kejtka1 17.02.06, 21:27 Mamy już wątek obiadowy to może teraz coś na słodko? Jak macie jakieś sprawdzone przepisy to poproszę. Jaś i Natalka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rosie.rosie Re: przepisy na ciasta 18.02.06, 01:39 przepisow nie mam ale za to znam miejsce gdzie zawsze kupie pyszne ciasta Odpowiedz Link Zgłoś
nadka1 Re: przepisy na ciasta 18.02.06, 09:58 Załozyłaś taki wątek to pochwal się swoimi przepisami. P.S.Dziewczyny ta kobieta to naprawdę ma talent,ciągle coś pysznego piecze! Odpowiedz Link Zgłoś
kejtka1 Re: przepisy na ciasta 18.02.06, 12:38 No dobra to ja zacznę w takim razie. Szybki i prosty przepisik na super ciacho tiramisu. Jajko i 3 żółtka ubić na parze z 1/2 szkl. cukru, do przestudzonego dodać kostkę masła, utrzeć. Ciągle ucierając stopniowo dodawać 3 serki waniliowe, 2 szklanki mleka w proszku i 2łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl. gorącej wody (dodać przestudzoną). Potrzebne są jeszcze 2 lub 3 paczki biszkoptów, szklanka maparu kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek i gorzka czekolada. Biszkopty maczamy w kawie i wykładamy dno blaszki(ja robię w okrągłej), na to jedna część masy, nasępnie znowu biszkopty i masa a wierzch psypujemy tartą czekoladą. Polecam bo jest pyszne. A Ty Nadka podaj nam przepisz na czekoladę. Jaś i Natalka Odpowiedz Link Zgłoś
hania.robus Babka cytrynowa 19.02.06, 00:11 Nam smakuje, zawsze mi się udaje, moge tylko polecić BABKA CYTRYNOWA ( łatwa i szybka w przygotowaniu,więc w sam raz dla zabieganych mamusiek) 1 szklanka mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 25 dag.margaryny 4-5 jaj 1 szklanka cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy starta skórka z cytryny rodzynki tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Margarynę rozpuszczamy. Rodzynki sparzamy gorącą wodą. Jajka ubijamy mikserem z cukrem, dodajemy wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym . Miksujemy dalej dodając gorącą, rozpuszczoną margarynę, potem skórkę cytrynową i sparzone rodzynki. Wymieszać dokładnie. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy (ja używam keksówki). Piec w tem 175st.ok.30-35min.Sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku suche. A!Nie otwierajcie piekarnika przed upływem 20min.bo babka Wam opadnie lub wyjdzie zakalec.Życzę powodzenia w pieczeniu i smakowitego pałaszowania.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
hania.robus Piernik z gruszkami inaczej już nie z gruszkami:)) 19.02.06, 00:13 PIERNIK Z GRUSZKAMI (SZYBKI W WYKONANIU I DOBRY) 3 twarde gruszki 18 dag.margaryny 20 dag.cukru 1 jajko 2 łyżki płynnego miodu 20 dag mąki przyprawa do piernika, może być sam cynamon,tylko z tą przyprawą ciasto też jest dobre 5 dag.sody oczyszczonej (1 łyżeczka) szczypta soli Tortownicę (24cm) wysmarować tłuszczem i obsypać cukrem (3łyżkami), wyłożyc obranymi i pokrojonymi w cząstki gruszkami. Resztę cukru utrzeć z margaryną, dodać jajko, miód i pozostałe składniki, wlać 100ml.WRZĄCEJ!!!! wody i ucierać do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wylać na gruszki, piec ok.45minut w temperaturze 175 stopni. Zostawić w piekarniku do wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem. Smacznego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
nadka1 Re: przepisy na ciasta 20.02.06, 10:01 Wiesz co,przeszukałam wszystko i nie mam przepisu na czekoladę-wsiąkł! ( Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia191 Re: przepisy na ciasta 20.02.06, 11:59 Sernik 1.2kg sera 3x mielonego masło roslinne 7-8 jaj szklanka cukru pudru cukier lub zapach waniliowy 3 łyzki mąki ziemniaczanej Masło utrzeć z cukrem mikserem,dodawać po jednym żółtku cały czas miksując.Do utartej masy dodać ser , zapach i mąkę ziemniaczaną.Z białek ubić sztywną pianę.Połączyć z masą serową- nie miksować.Wylać na blaszkę posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką (można wyłożyć blaszkę herbatnikami).Piec ok.godziny w 200* Odpowiedz Link Zgłoś
nadka1 tłusty czwartek 22.02.06, 10:43 Jutro tłusty czwartek więc pozwoliłam sobie zamieścić przepis na pączki alngielskie,co prawda jeszcze nigdy go nie wypróbowałam własnoręcznie ale jutro będzie ten pierwszy raz. 1 twarożek waniliowy 1 szkl.mąki 2-3 jaja 2 łyzki cukru sól,ocet(mała łyżeczka) 2 kostki smalcu do smażenia puder do posypania Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia191 Re: tłusty czwartek 22.02.06, 22:09 Robiłam kiedyś takie,są smaczne i szybko się je robi. Odpowiedz Link Zgłoś
nadka1 Re: tłusty czwartek 23.02.06, 10:11 Porażka!Co mnie podkusiło z tymi paczkami!Dlaczego ja nie wiedziałam że to są te małe pączusie a nie zwykłe pączki.Mam problem z uformowaniem.Ciągle wychodzą mi jakieś esyfloresy.Małgosia jak mam zrobić żeby to co smaże było podobne do pączka? Odpowiedz Link Zgłoś
malgosia191 Re: tłusty czwartek 23.02.06, 12:39 To niestety tak wygląda!Ciasto wychodzi rzedkie i nakłada się je łyżką na tłuszcz.Powstają bardziej racuszki niż pączki.Chyba nic więcej z tego nie da się zrobić.Ja dodaję jeszcze do podanych składników łyżeczkę proszku do pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nadka1 Re: tłusty czwartek 23.02.06, 12:54 Właśnie ja też dodałam,i jeszcze trochę masła bo moja teściowa twierdzi że bez masła dobre będą tylko jedzone od razu a z masłem to poleżą trochę i tez będą smaczne. Kształty wychodzą zupełnie jak przy laniu wosku w andrzejki. A mogłam poprostu wyjśc i kupić kilka w cukierni. Odpowiedz Link Zgłoś