sandy_cheeks 12.08.26, 19:53 Oglądacie? Macie jakieś ładne zdjęcia? Wrzucam foty z Krakowa, niestety słońce zaszło za budynki zanim się zaćmiło😕 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pursuedbyabear Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:01 Fajne! Jestem w Bieszczadach, więc kompletnie nic nie widziałam niestety, ale moi znajomi specjalnie do Hiszpanii polecieli. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:01 Po co? Zawsze mogę sobie pięścią zasłonić słońce. W dowolnej proporcji. Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:07 Bo to rzadkie zjawisko, ostatnie w takiej skali oglądałam w 1999 na wakacjach w Ostrawie, pamiętam do dziś. Moje bOMbelki były podekscytowane, choć widziały tylko kawałek. Pod Wawelem dziś tłumy, więc ludzi to rusza… Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:15 Ja też. Pod Beniową się wpisałem. Niemniej nie czuję żadnej mistyki w jakimś zjawisku przyrodniczym, niechby bardzo rzadkim. I nie rozumiem, i nie chcę rozumieć podniecenia. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:25 Oh, jestem taki inny niż wszyscy inni chłopcy w moim wieku… 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:28 Tu chłopców niewielu. W moim wieku w przybliżeniu jeden dziadek. Sądzę, że razem z wnusią rozbeczałby się przy zaćmieniu. Odpowiedz Link Zgłoś
nina_unu Re: Zaćmienie ☀️ 13.08.26, 01:42 krwawy.lolo napisał: > Ja też. Pod Beniową się wpisałem. Niemniej nie czuję żadnej mistyki w jakimś zj > awisku przyrodniczym, niechby bardzo rzadkim. I nie rozumiem, i nie chcę rozumi > eć podniecenia. Jeśli tylko widziałeś zaćmienie częściowe, to Cię doskonale rozumiem - takie tam meh, nic ciekawego. Całkowite to jednak inna para butów, ale to musiałbyś zobaczyć, żeby zrozumieć. Kiedy Słońce staje się czarne z białą koroną dookoła, to jest niesamowite, choć trwa tylko kilka minut. Jest taki moment, w którym wyłącza się myślenie logiczne, taki moment paniki, bo najjaśniejsze światło, jakie znamy, nagle zrobiło się czarne, nie świeci, nie ma Słońca!!! Po ułamku sekundy wraca myślenie logiczne, i można podziwiać koronę, która za każdym razem nieco inaczej się układa, i jeśli jesteśmy w okolicy maksimum aktywności słonecznej, to widać też protuberancje. Mieliśmy jechać na to zaćmienie do Hiszpanii, ale ostatecznie nie wyszło, zmiana planów... ech... Poniżej - moje zdjęcia z 2024 (USA). Na jednym nastawiłam czas na tyle krótko, że nie wyszła korona, ale za to udało mi się złapać fajne protuberancje, na drugim widać koronę, ale nie protuberancje. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Zaćmienie ☀️ 13.08.26, 08:35 nina- dokładnie tak.. mam zdjęcia i flimik , nie chcę ich wrzucać tutaj-są wyjątkowe oglądaliśmy w hiszpanii, 900 m n.p.m - to było niesamowite przeżycie, trudne do opisania, może z czasem ułożą mi się słowa zrozumiałam w jednym momencie jak powstaje bóg i jak była kiedyś podtrzymywana wiara w niego..trudno objąć rozumiem, to co się widzi mając wiedzę a co dopiero gdy nie wie się dlaczego nagle kończy się świat...dlaczego zanika ciepło, światło, robi się cicho. Wiedziałam, co będzie dalej ale jednak czekałam czy aby na pewno słońce się pokaże ? Ludzie zaczęli z ulgą klaskać, zaczęło się przejaśniać.... cudnowne Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zaćmienie ☀️ 13.08.26, 16:40 Ooo, w Hiszpanii zaćmienie było podobno spektakularne. Gorąco jest? Zwiedzacie trochę czy plażing? Odpowiedz Link Zgłoś
nina_unu Re: Zaćmienie ☀️ 13.08.26, 17:08 wapaha napisała: > oglądaliśmy w hiszpanii, 900 m n.p.m - to było niesamowite przeżycie, trudne do > opisania, może z czasem ułożą mi się słowa zrozumiałam w jednym momencie ja > k powstaje bóg i jak była kiedyś podtrzymywana wiara w niego..trudno objąć rozu > miem, to co się widzi mając wiedzę a co dopiero gdy nie wie się dlaczego nagle > kończy się świat...dlaczego zanika ciepło, światło, robi się cicho. Złapałaś bakcyla - chcesz znowu zobaczyć? Najbliższa okazja to Egipt 2027 Podoba mi się Twoja interpretacja zaćmienia jako początku religii. Nie pamiętam który filozof, ale ktoś zdefiniował "doświadczenie religijne" jako źródło religii. Ten ktoś (może Paul Ricœur? tak mi coś świta, ale nie jestem 100% pewna) porównał owo doświadczenie religijne do wodospadu, a próbę opisania go słowami do próby złapania całej wody z tego wodospadu do jednej szklanki wody. No nie da się, ludzki język jest zbyt ubogi. I to jest właśnie ten mistyczny aspekt zaćmienia, jest niesamowite, ale nie da się tych uczuć w pełni opisać. I o ile doświadczenie religijne jest na ogół osobiste, w ciszy, samotności (co sprawia, że trudniej przekonać innych co do jego prawdziwości), o tyle zaćmienie jest dzielone z innymi - dzisiaj z innymi turystami, dawniej tylko z sąsiadami, ale i tak - wszyscy widzieli to samo, nikt nie może kwestionować, że "coś ci się przywidziało". Ma sens, żeby to był początek wierzeń, no bo jakoś trzeba wyjaśnić, czemu Słońce, które tak samo wschodzi i zachodzi codziennie, nagle wzięło i zniknęło w środku dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Zaćmienie ☀️ 13.08.26, 08:37 Piękne. To o czym piszesz to się nazywa zainteresowanie, za nim idzie ciekawość i wiedza. Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:03 Ogladamy przez kamere otworkowa, czy jak sie to zwie, zrobiona z pudelka, poniewaz zakup "specjalnych" okularow na ostatnia minute okazal sie niedozrobienia 😝😝😝 Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:35 Wlasnymi recami wykonana dzisiaj rano (co prawda po tym, jak malzonek oddal smieciarzom wszystkie pudelka wczoraj, bylo bardzo ciezko. Prawie musielismy odwolac zacmienie!). Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:53 Widziałam! Przez szybkę spawalniczą, ha! Odpowiedz Link Zgłoś
miss.dronio77 Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 21:27 >Ogladamy przez kamere otworkowa, czy jak sie to zwie Camera Obscura- ciemna komnata! Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Zaćmienie ☀️ 13.08.26, 09:08 glasscraft napisała: > Ogladamy przez kamere otworkowa, czy jak sie to zwie, zrobiona z pudelka, ponie > waz zakup "specjalnych" okularow na ostatnia minute okazal sie niedozrobienia ? > ?😝😝 > na szczęście sam punkt kulminacyjny można było oglądać saute - wcześniej podglądaliśmy taką naprędce zrobioną z tego co było pod ręką kamerą, oraz przez kilka warstw kliszy rtg+okulary ( 1sek rzuty oka) Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:03 Oglądałam to całkowite, kilkadziesiąt lat temu, przez potrójny slajd z jakimś gwiazdorem, bo pracowałam wtedy w firmie medialnej. Potem się dowiedziałam - dziś to zresztą w radiu potwierdziła okulistka - że w żadnym wypadku nie powinno się wpatrywać w Słońce przez dłużej, niż kilka sekund bez specjalnej ochrony bo nawet takie jednorazowe wtapianie się może skutkować 'nieodwracalnymi szkodami' czyli można sobie zrobić problem z siatkówka. Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:09 Uhm, mam mroczki do teraz, niestety kompletnie nie było gdzie kupić okularów 🤷🏻♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:10 Ja oglądałem całkowite, 11.08.1999 w Annweiler am Triefels. Paczpani, to było prawie dokładnie 27 lat temu. Osobliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zaćmienie ☀️ 13.08.26, 09:11 Też oglądałam, z moją ówczesną wakacyjną miłością z Czech, przez maskę spawalniczą:p Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:12 na mojej polkuli nie widac ale mam fote z ostatniego calkowitego zacmienia Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 21:18 mysiulek08 napisała: > na mojej polkuli nie widac > My mamy miec deszcz meteorow dzis i jutro w nocy - Ty tez? Problem, as always, w light polution - nawet kawalek od miasta, wciaz trudno o prawdziwa ciemnosc, eh Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Zaćmienie ☀️ 13.08.26, 03:46 nie, na druga polowe 2026 mamy taki kalendarz astronomiczny, wg jakiejs strony rzadowej Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Zaćmienie ☀️ 13.08.26, 13:35 Cool. Meteorytow nie widzialam - zachmurzone bylo totalnie wiec choc w downtown padl prad (crazy burza - rano w radio zartowali sobie, ze Toronto Hydro bardzo sie staralo zebysmy te meteoryty zobaczyli ) & teoretycznie light polution bylo mniejsze, no sighting for me. Moze dzis w nocy - niebo wydaje sie czystsze ale do wieczora/nocy jeszcze mnogo-mnogo godzin Coz, mozna sobie tylko zyczyc clear skies Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Zaćmienie ☀️ 13.08.26, 17:32 Ha ha, clear skies, u mnie wczoraj jakiś drań zamalował mi słońce grubym atramentem. Było przejrzyście i przestało jak miało być. Odpowiedz Link Zgłoś
default Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:16 Udało mi się zobaczyć takie już dość mocno wygryzione, ale nie był to kulminacyjny moment - wtedy już się schowało za lasem niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:20 A co w tym takiego ciekawego? Jak codzienni widze podobne ale poziome zacmienie jak slonce zachodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:21 U nas było widać do 20:07, miałam super zaawansowany sprzęt technologiczny pod postacią pudełka z dziurką. Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:24 Nie mam specjalnych okularów, szkoda, że to tuż przed zachodem, bo kiepsko widać. W 1999 jechałam specjalnie w miejsce, gdzie bylo całkowite zacmienie i to bylo niesamowite- zrobiło sie ciemno w środku dnia... Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:31 u mnie było ślicznie widać, ale gdybym mieszkała jeszcze jedno piętro wyżej to widziałabym więcej. oglądaliśmy przez 3 pary okularów przeciwsłonecznych, przez podwójne widok był wciąż niebezpieczny. fotki nie posiadam Odpowiedz Link Zgłoś
miaumia Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 20:58 Piękne ujęcie Oglądałam z psem ale przez chwilę tylko. Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 21:02 W Brukseli bylo widac bardzo dobrze, doslownie za rogiem naszej ulicy jest wielki plac, ktory jest jednym z najlepszych miejsc do ogladania zachodow slonca. Bylo sporo ludzi ale dobra widocznosc. Wyjatkowo sie wykazalam i zamowilam okulary juz w zeszlym tygodniu (jak zaczelam czytac, ze w Hiszpanii nie ma ich juz w sklepach), doszly na czas a poniewaz mialam ich 6 sztuk to moglam nadmiarowe podarowac jakiejs parze stojacej kolo nas, ktora okularow nie miala. Ucieszyli sie bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
miss.dronio77 Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 21:29 W Poznaniu. Przez specjalnie zakupiona w tym celu szybkę spawalniczą. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p1 Re: Zaćmienie ☀️ 12.08.26, 21:49 Poszliśmy z synem na wzgórze, ale źle wybraliśmy wzgórze. Pamiętałam, że z niego oglądałam zachód słońca, ale to musiało być w zimie, teraz w miarę szybko (gdzieś między 19:40 a 19:50) schowało nam się za domy i drzewa. Jeszcze pobiegaliśmy po okolicy próbując znaleźć coś lepszego, ale się nie udało. Ale i tak dreszczyk był i syn zobaczył słońce w kształcie półksiężyca i pokazałam mu, jak w cieniach drzew na ścianie plamki światła też mają kształt takich samych półksiężyców, więc jestem usatysfakcjonowana. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Zaćmienie ☀️ 13.08.26, 07:32 Ja wczoraj z balkonu oglądałam ludzi którzy oglądali zaćmienie 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
la_mujer75 Re: Zaćmienie ☀️ 13.08.26, 07:58 Fotek nie posiadam, ale ogladalismy z mężem. Musielismy wejśc na górkę nad naszym stawem. 11 sierpnia 1999 roku to "nasza" data. Wtedy było pełne zaćmienie. I to data, od której liczymy czas spędzony juz razem. Pamietam, że jakiś czas potem sprawdzałam, ikedy bedzie podobne zacmienie słońca (w Polsce) i wyszło, że własnie tego 2026 rou. Wydawało mi się to ta odległą przyszłością... Odpowiedz Link Zgłoś