Dodaj do ulubionych

Polecam książkę....

29.06.05, 20:12
Taki wątek jest już na wielu forach,ale to nie powód by nie znalazł się u
nas...
Pomyślałam, że może zechciałybyście doradzić innym co warto przeczytać...

Ja na początek polecam książkę dla kobiet...poruszająca historia kobiety
zyjacej pełnią życia...właściwie kobiet z krwi,kości,duszy i umysłu...
Polecam CZERWONY NAMIOT!
Obserwuj wątek
    • eccia0102 Re: Polecam książkę.... 29.06.05, 21:36
      Witam!!!
      Kocham książki.Moja ulubiona to "Kraiana chichów"
      W tej chwili jestem na etapie poradników dla dzieci"Wyzwoleni rodzice,wyzwolone
      dzieci","jak mówic zeby dzieci nas słuchały,jak słuchac zeby dzieci do nas
      mówiły"Te książki tez są warte przeczytania.
      Polecam rowniez:
      "11 minut" P. Coello
      "Wiesci" W.Wharton
      Pozdrawiam Edyta
    • amelia791 Prośba - przy tytule piszcie autorów. 29.06.05, 21:39
      Bo np. nie wszyscy wiedzą kto napisał CZERWONY NAMIOT, a jeśli zdecydujemy się
      kupić albo wypożyczyć którąś to łatwiej będzie to zrobić znając autora książki.
      • polka3 Re: Prośba - przy tytule piszcie autorów. 29.06.05, 22:29
        Wiem Amelio,miałam zamiar,ale ksiażkę pożyczyłam,autorki nie pamietam. Jak
        tytlko sobie przypomnę dopisze...
        • eccia0102 Re: Prośba - przy tytule piszcie autorów. 29.06.05, 22:40
          Zapewne Diamant Anita jest autorem .Pozwalam sobie zacytowac wypowiedz na temat
          tej książki
          "A teraz uwaga! Nie będę prosić, ani proponować. Będę żądać! Ha, rozbestwiłam
          się, ale trudno - niech się inni martwią. Tak to już jest, kiedy się mnie
          rozpieszcza dobrą literaturą. Czego chcę? Proszę zebrać grono zdolnych pisarek
          (pisarek! żadnych facetów!) i napisać Biblię od nowa. Bluźnierstwo? Gdzie tam.
          Każdej postaci płci pięknej, chociażby pojawiającej się marginalnie, proszę
          udzielić głosu, historię spisać i czym prędzej opublikować. Dlaczego jestem
          taka łapczywa na te kobiece apokryfy, śpiewne konfabulacje? Ano przeczytałam
          sobie niezwykłej urody powieść Anity Diamant "Czerwony namiot". Tak wyglądałaby
          Biblia, gdyby spisały ją kobiety."
          Na pewno przeczytam bo jeszcze nie czytalam. Edyta
          • polka3 Re: Prośba - przy tytule piszcie autorów. 29.06.05, 23:13
            Tak, to ta autorka...
            A książka bardzo biblijna, kobiecym głosem napisana,inna perspektywa, zupełnie
            inna,dla mnie pełniejsza-pełne kształty kobiece-nie tylko kształty ciała,choć
            tez, tez oczywiście...jak sam tytuł mówi...
          • polka3 Re: Prośba - przy tytule piszcie autorów. 29.06.05, 23:16
            Cytat przez Ciebie Ecciu podany natchnął mnie na szukanie w pamięci książek
            wyłącznie -kobiecych-...powertuję,poszukam,podam...
            • rosie.rosie Re: Prośba - przy tytule piszcie autorów. 29.06.05, 23:40
              Odnosnie kobiecych ksiazek to ja polecam 'Pozegnanie z Afryka'.
              Ja bardzo utozsamilam sie z autorka, potem czytalam jej biografie i tez mi sie
              bardzo podobala. A autroka to Karenn Brixten /ale nie jestem pewna pisowni/.
    • solidna "Madame" Antoni Libera 01.07.05, 10:53
      Super wątek!
      Jak książka jest interesująca, to ją "pochłaniam" w dzień lub dwa. A że Mały
      jest absorbujący, to myślałam, że nie uda mi się tego przeczytać szybko- na
      szczęście książka jest wciągająca i był weekend, więc...
      Preferuję też książki, które można czytać przy cycu. W taki sposób
      przeczytałam "Osobowość ćmy" Grocholi (czy Grochali?- nigdy nie wiem). Maciuś
      sobie ciumkał, a ja czytałam. No tak, to były czasy, kiedy siedział przy
      cycusiu 20 min., teraz to nawet 2- 3 wystarczą.
      • polka33 Re: "Madame" Antoni Libera 01.07.05, 11:13
        Popieram! Madame to rewelacyjna książka,świetnie napisana...
    • solidna "Weiser Dawidek" Paweł Huelle 01.07.05, 11:02
      O przyjaźni czasu dzieciństwa i młodości.
      Jak sobie coś więcej przypomnę, to napiszę.
      I oczywiście cała Jeżycjada Małgosi Musierowicz- choć ostatnimi czsy już mnie
      tak nie kręci, ale każdą nową pozycję czytam z chęcią. Mój typ to "Pulpecja".
      Pozdrawiam i życzę przyjemnej i wciągającej lektury.
      I dopisujcie Mamusie Wasze ulubione książki.
      • czeska14 Re: "Weiser Dawidek" Paweł Huelle 01.07.05, 11:25
        ja osobiście uwielbiam horrory, przede wszystkim czytam Koontz'a,
        polecam "Drzwi do grudnia" o małej dziewczynce, na której robiono eksperymenty.
        Czasami jak ktoś poleci jakąś książkę to też chętnie czytam, jak byłam w ciąży
        to tygodniowo czytałam ok 3 ksiązki, i dlatego proponuję wam do przeczytania
        ksiązkę Moniki Szwaji "Jestem nudziarą", książka z humorem dla nas kobiet,
        relaksuje i pociesza.

pozdrawiam
        • polka3 Re: "Weiser Dawidek" Paweł Huelle 01.07.05, 11:28
          To zazdroszczę tych horrorów,o ja nawet głupiego kryminału nie przeczytam,
          wyjątek Agatha Christie
          • margarettka Re: "Weiser Dawidek" Paweł Huelle 01.07.05, 11:35
            hmmm ja lubie tez horrory,ale Kinga smile
            poza tym lubie ksiazki "zyciowe", psychologiczne, o ludziach... moze macie z
            takiej polki cos do polecenia?
            Ja polecam "Gnój" Kuczoka, swietna ksiazka, bardzo poruszajace losy rodziny,
            cos niesamowitego.
            • czeska14 Re: "Weiser Dawidek" Paweł Huelle 01.07.05, 11:42
              przypomniałam sobie tytuł fajnej naprawdę książki, którą polecam, nie wiem kto
              jest autorem, ale warto przeczytać, "rosyjski kochanek", aha nawet mi się
              podobały książki Janusza L. Wiśniewskiego np. "Zespoły napięć", a może ten
              kochanek to też Wiśniewskiego nie wiem
              • monika_69 Re: "Weiser Dawidek" Paweł Huelle 01.07.05, 22:50
                "Rosyjski kochanek"-to Maria Nurowska,podobnie jak"Hiszpańskie oczy","Imię
                twoje.." czy "Mój przyjaciel zdrajca"(to o Kuklińskim)-bardzo fajna babska proza
            • polka3 Re: "Weiser Dawidek" Paweł Huelle 01.07.05, 11:48
              zyciowa książka "Niepamiętnik Dolores Price" nie jest sielska ale szczera
    • polka3 Dzika Kobieta 01.07.05, 11:51
      Dla kobieto ich tożsamości.Można ją uznać za kontrowersyjną ,ale znać warto
      książka Amgeliki Aliti "Dzika KObieta
      Powrót do żródeł kobiecej energii i władzy..."
    • odejmie Re: Polecam książkę.... 01.07.05, 14:53
      Haruki Murakami "Kronika ptaka nakrecacza". Ksiazka bardzo wciagajaca. Zaczyna
      sie zwyczajnie i normalnie, a potem jej magicznosc i niezwyklosc wciaga coraz
      bardziej. Polecam.
    • latajacamysz Re: Polecam książkę.... 02.07.05, 15:36
      Ja polecę coś ciężkiego, literatura faktu- "Gułag" Anne Aphlebaum(?)
      A z lżejszych to w zasadzie wszystkie książki Manueli Gretkowskiej,
      szczególnie "polka"
      Również Ryszard Kapuściński jest świetny.
      Uciekam bo moja pociecha się wyspała, troche goraczkuje, to chyba 3dniowka
      pozdrawiam
    • mamamikolajcia Re: Polecam książkę.... 02.07.05, 20:53
      Mnie ostatnio bardzo spodobały się "Smażone zielone pomidory" Fannie Flagg.
      Gorąco polecam, chociaż na samym początku wydawała mi się trochę nudna.
      Niestety po przeczytaniu książki wypożyczyłam sobie film i mocno się
      rozczarowałam. No ale cóż tak to już bywa.
      • rosie.rosie Re: Polecam książkę.... 02.07.05, 21:35
        w ciazy tez bardzo duzo czytalam /to chyba na zapas/ rozne roznosci roznej
        jakosciwink
        doszlam w koncu do wniosku, ze szkoda czasu na to wszystko
        postanowilam wziac sie za klasyke Tomasz Mann itp.
        teraz czytam ksiazki z serii Gazety Wyborczej cos Agathy Christie, Nabokowa -
        Lolite i mam w planach kolejne z tej serii
        polecam
    • moni1978 Re: Polecam książkę.... 03.07.05, 09:25
      To ja polecam nastepujace pozycje:
      1."Mesjasz" Boris ..... (nie pamietam nazwiska) głównym bohaterem jest
      policjant, który z grupą przyjaciół - policjantów prowadzi sledztwo w sparwie
      seryjnych morderstw. Baaaaardzo wciaga, 2 dni i "po książce"
      2."Spotkamy sie pod drzewem Ombu" ? , cos jakby saga rodzinna. Głowna bohaterka
      to nastolatka, potem dorosła kobieta. Jej losy i miłość bez szans.
      3."Jedyna szansa" Harlan Coben, porwanie dziecka i walka o odzyskanie go. Nie
      można sie oderwać od czytania. Powiem jeszcze tylko, że zakończenie jest
      zaskakujące.
      4."Piętno skandalu" Sandra Brown, o kobiecie, która została zgwałcona przez
      kolegów ze szkoły, a co dalej to przeczytajcie. Super.
      5.Cała seria "Jeżycjady" Małgorzaty Musierowicz. To wprawdzie pozycja dla
      młodzieży, ale świetnie odpręża i rozśmiesza.

To chyba tyle.
      Pozdr.
      M.
      • moni1978 Re: Polecam książkę.... 03.07.05, 09:30
        A i jeszcze dwie (?):
        1. Terakowska "Poczwarka". O dziewczynce chorej na zespół Downa. Życie z takim
        dzieciątkiem widziane oczami matki, ojca i samego dziecka.
        2."Autobiografia" Chmielewskiej. Posmiać sie można niesamowicie (szczególnie
        dwie pierwsze części są arcy-śmieszne)
        • krzysiowamama Re: Polecam książkę.... 03.07.05, 19:40
          oj dziewczyny to trafił się mój wątek bo ja jestem straszny mól ksiażkowy i
          wszystkim domowym mamusiom jako pozycje nr 1 polecam.........ksiażkę "Nie wiem
          jak ona to robi"Allison Pearson, ta ksiazka to swiatowy bestseller dla mezatek,
          opowiada o kobiecie która łaczy wychowywanie dzieci z robieniem karierysmilesuper,
          arcysmieszne i z morałem--polecam bez wyjątku kazdej mamie do poczytania,super
          odstresowujesmileZ serii super smiesznych i idealnych pod scenariusz filmowy
          polecam "Halo Wikta!!"tu płakałam za śmiechu i czekam az ktos ta historię
          sfilmuje(a podobno są tacy co prawa do tego kupili)smileTYle na dzis smileobie
          pozycje uznane w świecie i absolutne hiciorysmile smilesmilepozdrawiam
          • czeska14 Re: Polecam książkę.... 03.07.05, 22:47
            Ja poraz kolejny ale przypomniałam sobie, że "Samotność w sieci" J.L.
            Wiśniewskiego to naprawdę świetna książka, nie tylko moja opinia

pozdrawiam
            • czeska14 Re: Polecam książkę.... 12.08.05, 21:45
              właśnie skończyłam czytać książkę p.t."Serafina i kochankowie", bardzo
              wciągająca nie mogłam się oderwć od niej tylko czytałam i czytałam, gorąco
              polecam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka