daniela34 Re: Wątek na piątek 03.07.26, 22:25 Daniela dostałam cynk, że jest poszukiwana 😀 Tak jak pisałam Hailey - nie mam ostatnio kiedy ematkować. Jak mi się w życiu zrobi luźniej to wrócę. Tymczasem znikam szykować się do urodzin pewnej 80-latki 😘😘😘 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 03.07.26, 22:28 Nie mów, że Ci to nie pochlebia (u mnie pobułcza), że Cię tu lubią. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 04.07.26, 10:29 Dzięki, za pojawienie się! Już się niektóre forumki martwiły! Mam nadzieję, że wrócisz szybko i przyniesiesz dużo zdjęć jedzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Wątek na piątek 04.07.26, 10:41 Jedzenie na dziś się tworzy ale proszę- brioszki z rabarbarem sprzed 2 tygodni (nawet jedzenia ostatnio było mało, bo najpierw padł mi piekarnik, a potem piekarnik był za oknem) Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Wątek na piątek 04.07.26, 10:44 Faaajne! Udanych przygotowań i zdrówka dla Jubilatki! Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Wątek na piątek 04.07.26, 11:37 Mniammmm Zdrowia i najlepszości dla mamy! Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Wątek na piątek 04.07.26, 12:00 Wygląda bardzo apetycznie. Wszystkiego najlepszego i dużo zdrowia dla jubilatki. Zupełnie się nie dziwię, że czasem można się nie wyrabiać na zakrętach. Zawsze jestem pod wrażeniem i podziwiam organizację czasu, bo zajmowanie się rodzicami, życie w związku i dbanie o partnera, gotowanie, pieczenie i dekorowanie domu to jest dla mnie zajęcie na 12 h dziennie. Jakby mało tego to prowadzenie z sukcesami kancelarii adwokackiej, rozwijanie firmy i zakresu działalności, zajmowanie się (zakładam że ze sporym powodzeniem i należytą starannością) sprawami klientów, branie udział w rozprawach, wizyty w urzędach i aresztach. I jeszcze czas na forum i czytanie książek 😱 Nie wiem jak to robisz, ale moja doba ma tylko 24h i albo spełniam się i rozwijam zawodowo, albo ogarniam sferę domową, nie mówiąc o czasie na książki czy kino i seriale, nie byłaby w stanie robić tylu rzeczy na raz na takim poziomie. Mam nadzieję że nowy piekarnik będzie wypasiony, żeby kontynuować produkcję wypieków 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na piątek 04.07.26, 16:30 Ha! Wlasnie, ja sie od kilku miesiecy dwoje i troje, a i tak prawie kompletnie nie mam czasu na chwile dla siebie, ogarniecie moich biednych roslin, przeczytanie ksiazki, nie mowiac o regularnej ematce czy przyrzadzaniu fajnych potraw. A mlodam jeszcze i zdrowa. Coz, nie jestesmy rowno poobdarzane przez nature! Bo nie dosc ze robota w pelnowymiarowym zakresie, ktorej nie mozna zawalic, domowa codziennosc, to dodatkowo stracilam dziesiatki godzin jak i kupe pieniedzy na proby odkrecania oszustwa, ktorego padlam ofiara. Mam dosc marna nadzieje na to, ze oszustka tez nie ma czasu na zadne wypieki, ogrodnictwo i ksiazki😤 Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na piątek 04.07.26, 17:03 simply_z napisała: > Co sie stalo? eh, sprawa (w toku) na razie nie do opisywania na forum publicznym napisze kiedy tylko bede mogla, dla przestrogi forumkom Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Wątek na piątek 04.07.26, 21:51 boogiecat napisała: > napisze kiedy tylko bede mogla, dla przestrogi forumkom Napisz koniecznie, to bardzo wazne zeby o takich rzeczach mowic glosno. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wątek na piątek 04.07.26, 16:55 Myśl pozytywnie. To nie są stracone pieniądze i godziny. Dzięki nim ręka sprawiedliwości w końcu dosięgnie oszustkę. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na piątek 04.07.26, 17:06 no tak, taka miejmy nadzieje ale oprocz kary dla oszustki, ile (czasu, energii, nerwow, pieniedzy) ja stracilam to (nie) moje Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Wątek na piątek 04.07.26, 18:26 Bardzo współczuję 😘 Trzymam kciuki za pozytywne zakończenie sprawy i żeby karma dopadła oszustkę. No i jak sprawa się zakończy koniecznie opisz co będziesz mogła na ematce, żeby ktoś inny nie trafił na oszustkę i nie tracił kasy i zdrowia. A co do straconych pieniędzy, nerwów i czasu, czy nie da poza odzyskaniem zapłaconych pieniędzy, wystąpić o zadośćuczynienie o straty materialne (i psychiczne jeżeli da się takowe udowodnić)? Nie znam się na tym ale z powództwa cywilnego chyba jest to możliwe? Nie wiem jak we Francji, ale u mnie jest za kilkanaście euro miesięcznie ubezpieczenie prawne, obejmuje spory zakres obsługi prawnej i jest na całkiem sensowną kwotę, większość Holendrów ma takie ubezpieczenie w pakiecie z ubezpieczeniem OC. I jeżeli nie jest to lokalna jurysdykcja, to ubezpieczenie pokrywa też koszty współpracy holenderskiego prawnika z prawnikiem lokalnym np w Polsce. Może masz coś takiego i francuski prawnik wziąłby sprawę odszkodowania? Nawet tak dla zasady. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wątek na piątek 04.07.26, 18:56 W Szwajcarii też to funkcjonuje i jest popularne. Składka nie jest duża, a w razie czego ma się szybki dostęp do prawnika. Może we Francji też coś takiego jest. I oczywiście trzymam kciuki, żeby udało się jak najszybciej zamknąć sprawę i pociągnąć oszustkę do odpowiedzialności. Jeśli to możliwe, to też wystąpiłabym o odszkodowanie za straty moralne. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wątek na piątek 04.07.26, 21:29 Boogie, trzymaj się. Jak to mówią, boże młyny mielą powoli, ale sprawiedliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na piątek 04.07.26, 21:40 taje napisała: > Boogie, trzymaj się. Jak to mówią, boże młyny mielą powoli, ale sprawiedliwie. > Tak, kolezanka, ktorej opowiedzialam historie tego oszustwa, przytoczyla historie swojej matki ktora okradla inna babka- lata lazenia po sadach, ale po tych latach matka dostala zadoscuczynienie. Sprawiedliwosc to przedziwne pojecie. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Wątek na piątek 04.07.26, 21:46 boogiecat napisała: > > > Tak, kolezanka, ktorej opowiedzialam historie tego oszustwa, przytoczyla histor > ie swojej matki ktora okradla inna babka- lata lazenia po sadach, ale po tych l > atach matka dostala zadoscuczynienie. > Sprawiedliwosc to przedziwne pojecie. Trzymaj się ale pamiętaj też, by umieć wyczuć punkt są który nie warto brnąć w walkę o sprawiedliwość. Każde nasze działania przynoszą jakieś konsekwencje - ja zaniechałam w pewnym momencie dociekania roszczeń i ukarania oszustki - za dużo mnie to kosztowalo . Uratowałam czas energię relacje rodzinne i zdrowie-a to jest bezcenne Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wątek na piątek 04.07.26, 21:57 Ja uważam, że zawsze warto walczyć o sprawiedliwość (w końcu jestem INFJ). Pytanie tylko, kiedy ewentualnie przestać walczyć, jeśli to walczącego wykańcza emocjonalnie, a nie przynosi efektów. Ale myślę, że Boogie jeszcze daleko od tego punktu. Ja niestety, albo stety, mam tak, że ewidentnych krzywd (nie mówię o trywialnych uchybieniach) nie wybaczam, co najwyżej zapominam, choć i to póki co, wątpliwe (pamięć mam póki co bardzo dobrą). Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Wątek na piątek 04.07.26, 22:05 jest jeszcze kwestia tego, czy ma sie "na codzien" stycznosc z oszustem - jesli obraca sie w tych samych kregach towarzyskich (szeroko rozumianych, rowniez jako SM) i widzi sie bezczelnego oszusta brylujacego wsrod wspolnych znajomych, to moze byc trudno przestac walczyc - niejako nasza trauma jest nam wtedy przypominana ciagle i ciagle i od nowa ... najlepiej wtedy byloby pozbyc sie oszusta z tego kregu towarzyskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Wątek na piątek 04.07.26, 18:42 Kurde, nie doczytałem, że masz problemy. Nic to, poradzisz sobie i będzie dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Wątek na piątek 04.07.26, 17:04 Boogie, 3maj się. to musi być naprawdę straszne doświadczenie, zwłaszcza, gdy się widzi, że oszustka ma się dobrze i nie poczuwa się do winy Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Wątek na piątek 04.07.26, 19:06 >dodatkowo stracilam dziesiatki godzin jak i >kupe pieniedzy na proby odkrecania >oszustwa, ktorego padlam ofiara. Trzymam kciuki, żeby wszystko się możliwie szybko wyprostowało i temat zniknął z tapety! Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wątek na piątek 04.07.26, 19:24 Wspólczuję. Ja ostatni miesiąc mam zepsuty przez naprawianie cudzych błędów, wiszenie na infoliniach, walkę o swoje - i nawet "wygrywam" ale kosztem czasu, nerwów. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Wątek na piątek 04.07.26, 19:13 andace napisała: > Zawsze jestem pod wrażeniem i podziwiam organizację czasu, bo zajmowanie się ro > dzicami, życie w związku i dbanie o partnera, gotowanie, pieczenie i dekorowani > e domu to jest dla mnie zajęcie na 12 h dziennie. > > Jakby mało tego to prowadzenie z sukcesami kancelarii adwokackiej, rozwijanie f > irmy i zakresu działalności, zajmowanie się (zakładam że ze sporym powodzeniem > i należytą starannością) sprawami klientów, branie udział w rozprawach, wizyty > w urzędach i aresztach. I jeszcze czas na forum i czytanie książek 😱 > > Nie wiem jak to robisz, ale moja doba ma tylko 24h doba każdego ma 24 godziny, po prostu albo nie robi tych wszystkich rzeczy, które wymieniasz (bo może wyolbrzymiasz), albo kompletnie w takich kieracie nie ma czasu na zdrową równowagę czyli odpoczynek i nic nie robienie. Ja bym tak wolała jakbyśmy zaczęli podziwiać ludzi, którzy nie harują od świtu do nocy bo to nie jest "cudowna organizacja czasu" tylko zapieprz kosztem siebie. Oczywiście nie piszę wprost o danieli, bo nie podejrzewam, że aż tak to wygląda. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Wątek na piątek 04.07.26, 22:01 Jest tez zawsze możliwość, że ludzie typu orkiestra koloryzują i nie należy zawsze wierzyć w to, co się w sieci czyta. Odpowiedz Link Zgłoś
mocca26 Re: Wątek na piątek 04.07.26, 19:22 Jest jeszcze jedna mozliwośc. Bardzo prawdopodobna moim zdaniem Daniela nie robi tego wszytskiego codziennie. Jednego dnia posadzi kwiatki, innego upiecze ciasteczka, poczyta wieczorem itd. p.s. kiedyś na forum napisałam co robię ale w innym kontekście i też ktoś zrozumiał mniej więcej, że ja kazdeog dnia po robocie robię przetwory, czytam, czyszczę fugi szczoteczką do zębów, potem teatr a na dobranoc film. I tak codziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Wątek na piątek 04.07.26, 21:44 Dzieki, Kura, Ziuta, Nenia, Mocca, za slowa wsparcia. Jest jak pisze Kura, bezczelne brylowanie oszusta poteguje zuo, ale z drugiej strony dobre slowa je zmniejszaja. Odpowiedz Link Zgłoś
nellamari Re: Wątek na piątek 04.07.26, 22:40 Nie martw się, boogie, co się odwlecze … Odpowiedz Link Zgłoś
azalee Re: Wątek na piątek 04.07.26, 12:01 daniela34 napisała: > Daniela dostałam cynk, że jest poszukiwana 😀 Achhh, dlatego zeszła do podziemia 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Wątek na piątek 04.07.26, 12:08 daniela34 napisała: > Daniela dostałam cynk, że jest poszukiwana 😀 > Jak ktoś jest poszukiwany, to się ukrywa, wiadomo 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Wątek na piątek 04.07.26, 12:12 > Jak ktoś jest poszukiwany, to się ukrywa, > wiadomo 😉 catch me, if you can 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Wątek na piątek 04.07.26, 11:25 Wczoraj zakupy, a na obiad byl fish&chips takeaway. Dzis jeszcze w lozku, czekamy ma dostarczenie sniadania, kurier jest w drodze 10 min. Potem jedziemy na urodziny do przyjaciol, bbq i pub crawl. Jutro relax, na obiad zrobie chicken fajitas. Odpowiedz Link Zgłoś