką mnie usta ale tak dziwnie...
Wargi są mocno zaczerwienione a bardzo (bardzo!) piecze mnie jedno miejsce - ta linia gdzie konczy/zaczyna się roż wargowy a konczy/zaczyna normalna skora.
Szału zaraz dostanę!
Macie moze pomysl ki diabeł?

Pomyślałam o alergii na podkład i dzis nie użyłam ale nie jest lepiej

W ogole mam wrazenie ze ostatnio mam tyle małych ale upierdliwych problemów skorno-alergiczbych co przez całe życie nie mialam... Jakis czas temu zaczęły mnie uczulać niektóre perfumy (psiknę i szyja swędzi kilka dni), nie wszystkie, metodą prob i błędów badam ktore. Umyłam okna przed światami i do dzis swędzi mnie wierzch lewej dłoni. Zwro sladu tylkinswędzi. Od kilku dni mam sucha i swędzące skodę między dwoma palcami ( i tylko tam). I pęka do krwi skora na jednym (innym) palcu. Tę wreszcie potraktowałam Pimafucortem bo nic nie mogłam zrobić (palec wskazujący prawej reki)

Mam 48 lat, nigdy nie mialam na nic alergii. Wygląda na to ze menopauza u nnie postanowiła wjechać wlasnie na takim koniu.... Bo wszystko to wygląda jak alergia na wszelką chemię.

A wracajac - jakies pomysły czym mogę posmarować tę piekaca linię ust?
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: Dziwne pieczenie ust 10.04.26, 21:25
      Wazeliną posmaruj, zwykłą, białą, z tubki; ta w okrągłym pudełeczku jest inna.
      Rękę też. Jak do tej pory nie miałaś problemów skórnych, to najpewniej nieświadomie drapiesz, gdy swędzi, nie na tyle, żeby był ślad, ale ciągle jest podrażnione.
      I weź coś od alergii.

Zastanów się, w co wkładasz łapy. Palec wskazujący jest narażony na dużo chemii i to może być wszystko - krem do twarzy, fluid. Reszta skóry nie reaguje, bo nie jest ciągle w stanie podwyższonej gotowości, a wskazujący tak, bo dochodzi płyn do naczyń, mydło, szampon, jedzenie, które przygotowujesz.

Usta to może być to samo co ręka na wierzchu - jakieś pojedyncze drapnięcie, które się nie chce uspokoić, bo pewnie dotykasz, jak swędzi.

A, wazelina nie tyle leczy, co tworzy barierę i jak dotykasz/drapiesz, to kontakt jest mniejszy
    • ardzuna Re: Dziwne pieczenie ust 10.04.26, 21:41
      Spierzchły ci usta.
      Ja smaruję Bepanthenem maścią, ona szybko pomaga. Uwaga - mam kilkuletnią i jej nadal używam skutecznie. Terminu ważności nie sprawdzałam na wszelki wypadek smile
    • india-mia21 Re: Dziwne pieczenie ust 10.04.26, 21:48
      Może to zapalenie czerwieni wargowej? Mi pomaga DUCRAY Keracnyl Repair Balsam do ust
    • alpepe Re: Dziwne pieczenie ust 10.04.26, 21:58
      Zdarzało się. Nieregularnie. Zwykle po cytrusach, dziwnych słodyczach sztucznych as f.k i winogronach. I takie swędzenie jak na opryszczkę, której, na szczęście, nigdy nie miałam. U mnie woda z mydłem, osuszyć, posmarować grubo kremem np. bambino, szminką ochronną neutrogena, maścią propolisową etc.
      Wiesz, to nasze eskaesy niestety. Mnie jeszcze pękała skóra na uszach i błony śluzowe w okolicach intymnych. Koszmar. I nie wiadomo od czego. Od wszystkiego. W tym roku sobie kupiłam oczyszczacz powietrza z nawilżaczem, bo już nie wydalałam z suchą skórą.
    • ga-ti Re: Dziwne pieczenie ust 10.04.26, 22:15
      Nie wiem, te usta to może reakcja na to, co jadłaś? Mnie "gryzie" ananas i kiwi. Może coś zakonserwowane czymś, mandarynki...?

Moje dziecko dostało jakiejś wysypki na rękach, od łokci do dłoni, sucha skóra, swędziało to drapała, podrażniła jeszcze bardziej. W domu miałam wapno i maść linomag - trochę pomogło, natłuściło. Później w aptece kupiłam Hitaxe (tabletki) I krem Linocholesterol A+E, natłuszcza, koi. Poradziła mi pani aptekarka.
      Teraz sprawdzam, czy to od płynu, czy od kapsułek do prania, bo mam nowe i prałam w obu.

A jeszcze dodam, że mi wysusza i pęka skóra na dłoniach (malusie ranki) gdy zmiksują się trzy rzeczy: sok z cytrusów, "wapno" takie ze ściany i niska temperatura. To "wapno" to np jak miałam remont i kartongipsy gościu robił, pył z wiercenia itp. ale i niektóre mydła też wysuszają, a jak dorzucę mróz to już jest kiepsko.
    • ophelia78 Re: Dziwne pieczenie ust 10.04.26, 22:21
      Hitaxe mam w domu (syn alwrgik) I chyba faktycznie polacze to z prostymi rozwiązaniami typu Bepanthen I wazelina.

Dzięki za wszystkie polecajki
      • galaxyhitchhiker Re: Dziwne pieczenie ust 10.04.26, 22:27
        Dopisz sobie jeszcze do listy retimax, jeśli to jest mechaniczne, bo np. wysuszyłaś się na zimnym wietrze, to ta maść robi cuda.
        No i banalnie i na wszelki wypadek - nawodnij się porządnie. Meno lubi robić z tym psikusy, człowiek potem szuka nie wiadomo czego, a to "tylko" wariujące hormony.
        • ophelia78 Re: Dziwne pieczenie ust 10.04.26, 22:44
          Biorę pigulki antykoncepcyjne (dla starszych pań wink ) I sporo piję. Ale skora faktycznie sucha...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka