morgen_stern 29.12.05, 10:38 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,53600,3087903.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_r_i_n Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 10:40 Super . Bardzo sie cieszymy... Jest na co wydac te nadwyzki budzetowe. Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 10:53 A kto za to zapłaci? No, pan, pan i pani! My wszyscy, znaczy się :-{ Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 11:33 I to dzięki koalicji PO i LPR. 1000 zł becikowego, 1000 zł zasiłku porodowego plus ewentualnie to co dają samorządy (w Warszawie w planach 5000) jak nic wzrośnie nam przyrost naturalny! Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 11:38 dzindzinka napisała: > I to dzięki koalicji PO i LPR. No nie, raczej nie PO Chyba PiS? > 1000 zł becikowego, 1000 zł zasiłku porodowego 2000 zł porodowego. > jak nic wzrośnie nam przyrost naturalny! Tak. I deficyt budzetowy, i podatki. Rozkosz. Odpowiedz Link Zgłoś
kaktus22 Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 11:34 będzie na winko i wódeczkę dla niektórych! Na pewno są rodziny ubogie dla ktorych to wiele znaczy, ale są też patologiczne, które dla 1 tys będą płodzić te biedne dzieciaczki i porzucać! Dla większości grupy ludzi to w ogóle ten 1 tys to nic! Ale jak ma być to dla wszystkich! A jak dla mnie to nie stać Polski na taki wydatek...z naszych podatków z resztą Nie wyobrażam sobie ile pieniędzy na to pójdzie, wiem, że mało dzieci się rodzi, ale czy te 1 tys pozwoli tym co narobią sobie 5 dzieci na ich wychowanie i zapewnienie im przyszłości, czy nadal będą żyły w biedzie - chyba nic to nie zmieni!!!! BZDURA Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 11:46 Nie dla 1000 a dla minimum 2000 plus ewentualnie to co dadzą samorządy. Niestety mam obawy, że przybędzie dzieci w rodzinach patologicznych. Jaki problem po jakimś czasie oddać je do Domu Dziecka? Jaci szlachetni ci politycy z naszych kieszeni. Nie wiem czy się nie przesłyszałam, ale słyszałam coś o oszczędnym państwie. Z tego co widzę, to na razie tylko przybywa wydatków. Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 11:47 A jak ktoś urodzi bliźnięta to ile dostanie Tak z czystej ciekawości pytam, bo mnie becikowe nie dotyczy, może urodzi mi się dziecko w 2007 a do tego czasu to pewnie zniosą jak zobaczą wielką dziurę budżetową bez dna. Odpowiedz Link Zgłoś
18_lipcowa Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 11:50 super, ile naliwek i tanich win będzie....uuuu Odpowiedz Link Zgłoś
zebra51 Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 12:01 Zalezy, kto na co przelicza. A swoją drogą, czy w Czechach, Słowacji, Niemczech, UK, Norwegi też tak wzrosło spożycie tanich win po wprowadzeniu socjalu dot. urodzenia dziecka? Odpowiedz Link Zgłoś
niepytana Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 15:33 zebra51 napisała: > A swoją drogą, czy w Czechach, Słowacji, Niemczech, UK, Norwegi też tak wzrosło > > spożycie tanich win po wprowadzeniu socjalu dot. urodzenia dziecka? Jak to mowia... zobaczyla zaba ze konia podkuwaja i sama nogi podstawia. Gdzie relatywnie normalne kraje a gdzie Dzikie Pola??? Co Ty sobie zarty robisz??? A i tak te zapomogi, datki, skladki na dziadki nic dobrego nie wroza. Wszystkie te przez Ciebie wymienione kraje rzadza sie lewicowymi prawami i zniechecaja obrot prawdziwego piniondza hehehehehe i dlatego jest tam jak jest czyli husteczka, doopa i kamieni kupa hehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
e.chianti Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 13:14 Nie mogę uwierzyć, że PO poparła. Czytałam tą część 3 razy, ponieważ myślałam, że źle rozumiem. Tyle krzyku z ich strony nt. rozdawnictwa i co? Ciekawe czym się tłumaczą? Jedyne co mi przychodzi to próba pokazania PIS, że bez nich to nic nie wyjdzie. Tylko czemu naszym kosztem?!?!?!?! Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia801 Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 13:20 a ja nic..cieszę się że siostra, która urodzi w kwietniu dostanie te 1000zł bo choć oboje zarabiają powyżej najniższej krajowej to im sie napewno przyda. I tak naprawde to nie możemy mówić że ta kasa bedzie przepita, przećpana itd. i bedzie więcej dzieci w Domach Dziecka-bo tego tak naprawdę nie wiemy... Daja pieniadze źle, nie dają kasy też źle. Pewnie i tak sie okaże że tylko najwyżej rok pomysł przetrwa... Odpowiedz Link Zgłoś
dagmama Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 13:31 Ja jestem za tym, żeby było dla wszystkich albo dla nikogo. Jestem przeciw kategoriowaniu ludzi na biednych i bogatych. Oburzają mnie też teksty o nalewkach. Odpowiedz Link Zgłoś
wedge1 Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 13:29 No cóż, ja uważam że to dobrze pieniądze zawsze się przydadzą. A ile Naliwek z tego będzie? - jak mówi lipcowa, hmm no cóż, u mnie nie będzie, bo mimo, że zarabiamy troche więcej niż średnia krajowa, nie przelewa sie nam ani troche (z różnych względów). Cieszy mnie też , że dostanie becikowe moja koleżanka, której mąż właśnie stracił prace, a i moje inna koleżanka, która mieszka w byłej popegeerowskiej wsi i niestety nie ma zbyt wiele perspektyw na pracę, (dodam , że mąż jej nie jest alkoholikiem i ćpunem, a pracuje od sezonu do sezonu). Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego Odpowiedz Link Zgłoś
lajlah Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 13:32 Nic, mam już dosyć drążenia tematu. Niech dają wszystkim, sami zobacząco z tego wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
edorka1 Najlepsze to to że PiS był przeciw 29.12.05, 14:31 a PO za!!!! To ja już nic nie kumam ... Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Najlepsze to to że PiS był przeciw 29.12.05, 14:33 Ja tez Zwatpilam, szczerze mowiac, jak to przeczytalam . Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: Najlepsze to to że PiS był przeciw 29.12.05, 18:25 PO zrobiło to na złość PIS-owi. Budżet nie wytrzyma? I dobrze: im gorzej tym lepiej, po następnych wyborach będzie: "teraz k. my". Co za bydło, nie ma na kogo głosować. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Najlepsze to to że PiS był przeciw 30.12.05, 11:10 "Tusk ujawnił nam, że tuż przed głosowaniem jeden z prominentnych polityków PiS prosił go, by "w imię odpowiedzialności" PO głosowała przeciwko projektowi LPR, bo "prezydent Kaczyński nie będzie mógł tej ustawy zawetować". - Czyli oni naobiecują, a my jako ci "rozsądni" mamy się sprzeciwiać? - pytał retorycznie." Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: E_r_i_n 30.12.05, 11:27 Uważam, że i tak przeciętny wyborca PIS jest przekonany, że to jego ukochanej partii zawdzięcza beciowe, bo "przecież PO to jest tylko za bogatymi". Ja własnego ojca nie mogę przekonać, że PIS chce dać "becikowe" tylko bardzo małej grupie rodzin, które raczej powinny odłożyć decyzję o powiększeniu rodziny oraz że przynajmniej na razie nie ma mowy o wspólnym rozliczaniu się z podatków z dziećmi. Niby rozumiem zagranie PO, ale nie tak moim zdaniem powinno być. Odpowiedz Link Zgłoś
flo5 Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 15:22 A ja becikowe wezmę i wypiję Wasze zdrowie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
aga55jaga a ja mam juz 2 dzieci 29.12.05, 17:35 a tak kaska by sie przydała na jakąś dobrą wódeczkę, panie albo moze winko e tam , zrobie sobie trzeciego, a może któraś do mnie dołączy?? Będziemy co 9 miesięcy imperki sobie urządzać! Potem bachora do domu dziecka i następne na świat!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: a ja mam juz 2 dzieci 29.12.05, 19:40 Potem bachora do domu dziecka i następne na > świat!!! Optuję raczej za beczką po kapuscie, pewnie wzrosnie sprzedaż, bo gdzies bachory trzeba trzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
kaja5 Re: Nie cieszcie sie za szybko bo... 29.12.05, 18:58 prezydent jeszcze to zawetuje.Przecież PiS chce tylko dla najuboższych, a wiadomo, żę jak PiS tak chce to i Kaczyński Lech. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: Nie cieszcie sie za szybko bo... 30.12.05, 11:08 Nie sadze. W koncu szli do wyborow z prorodzinnymi haslami na ustach. Odpowiedz Link Zgłoś
mamausi Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 29.12.05, 20:20 dla becikowego zrobie wszystko Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia801 Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 30.12.05, 07:41 Już dziewczyny nie przesadzajcie. Jest to wypałata jednorazowa a nie co miesieczna do konca życia! I szczerze watpie że wzrosnie drastycznie ilość dzieci w Domach Dziecka i w beczkach . Te co maja dzieci i nie maja pieniedzy to i tak ciagle są na zasiłkach z opieki i z wszystkiego czego się da i pewnie i tą kase odpowiednio nie przeznaczają. I nikt głosno o tym nie gada. Dla mnie osobiście pomysł jest dobry ale watpię czy Państwo w którym żyjemy jest poprostu na to stać.... Odpowiedz Link Zgłoś
karolcia801 acha i jeszcze.... 30.12.05, 09:17 I tak myslę że w zasadzie aby kobiety chciały miec więcej dzieci to powinno być: -mniejsze podatki na artyk.dzieciecie !!!!! -lepsza opieka medyczna dla dzieci -stabilność w pracy (może nawet zatrudnianie młodych matek na jakis dogodnych warunkach??) Odpowiedz Link Zgłoś
dzindzinka Re: acha i jeszcze.... 30.12.05, 10:37 Dodałabym jeszcze do tego rozliczanie się z dziećmi tak jak teraz ze współmałżonkiem. Myślę, że to by była zachęta do rodzenia i wychowywania dzieci, a nie jakieś jednorazowe "becikowe". Już samo słowo budzi moją niechęć, podobnie jak "pępkowe". Na marginesie: ciekawa jestem, kto obecnie używa jeszcze czegoś takiego jak becik? Odpowiedz Link Zgłoś
jktasp Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 30.12.05, 18:28 Nie twierdzę , że becikowe jest super rozwiązaniem, ale czy tym osobom , które uprawiają czarnowidztwo z powodu becikowego nie żal np. wygórowanych pensji posłów za które my płacimy, czy wyborczej kampanii reklamowej ( średnio 250 tys.zł za posła), czy miliardowych afer,rozbuchanej biurokracji, choćby w NFZ , gdzie często sekretarka zarabia więcej niż lekarz, różnych spec komisji , podkomisji, które z niczego nie muszą się rozliczać i mnóstwa innych finansowych przecieków??? Jeśli nie to gratuluję beztroski i hierarchii wartości, a co do becikowego, to nie jest niemożliwe, że nigdy nie zostanie wypłacone, bo rząd stwierdzi, że pieniedzy nie ma a na potwierdzenie tego, też znajdzie się paragraf. Odpowiedz Link Zgłoś
donerkasia Re: Becikowe dla wszystkich! - i co Wy na to? 03.01.06, 21:55 a ja oddałabym każdą sumę "becikowego" w zamian za 6 mies. macierzyńskiego. niestety, nie stać mnie na skorzystanie z wychowawczego, więc moje dziecko po 16 tygodnniach będzie skazane na żłobek ! Odpowiedz Link Zgłoś