Dodaj do ulubionych

Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to?

29.12.05, 10:38
wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3087903.html
Obserwuj wątek
    • e_r_i_n Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 10:40
      Super uncertain. Bardzo sie cieszymy... Jest na co wydac te nadwyzki budzetowe.
    • morgen_stern Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 10:53
      A kto za to zapłaci? No, pan, pan i pani! My wszyscy, znaczy się :-{
      • dzindzinka Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 11:33
        I to dzięki koalicji PO i LPR. 1000 zł becikowego, 1000 zł zasiłku porodowego
        plus ewentualnie to co dają samorządy (w Warszawie w planach 5000) jak nic
        wzrośnie nam przyrost naturalny!
        • e_r_i_n Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 11:38
          dzindzinka napisała:

> I to dzięki koalicji PO i LPR.

No nie, raczej nie PO smile Chyba PiS?

> 1000 zł becikowego, 1000 zł zasiłku porodowego

2000 zł porodowego.

> jak nic wzrośnie nam przyrost naturalny!

Tak. I deficyt budzetowy, i podatki. Rozkosz.
    • kaktus22 Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 11:34
      będzie na winko i wódeczkę dla niektórych!
      Na pewno są rodziny ubogie dla ktorych to wiele znaczy, ale są też
      patologiczne, które dla 1 tys będą płodzić te biedne dzieciaczki i porzucać!
      Dla większości grupy ludzi to w ogóle ten 1 tys to nic! Ale jak ma być to dla
      wszystkich! A jak dla mnie to nie stać Polski na taki wydatek...z naszych
      podatków z resztąsad Nie wyobrażam sobie ile pieniędzy na to pójdzie, wiem, że
      mało dzieci się rodzi, ale czy te 1 tys pozwoli tym co narobią sobie 5 dzieci
      na ich wychowanie i zapewnienie im przyszłości, czy nadal będą żyły w biedzie -
      chyba nic to nie zmieni!!!! BZDURA
      • dzindzinka Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 11:46
        Nie dla 1000 a dla minimum 2000 plus ewentualnie to co dadzą samorządy. Niestety
        mam obawy, że przybędzie dzieci w rodzinach patologicznych. Jaki problem po
        jakimś czasie oddać je do Domu Dziecka?

Jaci szlachetni ci politycy z naszych kieszeni. Nie wiem czy się nie
        przesłyszałam, ale słyszałam coś o oszczędnym państwie. Z tego co widzę, to na
        razie tylko przybywa wydatków.
    • mynia_pynia Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 11:47
      A jak ktoś urodzi bliźnięta to ile dostanie wink
      Tak z czystej ciekawości pytam, bo mnie becikowe nie dotyczy, może urodzi mi
      się dziecko w 2007 a do tego czasu to pewnie zniosą jak zobaczą wielką dziurę
      budżetową bez dna.
    • 18_lipcowa Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 11:50
      super, ile naliwek i tanich win będzie....uuuu
      • zebra51 Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 12:01
        Zalezy, kto na co przelicza.

A swoją drogą, czy w Czechach, Słowacji, Niemczech, UK, Norwegi też tak wzrosło
        spożycie tanich win po wprowadzeniu socjalu dot. urodzenia dziecka?
        • niepytana Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 15:33
          zebra51 napisała:

> A swoją drogą, czy w Czechach, Słowacji, Niemczech, UK, Norwegi też tak
          wzrosło
          >
          > spożycie tanich win po wprowadzeniu socjalu dot. urodzenia dziecka?

Jak to mowia... zobaczyla zaba ze konia podkuwaja i sama nogi podstawia. Gdzie
          relatywnie normalne kraje a gdzie Dzikie Pola??? Co Ty sobie zarty robisz??? A
          i tak te zapomogi, datki, skladki na dziadki nic dobrego nie wroza. Wszystkie
          te przez Ciebie wymienione kraje rzadza sie lewicowymi prawami i zniechecaja
          obrot prawdziwego piniondza hehehehehe i dlatego jest tam jak jest czyli
          husteczka, doopa i kamieni kupa hehehehe.
    • karola.v Re: Rzyg 29.12.05, 12:29
      No comments
    • e.chianti Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 13:14
      Nie mogę uwierzyć, że PO poparła. Czytałam tą część 3 razy, ponieważ myślałam,
      że źle rozumiem. Tyle krzyku z ich strony nt. rozdawnictwa i co? Ciekawe czym
      się tłumaczą? Jedyne co mi przychodzi to próba pokazania PIS, że bez nich to
      nic nie wyjdzie. Tylko czemu naszym kosztem?!?!?!?!
    • karolcia801 Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 13:20
      a ja nic..cieszę się że siostra, która urodzi w kwietniu dostanie te 1000zł bo
      choć oboje zarabiają powyżej najniższej krajowej to im sie napewno przyda.
      I tak naprawde to nie możemy mówić że ta kasa bedzie przepita, przećpana itd. i
      bedzie więcej dzieci w Domach Dziecka-bo tego tak naprawdę nie wiemy...
      Daja pieniadze źle, nie dają kasy też źle.
      Pewnie i tak sie okaże że tylko najwyżej rok pomysł przetrwa...
      • dagmama Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 13:31
        Ja jestem za tym, żeby było dla wszystkich albo dla nikogo. Jestem przeciw
        kategoriowaniu ludzi na biednych i bogatych. Oburzają mnie też teksty o nalewkach.
    • wedge1 Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 13:29
      No cóż, ja uważam że to dobrze pieniądze zawsze się przydadzą. A ile Naliwek z
      tego będzie? - jak mówi lipcowa, hmm no cóż, u mnie nie będzie, bo mimo, że
      zarabiamy troche więcej niż średnia krajowa, nie przelewa sie nam ani troche (z
      różnych względów). Cieszy mnie też , że dostanie becikowe moja koleżanka,
      której mąż właśnie stracił prace, a i moje inna koleżanka, która mieszka w
      byłej popegeerowskiej wsi i niestety nie ma zbyt wiele perspektyw na pracę,
      (dodam , że mąż jej nie jest alkoholikiem i ćpunem, a pracuje od sezonu do
      sezonu).
      Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego
    • lajlah Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 13:32
      Nic, mam już dosyć drążenia tematu. Niech dają wszystkim, sami zobacząco z tego
      wyjdzie.
    • edorka1 Najlepsze to to że PiS był przeciw 29.12.05, 14:31
      a PO za!!!! To ja już nic nie kumam smile...
      • e_r_i_n Re: Najlepsze to to że PiS był przeciw 29.12.05, 14:33
        Ja tez uncertain Zwatpilam, szczerze mowiac, jak to przeczytalam surprised.
        • dzindzinka Re: Najlepsze to to że PiS był przeciw 29.12.05, 18:25
          PO zrobiło to na złość PIS-owi. Budżet nie wytrzyma? I dobrze: im gorzej tym
          lepiej, po następnych wyborach będzie: "teraz k. my". Co za bydło, nie ma na
          kogo głosować.
          • e_r_i_n Re: Najlepsze to to że PiS był przeciw 30.12.05, 11:10
            "Tusk ujawnił nam, że tuż przed głosowaniem jeden z prominentnych polityków PiS
            prosił go, by "w imię odpowiedzialności" PO głosowała przeciwko projektowi LPR,
            bo "prezydent Kaczyński nie będzie mógł tej ustawy zawetować". - Czyli oni
            naobiecują, a my jako ci "rozsądni" mamy się sprzeciwiać? - pytał retorycznie."
            • dzindzinka Re: E_r_i_n 30.12.05, 11:27
              Uważam, że i tak przeciętny wyborca PIS jest przekonany, że to jego ukochanej
              partii zawdzięcza beciowe, bo "przecież PO to jest tylko za bogatymi". Ja
              własnego ojca nie mogę przekonać, że PIS chce dać "becikowe" tylko bardzo małej
              grupie rodzin, które raczej powinny odłożyć decyzję o powiększeniu rodziny oraz
              że przynajmniej na razie nie ma mowy o wspólnym rozliczaniu się z podatków z
              dziećmi.

Niby rozumiem zagranie PO, ale nie tak moim zdaniem powinno być.
    • flo5 Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 15:22
      A ja becikowe wezmę i wypiję Wasze zdrowie!
      Pozdrawiam
      • aga55jaga a ja mam juz 2 dzieci 29.12.05, 17:35
        a tak kaska by sie przydała na jakąś dobrą wódeczkę, panie albo moze winko e
        tam , zrobie sobie trzeciego, a może któraś do mnie dołączy?? Będziemy co 9
        miesięcy imperki sobie urządzać! Potem bachora do domu dziecka i następne na
        świat!!!
        • rita75 Re: a ja mam juz 2 dzieci 29.12.05, 19:40
          Potem bachora do domu dziecka i następne na
          > świat!!!

Optuję raczej za beczką po kapuscie, pewnie wzrosnie sprzedaż, bo gdzies
          bachory trzeba trzymac.
    • kaja5 Re: Nie cieszcie sie za szybko bo... 29.12.05, 18:58
      prezydent jeszcze to zawetuje.Przecież PiS chce tylko dla najuboższych, a
      wiadomo, żę jak PiS tak chce to i Kaczyński Lech.
      • e_r_i_n Re: Nie cieszcie sie za szybko bo... 30.12.05, 11:08
        Nie sadze. W koncu szli do wyborow z prorodzinnymi haslami na ustach.
    • mamausi Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 20:20
      dla becikowego zrobie wszystko wink
      • karolcia801 Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 30.12.05, 07:41
        Już dziewczyny nie przesadzajcie. Jest to wypałata jednorazowa a nie co
        miesieczna do konca życia! I szczerze watpie że wzrosnie drastycznie ilość
        dzieci w Domach Dziecka i w beczkach sad. Te co maja dzieci i nie maja pieniedzy
        to i tak ciagle są na zasiłkach z opieki i z wszystkiego czego się da i pewnie
        i tą kase odpowiednio nie przeznaczają. I nikt głosno o tym nie gada.
        Dla mnie osobiście pomysł jest dobry ale watpię czy Państwo w którym żyjemy
        jest poprostu na to stać....
        • karolcia801 acha i jeszcze.... 30.12.05, 09:17
          I tak myslę że w zasadzie aby kobiety chciały miec więcej dzieci to powinno być:
          -mniejsze podatki na artyk.dzieciecie !!!!!
          -lepsza opieka medyczna dla dzieci
          -stabilność w pracy (może nawet zatrudnianie młodych matek na jakis dogodnych
          warunkach??)
          • dzindzinka Re: acha i jeszcze.... 30.12.05, 10:37
            Dodałabym jeszcze do tego rozliczanie się z dziećmi tak jak teraz ze
            współmałżonkiem. Myślę, że to by była zachęta do rodzenia i wychowywania dzieci,
            a nie jakieś jednorazowe "becikowe". Już samo słowo budzi moją niechęć, podobnie
            jak "pępkowe".
            Na marginesie: ciekawa jestem, kto obecnie używa jeszcze czegoś takiego jak becik?
    • jktasp Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 30.12.05, 18:28
      Nie twierdzę , że becikowe jest super rozwiązaniem, ale czy tym osobom , które
      uprawiają czarnowidztwo z powodu becikowego nie żal np. wygórowanych pensji
      posłów za które my płacimy, czy wyborczej kampanii reklamowej ( średnio 250
      tys.zł za posła), czy miliardowych afer,rozbuchanej biurokracji, choćby w
      NFZ , gdzie często sekretarka zarabia więcej niż lekarz, różnych spec komisji ,
      podkomisji, które z niczego nie muszą się rozliczać i mnóstwa innych
      finansowych przecieków??? Jeśli nie to gratuluję beztroski i hierarchii
      wartości, a co do becikowego, to nie jest niemożliwe, że nigdy nie zostanie
      wypłacone, bo rząd stwierdzi, że pieniedzy nie ma a na potwierdzenie tego, też
      znajdzie się paragraf.
      • donerkasia Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 03.01.06, 21:55
        a ja oddałabym każdą sumę "becikowego" w zamian za 6 mies. macierzyńskiego.
        niestety, nie stać mnie na skorzystanie z wychowawczego, więc moje dziecko po 16
        tygodnniach będzie skazane na żłobek !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka