alina460 18.07.26, 10:07 U mnie sałatka z brokuła, druga z tuńczyka, pomidorówka i dorsz na pomidorach. Dajcie tu swoje pomysły, może staną się inspiracją. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziunia.z.torunia Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 10:12 U mnie będzie niespodzianka - wyjęłam niepodpisane pudełko z zamrażarki 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
sitniczek Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 10:30 Ja nie wiem, dziecko pojechało na wycieczkę, zrobię przegląd lodówki, może do kolacji coś wymyślę.. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 10:35 U mnie córka domaga się w kółko curry na mleku kokosowym. Było ostatnio z cieciorka i kalafiorem, dziś będzie z kurczakiem, kalafiorem, fasolką i ziemniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
lalkaika Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 12:17 Dasz przepis na ten z kurczakiem per favore Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 12:30 Podsmazam kurczaka w kostkę, zdejmuję. Na te samą patelnie cebula i czosnek, jak się zeszklą dodaje pół słoiczka czerwonej pasty curry, przesmażam chwilę razem, dorzucam wcześniejszego kurczaka i warzywa, zalewam mlekiem kokosowym i duszę do miękkości warzyw. I już. Podaje z ryżem, kto chce, je rękoma ( moja córka po wizycie u Nepalskiego kolegi tego typu dania postanowiła jeść łapką), kto nie chce, może użyć sztućców:p Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 12:42 Ja też team moja córka, tylko mąż trochę marudzi 😅 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 10:49 Nie mogłam się oprzeć kurkom (grzybkom) na rynku, więc dziś kurki w śmietanie z makaronem penne. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 10:52 Nie wiem dokladnie co, idziemy do restauracji w ktorej akurat teraz jest menu szesciu dan z wloskich wybrzezy. Bukowalismy na poczatku maja a najblizszy termin byl na dzis. Potem jakies drinks. Jutro BBQ, przyjezdzaja rodzice meza. Bedzie karkowka, pork chops (dla mnie glownie bo nie lubie karkowki grillowanej), kielbasa, halloumi, kukurydza, szparagi oraz ananas. Do tego troche salatki z pomidorow. Czarny las domowy bo to ulubiony deser tescia i meza (ja nie przepadam ale zjem kawalek). Do picia mrozony (by ninja slushie)cocktail z arbuza z jalapeños. Odpowiedz Link Zgłoś
raczek47 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 11:50 Nie znałam deseru Czarny las, ale wyszukałam sobie, fajny. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 12:19 Myslalam ze jest popularny. Odpowiedz Link Zgłoś
katarrynka Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 11:00 Dzisiaj wyjście na miasto, będzie coś koreańskiego.Jutro robię knedle ze śliwkami i morelami. Mam ochotę się pobawić w kuchni, pogoda u mnie też jutro nie zachęcająca do wyjścia. Odpowiedz Link Zgłoś
szarsz Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 11:57 Karczek i ziemniaki z grilla,, salatka z pomidorow. Jutro nie wiem jeszcze Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 12:00 Dziś będzie bardzo cytrynowy makaron z cukinią. (przez ostatnie 3, albo nawet 4 dni z rzędu jadłam kurczaka- muszę odpocząć od mięcha) I sernik, ale nie wiem, czy chce mi się piec, czy raczej zrobię na zimno z galaretką i np. borówką amerykańską. Odpowiedz Link Zgłoś
magdulecp Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 12:22 My musimy wyczyścić zamrażalnik i lodówkę, więc będzie co znajdziemy. Odpowiedz Link Zgłoś
wpisujelogininic Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 12:38 Placki ziemniaczane, ktore mnie przesladuja od kilku dni a wreszcie mozna stanac przed kuchenka i nie zemdlec. A jutro pyry w mundurkach z koprem, mrozonym maslem i kefirem lub owoce morza z czosnkowa bagietka lub gdzies poleze. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 15:00 Pyry zawsze spoko, ale o co chodzi z tym mrożonym masłem? Odpowiedz Link Zgłoś
wpisujelogininic Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 15:11 No wkladam do zamrazarki na pol godziny. Ale jz pokrojone. Albo do wody z lodem. Musi byc w plasterkach i takie na kosc przemarzniete i na goracej pyrze sie roztapiac. Inaczej sie nie liczy. 😜 konsumpcja wyglada tak. Klade na plastrze goracej pyry taki plaster masla. Sole, pieprze, posypuje koprem (maslo sie rozpuszcza powoli). I takie goraco-zimne pyry popijam zimmym kefirem. Miekkie maslo to nie to. 🤷 Z lodowki za szybko robi sie miekkie. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 13:26 Mam od wczoraj pomidorową z ryżem i udka z kurczaka oraz kawałek wołowego, gotowana marchewka z rosołu, wystarczy. Oprócz obiadu jem arbuza i czereśnie. Oraz mam nadzieję, że mąż kupi dobre pomidory i ogórki, które będę jadła ze śmietaną. I lody mam z Lidla, wielkie pudła waniliowych i czekoladowych. Takiego jedzenia mi się chce 😃 Jutro na śniadanie zrobię pastę jajeczną z łososiem, pomidory i ogórki 😉 Obiad może na mieście, a może coś wygrzebię z lodówki. O, chłodnik bym zjadła, tylko robić to mi się go nie chce. Na usprawiedliwienie mego lenistwa powiem, że nie ma dzieci, jesteśmy tylko we dwoje i nie możemy wyjść z zachwytu nad tym, jak małe potrzebujemy robić zakupy 😆 Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 15:01 Jak robisz pastę z łososiem? Poproszę o przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 15:10 Nic szczególnego, jajka ugotowane, rozciskam widelcem (żółtka bardziej rozciapkuję, białka mniej), można zmiksować, ale my wolimy takie. Łososia wędzonego drobniutko kroję. Łączę z majonezem, sól, pieprz i koperek, bo mi pasuje do łososia (do samych jajek daję szczypiorek). Proporcje na oko. Robimy też łososia z serkiem kanapkowym jakimś śmietankowym i koperkiem, smaczniejsze to niż gotowiec kupny serek łososiowy. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 14:02 Moje pomysły na ten weekend to: - wczoraj ryba z grilla w restauracji - dziś grill u sąsiadów - jutro restauracja gdzieś w drodze do Polski 😎 Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 15:02 To się przynajmniej nie narobisz 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 15:11 Przy gotowaniu nie. Za to dziś cały dzień piorę i sortuję ciuchy, żebyśmy się mogli spakować Odpowiedz Link Zgłoś
asia-loi Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 14:10 Nie chciało mi się dzisiaj nic gotować. Kupiłam udko z rożna (mam blisko więc do domu doniosłam gorące), ogórki gruntowe (bardzo dobre) i kefir. Pycha 😋 Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 14:24 Mam wakacje, jest upał, gotować się nie chce i mogę szczerze powiedzieć, że od 3 tygodni jemy albo w hotelu, albo na mieście, albo coś zamówionego. Dzisiaj ostatni dzień wiosce męża, jutro powrót w rejony Antalyi, tyle, że tym razem zamiast hotelu all inclusive wynajęliśmy na 3 tygodnie apartament. Dzisiaj zamówiona turecka pizza -lahmacun. Teściowa zrobiła też tureckie “gołąbki” sarma . Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 14:26 Oo jak ja lubię te gołąbki! Zazdro! Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 14:54 Mąż miał gotować. Zrobił frytki że sklepu 😅 schaboszczaki i piersi panierowane od wyboru, a ja w ramach surówki dorobiłam mizerię. Niby pozniej ma być grill, ale nie widzę tego, bo burza i ulewa taka, że świata nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 15:03 Gdzie ta ulewa? Bo u mnie słońce w pełni i ani skrawka chmurki! Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 15:12 W centralnej Polsce pada. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Weekendowe pomysły kulinarne 18.07.26, 17:14 Na obiad były ziemniaki, jajko sadzone i pomidory w śmietanie . Na kolację grill ze znajomymi -będą szaszłyki, halloumi, pieczarki z farszem, kiełbaska (choć ja akurat nie jem). Do tego micha jakiejś sałatki ze świeżych warzyw, pieczywo, pewnie postawimy jakieś chrupki i może ktoś przyniesie coś na słodko. Jutro rano pewnie dojemy resztki jak zostaną a na obiado-kolację (bo przez większość dnia nas nie będzie) zrobię chyba jakąś zapiekankę, by była na dwa dni. Odpowiedz Link Zgłoś