Dodaj do ulubionych

Wątek na piątek!

02.10.26, 09:15
Podjęłam się to się wywiązuję 😁
Co tam?
Co na obiad?
Jakie piękne plany na weekend?

Ja właśnie dostałam robotę na weekend, archiwum w Kielcach przysłało mi skany różnych aktów moich przodków, więc będę próbować to rozczytać.. pismo ludzie mieli piękne w osiemnastym wieku, ale kurna, przeczytać to jest trudno, do tego pisane drobnym maczkiem...
Na obiad chyba nic, wyjdziemy gdzieś prawdopodobnie, może do brazylijskiego all you can eat które nam się wyremontowało niedaleko domu .
I wschód slońca na dobry dzień smile
Obserwuj wątek
    • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 09:20
      Pięknie, tak dostojnie, pasą się wiatraki na tle wschodzącego słońca. 😍
    • heca007 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 09:25
      Mój syn sie zajmuje genealogia i też przewraca oczami na to piękne pismo. Ale z czasem człowiek się przyzwyczaja i coś co wyglądało na niemożliwe do odczytania okazuje się całkiem proste.
      Na obiad ryba z piekarnika z warzywami. Nic skomplikowanego.
      Planów na weekend brak.
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 09:28
        No, żeby ich pokręciło.. oszczędzali bardzo miejsce i te akty w księgach są tak ściśnięte, że ciężko się połapać gdzie jeden się kończy a drugi zaczyna..
        • heca007 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 09:38
          A to też wink Bywa, że jeden wpis kończy się w połowie linijki i zamiast zacząć drugi wpis (kogoś zupełnie obcego) w następnej to zaczynają w tej samej! Cofnięcie akapitowe to ekstrawagancja tongue_out
          • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 09:45
            Tak, a ty czytasz z bólem i masz takie WTF 🤔🤔 jak ci się nagle pojawia jakiś obcy typ we wpisie 😂
        • mizantropka65 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:33
          Twoi przodkowie mieli jakiś związek z moim miastem?
          • heca007 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:44
            Ale pytasz mnie czy Szarm?
            • mizantropka65 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 15:39
              Szarm
          • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:45
            Jesteś z Kielc?
            Moi przodkowie byli strasznie rozlaźli, mają coś wspólnego z wieloma miejscami :p
            • mizantropka65 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 15:39
              Tak
              • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 16:26
                No to moi przodkowie kręcili się w okolicy, nie w samych Kielcach wink ale archiwum jest już tam wink
                • mizantropka65 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 17:09
                  😉
    • primula.alpicola Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 09:41
      Piąteczek i piękna pogoda! Zaraz zaczynam pracę, o 15 wracam, obiad gotowy (gulasz, ziemniaki, brokuły) i idę na słońce poćwiczyć pilates. Wieczorem trening i spotkanie towarzyskie. A, i zrobię szarlotkę, piekę co drugi dzień, jest idealna.
      Jutro nic spektakularnego, ogarnę prackę, dom, pójdę na spacer, a w niedzielę jadę z mężem na koncert i kolację.
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 09:59
        Czyj koncert? 🙂
      • bardzo_wredna_dziewucha Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:59
        primula.alpicola napisała:

> Piąteczek i piękna pogoda! Zaraz zaczynam pracę, o 15 wracam, obiad gotowy (gul
        > asz, ziemniaki, brokuły) i idę na słońce poćwiczyć pilates. Wieczorem trening i
        > spotkanie towarzyskie. A, i zrobię szarlotkę, piekę co drugi dzień, jest ideal
        > na.
        > Jutro nic spektakularnego, ogarnę prackę, dom, pójdę na spacer, a w niedzielę j
        > adę z mężem na koncert i kolację.

Wpis o idealnej szarlotce bez przepisu? Zbrodnia.
        • primula.alpicola Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:14
          280g masła
          160g cukru
          2 jajka
          400g mąki
          2 łyżeczki cukru
          Szczypta soli
          Zagnieść hakiem, schłodzić lub nie, ja sobie na ogół nie zawracam tym głowy.

1kg jabłem, w plasterki
          Nieco cukru i cynamonu, wymieszać

To jest na dość sporą formę, mam taką o średnicy 25cm. Ze 2/3 ciasta wykladam na dno, na to jabłka, i resztę ciasta po prostu odrywam po kawałku i kładę na jabłka.
          Ok 1h na 170°C z termoobiegiem
      • mizantropka65 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:38
        Znalazłam na youtube starobabowy kanał pilatesowy! Rzecz dzieje się w Meksyku w związku z czym uczę się przy okazji (nie ma dubbingu automatycznego po polsku) hiszpańskiego😁 Niech ci się ćwiczy!
        • primula.alpicola Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 18:40
          To jeszcze Ci polecę kanał Move wirh Nicole, uwielbiam ją, ma filmy o różntch długościach i różne stopnie zaawansowania.
          Dzięki i niech Ci się ćwiczy!
          • mizantropka65 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 19:32
            Dzięki! Jutro spróbuję.
      • primula.alpicola Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 19:57
        Korekta: spotkanie towarzyskie odbyło się przed treningiem, a potem już się nie chciało, więc wagary i wieczór z serialem (koreańskim!!!). Pojadę na trening jutro rano. I zrobię zupę grochową, na życzenie męża.

• pepsi.only Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 09:51
      Czekam na spotkanie online, a potem już robota na grubo. Dziś kończę pracę o 21.00. Fatalnie, zwłaszcza, że jutro też pracuję.
      Tymczasem mam kontuzję stopy, musze pilnie skonsultować się z fizjo... boli....i tak dziwnie, bo tak samo z siebie zaczęło boleć. sad

Na obiad dorsz z porami, bo zainspirowałam się wątkiem poniżej smile ziemniaki z wody i sałata.
    • hanusinamama Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 09:52
      Ja dzisiaj zebrałam pierwsze shitake z hodowli. Dumna jestem smile
      Będzie domowy ramen (szczególnie, ze na grządce pięknie rośnie mi pakchoi)
      Odebrałam wczoraj 2 zestawy nakładek dla dzieci, kupe kasy na to poszło.
      Jutro idę na Lalkę kinową.
      Pięknie się październik zaczął złotą polską jesienią
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 09:59
        O jakie ładne!
      • gryzelda71 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 10:12
        W temacie grzybów... Syn oszalał, znosi tego tony, a my musimy suszyć i przerabiać. Leśne of kors.
        • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 10:14
          O matko jakie cudne 😍😍 u mnie nie można zbierać, musimy jechać do Walonii na grzyby :p a I tak ilość ograniczona, 10 litrów na głowę.
          • gryzelda71 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 10:38
            A u nas w tym roku nie dość, ze obraziły, to syn znalazł hobby...
            Suszarka pracuje całymi nocami. Marynowane tez....
            • snakelilith Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 10:42
              Jak wam zazdroszczę wiedzy. U mnie też grzyby są, ale nie mam odwagi zbierać, bo się nie znam. Nawet jak sobie tego grzyba określę na podstawie netu, to ciągle nie mam pewności, czy to nie jakiś trujący odpowiednik.
              • gryzelda71 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:05
                Ja nie zbieram, ale mąż, syn i zięć znają sie. Jak mają watpliwosci, zostawiają. Ja nawet nie lubię. Kurki tylko, te tez sa.
                • snakelilith Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:51
                  U mnie w rodzinnym domu się nie zbierało, więc też aż dużo nie jadło. Kurki lubię. Ale suszone grzyby są dobre jako przyprawa do wielu zimowych potraw, więc na mały koszyczek bym się nie obraziła, bo suszone grzyby dobrej jakości są u mnie drogie. Choć nie aż tak drogie, by ryzykować życie zbierając samej, gdy człowiek się nie zna. big_grin
                  • wapaha Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:59
                    snakelilith napisała:

> U mnie w rodzinnym domu się nie zbierało, więc też aż dużo nie jadło. Kurki lub
                    > ię. Ale suszone grzyby są dobre jako przyprawa do wielu zimowych potraw, więc n
                    > a mały koszyczek bym się nie obraziła, bo suszone grzyby dobrej jakości są u mn
                    > ie drogie. Choć nie aż tak drogie, by ryzykować życie zbierając samej, gdy czł
                    > owiek się nie zna. big_grin

Mogę Ci wysłać. 😉
                    Nie zużyłam z tamtego roku a juz kolejne mamy
                    • snakelilith Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:16
                      wapaha napisała:

>
                      > Mogę Ci wysłać. 😉

Wapaha, jak cię lubię, ale grzybów od obcych nie wezmę. big_grin W życiu bym nie kupiła np. od jakiejś baby przy drodze. W zeszłym roku mama mi wcisnęła słoik suszonych podgrzybków, jej znajoma zbiera. Może w tym roku znowu mi przywiedzie. I wzięłam tylko dlatego, bo mama przysięgała, że kobieta się zna i ona bierze od niej te grzyby od wielu lat. Ale i tak przy każdym użyciu mówiłam do męża, że w razie czego, ma na pogotowiu mówić, że jedliśmy grzyby. big_grin
                      Ale takie suszone grzyby mocno podkręcają smak np. sosu pieczarkowego, więc musiałam pokonać mój strach przed zatruciem. big_grin
                      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:36
                        Heh, ostatnio mąż wracając z pracy widział właśnie straganiki z grzybami przy drodze. Akurat rozmawialiśmy przez telefon i już chciał stawać i kupować to aż się na niego wydarlam żeby nawet się nie warzył kupować grzybów od obcych! 😂 Niby mogłam je sobie sama potem pooglądać, bo to były świeże grzyby, ale zasada to zasada:p
                      • wapaha Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:46
                        Ha,rozumiem! Sama bym nie wzięła od nikogo -ale ode mnie biorą 😅
                        Dreszczyk ryzyka może lubią 😅🤭
                        • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:48
                          Lepiej nie zawiedź ich zaufania 😅
                          • wapaha Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:51
                            szarmszejk123 napisał(a):

> Lepiej nie zawiedź ich zaufania 😅

Zbieram tylko gąbki (wyjątek to kanie)
                            A jeśli mam nawet najmniejsza wątpliwość nawet po polizaniu (szatan jest gorzki)-wyrzucam
                            Wszak zbieram dla siebie ale
                            Człowiek strzela,pan Bóg kule nosi 🤪
                            • kocynder Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 15:39
                              Człowiek strzela, pan Bóg kule nosi. Szczęście, że nie jest odwrotnie... 😉 Odpal grzyby! Biorę każdą ilość, u nas jakoś w tym roku krucho.
                              • wapaha Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 15:52
                                kocynder napisała:

> Człowiek strzela, pan Bóg kule nosi. Szczęście, że nie jest odwrotnie... 😉 Odp
                                > al grzyby! Biorę każdą ilość, u nas jakoś w tym roku krucho.
                                >
                                kocynder, napisz na priv
                                wapaha@gmail.com
              • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:06
                Generalną zasadą dla nieznających się jest niezbieranie grzybów blaszkowych :p gąbczaste są bezpieczniejsze i te trujące/niejadalne jest łatwiej odróżnić od jadalnych ( borowik szatański ma czerwoną nogę, goryczak żółciowy zepsuje każde danie tak, że nie da się tego zjeść a borowik ponury jest trujący tylko na surowo- mało kto jadą grzyby na surowo:p)
                • snakelilith Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:54
                  No tak, ale te grzyby wyglądają zawsze jakoś inaczej niż na zdjęciach i nie mam nikogo, kto by pomógł mi ocenić. Nikt tu u mnie nie zbiera grzybów, w rodzinie męża, tylko jego ojciec rozpoznaje jakieś grzyby, ale tylko kurki.
                  • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:58
                    No to faktycznie lepiej sobie odpuśćwink chyba, że mąż ci się znudzi :p
                  • mikams75 Re: Wątek na piątek! 03.10.26, 09:15
                    Nie macie w Niemczech czegos takiego jak miejsca, gdzie mozna przyjsc i specjalisci sprawdza grzyby?
            • hanusinamama Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:17
              Moje dzieci tez uwielbiają. Starsza cały dzien łazic za grzybami moze
        • akseinga1975 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 10:36
          Rano ogarnęłam chalupe, maz ma tylko odkurzyć wiec po pracy juz mogę rozpoczynać weekend.
          Popołudniu poćwiczę i to tyle. Jutro rano większe zakupy potem w planach porządki na dzialce.
          Niedziela bez planów. Milego weekendu wszystkim.
        • wapaha Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:01
          Piękne. Nie można przejść obojętnie
        • hanusinamama Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:16
          Zazdroszczę. Nie mam kiedy jechać na grzyby wiec chwilowo mam plantację w ogródku...Ale przyszły tydzien bede miec chyba spokojniejszy moze uda sie do lasu skoczyć
    • dziunia.z.torunia Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 09:53
      Po długim niewidzenia w końcu zobaczę dziś wnusię! 💖 Stęskniłam się na maksa!

Na obiad tagliatelle z tuńczykiem w sosie ze szpinakiem i ricottą

Weekend będę miała pracowity, a w międzyczasie robię sobie sweterek na drutach i czekam na guziki
      • swiecaca Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 10:35
        o, tez czekam na guziki do jedwabnej bluzki po mojej babci. bluzka była szyta na miarę 70+ lat temu.
    • siren11 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 09:54
      Dzisiaj szybki obiad – spaghetti z sosem ze słoika. Ale dodam czosnku, świeżej bazylii i trochę parmezanu żeby nie było tak biednie.
      W planach na weekend zrobienie ciasta ze śliwkami i kruszonką (już kolejny raz, znika błyskawicznie) + kolejny etap wystawiania rzeczy na Vinted. Bardzo ładnie się odgruzowałam, sprzedałam do tej pory ponad 30 nieużywanych ciuchów.
      A w niedzielę po południu idziemy z grupą koleżanek na kawę i ciacho – jedna z nas zmieniła pracę i jest co omawiać 😊
    • snakelilith Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 10:39
      Mam dziś dobry humor.
      Po pierwsze, nareszcie październik, mam nadzieję, że dni z temperaturami powyżej 25 stopni już nie będzie.

Po drugie, zabookowałam wczoraj drugi dom letniskowy na następny rok, mam więc już lato rozplanowane. Fajnie, gdy ma się perspektywę wyjazdu i nie trzeba się już tym zajmować, trochę przy wyborze kotłowało mi się w głowie.

Po trzecie, mam przez kilka dni luz, żadnych wizyt u lekarza i innych obowiązków. Moje biodro ciągle pobolewa, mam jak wygląda zapalenie kości łonowej, a to lubi się ciągnąć. Chcę więc leżeć, spać, wolno spacerować i zbierać jadalne kasztany.

Zaraz będą robić też żel z rokitnika. Przywiozłam sobie małe pudełko zamrożonych owoców z wakacji. Tylko symbolicznie, bo to się źle zbiera ( ma ostre kolce), jest okropnie kwaśne i do niczego się tak naprawdę nie nadaje, ale co roku robię sobie słoiczek i używam jako chutney do wołowiny albo chińszczyzny.

Na obiad jakieś warzywa z piekarnika i coś jeszcze. Jeszcze nie wiem, muszę zredukować wkład zamrażarki, nawet nie wiem co tam wszystko jest, muszę zrobić przegląd.
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 10:51
        Znam doskonale rokitnikowe kolce, w dzieciństwie chodziliśmy zbierać na wydmy dla sąsiadki, która robiła z niego jakieś magiczne nalewki na wszelkie dolegliwości dla połowy osiedla:p
        • snakelilith Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:04
          Ja zaopatruję się w nożyczki i je obcinam na gałązkach, bo paluchami tego się nie da.
          • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:55
            Da się, małymi dziecięcymi rączkami 😂 myślisz, że dlaczego sąsiadka nie zbierała tego sama 😅
            • snakelilith Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:06
              szarmszejk123 napisał(a):

> Da się, małymi dziecięcymi rączkami 😂 myślisz, że dlaczego sąsiadka nie zbiera
              > ła tego sama 😅

Jasne, też bym chciała mieć niewolników. big_grin Ja musiałam sama, bo mąż odmówił stanowczo współpracy. big_grin
              • gunila7 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 16:26
                Bardzo niziutkie te duńskie rokitniki, u nas na wydmach to spore krzewy, ze 2 metry wysokie
                • snakelilith Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 17:49
                  gunila7 napisała:

> Bardzo niziutkie te duńskie rokitniki, u nas na wydmach to spore krzewy, ze 2 m
                  > etry wysokie

Są takie i takie. Ale w tym miejscu są niskie, bo to płaski jak naleśnik, bardzo eksponowany na prawie stały sztormowy wiatr obszar pomiędzy Morzem Północnym a Limfjorden. Przecież widać, że tam nic wyższego nie rośnie. Nawet drzewka jak są, to karłowate.
                  Na zdjęciu niżej masz przykład jak rosną tam w wielu miejscach grupy drzew, jak skocznia, bo wiatr jest cały czas z zachodu.
          • snakelilith Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:03
            O, wyszedł mi minimalny słoiczek. Gra nie warta była świeczki. Tylko dla ucieszenia oka, sentymentalna wartość, jako wspomnienie udanych wakacji.
            Ale w tym roku wyszedł mi jakoś mniej kwaśny, nawet bardzo dobry. Mogłam nazbierać więcej. Patent z mrożeniem jest świetny. W ostatnich latach zbierałam w ostatni dzień i wiozłam świeże. W następnym roku mogę zbierać każdego dnia trochę i mrozić.
            • pade Re: Wątek na piątek! 03.10.26, 09:58
              Mam wielkiego rokitnika w ogrodzie i zastanawiam się czy zbierać czy nie. Malusich rączek brak.
    • kurt.wallander Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:01
      U mnie piękna, słoneczna pogoda.

Na obiad curry z wczoraj, z pieczoną dynią.

W planach załatwienie pewnej ważnej sprawy.
    • piataziuta Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:04
      Zaliczyłam dziś piąty trening w tym tygodniu (na zegarku 518 minut intensywnej aktywności), więc niniejszym, wręczam sobie medal z ziemniaka, gdyż co najmniej trzy razy, bardzo, ale to bardzo mi się nie chciało.

Mój instruktor od pływania, który nie jest tak naprawdę moim instruktorem (bo mu nie płacę, ani nigdy o lekcje nie prosiłam), tylko moim znajomym (zaczęło się od tego, że się strasznie gapił na basenie, więc w końcu powiedziałam "cześć" i tak od słowa do słowa ...), każe mi zacząć pływać delfinem. Cóż. Mus, to mus.
      Zaczynam mieć w tym kontekście lekki moralny dylemat - gdzie jest granica, pomiędzy entuzjastycznymi poradami znajomego, który jest akurat instruktorem, a lekcją, za którą powinnam zaproponować kasę. Bardzo nie lubię żerować na kimś za darmo, a dziś padło nawet "któregoś razu wejdę z tobą do wody!" Z drugiej strony, żadnych lekcji pływania nie planowałam w najbliższym czasie. 🤔

Na obiad polędwiczki w pomidorach z mascarpone i cukinią, plus gnioty dla Miecia.

W weekend praca, rower i "slow life". Od jakiegoś czasu staram się ćwiczyć "slow life" - czyli brak pośpiechu, relaks, ograniczenie bodźców, kontemplacja krajobrazu. Czasem mi wychodzi (tak ze trzy na dziesięć :p).
      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:33
        Na marginesie, dzisiaj dowiedziałem się, że Ziutek pochodzi od Józefa. Nigdy się nad tym nie zastanawiałem.
        Ziuciu, czy powinienem się do Ciebie zwracać per Józefo?
        • piataziuta Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:40
          Kazimiera!
          Już ze sto razy pisałam!
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:33
        E tam, sam chce przecież, nie miej dylematów:p
        Mieciowi się te gnioty nigdy nie nudzą? Mnie się znudziły od samego czytania 😅
        • piataziuta Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:55
          >E tam, sam chce przecież, nie miej dylematów:p

Mnie się to kojarzy z moją znajomą architektką, która robiąc projekt swojemu klientowi, chciała żebym jej zrobiła pewien wąsko-specjalizacyjny element, używając sformułowania: "Mogłabyś mi tylko tak trochę doradzić? Powiedzieć co mogę zrobić z kwestiami abcdefgh? Tak mi tylko napisz, co byś zrobiła." 🤢

Zwariowałaś?
          Po pierwsze, gnioty ostatni raz były dwa tygodnie temu, więc według Miecia baaaaardzo dawno.
          Po drugie, nawet gdybym podawała je codziennie przez dwa lata, to podejrzewam, że by nie miał dosyć. Ja to poniekąd rozumiem, bo mogłabym tak jeść ziemniaki. Gniotów sama nie ruszam już od dawna wink - warzyw biorę więcej. Czasem kromkę pieczywa, w desperacji.
          • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:13
            Ja mam ostatnio fazę na kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym:p rodzina zje ale bez szału i już trochę narzekają, bo w przeciągu dwóch tygodni były trzy razy 😅
            • piataziuta Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:23
              Dej mi!
              Na ziemniaki mam zawsze "drugi brzuszek".
              • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:26
                Akurat wczoraj dojadlam co zostało z przedwczoraj, one się bardzo dobrze odgrzewają:p
    • mariola233 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:55
      Witaj piękna,u mnie na obiad to co wczoraj,wątróbka wieprzowa z kartoflami i pierogi z wątróbką kurzą z dodatkiem kiszonej kapusty,u mnie słonecznie i ciepło,pozdrowienia od Przyjaciela,pozdrawiam serdecznie i życzę miłego,spokojnego i udanego dnia 🪻🌻🌷🌺🌹
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:42
        Mariolka, ty jesteś złym człowiekiem... Jadła bym te pierogi aż by się kurzyło.. robić nie będę bo tylko ja bym je jadła, to bez sensu 😑
        • piataziuta Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:56
          Wątróbka z kiszoną jako farsz? suspicious
          Dziwne.
          • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:01
            Dobre! Matka mojego dawnego chłopaka takie robiła. Robiła tez wersję z płuckami i kapustą, też bardzo dobre były póki się nie dowiedziałam co jest w środku 😅
    • ritual2019 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 11:59
      Koncze prace o 14 (piatki sa krotkie), jade na zakupy zaraz po pracy. Obiad ogarnia maz wiec albo ugotuje albo take away. Jutro idziemy out, bedziemy celebrowac urodziny jednego z przyjsciol, start grupa, bedzie fajnie. Niedziela relax.
    • bardzo_wredna_dziewucha Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:02
      Muszę popracować, w tym załatwić jedną sprawę, która mnie lekko przytłacza, ale może się uda (odkładam to już kilka dni).
      Na obiad nie wiem. W planach ogarnięcie dzisiaj mieszkania i może się jutro na grzyby wybiorę, zamierzam wreszcie skorzystać z tej pięknej pogody, więc jeśli nie grzyby to na pewno długi spacer.
    • mabel_mora Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:05
      buty myszki miki
    • default Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:13
      Piękna pogoda kolejny dzień. Przez to codziennie intensywnie spacerujemy i chyba psy mają już trochę dość, dziś wcale mnie nie ciągną do lasu, tylko leżą 🙂
      Na obiad ostatni plon fasolki szparagowej z ogródka i jajka sadzone. Potem nastawię wielki gar rosołu - na jutrzejszy obiad i do zamrożenia w porcjach na zaś.
      Robiłam porządki w piwnicy mieszkania, które sprzedaję - i taki "zabytek" znalazłam 🙂
      Wisi nade mną pewna sprawa do wyjaśnienia, może być ciężko, więc jestem od paru dni mocno zestresowana 😕
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:14
        Pusty ten zabytek czy było coś w środku? Lubię takie znaleziska 😁
        • default Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:07
          Zabytek był pusty, ale ostała się przyklejona kartka że spisem ubrań na kolonie 🙂
          • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:10
            Wow ! Kostium biały kąpielowy też miałam jako dziecko i to był zły pomysł :p
            • default Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:29
              Te kostiumy były z takiej "podkoszulkowej" bawełny, bez żadnego elastilu ani niczego podobnego - paskudne, ale takie były wymagane (podobnie jak białe podkoszulki i granatowe szorty na WF).
              Inna rzecz, że pewnie lepsze i ładniejsze nie były dostępne....
      • piataziuta Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:30
        Mój sąsiad z nowego mieszkania, ma identyczną walizkę, którą wozi przyczepioną do swojego kabrioleta z tych samych czasów. big_grin Kiedyś zrobię zdjęcie.
        • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:34
          Do kabrioleta przyczepia się raczej skórzaną, nie tekturową. smile
          • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:38
            Posiadam podobną.
            • piataziuta Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:39
              Old skulowego kabrioleta też? wink
              • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:20
                Niestety, to mieszczański Opel Astra kombi. smile
    • wzosia Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:42
      Jeszcze mam urlop. Wróciłam z wojaży do ciepłych krajów ale na szczęście trafiłam na piękną polską jesień.
      Muszę pisać pracę mgr bo na starość zachciało mi się studiować.
      W weekend szkoła a w przyszłym tygodniu powrót do pracy.
    • pursuedbyabear Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 12:43
      Chłop robi morszczuka i zupę porową.
      Ja koresponduję z prawnikiem, pół nocy nie spałam ze stresu.
    • mayoliijka Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:04
      Użyj do tego AI. Ja tak rozszyfrowałam szybko bardzo stare akty, niektóre pisane po niemiecku, gotykiem.
      • szarmszejk123 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:09
        Używam, i to krzyżowo, bo robią jednak sporo błędów przy takim zawijasowym piśmie. Czasem trafniej rozszyfrowuję własnymi oczami i si się potem cieszy 😂
        Ja mam akty pisane po polsku, niemiecku i cyrylicą. Te polskie próbuje sama, cyrylicy nie znam wcale a niemiecki tylko troszeczkę.
    • czekamnawiatr Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:17
      Na obiad barszcz biały z zamrażarki. Planuje nowa rabatę różana, róże mają przyjąć po 15 października, a ja już przebieram nóżkami. W drogerii na r robiłam za roszczeniowa babę, ale nuin więcej nie napiszę bo się fanki zleca. W piekarniku sernik krakowski a na weekend albo grzyby albo Kazimierz Dolny albo Spala.
    • mizantropka65 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:31
      Na obiad ziemniaki z jajkiem sadzonym, surówką z kiszonej kapusty zapijane maślanką. Plany na weekend? Fryzjer i pakowanie - w poniedziałek wylot na objazdówkę.
    • alexis1121 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:36
      Wspaniałego weekendu dla wszystkich forumek! ❤️
      • majenkirr Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 16:42
        A dziękuję, idę do lekarza właśnie. A Tess to chyba prosto od fryzjera?
        • malgosiagosia Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 17:19
          Ładne dziewczyny. smile
        • alexis1121 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 18:46
          Ślicznie wyglądasz 🔥 Nieeee, tylko czesana. Jednak odpuściłam cotygodniowe kąpiele i chodzi co 2 🙃
      • bene_gesserit Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 18:44
        Obie wyglądacie bardzo ładnie smile
        Więcej zdjęć z psicą poproszę.
        • alexis1121 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 18:45
          A co ty taka miła?
          • bene_gesserit Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 18:51
            To trzeba być albo zawsze miłą albo zawsze niemiłą? Rozdaję głaski po uważaniu. Masz ładny uśmiech, a psica jest uroczo zadumana, zasłużyliście
          • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 21:39
            Benia ostatnio jakoś kwitnie życzliwością. Aż miło poczytać.
      • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 21:36
        Gdyby Twój piesio posiadał na imię Daisy, pasowałby tytuł "Driving Miss Daisy". 😜
        • krwawy.lolo Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 21:37
          Niestety, "Tess" Polańskiego średnio konweniuje.
    • eliszka25 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:42
      Ładny wschód słońca. Ja wczoraj próbowałam sfotografować księżyc moim nowym aparatem, ale chmury przyszły 😤

Wakacje w toku. Odbyłam właśnie trening z kijkami połączony z fotografowaniem flamingów. W ramach obiadu jedliśmy burratę i san daniele. Później jedziemy do Cagliari trochę połazić po mieście i zjeść coś dobrego. Jutro najpierw zwiedzanie dawnego portu przeładunkowego i kopalni, potem plażing i leżing, a na koniec kolacja w malowniczej miejscowości. Zachód słońca w pakiecie. Na niedzielę konkretnych planów jeszcze nie mamy, ale ma być upalnie, wiec najprawdopodobniej też jakaś plaża.

Zdjęcia z aparatu są nieporównywalnie lepsze, ale jeszcze ich nie zrzuciłam, więc nie wstawię.
      • swiecaca Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:50
        pięknie, wspaniale wspominam wakacje na Sardynii. zawsze jeździcie na południe? słyszałam że północ jest jeszcze bardziej spektakularna
        • eliszka25 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 14:23
          Dla mnie cała Sardynia jest piękna. Kilka razy byliśmy też na północy, ale region Sulcis, czyli południowo zachodnia część wyspy, najbardziej nam się podoba. Jest dużo bardziej dziki i mniej turystyczny. Trudniej tutaj znaleźć coś odpowiedniego do wynajęcia na wakacje, ale za to jest mniej ludzi i dużo spokojniej. No i są flamingi 😁
        • simply_z Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 18:56
          O tak i Korsyka, tam to bym wrocila.
      • srubokretka Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 14:05
        W zeszlym roku kupilam to pnacze, ale nie przezylo zimy.
        • eliszka25 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 14:23
          Mnie się ono też podoba, ale nawet nie próbuję. U nas nie ma szans.
          • andace Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 19:44
            To passiflora, ja mam biało fioletowa, rośnie jak dzikie, tnę prawie do zera na jesieni, a na wiosnę zarasta mi cały płot od nowa, wchodzi na żywopłot, do sąsiadów, ciągle wyrywam nowe odgałęzienia z całego ogrodu.
            Nie rusza jej upał, zima, słońce, mszyce, nawet ślimaki jej nie jedzą. Gorsze niż chwast, a wsadziłam do ziemi 4 lata temu zmarnowany suchy 20 cm kikut, kupiony na wyprzedaży, udusiła mi nawet clematisy 🙄
            Moja to męczennica błękitna (Passiflora caerulea), faktycznie się z nią męczę 😬

Ta fioletowa na zdjęciu jest piękna 🤩
            • andace Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 19:54
              Lubię dziwne kwiatki 🫢 pszczoły też lubią passiflorę.
              • primula.alpicola Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 19:58
                A to ćpunki!
                Ja też ćpam passiflorę, pięknie działa, ale dopiero w dawce x3
            • srubokretka Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 20:09
              >ziemi 4 lata temu zmarnowany suchy 20 cm kikut,

oj, to niepotrzebnie ja wyrzucilam. Myslalam, ze uschla sad
            • eliszka25 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 21:27
              Łagodne zimy może przeżyje, naszą mroźną z tym lodowatym wiatrem raczej nie
    • marta.graca Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 13:58
      Właśnie wylądowałam na Gran Canarii☀️😎
      • eliszka25 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 14:24
        Udanych wakacji! 😎
        • abasia0 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 15:13
          Pięknie, słonecznie i ciepło jest więc wybyliśmy do domku w lesie. Niestety w lesie znów sucho się zrobiło i grzybów niewiele.
          Na obiad leczo. No i muszę zaplanować sobie dietę bo cholesterol mi wyszedł nieciekawy. Aktywności fizycznej mam po kokardę, nadwagi brak a jednak jest jak jest🤔
        • marta.graca Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 15:49
          Wzajemnie, pozdrów Włochy🥰
          • eliszka25 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 21:30
            Dziękuję ☺️
      • nenia1 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 20:23
        super, udanego urlopu marta ❤️
        • marta.graca Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 20:53
          Dziękuję😍 dorzucam zdjęcia.
          • eliszka25 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 21:30
            Pięknie masz!
          • mirabe.1234 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 22:37
            marta.graca napisała:

> Dziękuję😍 dorzucam zdjęcia.

A jaka jest temperatura? Czy bardzo ciepło? Czekam na jakąś relację.. smile
            • marta.graca Re: Wątek na piątek! 03.10.26, 07:34
              Jest 25-30 stopni w zależności od pory dnia. Bardzo ciepło.
    • mocca26 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 15:11
      Byłam w biurze obslugi podatnika w Warszawie na Obozowej - jestem zachwycona - infrastrukturą (parking, sama sala), kompetencją, życzliwością, cierpliwością i sprawnością.

Na obiad miałam jakiś bałagan, typu w każdym miejscu po trochu.

Zaczynam powoli nadrabiać "zaległości" wyjazdowe (najpierw były sprawy zdrowotne , potem było unikanie upałow)

Może w weekend wybiorę się na Lalkę?
      • swiecaca Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 16:13
        mocca26 napisała:

> Byłam w biurze obslugi podatnika w Warszawie na Obozowej - jestem zachwycona -
        > infrastrukturą (parking, sama sala), kompetencją, życzliwością, cierpliwością i
        > sprawnością.
        >
        a po co tam trzeba jeździć?
        • mocca26 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 16:16
          zgłosić nieruchomośc do podatku od nieruchomośco
          • andace Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 19:57
            Urząd sam powinien przysłać wyliczenie podatku, nigdy niczego w Warszawie nie zgłaszałam, dostawam informacje listem poleconym, po tym jak następowało przeniesienie własności. A teraz podatek widzę w eobywatelu.
            • mocca26 Re: Wątek na piątek! 02.10.26, 20:10
              Wyśle. Po złożeniu IN-1 i ZIN-1 i aktu notarialnego

warszawa19115.pl/-/podatek_od_nieruchomosci_osob_fizycznych
              • kochamruskieileniwe Re: Wątek na piątek! 03.10.26, 08:44
                I poczekasz... ja już drugi rok czekam. Mają na procedurę 5 lat.
                • mocca26 Re: Wątek na piątek! 03.10.26, 09:01
                  A to wiem big_grin. A potem będzie trzeba zapłacic podatek "zaległy". Ale zgłosiłam i mam z głowy (a te formularze sa tragiczne, )
                  • kochamruskieileniwe Re: Wątek na piątek! 03.10.26, 10:09
                    Dobrze, że bez odsetek😁
                    • andace Re: Wątek na piątek! 03.10.26, 10:11
                      Kiedyś zdążyłam sprzedać mieszkanie i podatku nadal nie było 🤭
                    • kochamruskieileniwe Re: Wątek na piątek! 03.10.26, 10:12
                      Na przyszłość. Wszelkie pisma do urzędów miejskich możesz składać w Wydziale Obsługi Mieszkańców Urzędu Dzielnicy. Nie trzeba biegać do różnych instytucji. A zazwyczaj UD jest najbliżej. Zazwyczaj...
                      • marta.graca Re: Wątek na piątek! 03.10.26, 11:39
                        Albo przez e-doręczenia 🙂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka