Dodaj do ulubionych

Śmierdząca pralka!

18.02.05, 11:00
Moja pralka śmierdzi jakby zdechł w niej pies! No normalnie szlag mnie
trafia. Wcześniej śmierdziała tylko jak prała a teraz śmierdzi też ot tak
sobie. No co tam może tak smierdzieć? Co innego gdyby się kable paliły to
inaczej by śmierdziało ale to śmierdzi normalnie zdechłym zwierzakiem. Nie
mam tu myszy przecież nawet....
Zdenerwowałam się jak nie wiem co bo chciałam wywąchać z którego miejsca tak
najbardziej śmierdzi. Dotknęłam niechcący nosem do kranika gdzie jest
podłączona to wody i tak mnie p....ł prąd, że aż ogień poszedł. Tak! w nos
mnie kopnął! Dopiero się domyśliłam, żeby z gniazdka ją wyłączyć.
Jejuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Obserwuj wątek
    • jagusia7 Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:13
      O rany, mam nadzieję, że nic Ci nie jest!
      Może tam naprawdę coś wlazło i zdechło?? Mysz jakaś albo szczur...
      Nie mam pojęcia, co tej pralce może byćsad Ubrania po upraniu nie śmierdzą chyba?
    • anek.anek Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:15
      grzyb lub pleśń. Umyj ją dokładnie we wszystkich zakamarkach - w szczególności
      w tym gumowym kołnierzu otulającym otwór.
      A, że prąd cię kopnął przy kraniku, to znacz, że gdzieś jest jakieś przebicie,
      nieszczelna instalacja. To mozebyć w Twojej pralce albo u kogoś innego w tym
      samym pionie. My tak w starym mieszkaniu mieliśmy, że jak są siedzi na górze
      włączali zmywarkę, to u nas nie można było myś naczyń - tak kopało prądemsmile
    • mamusiamaciusia Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:24
      ja wprawdzie nie miałam takiego problemu, ale czytałam gdzieś, że warto czasami
      włączyć gotowanie w pralce (ręczniki, pościel). zniszczysz wtedy grzyby i pleśń.
      Problem z prądem to osobny temat, ale lepiej wezwij kogoś, żeby nie było
      nieszczęścia.
    • mama_radka Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:26
      Koleandro, mam pytanie czy po praniu zostawiasz pralkę otwartą czy ją zamykasz?
      Warto nie zamykać.
    • kajos5 Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:27
      Na którymś wątku forum (niestey nie pamiętam jakim) opisany był ten sam
      problem. Jeżeli pierzesz rzeczy w niższych temperaturach to po prostu rozwjają
      się tam grzby i pleśnie. Możesz:
      - zrobic co jakis czas pranie na najwyższej temperaturze
      - puścić pustą pralkę na wysokiej temperaturze dodając kwasek cytrynowy lub
      ocet.
      Ja z tych rad wypróbowałam pierwszę i pralka przestała śmierdzieć.
      • jasmina251 Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:34
        łomatko Anka w ciązy jesteś i prąd Cię kopnął!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        UWAŻAJ NA SIEBIE
        Co do pralki to po praniu nie nalezy zamykać pralki tylko odczekać kilka godzin
        aż wyschnie
        pozdrawiam Justyna
    • koleandra Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:35
      No właśnie pralka po praniu jest otwarta coby wyschła w środku. I w środku nic
      nie śmierdzi, ten gumowy kołnierz też nie, szlauf nie śmierdzi i pranie które
      wyciągam też nie. Obwąchałam ją ze wszystkich stron i to najwyraźniej coś tam z
      tyłu cuchnie ale nie mam tyle siły coby ją odsunąć i sprawdzić. Muszę na męża
      poczekać. Teraz jak wyłączyłam ją z gniazdka to już nie śmierdzi i najwyraźniej
      to przebicie jakieś ale winna musi byc pralka a nie sąsiedzi (nie mieszkam w
      bloku). Raczej zadzwonię do serwisu, a wcześniej zrobię pranie na pusto w 90
      stopniach.
      Nic mi nie jest. Całe szczęście, że to nie Ada tam podlazła bo mogłoby być
      gorzej. Już nigdy nie zostawię pralki włączonej do gniazdka.
      • jasmina251 Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:39
        dobrze mówisz ostrożności nigdy dość
        mocno cIĘ POZDRAWIAM
        • beata985 Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:46
          nie chcę Cie martwic ,ale miałam to samo,na szczęście nic nikogo nie kopło-
          wywalało korki i śmierdziec tez nie zaczęło bo wezwaliśmy fachowca.
          myszka się nam dobrała do silnika,koszt najniższy jaki sie dało wywalczyc to
          150pln.szukaj szybko,bo będziesz musiała robic dezynfekcję-czy jak to sie tam
          przy myszach nazywa-oczywiscie jezeli to jest to
          • koleandra Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:52
            O rany! Ja w tym domu nigdy żadnej myszy nie widziałam bo chyba by się dało
            zauważyć.... Mąż dziś popatrzy i poszuka.
            • jasmina251 Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:53
              zaczynam się bać obsługiwać pralkę
              bo bardzo boję się mysz i szczurów
              • koleandra Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:55
                Ja się nie boję ani myszy ani szczurów ale za to cholernie boję się prądu sad
      • anek.anek Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 11:57
        No, to niech ją mąż odsunie. Może jest nieszczelna (co by się w związku z
        kopnięciem Twojego nosa zgadzało) i pod pralką zrobił się śmierdzący kurzowo-
        wodny syfsad
        • koleandra Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 12:02
          O! to by mogło pasować. Zobaczymy jak mężulo z roboty wróci.
    • mama_radka Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 12:02
      Dasz oczywiście znać jak przygoda z pralką zakończyła się? Pisałam wcześniej,
      ze należy mieć otwarta pralke po praniu, bo wiem jaka jest różnica, ja
      trzymałam otwartą, a ma mama zamkniętą - niesamowicie śmierdziała, uświadomiłam
      mamę, zeby trzymała otwartą - smród zniknął
      Pozdrawiam
      • alakart Re: Śmierdząca pralka! 18.02.05, 22:03
        O MATKO Ja mam to samo ale bardzo dziwnie. moja pralka śmierdzi jak mówią moje
        dzieci jak STARE GACIE. dzwoniłam do speca od pralek powiedział, że nigdy z
        czymś takim się nie spotkał, kiedy już się z nim umówiłam to nagle przestała
        śmierdzieć. Minęły dwa tygodnie i smród wrócił. Nie wiem jak u ciebie, ale u
        mnie ŚMIERDZI CAŁY DOM kiedy tylko wchodzę to już czuję zapach stęchlizny.
        Zawsze mam otwartą pralkę, nie wiem co mam robić. Najgorsze, że wydaje mi się,
        że ten fachowiec myśli, że jestem dziwna- ha ha.Daj znać jak znajdziesz sposób
        inny niż nowa pralka (zaczynam rozważać tą możliwość)Alicja
    • jagusia7 Re: Śmierdząca pralka! 19.02.05, 15:41
      Koleandra, co z tą pralką??
      • beata985 Re: Śmierdząca pralka! 19.02.05, 15:48
        jagusia7 napisała:

> Koleandra, co z tą pralką??

no właśnie.
        a wogóle to jakie masz korki w instalacji,jeżeli automaty to czemu nie wywaliło.
        przy automatycznych,ryzyko porazenia prądem jezeli masz zwarcie nie
        istnieje,chyba ze masz dany o większej mocy-to musicie zmienic,bo istnieje
        wtedy ryzyko i porazenia i pozaru.
        sprawdzcie z mężem czy wezwijcie kogos kto się zna
        • koleandra Re: Śmierdząca pralka! 19.02.05, 16:00
          nie ma zabezpieczenia przeciwporażeniowego czy jakos tak wink
    • koleandra Re: Śmierdząca pralka! 19.02.05, 15:47
      Co z tą pralką? Już Wam piszę choć jeszcze sama za bardzo nie wiem... Mój mąz
      sprawdził, pralka kopie, ma przebicie co było spowodowane najprawdopodobniej
      tym, że była podłączona do gniazdka bez uziemienia. Co do zapachu... myszy tam
      nie ma wink ale wydaje nam się, że przez to przebicie prąd dochodził do
      pozostałych gdzies tam w zakamarkach wodnych odchodów po praniu i się to
      smarzyło. Tak, ta moja pralka też jak stare gacie śmierdzi, znaczy śmierdziała
      bo teraz jak wyłączona to jest spokój smile))))
      Wymienic na nową jej nie wymienię bo ona jest właśnie nowa, prawie nowa smile
      • fra_mauro Re: Śmierdząca pralka! 20.02.05, 17:05
        A moze cos organicznego przedostalo sie miedzy beben a obudowe ?
        Ostatnio nasza pralka zaczela przerazliwie chrobotac. Po prostu czulam,ze to
        koniec jej 13 letniego , bardzo intensywnego zycia. Ulatentowany technicznie
        maz zajrzal gdzie trzeba i wydobyl... ok 2zl w drobnych ! Monety nie smierdza
        co prawda ale slyszalam takze o skarpetkach "przedostajach" sie poza pranie.
        Nie wiem co prawda, jak to mozliwe, ale moze cos w tym jest ?
        • tynka11 Re: Śmierdząca pralka! 20.02.05, 22:27
          no właśnie tez mam problem śmierdzącej pralki!!!W kołnierrzu gumowym zbiera sie
          woda i grzybek sie robi! Wybieram myję i guzik wciąż to samo! Śmierdzi
          stęchlizną, wilgocią. Zostawiam otwartą cały czas!Możę przetestuję maksymalna
          temperature + ocet czy cóś???Macie jakiś pomysł????
          • koleandra Re: Śmierdząca pralka! 21.02.05, 09:34
            Tak, tylko, że u mnie w kołnierzu jest troszke wody ale jest to czysta woda,
            żadnych brudów, grzybków. Poza tym to jest NOWA pralka (kupiona we wrześniu
            ubiegłego roku)! Śmierdzi gdzieś od tyłu. Dziś nastawię pranie na większą
            temperaturę i włączę pralkę do gniazdka z uziemieniem tym razem. Jeśli znów
            będzie smierdziało to ja wysiadam...
    • koleandra Re: Śmierdząca pralka! 22.02.05, 18:14
      No i.... moja pralka już nie śmierdzi. Winny był prąd, znaczy winna byłam ja smile
      że włączyłam ją do gniazdka bez uziemienia.
      • beata985 wszystko dobre co sie dobrze kończy:))) 22.02.05, 18:17

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka