Dodaj do ulubionych

urlop macierzyński

06.09.06, 22:25
mam pytanie
jestem w 35 tygodniu ciąży, od miesiąca przebywam na L4. Czy jest prawdą że
pracodawca może zacząc liczyć mi urlop macierzyński przed urodzeniem dziecka??
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: urlop macierzyński 07.09.06, 20:44
      Nieprawda. Urlop macierzyński przed porodem udzielany jest na wniosek
      pracownicy. Nikt ci nie może narzucić przejścia na urlop macierzyński, możesz
      pracować do porodu lub byc na zwolnieniu lekarskim, jesli jest powód.
      • burka11 Re: urlop macierzyński 08.09.06, 08:02
        Jak ja byłam w ciąży (urodziłam rok temu), mój ginekolog mnie uczulił na to bym
        wcześniej przeszła na chorobowe (ja bardzo chciałam pracować do samego końca),
        na wypadek tego, że gdybym poszła na chorobowe 14 dni przed porodem, to wówczas
        nie liczonoby mi już chorobowego, a właśnie macierzyński.
      • emi29 Re: urlop macierzyński 08.09.06, 08:06
        Dokładnie tak.
        Macierzyński liczy się od dnia porodu, chyba ,że Pracownica sama wystąpi
        wcześniej.

Pozdrawiam,
        Emilia.
        • anna_iza Re: urlop macierzyński 05.10.06, 14:47
          a jak to jest ze zwolnieniem od ginekologa lub internisty? czy to ma znaczenie?
          ja mam taremin na 1 listopada, od 1 wrzesnia jestem na zwolnieniu: najpierw od
          internisty, teraz od ginekologa ale zaraz sie konczy. no i nastepne lepiej miec
          od ginekologa czy od internisty? to nei zadna sciema bo tydzien spedzilam w
          szpitalu i mam zagrozenie przedwczesnym porodem i caly czas leze. chce tylko
          miec takie zwolnienie zeby mi nie zabierali z macierzynskiego...
          • madzia1231 Re: urlop macierzyński 06.10.06, 16:13
            Jak byłam w pierwszej ciąży, to internistka mnie uczulała, żebym na koniec ciąży
            przyszła do niej po zwolnienie, bo jeśli będzie od ginekologa, to rzeczywiście
            mogą to zaliczyć jako urlop macierzyński. Więc tak zrobiłam, nie wiem jak jest
            teraz.
            I jeszcze jedno, ginekolog może dać tylko do przewidywanego terminu porodu, a
            internista może dłużej.
            • mika_p Re: urlop macierzyński 06.10.06, 17:41
              Urlop macierzyński przed porodem jest PRAWEM kobiety, a nie obowiązkiem i nikt
              nie może jej zaliczyć zwolnienia w poczet urlopu. Obojętnie od kogo to
              zwolnienie jest.

Ginekolog może dać zwolnienie także po terminie, tylko musi być powód. Wiadomo,
              że jak zwolnienie było na "zagrożenie przedwczesnym porodem" to po terminie nie
              moze takiego powodu podać, ale powinien podać inny, taki, który uniemozliwia
              pracę.
              • patyk.od.zosi Re: urlop macierzyński 08.10.06, 10:25
                urlop macierzynski przed porodem jest prawem kobiety
                jednak czesto łamanym
                przynajmniej w Wa-wie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka