Dodaj do ulubionych

Lekarz rodzinny- pytanie

21.07.26, 10:55
Od pewnego czasu, za każdym razem kiedy pojawiam się w przychodni, albo tylko dzwonię z prośbą o receptę/L4/skierowanie- proszą mnie o podanie wzrostu, wagi i czy palę papierosy.
To jakiś program nfz- owski, czy o co chodzi?
Czy Was też przychodnia prosi o te dane?
Obserwuj wątek
    • mabel_mora Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 10:58
      tak, od marca jest obowiazek raportowania do nfz

ale pacjent moze odmówic smile
      • primula.alpicola Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 11:17
        W jakim celu? Tylko dla statystyki, czy pójdą za tym jakieś działania?
        • mabel_mora Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 11:36
          nie ma zadnego sensownego celu, kolejny bzdurny przepis, robienie z lekarzy biurokratów, statystyków, kosztem czasu przeznaczonego na wizytę
          rozumiem te pytania w przypadku bilansów zdrow. leczenia cukrzycy, zaburzen wzrostu czy w przypadku konkretnych programow profilak., ale w przypadku ledwo dychającego pacjenta z anginą i 40 st. gorączką, to absurd, zeby go miezyc, wazyć i pytać o nałogi
          • arthwen Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 14:46
            W przypadku anginy to akurat waga może mieć znaczenie, bo przecież w przypadku antybiotyku teoretycznie wylicza się dawkę na kg masy ciała...
            • nick_z_desperacji2 Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 15:46
              A potem dzieli tabletkę na 1/17? W POZ?
              • arthwen Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 20:14
                Widełki są dość szerokie, ale nigdy się nie spotkałaś z tym, że dziecko dostaje mniejszą dawkę, właśnie ze względu na wagę? Albo ktoś o sporej wadze większą?
                • nick_z_desperacji2 Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 20:32
                  W wypadku dorosłych nigdy nie spotkałam się z tym, żeby ktokolwiek w POZ coś przeliczał. W szpitalach być może.
        • mabel_mora Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 11:39
          aha...wiem, ze są jakies problemy z rozliczeniem swiadczenia NFZ bez tych danych

a tfffuuu, idioci!
    • gryzelda71 Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 11:00
      Nie. Przvtym programie 40 cos tam. A tak, to nie.
      O palenie jak miałam.zlecenie na zastrzyki.
    • slonko1335 Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 11:04
      Faktycznie jak ostatnio chciałam receptę to pytali o wagę ale o papierosy już nie.
    • jdylag75 Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 11:23
      Tak i zawsze mówię, że odpowiadałam na te pytania, a lekarka zawsze mnie przeprasza, bo "system" jej nie puszcza dalej. I tak się bawimy. Ostatnio podałam wzrost o 5 cm większy. Irytujące.
      • grey_delphinum Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 11:29
        jdylag75 napisała:

> Ostatnio podałam wzr
        > ost o 5 cm większy. Irytujące.

Rozumiem irytację, ale w jakim celu skłamałaś???
        • jdylag75 Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 11:37
          Taką miałąm ochotę, po co pytają w kółko o to samo. wystarczy raz na rok, ja bywam u pelarza czasami i 2 razy w miesiacu, nie mam ochoty być zmuszana pzrez jakiś "system" do czegokolwiek.
        • asia_i_p Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 16:22
          Wydaje mi się, że kiedy ktoś pyta o dane, których podanie powinno być dobrowolne, to niekoniecznie mamy moralny obowiązek mówienia prawdy.
      • primula.alpicola Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 11:37
        No właśnie też nie ogarniam tego, że pytają za każdym razem.
        • nuka_2 Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 11:46
          U nas musimy wpisywać raz w roku na pierwszej wizycie osobistej w danym roku Jesli nie wpiszę, mam informację w następnym miesiącu,, że wizyta do skorygowania. Na receptowych i teleporadach nie wpisujmy. Może to zależy od programu, w którym jest prowadzona dokumentacja ,
          • memphis90 Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 14:20
            U mnie niby raz w roku, ale drze się o dane co kwartał 🤔

Najśmieszniej było, jak uparcie domagał się informacji o paleniu papierosów przez niemowlęta…
            • nick_z_desperacji2 Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 15:48
              Jaki sens ma pytanie co roku o wzrost dorosłych? Przecież w przypadku 30-40-latka wzrost się znacząco zmieni jak mu pociąg nogi odetnie 🙄
            • nuka_2 Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 15:53
              To ja mam łatwej, raz do roku i z głowy. Nieźle z tymi niemowlętami 😅
              • nick_z_desperacji2 Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 16:00
                Moim zdaniem powinien pytać, czy rodzice palą (jeśli już, bo zbieranie informacji, z którymi sie nic nie robi jest bez sensu).
      • ga-ti Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 12:27
        Może urosłaś 😆
        • primula.alpicola Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 12:38
          ga-ti napisała:

> Może urosłaś 😆

Jedynie wszerz!
    • figa_z_makiem99 Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 11:43
      Tak. Ciekawe dlaczego nie pytają o spożywanie alkoholu, tylko akurat o palenie?
    • malia Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 12:22
      Nigdy mnie nikt o to nie pytał, mam na myśli zwykła przychodnie rodzinną
    • saszanasza Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 13:01
      Taka informacja jest potrzebna raz do roku, wymaga NFZ. Nie wiem dlaczego każdorazowo lekarz o to pyta, być moźe ma źle skonfigurowany system, że caly czas wyświetla komunikat o braku tejże informacji. Może być to również spowodowane faktem, że te informacje powinny być uzyskiwane podczas wizyty osobistej w placówce, nie teleporady lub wizyty oznaczonej jako receptowa.
    • asia_i_p Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 16:20
      Tak, ale tylko na pierwszej wizycie w danym roku kalendarzowym.
    • katriel Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 16:55
      To jest taki specjalny program NFZ zmniejszania kolejek do lekarza. Liczą na to, że ludzie przestaną chodzić, żeby ich w kółko o wagę i palenie nie wypytywali.
    • wapaha Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 17:28
      idziemy śladem Japonii wink tongue_out
      u nas pomysł powstał parę lat temu, teraz jest wprowadzony ( od marca) i ...w systemie jest ponoć masa nieprawdziwnych informacji tongue_out

W Japonii co roku mierzy się talię obywatelom w wieku 40-74 lata. Jeśli ich talia przekracza 85 cm (mężczyźni) lub 90 cm (kobiety), są wysyłani do specjalistów ds. żywienia i ćwiczeń. Od czasu wprowadzenia prawa otyłość spadła poniżej 4%, a średnia długość życia jest wyższa niż gdziekolwiek na świecie.
      Wiadomo, że Japonia ma jeden z najniższych wskaźników otyłości na świecie. Tradycyjna dieta składająca się z ryb, warzyw i ryżu w połączeniu z miejską kulturą chodzenia i wysokim poziomem korzystania z transportu publicznego pomogła Japończykom uniknąć losu innych zachodnich narodów, które są dziś w uścisku globalnej epidemii otyłości.

Ponieważ Japonia przyjmuje dietę składającą się z przetworzonej żywności, przewiduje się, że jej poziom otyłości wzrośnie. Stanowiłoby to problem zdrowia publicznego, na który japoński rząd nie może sobie pozwolić.

• cegehana Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 17:52
        Ale w Polsce nie oferuje się specjalistów z zakresu żywienia i ćwiczeń.
      • primula.alpicola Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 18:19
        A nie odwrotnie z tymi obwodami?
        • wapaha Re: Lekarz rodzinny- pytanie 21.07.26, 20:37
          nie, obwody są takie
          ale program ten nijak pozytywnie nie wpłynął na wskaźniki aktywnośći

cegheana -moja wypowiedź była lekko sarkastyczna-bo do choćby cienia śladów japonii mamy dość daleko wink
          • primula.alpicola Re: Lekarz rodzinny- pytanie 22.07.26, 16:41
            To bardzo dziwne z tymi obwodami.
            W polskich wytycznych mężczyźni mają prawo do większego obwodu niż kobiety. Co jest w sumie logicznie, statystycznie są więksi.
            No ale może w Japonii inaczej to wygląda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka