Dodaj do ulubionych

Psychoterapeuci 🤦‍♀️

09.08.26, 22:53
Przeglądam profile na znanym lekarzu i nie tylko.
Jakaś totalna masakra się zrobiła. Wysyp podcasterek po kursach.
„O mnie” na 3 strony, ale bez konkretnych info o wykształceniu. Dwie osoby informują, że poddają się regularnej superwizji - warunek kluczowy do bycia dobrym terapeutą.
Jak się wczytać, to okazuje się, że to w większości ludzie po prywatnych uczelniach i kursikach od sasa do lasa.
Nikt się nie zainteresuje tym tematem? Lobby lekarskie piało mocno przeciwko kosmetyczkom bawiącym się w medycynę estetyczną, a umówmy się - praca na ludzkiej psychice jest bardziej odpowiedzialna niż wstrzyknięcie botoksu czy zrobienie mezoterapii igłowej.
Jestem wstrząśnięta.
Obserwuj wątek
    • malgosiagosia Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 09.08.26, 22:56
      Nie wierze im.
    • angazetka Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 09.08.26, 22:59
      Dyskusje o tym, że regulacja zawodu by się przydała, to tak od dwóch dekad się toczą. I na tym się kończy.
      • partytura2026 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 09.08.26, 23:07
        Przydałaby się? Jak można dopuścić do tego, żeby prowadzić terapię mogły osoby którym się wydaje, że coś umieją i nikt tego nie kontroluje?!
        To jest zło! Cześć z nich ogłasza, że prowadzi też terapię młodzieży. To już jakiś total disaster, bo w obliczu braków specjalistów na rynku, zapewne znajdują się zdesperowani rodzice, którzy oddają pod opiekę takim osobom swoje nastolatki.
    • niemcyy Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 09.08.26, 23:02
      W sumie niezła fucha... Pacjent przyjdzie, pogada, zapłaci, samemu się siedzi nieruchomo, czeka aż czas zleci, przybiera poważną minę i coś tam powie, ale w sumie obojętne, co i czy z sensem, bo za skutki i tak się nie odpowiada, a dosyć owiec da się ogolić.
      • niemcyy Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 09.08.26, 23:04
        Pani od paznokci musi chociaż dłubać w tym, z czym kto przyjdzie, to wygodniej i czyściej zostać psychoterapeutą, nawet w narzędzia nie trzeba inwestować ani się babrać.
        • partytura2026 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 09.08.26, 23:09
          Cześć pan terapeutek wygląda jakby właśnie wykalkulowały, że przy paznokciach ciężej się napracują.
      • pani_tau Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 00:07
        Dokładnie tak wyglądały moje dwie terapie, dobrze, że na NFZ.
        Na jedną straciłam rok a na drugą cztery lata, bo dałam sobie wmówić, że na efekty trzeba czekać latami, więc powinnam współpracować a nie wybrzydzać.
        Nie mam pojęcia jak ludzie trafiają na skutecznych terapeutów.
        • freja08 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 07:48
          Moja jedna. Na szczęście straciłam jedynie kasę za 3 spotkania zapoznawcze, bo po pierwszej prawdziwej sesji z milczącym panem zrezygnowałam.
        • bujakajamajka Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 09:05
          pani_tau napisał(a):

> Dokładnie tak wyglądały moje dwie terapie, dobrze, że na NFZ.

A ja raz poszłam na NFZ - terapia z zalozenia krótkotrwała, ericksonowska, dla każdego kontrakt na 10 spotkań do podpisu. Długo czekałam, ale pani terapeutka była świetna (!) - wyglądała na młodą, ale bardzo empatyczną i umiejącą pomóc, wysłuchać i coś sensownego doradzić. Szkoda że już tu nie pracuje (była za dobra?), bo później trafiałam na psychologów, którzy po 5 min. rozmowy indywidualnej ze mną mówili po prostu "pogubiłam się", lub dawali porady jak dla (bardzo) małego dziecka w stylu: "jak źle się czujesz, to zjedz podwójną porcję lodów i pobiegaj". Była też oczywiście jedna perełka (psycholog kliniczny), ale podebralo go nam MSWIA. On się nie certolil - klął jak szewc, ale robił to z ogromnym wdziękiem i sensem. wink
    • lajtova Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 09.08.26, 23:10
      No cóż...Żeby w ogole brac pod uwagę kogoś do prowadzenia terapii to peirwszym warunkiem są skonczone studia psychologiczne na panstwowej uczelni.
      Potem przydałaby się podyplomowka w konkrektyn nurcie. Wszystkie odbyte szkolenia no i koniecznie superwizja.
      • partytura2026 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 09.08.26, 23:13
        My to wiemy. Zdajesz sobie sprawę, że większość jednak o tym nie wie? I ma prawo myśleć, że jeśli ktoś pisze o sobie: psychoterapeuta, to jest odpowiednio do tej pracy przygotowany?
        Instagram tym „psychoterapeutom” nie starcza?
    • nadkomisarz_przyzwoita Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 09.08.26, 23:19
      Jakieś czas temu czytałam artykuł że w jakimś kraju azjatyckim albo w Korei albo w Japonii wybudowali w szkołach takie budki niby telefoniczne gdzie można wejść i sobie pogadać ze sztuczną inteligencją jak z terapeutą. To dla uczniów jest i podobno to bardzo efektywne. Uczniowie się wypowiadali że jak mają gorszy dzień albo są czymś zestresowani to mogą sobie wejść do takiej wódki i sobie pogadać i od razu czują się lepiej bo ta sztuczna inteligencja ich zawsze rozumie i zawsze wspiera. . No i po co komu psychoterapeuci? Ej aj i podobno o wiele lepsza w te klocki.
      • alpepe Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 11:33
        jak wejść do wódki? wink
        • memphis90 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 18:43
          Metoda sprawdzona przez pokolenia, komu to przeszkadzało..?
      • helka.na.zakrecie Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 12:20
        I to jednak problem; zawsze wspiera.
        Jednak konfrontowanie z czymś trudnym w sobie też jest dobre.
        Co to za pomoc , jeśli jest tylko przytakiwanie i głaskanie?..
    • kropkacom Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 06:38
      Trochę nie rozumiem. Piszesz, że jest wybór. Ludzie mogą zdecydować do kogo się udają. Jeżeli brakuje info o wykształceniu i superwizjach to można tam się nie zapisywać na wizytę.
      • marzenka12 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 07:42
        kropkacom napisała:

> Trochę nie rozumiem. Piszesz, że jest wybór. Ludzie mogą zdecydować do kogo się
        > udają. Jeżeli brakuje info o wykształceniu i superwizjach to można tam się nie
        > zapisywać na wizytę.

A w Biedronce niechaj mozna sprzedawac trutke na szczury, jak ktos sie nie zna, nie doczyta to jego problem
        • kropkacom Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 07:47
          Nie twierdzę, ze regulacje są niepotrzebne. Jednak jakąś weryfikację może zrobić absolutnie każdy dzisiaj.
          • partytura2026 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 08:20
            Absolutnie każdy albowiem wie, czego szukać w długaśnym opisie „o mnie”.
            Otóż nie.
            Większość widzi: psychoterapia i ma prawo myśleć, że to faktycznie psychoterapia, a nie zabawa w psychoterapię.
            Większość wchodzi na „znany lekarz” i czyta opinie, które są manipulowane.

I niestety, ale o ile w durnych podcastach czy na storiskach mogą sobie te szkodniki uprawiać poppsychologie, o tyle w realnym życiu w zderzeniu z człowiekiem wymagającym pomocy i opieki psychologicznej mogą tylko narobić jeszcze większego bałaganu.
            • niemcyy Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 09:20
              No niestety, mając jakieś tam problemy trzeba samemu się zastanowić, czy pogadanie u jakiegoś randoma jest lepszym sposobem pozbawienia się pieniędzy niż przeznaczenie ich na coś, co człowiekowi faktycznie robi dobrze. Chyba już jest wiedzą dość powszechną, że duża część rzekomych psychoterapeutów to nawiedzone, głupiomądre niunie typu: mam niemowlaka, ojciec już się zmył, więc się przeprowadzam z nim wiele km dalej do swojego ojca, bo nie ogarniam, zostawiam niemowlaka ze starą prababcią, żeby przeznaczyć cały dzień na fryzjera, i uważam, że mogę od innych kasować pieniądze za udzielanie im życiowych porad big_grin
        • cegehana Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 09:15
          Nie wiem czy akurat trutkę na szczury, ale w Biedronce sprzedają całkiem sporo toksycznych i szkodliwych rzeczy, które mogą spowodować całkiem spory problem, jeśli się nie doczyta/nie zna.
      • login.na.raz Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 09:32
        A wiesz, że ludzie nie muszą się znać na wszystkim?
    • jakis.login Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 06:53
      partytura2026 napisała:

> Nikt się nie zainteresuje tym tematem?

Skąd, byłaś pierwsza.

www.rynekzdrowia.pl/Prawo/Wiemy-co-dalej-z-projektem-ustawy-o-zawodzie-psychoterapeuty,286679,2.html
    • cegehana Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 07:01
      Regulacje nie mają na celu poprawy bezpieczeństwa i nigdy nie miały. Sama piszesz, że chodzi raczej o lobby, podział zysków i kontrolę nad zasobnym rynkiem.
      • aandzia43 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 14:10
        Ależ oczywiście, mądra jesteś niesłychanie. Regulacje mają być po to żeby ktoś nazywający siebie psychoterapeutą miał skończone stosowne studia, kilka lat szkoły terapii w akceptowanym przez Ministerstwo Zdrowia nurcie, praktykę superwizowaną przez certyfikowanych superwizorów, własną psychoterapię, a na koniec certyfikat. To wszystko po to żeby stworzyć klikę dzieląca się zyskami, a dobro pacjenta nie ma tu nic do rzeczy. Gratuluję przenikliwości. I odsyłam do przypadkowego "terapeuty" po kursie np. ustawień hellingerowskich któremu ta klika chce zabrać chleb i prawo do nazywania się psychoterapeutą.
        • cegehana Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 17:34
          Nie trzeba być specjalnie przenikliwym, żeby zauważyć, że obcym ludziom niespecjalnie zależy na dobru obcych ludzi na dodatek za biednych żeby zapłacić. Tych regulacji, o których piszesz wcale nie ma - to pobożne życzenie. Żeby się spełniło musi zostać przegłosowane przez parlamentarzystów. Jak myślisz, interesuje ich do kogo pójdziesz i jakie osiągniesz efekty?
          • partytura2026 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 17:36
            Ja ostatnio mam wrażenie, że nikomu już nie zależy na uczciwości. Uczciwość zaczęła być śmieszna. Ograniczająca. Dla frajerow.
            Chyba się starzeję.
          • miaumia Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 17:57
            Mnie zależy i pomagam również za darmo.
            • cegehana Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 18:11
              Zasiadasz w parlamencie? Można spytać z czego sfinansowałas kampanię wyborczą?
    • wena-suela Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 09:22
      Akurat dla mnie polskie wyższe szkoły publiczne nie są synonimem jakości nauczania. Wolałabym kogoś po przyzwoitej prywatnej. Nawet ci sami wykładowcy na SWPS dają z siebie więcej niż na UW. No i jak w każdym zawodzie. 10% wybitnych, 40 dobrych, a reszta przeciętniacy i gorzej.
      • aandzia43 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 15:44
        Psychoterapeutą nie jest się po skończeniu samej psychologii (czy innego kierunku akceptowanego przez szkoły psychoterapii przy naborze). Oczywiście lepiej skończyć psychologię na UW niż na KUL-u, ale nie tu pies pogrzebany.
        • wena-suela Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 11.08.26, 09:50
          Szkoły psychoterapii są tylko prywatne. I można je skończyć również po innych kierunkach studiów niż psychologia. I być psychoterapeutą.
          • aandzia43 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 11.08.26, 11:00
            Wiem że można po kilku innych kierunkach, ale najwięcej jest po psychologii. W projekcie chyba ograniczają te kierunki do psychologii, medycyny i pedagogiki ale nie jestem pewna.
            Kształcenie na psychoterapeutę jest w pełni płatne, w każdym nurcie. Ale póki co nie ma potrzeby uczyć się klika lat skoro każdy może sobie wywiesić szyld z napisem "psychoterapeuta" wink
    • niemcyy Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 09:24
      Tak, bo niunia za wszelką cenę nie dopuści do afery, bo wie, że oznacza to dla niej odcięcie od źródła pieniędzy, a jak się weźmie za uczciwą pracę to albo musiałaby coś umieć, albo się narobić, albo jedno i drugie.
      • alex.vause.is.back Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 18:51
        Kobieta pracuje jak najbardziej, jest samotnym rodzicem.
        Po prostu ta pomoc przyszła w momencie, kiedy sytuacja eskalowała i wielokrotnie prowokowany chłopak zaatakował prześladowcę (tzn. nie dlatego, tylko trudno było panią ściągnąć na rozmowę, nie chciała też podpisać dokumentu, że wyraża zgodę na rozmowy syna w gabinecie psychologa-pedagoga).
        Wystarczył miesiąc, żeby to wszystko yebło.
    • aagnes Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 09:34
      Zajęcie psychologa i psychoterapeuty zostalo juz dawno zdezawuowane, poczytajcie sobie o skutecznosci wszelakich terapii, powodach dlaczego sie je przdluza i nie rozumiem jak mozna wierzyc, ze jakas panienka, nawet niech bedzie 30 letnia kobieta jest w stanie "poprowadzic" czlowieka z prawdziwymi problemami, traumami. czy ktos jeszcze sie na to nabiera?
    • kropkacom Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 09:57
      "Nie sądzę, zeby ona nawet znala slowo superwizja, takie osoby też istnieją i ostatnią kasę wladują w spotkania z jakąś piz..eczką po kursie czegoś tam."

No ale tak można ze wszystkim. Tylko ciągle nas oburza jak nas się traktuje jak potencjalnych idiotów. Prawda?
      • alex.vause.is.back Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 18:49
        Nie twierdzę nigdzie, że ludzie nie mający wiedzy o tym, jak powinna wyglądać psychoterapia, są idiotami. Po prostu często nie mieli potrzeby jakiejkolwiek styczności z tym tematem.

Przykładowo z innej dziedziny:
        Mnie mój uczeń niedawno temu uświadomił, że - cytując - do WOT to idą piz*y i niewiele ma to wspólnego z prawdziwym szkoleniem wojskowym. Dla mnie wojsko to wojsko i tyle.
    • riki_i Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 10:43
      Temat jest znany od co najmniej dwóch dekad, pisałem kilka razy jak pani z którą się zadawałem, pojechała sobie na parodniową psychoterapię z internetu (mikrobusik wypasiony ją zabrał, sporo zapłaciła). Pan "terapeuta" ją przeleciał i jeszcze zaraził wenerycznie.

Natomiast co do samej psychoterapii. Sporo było ostatnio wątków na ematce, gdzie różne mundre panie oznajmiały, że przecie terapeucie absolutnie nie wolno dawać pacjentce żadnych konkretnych rad i wskazówek. To niedopuszczalne! Terapeuta ma słuchać w milczeniu tego co mówi pacjentka, która poprzez wywnętrznianie się, sama ma dojść do tego, co powinna zmienić w swym postępowaniu. No sorry Batory! W ten deseń to i ja mogę być psychoterapeutą, i tak samo ci ludkowie po szkołach gotowania na gazie. Sami stworzyliście tego golema.
      • afro.ninja Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 11:38
        Nic dziwnego, ze w tym.kraju psychologia to obecbie najpopularniejsze studia.
        Ludzie w starszym wieku tez zaczynaj srudiowac psychologię, skoro płaci im sie za słuchanie i w sumie nie ponoszą żadnej odpowiedzialności.
      • pursuedbyabear Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 11:43
        Konkretnych rad owszem, nie powinien dawać.
        • niemcyy Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 11:56
          To wszystko się zgadza i można się rozejść.
      • marzenka12 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 12:26
        riki_i napisał:

> Pan "terapeuta" ją przeleciał i j
        > eszcze zaraził wenerycznie.
        >

A jakże! 🤣🤣🤣
        • kamkaklamka Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 13:21
          Żyjąc w obecnym świecie naprawdę trudno nie mieć konfliktów wewnętrznych stąd tak dużo zaburzeń, trzeba system zmieniać a nie jeszcze przyzwalać na dodatkowe patologie w postaci jakiś pseudopomagaczy. Absurd na absurdzie.
        • riki_i Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:21
          Widzisz Marzenko, ja zadawałem się z bardzo atrakcyjnymi paniami.
          • pursuedbyabear Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:22
            Tylko nie za mądrymi chyba, skoro dają się zarazić STD.
      • angazetka Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:17
        Nie, nie słuchać w milczeniu, ale rad dawać nie może. Ma sprawić, że pacjent sam wybierze.
        • riki_i Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:19
          angazetka napisała:

> Nie, nie słuchać w milczeniu, ale rad dawać nie może. Ma sprawić, że pacjent sa
          > m wybierze.

Jak ma to zrobić, nie udzielając rad?

• angazetka Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:23
            Zadając pytania. Rozmawiając. Pokazując, jak coś wygląda z boku.
          • pursuedbyabear Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:25
            Normalnie. Przejdź się kiedyś, to zobaczysz. Psychoterapeuta nie ma prawa podejmować decyzji za osobę w fotelu naprzeciwko. Może dać mu narzędzia, ale nie jest od dawania rad.
            • riki_i Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:28
              Tyle, że ja , a podejrzewam, że i każdy laik w tej materii, oczekiwałbym konkretnych rad. Gadanie w przestrzeń mogę sobie uskuteczniać w domu. Btw nawet wróżka czy chiromanta daje jakieś rady... 😉
              • angazetka Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:30
                No to na czym polega psychoterapia, też nie wiesz.
              • pade Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:37
                riki_i napisał:

> Tyle, że ja , a podejrzewam, że i każdy laik w tej materii, oczekiwałbym konk
                > retnych rad. Gadanie w przestrzeń mogę sobie uskuteczniać w domu. Btw nawet wró
                > żka czy chiromanta daje jakieś rady... 😉

Od konkretnych rad jest poradnictwo psychologiczne, nie terapia.
                • wena-suela Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 11.08.26, 09:52
                  to się kołczing nazywa
                  • pade Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 11.08.26, 10:15
                    Nie, certyfikowany coach, z etyką zawodu, nigdy udzielać rad nie będzie.
              • helka.na.zakrecie Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:42
                riki_i napisał:

> Tyle, że ja , a podejrzewam, że i każdy laik w tej materii, oczekiwałbym konk
                > retnych rad. Gadanie w przestrzeń mogę sobie uskuteczniać w domu. Btw nawet wró
                > żka czy chiromanta daje jakieś rady... 😉

@ roku, serio uważasz, że psycholog/ psychoterapeutą wie lepiej?..
                Gdyby takie rady były uniwersalne każdy w UDC, albo na porodówce odbierałby instrukcje obsługi współmałżonka, czy dziecka...
                Takich -doradzaczy- pełno wokół. Za darmo nawet
                ..
                • helka.na.zakrecie Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 17:08
                  USC
              • pursuedbyabear Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:45
                Ale gdyby terapeuta powiedział ci: "ryszardzie, radzę ci, żebyś wyprowadził się z domu" - to co byś zrobił?
                • riki_i Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 17:40
                  Zastanowiłbym sie głęboko nad tą poradą. Nie musiałbym tego zrobić, ale samo to, że ktoś z zewnątrz widzi takie właśnie radykalne rozwiązanie, dałoby mi wiele do myślenia.
                  • pursuedbyabear Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 18:03
                    Ale tego terapeutom nie wolno robić, capisci? Nie wolno im ingerować w życie pacjenta - on ma wszelkie życiowe decyzje podejmować sam. Na tym polega terapia. To praca ZE SOBĄ z pomocą terapeuty, często niełatwa. Jeśli ktoś liczy na kierowanie go przez życie, jak troskliwa mamusia, i serwowanie mu gotowych rozwiązań, to się rozczaruje.
                    • riki_i Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 18:09
                      Ciekawe dlaczego narkomanów leczy się w zamkniętych ośrodkach , w warunkach pełnego rygoru oraz decydowania za nich co mogą robić, a czego nie , zamiast kierować delikwentów do gabinetów psychoterapeutów? Skoro te terapie niby taaaakie skuteczne?!
                      • pursuedbyabear Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 18:18
                        Mylisz pojęcia. W ośrodkach dla uzależnionych czy też w ciężkim kryzysie psychicznym panuje ostry rygor i tacy ludzie są pod nadzorem nie tylko terapeuty, ale też psychiatry.
                        Terapia służy ugruntowaniu spokoju, wychodzeniu z traum, uczeniu pozbywania się dręczących myśli, stanów lękowych - takie pierwsze z brzegu.

No guzik wiesz, ale się wypowiesz, bo nigdy nie korzystałeś i dlatego wiesz lepiej.
                      • angazetka Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 18:25
                        Bo odwyk od narkotyków to nie to samo co psychoterapia.
            • niemcyy Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 18:24
              Decyzję i tak zawsze podejmuje osoba w fotelu po zejściu z niego. A nie dentysta, bo nie wsadzi ci 2x dziennie szczoteczki do zębów, albo dietetyk, bo nie będzie cię pilnował, żebyś faktycznie nie wciągała tabliczki czekolady co drugi dzień albo 3 kotletów na raz.
          • pade Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:28
            Terapeuta nie jest rodzicem, żeby ci doradzał, nakazywał czy zabraniał. Jesteś dorosłym czlowiekiem, wolnym i sam musisz zdecydować, bo to ty ponosisz odpowiedzialność. Nikt już za ciebie odpowiedzialności nie weźmie. On daje ci przestrzeń, parafrazuje, pokazuje jak w odbiciu twoje wnętrze, ale też łączy to, co sfragmentyzowane. Za dużo by opowiadać.
            Gadanie, że terapeuta tylko siedzi i słucha to jak gadanie, że majster bierze trzy stówki za jedno uderzenie młotkiem.
            • riki_i Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 17:41
              Majster uderzy raz młotkiem. Ktoś, kto siedzi i słucha, zasadniczo siedzi i słucha.
            • aagnes Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 18:13
              majstrowi nie placisz za walenie młotkiem a za to, ze wie gdzie walnąć.
              a z tymi terapeutami to chyba nikt juz nie wierzy, ze po kilku nawet kilkunastu godzinach mozna poznac kogos i z nim "pracowac"
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 15:58
      Znajomy mojego znajomego jest "terapeutą". Sam jest popaprany w opór, wystarczy z nim porozmawiać przez kilkadziesiąt minut, żeby to stwierdzić. Pan o dziwo ma klientów, nie skończył żadnych studiów, nie był nigdy na żadnej terapii, kursie, na niczym. Zgodnie z prawem nic mu nie można za to hosztaplerstwo zrobić, bo nazwać się psychoterapeutą może każdy i jest to przerażające.
      • aandzia43 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:07
        Tak, i dlatego niezbędne są regulacje prawne.
        • bardzo_wredna_dziewucha Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 11.08.26, 10:54
          aandzia43 napisała:

> Tak, i dlatego niezbędne są regulacje prawne.
          >

Owszem, uważam, że regulacje powinny zostać już dawno wprowadzone. Państwo chroni obywateli w wielu dziedzinach życia, a zdrowie psychiczne ma kompletnie w pompie.
          Jeśli rodzina i znajomi mówią ci, że dobrze gotujesz, a ty chcesz otworzyć knajpę, to przynajmniej jesteś pod nadzorem sanepidu i musisz spełnić stawiane przez nich wymagania. Psychoterapeutą może zostać dowolny człowiek, który stwierdzi, że dobrze doradza znajomym. Osoba w miarę ogarnięta, w lekkim kryzysie, gdy trafi do samozwańczego terapeuty to najwyżej wtopi kilka stówek za pierwszą wizytę i więcej tam nie wróci, gorzej jeśli przyjdzie ktoś poważnie zaburzony, przecież to się może skończyć tragicznie.
      • niemcyy Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 18:26
        Widocznie daje im przestrzeń, zadaje pytania, a kto sam nie wpadnie na to, co zmienić, żeby mieć szansę lepiej się czuć, ten sam sobie winny albo i ma farta, że go stać na wiele wizyt.
    • miaumia Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 10.08.26, 16:46
      Jeśli ktoś pomaga skutecznie po tych kursach, to dlaczego nie?
      Popatrzcie, ilu ludzi po pandemii wymaga opieki psychoterapeuty, ilu na co dzień mierzy się z traumami.
      Sama też pomagam innym w ten sposób.
      I jeszcze nikt nie ucierpiał, a w wielu przypadkach został wręcz ' przywrócony '.

• klaramara33 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 11.08.26, 09:51
        miaumia napisała:

> Jeśli ktoś pomaga skutecznie po tych kursach, to dlaczego nie?
        Nie wiesz o czym piszesz. Osoba po jakiś kursach nie jest w stanie pomóc przykaldowo osbie w głebokiej depresji, no chyba że anioł o ponadludzkich zdolnościach, ale zwykłęmu człwoiekowi nie wystarcza kurs, cogorsze może pogłębić ostro problem.
        >
        • miaumia Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 11.08.26, 10:36
          Rozumiem, udało mi się odciągnąć kilka osób od myśli rezygnacyjnych, rozpoczęli nowe, innej jakości życie.
          • klaramara33 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 13.08.26, 11:32
            miaumia napisała:

> Rozumiem, udało mi się odciągnąć kilka osób od myśli rezygnacyjnych, rozpoczęli
            > nowe, innej jakości życie.
            W Twojej wyobraxni tylko to zaistniało.
    • nenia1 Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 11.08.26, 10:07
      czytałam na fb historię pani, nie powiem, zrobiło mi się jej żal. Otóż doświadczyła z tego co zrozumiałam w krótkim okresie śmierci matki, brata i chyba psa (?) depresje, problemy finansowe, wiek - ogólnie dołek. Poszła do psychiatry, ten zapisał jej leki i skierował do znajomej psychoterapeutki. Wizyta 350,00 zł - pani się po lekach źle czuła (podobno bardzo) zadzwoniła, psychiatra stwierdził zespół serotoninowy, kazał odstawić. Na pytanie panie jakie więc inne leki brać najpierw zapytał - a musi pani brać? Potem zaprosił do siebie na kolejną wizytę oczywiście za kolejne 350 zł. W między czasie pani poszła do poleconej psychoterapeutki, gadała godzinę, przyszło jej to z trudem, psychoterapeutka wyznacza kolejną wizytę, 180 zł. Tydzień później pani otrzymuje maila, że w sumie nie wiadomo dlaczego, ale psychoterapeutka rezygnuje z dalszej terapii, powodów nie wyjawia, ale trzeba jej zaufać. I tak starsza pani, przypominam z problemami finansowymi, pozbyła się 530 zł i jest w puncie wyjścia.
      • pade Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 11.08.26, 10:13
        Też to dzisiaj czytałam - dramat.
        Odmówienie terapii poprzez maila jest tak nieetyczne, że ta osoba powinna być zgłoszona do Towarzystwa. Problem polega na tym, że pewnie w nim nie jest. I nie ma żadnej superwizji, niczego.
    • kiddy Re: Psychoterapeuci 🤦‍♀️ 13.08.26, 16:27
      Stąd trend rolki na Insta: jestem terapeutą po 3 kursach, powiem ci, jak w 3 krokach... Wstaw dowolne. Masa jest tiktokowych terapeutów, którzy zachęcają do kupna swojej książki np. o toksycznych rodzicach, narcystycznych partnerach, samodziagnozie ADHD czy ASD. U każdego znajdą "problem" do naprawienia. Oczywiście tylko ich autorską metodą, taniej z kodem itd.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka