Dodaj do ulubionych

Miejsce na buty w domu

18.09.26, 18:04
W idealnym świecie chciałabym mieć ogromną garderobę przy wejściu i tam trzymałabym wszystkie buty i wszystkie kurtki. Ale tak nie mam, szafa w wiatrołapie jest duża ale nie aż tak.
Do tej potlry buty trzymałam w garderobie na górze, w pudełkach albo na półkach.
W ramach odgruzowywania domu i większych porządków, których nie udało mi się zrobić przed remomtem ale za to mam czas teraz posprzątałam łózko w sypialni. Wyrzuciłam z niego wszystkie śmieci i oto dysponuję powierzchnią 2x2 idealną na moje wszystkie buty. Podnoszę stelaż i mam wszystko na widoku, biorę co chcę i nie szukam jakiś sandałek sprzed 5 lat, które miałam raz na weselu, bo nie otwieram każdego pudełka. No ale jakoś tak nie bardzo mi się widzą te buty w sypialni. Co myślicie? Zaadaptowałybyscie tę przestrzeń na buty?
Obserwuj wątek
    • iberka Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 18:09
      Spać na butach? Och nie
      • eva_evka Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 18:30
        Dlaczego?
        • sitniczek Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 23:39
          Kwestie sanitarno-higieniczno-epidemiologiczne
          • marzenka12 Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 10:07
            sitniczek napisała:

> Kwestie sanitarno-higieniczno-epidemiologiczne
            >

No wlasnie, ta cała pandemia mogla sie zaczac od tego, że jakiś chinczyk trzymał sandały w sypialni 🤮
            • eva_evka Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 12:37
              marzenka12 napisała:

> sitniczek napisała:
              >
              > > Kwestie sanitarno-higieniczno-epidemiologiczne
              > >
              >
              >
              > No wlasnie, ta cała pandemia mogla sie zaczac od tego, że jakiś chinczyk trzyma
              > ł sandały w sypialni 🤮

Żartujesz, prawda?
    • fogito Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 18:09
      W sypialni nigdy w życiu.
    • bene_gesserit Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 18:09
      Trzymać buty należy w pudełkach przezroczystych. To załatwia sprawę szukania i higieny.
      • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:41
        Co ma materiał pudełka do higieny?
        • ga-ti Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 20:48
          W szafie, garderobie, czy gdziekolwiek, nie ważne. W przezroczystym pudełku widzisz, co masz, bez wyciągania i otwierania.
        • marzenka12 Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 21:03
          jak_zwykle_wszystko_zajete napisała:

> Co ma materiał pudełka do higieny?

Nie wlozysz uwalonych blotem...
          • primula.alpicola Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 10:16
            Błoto może i wyczyścisz, ale co z bakteriami kałowymi z chodnika?
            Istnieją jakieś autoklawy do butów?
            • marzenka12 Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 10:20
              primula.alpicola napisała:

> Błoto może i wyczyścisz, ale co z bakteriami kałowymi z chodnika?
              > Istnieją jakieś autoklawy do butów?

Sa maty antybakteryjne, takie wycieraczki jakby. Mozna sobie na tym kal z buta wydezynfekować.
              Malo popularne, widzę Joanne Wietrzyk w roli ambasadorki produktu
              • majenkirr Re: Miejsce na buty w domu 21.09.26, 16:12
                marzenka12 napisała:
                > widzę Joanne Wietrzyk w roli ambasadorki produktu

😂😂. Dodałabym jeszcze pampersy dla dorosłych
            • bene_gesserit Re: Miejsce na buty w domu 21.09.26, 15:10

> Błoto może i wyczyścisz, ale co z bakteriami kałowymi z chodnika?
              > Istnieją jakieś autoklawy do butów?

U mojego szewca było kiedyś urządzenie dezynfekujące buty. Nie mam pojęcia, na jakiej zasadzie to działało.
      • bywalec.hoteli Re: Miejsce na buty w domu 21.09.26, 11:00
        bene_gesserit napisała:

> Trzymać buty należy w pudełkach przezroczystych. To załatwia sprawę szukania i
        > higieny.

Dobry pomysł. Tylko trzeba zapewne mocno napracować się nad znalezieniem przezroczystych butów o odpowiednim do butów a także szaf czy półek rozmiarze.
        • eva_evka Re: Miejsce na buty w domu 21.09.26, 11:02
          Ja wykorzystałam takie duże plastikowe pudełka, mieści się np. 5 par szpilek i podnosząc stelaż z materacem widzę z góry gdzie mam jakie buty.
          • bywalec.hoteli Re: Miejsce na buty w domu 21.09.26, 11:05
            Takie z Ikei?
            • eva_evka Re: Miejsce na buty w domu 21.09.26, 11:07
              Akurat z Jyska. Ale tak, takie.
              • bywalec.hoteli Re: Miejsce na buty w domu 21.09.26, 11:15
                eva_evka napisała:

> Akurat z Jyska. Ale tak, takie.

Łącząc wypowiedź naszych dwóch forowych północnoamerykanów:
                Jeśli to pracuje dla Ciebie, good for you!
    • asia-loi Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 18:15
      Dla mnie nie ma problemu. Przecież te buty są czyste, a nie ubłocone. Ważne że masz tam miejsce na nie. A co myślą o tym inni, nie na dla mnie znaczenia.
    • gryzelda71 Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 18:19
      Zamiast pytac na forum spróbuj takiego rozwiązania. Jak sie nie sprawdzi pomyślisz co dalej.
    • volta2 Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 18:25
      ja mam mini garderobę przy samym wejściu i tam trzymamy buty, ale wszyscy, więc moje pudełka się nie zmieściły. poszły na samą górną półkę i tam nie ma za bardzo jak ich poprzeglądać, więc opisałam pudełka typu czarne, płaskie zamsz, albo słupki beż kryte. nie mam wielu par, więc takie hasło mi w zupełności wystarcza, na dodatek nei chodzę do pracy, na co dzień używam jednych adidasów, ale buty, w łóżku , jeśli będziesz je widzieć wszyskie po jednym uchyleniu - brałabym.
      • eva_evka Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:18
        volta2 napisała:

ale b
        > uty, w łóżku , jeśli będziesz je widzieć wszyskie po jednym uchyleniu - brałaby
        > m.

To główny powód tego pomysłu. Wszystko widać.
    • ritual2019 Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 18:27
      Ja mam idealne rozwiazanie, buty mam w walk-in wardrobe, jest miedzy sypialnia (jej czesc) a en suite. Buty trzymam na polkach specjalnie do tego przeznaczonych.
      • jkl13 Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 18:43
        Moje rozwiązanie jest jeszcze lepsze, bo mam osobny domek na buty, a w nim izdebkę dla parobka, którego jedynym zadaniem jest czyszczenie moich butów i przynoszenie mi ich na srebrnej tacy na każde żądanie. Ale to jakby nie rozwiązuje problemu autorki wątku.
        • ritual2019 Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 18:55
          Good for you.
          A autorka pyta gdzie trzymacie buty, wiec chyba nie oczekuje rozwiazania jej problemu, co zreszta byloby dosc trudne nie znajac jej domu/mieszkania.
          Takze trollu idz gdzie indziej ze swoimi mundrosciami.
          • iwoniaw Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:00
            ritual2019 napisała:

> Good for you.
            > A autorka pyta gdzie trzymacie buty

Serio? W ktorym miejscu o to pyta?
            • hanusinamama Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:12
              Czyli jednak nie umie czytać ze zrozumieniem...
              • ritual2019 Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:20
                hanusinamama napisała:

> Czyli jednak nie umie czytać ze zrozumieniem...

Moge wiec w koncu dolaczyc do grona ematek
      • hanusinamama Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:12
        I forum wstaje i klaszcze...a potem pyta "nie umiesz czytać ze zrozumieniem"?
    • iwoniaw Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 18:31
      Pomysl jest dobry, ale tylko w przypadku, gdy zarowno lozko, jak i cala sypialnia sa w stanie użytkowym codziennym w takiej postaci, ze faktycznie mozesz swobodnie podejsc do łozka i otworzyc klape stelaża jednym ruchem. Jesli cokolwiek blokuje swobodne dojscie, na łozku cos lezy i trzeba np. jakies poduszki przekladać - zdecydowanie nie.
    • enith Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 18:33
      Nie widzi mi się trzymanie wszystkich butów, które aktualnie noszę, pod łóżkiem, zwłaszcza, że sypialnię mam na piętrze. Buty zdejmuję po wejściu do domu i trzymam w mini garderobie w holu. Natomiast jako storage przestrzeń pod łóżkiem nadaje się idealnie, są nawet specjalne pojemniki/pudła o niskim profilu, tak, żeby zmieściły się pod łóżkiem.
      Spróbuj, a jak ci nie podjedzie, to zużyjesz tą przestrzeń na coś innego.
      • eva_evka Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:15
        Zamierzam trzymać teraz buty typu sandałki, klapki, szpilki. Buty na które jest teraz pora będę dalej trzymała na dole w szafie. I wraz ze zmianą sezonu zmiana: te z łóżka pójdą na dół, bo będzie lato a zimowe, jesienne botki wyniosę "do łóżka".
        Mam też sporo butów "na okazję" czyli jeśli będę przed Sylwestrem to otworzę łóżko i wybiorę szpilki / sandałki w których na codzień w grudniu nie chodzę.
        Łóżko dobrze dostępne, lekko się podnosi.
        • jkl13 Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:17
          Moim zdaniem to dobry pomysł.
        • enith Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:24
          O, to jak tak, to jest bardzo dobry pomysł. Buty używane na co dzień są przy drzwiach, a sezonowe i na od wielkiego dzwonu przechowywane pod łóżkiem. A potem wymiana. I to już ma sens.
        • milva24 Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 21:46
          Dobry plansmile
    • hanusinamama Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:13
      Dla butów rzadziej używanych dobry pomysł. U mnie szpilki stoją sobie smętnie na półkach w garderobie, te bym mogła trzymać tak w łóżku. Albo zimą sandały
      • eva_evka Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:17
        U mnie też stoją na półce, kurzą się i w dodatku mam dość głębokie półki w garderobie czyli jedne z przodu, drugie z tylu. Tych z tyłu dobrze nie widać, nie mówiąc już o tych w pudełkach sad
        Mam jeszcze 3 pary butów motocyklowych, które też w sezonie jesienno zimowym mogłyby tam mieszkać
        • hanusinamama Re: Miejsce na buty w domu 21.09.26, 11:52
          Ja mam płytkie. I piękny zestaw szpilek. Swojego czasu nosiłam często. Teraz je odkurzam smile
          Na kozaki mam mały schowek na szczęście ( mieszkaja tam latem z ubraniami zimowymi)
          • stasi1 Re: Miejsce na buty w domu 26.09.26, 09:57
            Znajoma jak jej lekarz powiedział że już w szpilkach nie będzie chodziła to 28 par wyrzuciła. Jednak lekarz pomylił się. Kiedyś zaglądałem , służbowo, pod biurka i pod jednym stało 6 par. Pewnie kobieta nie miała na nie miejsca w domu
            • eva_evka Re: Miejsce na buty w domu 26.09.26, 13:03
              Wydaje mi się, że w pracy trzyma się buty jednak dlatego, że je zminiamy, a nie, że nie ma miejsca w domu.
      • ritual2019 Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:22
        hanusinamama napisała:

> U mnie szpilki stoją sobie smętnie n
        > a półkach w garderobie,

Hmmm, 😂
    • turzyca Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:18
      Buty luzem pod łóżkiem się nie sprawdzą. Choćby dlatego że tam się kurzy. No i ruchy łóżka rozwalają porządek w jego wnętrzu. 🤭
      Ale są przezroczyste pudełka na buty i one w takiej przestrzeni świetnie dają radę. Możesz je postawić na sztorc, więcej się wtedy zmieści.
      I owszem, mialam buty pod łóżkiem, wprawdzie raczej zapas na inny sezon plus inne rzadko noszone. Wyczyszczone i odświeżone, w pudełkach, nie czułam więc nieprzyjemnych woni, a w międzyczasie byłam w ciąży.
      • enith Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:33
        Ale ona chyba ma skrzynię w łóżku, skoro pisze o otwieraniu stelaża, więc problem kurzenia się odpada. Choć w pudełkach z okienkiem na pewno wyglądałoby to porządniej. Luzem pod łóżkiem faktycznie szybko by się zakurzyły. Ja akurat nie mam skrzyni, ale mam dość wysokie łóżko, więc w płaskich i szerokich pudłach sporo się tam pod nim zmieści.
        • turzyca Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 10:13
          >Ale ona chyba ma skrzynię w łóżku, skoro pisze o otwieraniu stelaża, więc problem kurzenia się odpada.

Ja opisuję doświadczenia z dokładnie takim łóżkiem, konkretnie z modelem malm. To nie jest szczelna skrzynia, trochę się w niej kurzy. A z drugiej strony ponieważ dno jest połączone z bokami, to zawartość się przewraca przy ruchach łóżka.
          • eva_evka Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 12:36
            Tu się nic nie przewraca. Do tej pory trzymałam tam np.ozdoby, jakieś małe lampki, nic się nie działo. Kurzy się mniej niż na półkach w garderobie.
            • ritual2019 Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 13:33
              A co sie kurzy ma polkach w garderobie? Sa otwarte? Ja mam buty na polkach ale one sa zamkniete. Na otwartych polkach bedzie kurz.
          • kk345 Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 13:47
            turzyca napisała:

> >Ale ona chyba ma skrzynię w łóżku, skoro pisze o otwieraniu stelaża, więc
            > problem kurzenia się odpada.
            >
            > Ja opisuję doświadczenia z dokładnie takim łóżkiem, konkretnie z modelem malm.
            > To nie jest szczelna skrzynia, trochę się w niej kurzy. A z drugiej strony poni
            > eważ dno jest połączone z bokami, to zawartość się przewraca przy ruchach łóżka
            > .
            >
            Zafrapowały mnie te ruchy łóżka. Serio łóżka wędrują po sypialni?
    • czekamnawiatr Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:50
      Nigdy. Sypialnia to sypialnia, a buty , nawet czyste i zadbane mają jednak specyficzny zapach.
      Buty wizytowe i takie ładniejsze trzymam w garderobie. Niestety, jestem szarakiem i specjalnej szafy na obowie nie posiadam, są w zwykłych pudełkach. Buty codzienne - w korytarzu. Buty ogrodowe - w szafie w garażu. Właśnie sobie uświadomiłam, że mam 6 par ogrodowych: klapki, kozaki, śniegowce, kalosze, sneakersy X2. Muszę mieć w czym buszować w krzakach o każdej porze roku
    • asiairma Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:53
      Sama mam trochę butów pod łóżkiem (właściwie to zabudową- podestem), ale w szufladach, poukładane w pudełkach. Spróbuj, poukładaj- zobacz czy będzie Ci się podobać. Ja chyba bym wolała, aby stały w jakiś przezroczystych pudłach czy workach na buty. Ale nie umiem racjonalnie wytłumaczyć czemu, przecież będziesz wkładała czyste.
    • geez_louise Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 19:53
      A w życiu. Mam koszmarnie wrażliwy węch i każde pomieszczenie w którym trzyma się buty ma dla mnie wyczuwalny smrodek. Mimo tego, że z uroków ciała to u mnie chyba tylko ostały się estetyczne, nieśmierdzące stopy 🙄 zawsze składowiska butów mnie minimalnie obrzydzają.

Mam spiżarnię na buty, czyli pomieszczenie które kiedyś pełniło rolę dodatkowego składzika kuchennego, jest w holu przy schodach. Mogłoby być dwa razy większe, ale jest jak jest. Trzymam tam buty w opisanych pudełkach, zazwyczaj oryginalnych.
      • eva_evka Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 23:23
        Ja nie przechowuję butów, które śmierdzą, więc ten problem odpada.
    • ekstereso Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 20:59
      Nie, w sypialni nie. Ja mam skrzynię na szerokość wiatrołapu, podnosisz i tam w pudelkach buty. A szpilki itd w pudelkach w szafie w dalszym korytarzu. Może tak?
    • bromba11 Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 21:49
      Buty w sypialni??? Może jeszcze w lodówce?
    • mikams75 Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 21:59
      Nie chcialabym butow w sypialni.
      Trzymam w szafie/szafkach w przedpokoju ale rozwazam zakup szafki na buty do piwnicy, zeby tam wynosic te na inny sezon, wowczas w przedpokoju nie bedzie takiego scisku.
    • malgosiagosia Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 23:38
      eva_evka napisała:

> W idealnym świecie chciałabym mieć ogromną garderobę przy wejściu i tam trzymał
      > abym wszystkie buty

W idealnym świecie nie miałabyś tyle butów, aby szukać dziwnych miejsc na ich przechowywanie.
    • enith Re: Miejsce na buty w domu 18.09.26, 23:56
      A może nowozyskaną przestrzeń pod łóżkiem spożytkuj na coś innego z garderoby (np. walizki), a w garderobie zorganizuj sobie te buty lepiej mając więcej miejsca do dyspozycji? Osobna półka, pudełka z oknem albo porządnie opisane. Może nawet miejsce na wieżę (obrotową?) by się znalazło? Wiele zależy od tego, ile tych par butów do przechowywania masz.
      • misiamama Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 10:55
        też bym tak zrobiła. Miejsce pod łóżkiem można wykorzystać na wiele innych rzeczy.
    • bona.sforza Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 09:38
      Nie wierzę w buty, które nie mają zapachu. Nawet w sklepie z butami (nowymi!) Jest specyficzny zapach (skóry, pasty, itd). Do tego nie wiem jaki masz mechanizm,, ale skoro jest to łóżko w sypialni i nanim śpisz, to pewnie na wierzchu masz pościel, narzutę, itd. Czy przy podnoszeniu to wszystko nie bedzie sie zsuwać?
      No i o ile nie mieszkasz sama, to oczyma wyobraźni widzę jak jedna osoba leży, spi, choruje, a druga chce się dostać do butów..
      Nie mówiąc juz o tym, ze musiałabym te buty bardzo dokładne szorować (zwlaszcza podeszwy) przed włożeniem do łóżka. No, ale moze tak robisz.
      Wybrałabym inne rozwiązanie, proponowane wyżej- coś z garderoby przenieść pod łóżko, a buty umieścić jednak w garderobie
      No, ale to ja.
      • mikams75 Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 12:33
        dla mnie ten zapach tez jest wyczuwalny, choc w sklepie ubuwniczym to mam wrazenie, ze czuje jeszcze zapach niepranych skarpet klientow. Natomiast zanim schowam buty po sezonie gdzies glebiej to faktycznie czyszcze je porzadnie i mysle, ze ona chce trzymac w lozku wlasnie buty na nieaktualny sezon, wiec nik co chwile nie bedzie tam chcial zagladac. Ale tez bym szukala innego rozwiazania.
    • marzenka12 Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 09:47
      Ja bym wrzucila buty, zapach samochodowy i tyle. Ale ematki by umarly od fantomowych bakterii, z ktorymi te podeszwy mialy kiedykolwiek kontakt
      • bona.sforza Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 10:26
        Ta kombinacja zapachowa bylaby zabójcza.
        A tak w ogóle to przypomniał mi sie film Cztery pokoje i część reżyserowana przez Rodrigueza.
        • marzenka12 Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 10:30
          Cierpię na brak powonienia, to juz zostalo udowodnione watkami o wloskiej chemii. Zostalam z rocznym zapasem bezwonnego plynu do prania, jak ten Himilsbach z angielskim.

Ogladałam cztery pokoje ale nie pamietam o czym to bylo, przypomnisz?
          • bona.sforza Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 20:44
            Film był o boyu hotelowym.
            W noweli Rodrigueza dzieci zostawione na wieczór przez rodziców w pokoju hotelowym czują straszny smród i nawzajem oskarżają się o niemulyte nogi i brudne skarpetki.
            W skrzyni pod łóżkiem znajduje się trup.
      • chatgris01 Re: Miejsce na buty w domu 20.09.26, 21:36
        Ja to bym umarła od tych zapachów samochodowych big_grin (bakterie mi niestraszne)
    • primula.alpicola Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 09:53
      Ale tak na widoku, miałabym na nie patrzeć? Chaos, nie.

Ps. Zawiesiłam się na "jakiś sandałek" To takie piękne!
      • marzenka12 Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 09:59

> Ale tak na widoku, miałabym na nie patrzeć?

Na jakim widoku? Maja lezec w skrzyni łózka
    • misiamama Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 11:12
      Zrób sobie wirtualną garderobę, jeżeli potrzebujesz kontemplować widok butów bez konieczności wyciągania ich z pudełek. Każdą parę ładnie fotografujesz, możesz dodać opis gdzie jest (typu górna półka dużej szafy z lewej strony żółte pudełko). Wchodzisz w folder i masz ten sam efekt, co po podniesieniu stelaża.
    • gatito_z_kato Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 11:29
      Wyrzuć/oddaj/sprzedaj połowę i problem solved.

Po ile Wy macie butów???
      • eva_evka Re: Miejsce na buty w domu 19.09.26, 12:34
        Ja mam dużo smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka