Dodaj do ulubionych

Jaki preparat żelaza?

23.08.26, 16:55
Nie powodujący zaparć, wymiotów i bólu brzucha. Coś doradzicie?
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Jaki preparat żelaza? 23.08.26, 16:58
      Czy takich rzeczy nie powinno się omawiać z lekarzem?
      • pepsi.only Re: Jaki preparat żelaza? 23.08.26, 17:03
        Zdecydowanie.
    • pepsi.only Re: Jaki preparat żelaza? 23.08.26, 17:02
      To co lekarz przepisze na podstawie badań (choć i tak b. niechętnie przepisał receptę ).
      Dlatego jemy szpinak, soczewicę i pestki dyni. A najlepiej to mięso czerwone, i przegryzamy papryką czerwoną. Mięso można też obficie posypać natką pietruszki.
    • marta.graca Re: Jaki preparat żelaza? 23.08.26, 17:18
      Przecież to kwestia indywidualna, czy u ciebie coś nie będzie powodować bólu brzucha. Jakie masz wyniki?
      • grey_delphinum Re: Jaki preparat żelaza? 23.08.26, 17:22
        Ja piję feroplex. Nie mam po nim żadnych żołądkowych sensacji.
    • smietankowa33 Re: Jaki preparat żelaza? 23.08.26, 17:33
      W Anglii brałam wodę w saszetkach Spatone. Może w Polsce jest coś podobnego?
    • pani_tau Re: Jaki preparat żelaza? 23.08.26, 17:42
      Przyjmuję Tardyferon dwa razy dziennie od sześciu tygodni, nie mam żadnych dolegliwości, ale trzymam się zasad: o 7.00 tabletka na czczo popita szklanką rozcienczonego soku mandarynkowego. Pierwszy posiłek dwie godziny później, żadnej kawy, herbaty ani nabiału. Herbata i nabiał nie wcześniej niż o 13.00.
      Ostatni posiłek o 18.00, druga tabletka o 22.00 popita szklanką rozcieńczonego soku.
      • feniks_z_popiolu Re: Jaki preparat żelaza? 25.08.26, 12:46
        Bardzo cenne uwagi co do zasady przy przyjmowaniu żelaza. Przyjmowałam Tardyferon ale efekty nie były spektakularne co zgłosiłam lekarzowi. I on też na to zwrócił uwagę
        • pani_tau Re: Jaki preparat żelaza? 25.08.26, 13:23
          Na badania kontrolne jeszcze za wcześnie, ale mam wrażenie, że nastąpiła pewna poprawa.
          Na przykład nie czuję się już tak potwornie zmęczona i nie wczolguje się do łóżka zaraz po pracy, żeby spać przez trzy godziny.
          Apetyt mi się zmniejszył, od jakiegoś czasu żarłam na okrągło, bo byłam non stop głodna.
          Lepiej: umyłam okna, które ostani raz dotknęłam w tym kontekście dobrze ponad rok temu. Widziałam, że są brudne, ale samo myślenie o ich umyciu mnie wykańczało.
          Nie miałam sił na nic. Cudem zorientowalam się, że coś jest nie tak, gdy zaczęłam się zastanawiac czy aby nie wpadłam w depresję i nagle, w jednym błysku pomyślałam o obfitych miesiączkach i zaczęłam googlac.
          Lekarz, ,z którym rozmawiałam, zlecił różne badania, ale o ferrytyne musiałam poprosić, najlepsze, że w ogóle mu się to kleiło.
          • feniks_z_popiolu Re: Jaki preparat żelaza? 25.08.26, 14:42
            Chyba w poprzednim poście nie wybrzmiało to co chciałam przekazać sad
            Bo jednak sok z vit.C, herbata ,kawa i nabiał oraz zachowanie zasady niełączenia ich z żelazem i zachowanie tych odstępów czasowych robią tu dobrą robotę.
            Warto ich przestrzegać.
            • pani_tau Re: Jaki preparat żelaza? 25.08.26, 15:13
              Sok z wit C jest jak najbardziej wskazany, bo zwiększa wchłanianie żelaza.
              • saszanasza Re: Jaki preparat żelaza? 25.08.26, 20:05
                pani_tau napisał(a):

> Sok z wit C jest jak najbardziej wskazany, bo zwiększa wchłanianie żelaza.

Potwierdzam
        • saszanasza Re: Jaki preparat żelaza? 25.08.26, 20:07
          feniks_z_popiolu napisał:

> Bardzo cenne uwagi co do zasady przy przyjmowaniu żelaza. Przyjmowałam Tardyfer
          > on ale efekty nie były spektakularne co zgłosiłam lekarzowi. I on też na to zwr
          > ócił uwagę

Tardyferon źle tolerowałam (bóle brzucha, wzdęcia, zaparcia) ale pewnie to indywidualna sprawa.
    • saszanasza Re: Jaki preparat żelaza? 23.08.26, 20:35
      Feroplex jest dobrze tolerowany, ale ustal to z lekarzem. Ja go biorę od kilku miesięcy. Tylko on jest w plynie więc polecam go pić przez słomkę
    • deszczu_kropelka Re: Jaki preparat żelaza? 24.08.26, 09:42
      Ferrum Lek najbardziej się sprawdził.
    • madame_edith Re: Jaki preparat żelaza? 25.08.26, 21:51
      Ja toleruję tylko feroplex, po innych się fatalnie czułam
    • nangaparbat3 Re: Jaki preparat żelaza? 25.08.26, 22:00
      Moją sędziwą znajoma bierze Szelazo i mówi, że jej żołądek, przełyk i brzuch najlepiej to tolerują. Efekty są.
    • magda8765 Re: Jaki preparat żelaza? 27.08.26, 14:17
      Tak, lepiej skonsutuj to z lekarzem smile Mnie przepisano Ferrum, ale tu nie ma jednej dobrej odpowiedzi.
    • aga_sama Re: Jaki preparat żelaza? 27.08.26, 14:36
      To sprawa indywidualna. U mnie każdy preparat oprócz Ferroplexu powodował zatrucie. Po ferroplexie miewałam zaparcia. Objawów prawie nie było po suplemencie żelaza mega food blood builder. Faktycznie po kilku miesiącach są efekty, kupoowała na amazon jak byłam USA. Jako że tyle lat męczyłam się z suplementacją, to polecam poszukać kogoś, kto mógłby ci to przywieźć, bo serio, po tym się nie męczyłam i nie lądowałam w szpitalu.
      Plus bardzo ważne - sprawdź koniecznie poziom kwasu foliowego i witamin z grupy B. Bez kwasu foliowego to o kij dupy rozbić suplementację żelaza. Kwas folioey kosztuje kilkanaście zł, ferroplex chyba ze 150

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka