Dodaj do ulubionych

Cała Polska śpiewa dzieciom

23.11.05, 15:32
ja tam daje dziecku sluchac jazz.

Niech ma wyczulony, dobry sluch i nie przyzwyczaja sie do discopolowych
przyspiewek typu tralalalala.
Obserwuj wątek
    • marianna_777 Re: Cała Polska śpiewa "Budujemy nowy dom.." 23.11.05, 15:38
    • empe42 Cała Polska śpiewa dzieciom 23.11.05, 15:45
    • empe42 Re: Cała Polska śpiewa dzieciom. 23.11.05, 15:54
      Zgadzam się. Sama należę do osób bardzo rozśpiewanych. Spiewam, nucę,
      mruczę,czasem nawet "w myślach", jadąc np. autobusem. Śpiewanie wprowadza mnie
      w dobry nastrój i uspokaja. Uczmy dzieci śpiewać! Dużo zależy od programów
      szkolnych. Niech to będą lekcje śpiewu, a nie jakieś "wychowanie muzyczne", po
      którym niewiele dzieciom w głowach zostaje.
      • street Re: Cała Polska śpiewa dzieciom. 23.11.05, 16:04
        Popieram.
        Gdyby jeszcze było więcej dostepnych śpiweników, zapisów nutowych, płyt z
        piosenakmi dla dzieci.
        A tu na rynku same jadą, jadą misie, wlazł kotek n płotek i temu podobne.
        Brrrrrrrrrrrrrr
        • beti76 Re: Cała Polska śpiewa dzieciom. 23.11.05, 17:28
          Niezłe do spewania są piosenki z Jedyneczki, a jeszcze lepsze z Budzika. Mozna
          ściagnąć przez eMule
          • bbedzik Re: Cała Polska śpiewa dzieciom. 26.11.05, 21:12
            a co to jest eMule chciałabym sobie ściągnąć te piosenki
    • migotka2000 Re: Cała Polska śpiewa dzieciom 23.11.05, 20:44
      uuuuwielbiamy kołysanki z Magdą Umer i Turnauem.

Jak Micho miał miesiąc kupiliśmy mu pierwszego "Misia i Margolcię" - okazało
      się że nie znam żadnych piosenek, a czułam ogromną potrzebę śpiewania
      maluszkowi. Potem były rodzinne święta i nauczyłam się starutkich piosenek od
      mojej mamy i ciotki, takich, które śpiewała im babcia "Jadą dzieci
      drogą", "Siwa chmurka" itp.

Nie mam specjalnie dobrego głosu, tyle, że nie fałszuję, ale Misiek lubi jak mu
      śpiewam, sam też podśpiewuje sobie, a nawet sam układa piosenki. Czyli - to
      działa, bez "wychowania muzycznego".
    • majowa77 Re: Cała Polska śpiewa dzieciom 23.11.05, 21:15
      Ja ciągle spiewam niunieczce. W dzień Fasolki i młoda Natalię Kukulską (stare
      czasy!!!), a na dobranoc piosenki Starego Dobrego Małżeństwa. To ją bardzo
      wycisza. A mój mąż cierpi...
    • mycha70 Re: Cała Polska śpiewa dzieciom 23.11.05, 21:58
      A ja tak lubię śpiewać i tak chętnie śpiewałabym mojemu synkowi, tylko jak
      zaczynam, to słyszę "mamo, nie śpiewaj, poczytaj mi". A tacie wolno śpiewać,
      dziecko też może (wymyśla piosenki na poczekaniu), tylko ja nie mogę. I nie wiem
      dlaczego, wydaje mi się, że wcale okropnie mi nie wychodzi. Buuuu
    • 76kitka Re: Cała Polska śpiewa dzieciom 24.11.05, 14:07
      Mój synek słucha muzyki klasycznej, bo tylko taką mamy, bardzo Mu się podoba, do opery nawet spiewa po swojemu. Natomiast gdy ojciec wyciąga skrzypce mały beczy. To głośny instrument i strasznie się go boi.
      • ewick1 ja katuję dzieci gospelem ;) 27.11.05, 23:06
        no bo tak się składa, że od niedawna śpiewam w chórze gospel, no i słucham sobie
        czego sie da z gospelu, i czasem ćwiczę piosenki naszego chóru, i musze
        przyznać, że od kiedy jestem w hórze, dzieci pozwalają mi śpiewać wink - widać
        zrobiłam jakieś postępy wink ( bo też miałam: "mamo, nie śpiewaj, poczytaj", (albo
        wymyśł bajkę)

ale najlepiej dzieci lubią kołysankę, którą wymyśliłam specjalnie dla nich i oni
        wiedzą, żę to tylko nasza kołysanka

śpij syneczku, śpij,
        zamknij oczka swe
        zaśnij słodko mały kotku,
        śpij Jasieczku (Piotrusiu) śpij

aa aa a, były kotki dwa,
        zaśnij słodko mały kotku,
        śpij syneczku śpij

Z tym gospel to żartuję, nie katuję ich tylko i wyłącznie tym rodzajem muzyki,
        słuchamy razem bluesa (5 letni Jaś często pogłaśnia i sobie przy tym tańczy,
        pochwali, że fajna piosenka), latino, hiphop, ale Mandaryna też się podoba
        (dzieciom).

Jaś wymarzył sobie grę na gitarze (rytm nawet nawet wybija i wymyśla słowa
        piosenek, zobaczymy co to z tego będzie wink

W każdym razie muzyczkę kochamy bardzo

• mw1969 A zespół Scooter może być? ;-) 28.11.05, 10:40
      Bo mój cztero i półletni synal po wejściu do kabiny samochodu od razu domaga
      się puszczenia CD z muzyką Scooter - ja sam nie wiem, co to takiego dokładnie:
      jakieś techno? - no, ale widzę i słyszę, że się dzieciakowi bardzo podoba.
      Rammstein nieco mniej, ale potrafi usypiać przy ich muzyce wink
      A co powiedzieć o tym, że moje dziecko nie znosi, kiedy mu rodzice śpiewają?
      Nawet ostatnio na urodzinowe "100 lat" rozdzierał paszczę ze złości - wychodzi
      na to, że wszyscy starszliwie fałszują, czy co? Niemniej on sam przynosi jakieś
      piosenki z przedszkola i coś tam samodzielnie cuduje tym swoim cienkim
      głosikiem.
    • j.gawrylkiewicz Re: Cała Polska śpiewa dzieciom 14.05.06, 23:34
      Polskie Towarzystwo E.E.Gordona w Bydgoszczy od 27 listopada 2005 co miesiąc
      zaprasza maluchy z opiekunami na "Herbatkę z Nutką". Wspólnie śpiewamy piosenki
      dziecięce, ludowe, artystyczne, popularne... Dla każdego coś miłego. Spotkania
      cieszą się dużą popularnością. 30 kwietnia gościem był autor teorii uczenia się
      muzyki - prof. E.E.Gordon. Towarzystwo wydało dwie płyty CD z materiałem
      muzycznym do umuzykalnienia niemowląt i małych dzieci pod tytułem "Niezbędnik
      muzyczny". Więcej informacji na stronie www.gordonki.prv.pl. Pozdrawiamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka