Dodaj do ulubionych

Odrolnianie działki

06.06.26, 16:06
Któraś się w to bawiła? Koszty znam. Ciekawi mnie czas. Jak długo to przeciętnie trwa.
Obserwuj wątek
    • riki_i Re: Odrolnianie działki 06.06.26, 16:58
      Zależy czy masz układy. Za łapówkę potrafi pójść błyskawicznie. A czasem wcale, vide pewien teren pod Wrocławiem ,gdzie wrobiła ludzi w działki rolne pewna firma( niegdyś Leszka Czarneckiego).

Pytanie jest kompletnie bezsensowne, odrolnienie to decyzja czysto uznaniowa i nawet w obrębie tej samej gminy doświadczenia dwojga ludzi mogą być kompletnie różne.
      • partytura2026 Re: Odrolnianie działki 06.06.26, 17:12
        Hmm… muszę się podszkolić z tych całych planów zagospodarowania itp,
        Dzięki
    • pupu111 Re: Odrolnianie działki 06.06.26, 17:04
      Ale chyba nie każda działkę da się odrolnic? Widuje fajne tanie ogłoszenia takich działek i marzę żeby można sobie tam postawić choć domeketniskowy i mieć swój azyl.
      • partytura2026 Re: Odrolnianie działki 06.06.26, 17:13
        Letniskowy, niezwiązany z gruntem postawić możesz na rolnej czy leśnej.
        • pupu111 Re: Odrolnianie działki 06.06.26, 17:21
          Nie, jest wiele działek na których nie można postawić nawet takiego niezwiazanego z gruntem, nawet domek holenderski może być nielegalny. Czesto przepisy wymagaja, że można np. postawić przyczepę czy domek holenderski, ale gora na kilka miesięcy i potem trzeba to wszystko zabrac. Jeden facet co mial dzialke rekreacyjną nad morzem, to musiał co roku tak robić, że mu ja przywozil rolnik co roku a potem zabieral.
          • partytura2026 Re: Odrolnianie działki 06.06.26, 18:35
            Jak się trafi na nadgorliwego sąsiada to pewnie trzeba faktycznie trzymać się 120 dni
      • swiezynka77 Re: Odrolnianie działki 06.06.26, 19:37
        Letniskowy można na rolnej pod paroma warunkami. Ja mam taki i nie musiałam odrolniac
    • barattolina Re: Odrolnianie działki 06.06.26, 19:11
      Która klasa ?
      Poniżej IV to zwykła decyzja administracyjna. Trzeba tylko złożyć wniosek.
      Od III w górę - to zależy.
      • partytura2026 Re: Odrolnianie działki 06.06.26, 19:12
        Dzięki smile
      • n-ell Re: Odrolnianie działki 06.06.26, 20:04
        No nie, mam IV klase i dwa razy mi odrzucili, odwołanie pisane przez prawnika-specjaliste w temacie, rownież. Odpuscilam
        • barattolina Re: Odrolnianie działki 06.06.26, 20:39
          Widocznie nie miałaś warunków zabudowy / działka nie była w obszarze planu miejscowego.
      • wapaha Re: Odrolnianie działki 07.06.26, 10:03
        barattolina napisała:

> Która klasa ?
        > Poniżej IV to zwykła decyzja administracyjna. Trzeba tylko złożyć wniosek.
        > Od III w górę - to zależy.

niekoniecznie, jest sporo różnych zmiennych
        u nas była V-VI i ze względu na lokalizację, otoczenie itd odrolnienie trwało dłużej ( ok 2 lat do uzyskania pozwolenia na budowę ale też trybem normalnym, nic nie próbowaliśmy przyśpieszać)
    • mocca26 Re: Odrolnianie działki 06.06.26, 19:43
      Dwa razy to robilismy, poszło łatwo (bez łapówekwink ). W obu przypadkach działka była ostatnią niebudowlaną - dookoła były pełnowyniarowe domy jednorodzinne całoroczne (sypialnia Warszawy) w jednym przypadku, a w drugim wręcz bloki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka