Dodaj do ulubionych

Prąd, rachunek, problem HELP

09.10.06, 13:56
Mam idiotyczny problem, ale nie wiem czy się martwić czy nie, a ja panikara
jestem to się zamartwiam na zapas sad( Mam taki plik rachunków za prąd. Każdy
na tą samą kwotę, każdy płatny do 15 danego miesiąca. dziś byłam opłacić.
Wracam do domu i patrzę zapłaciłam nie za październik ale za listopad. Kwota
ta sama, tylko nr faktury różny. I nie wiem co zrobićsad zapłacić tą fakturę
za październik(za bardzo mnie nie stać), czy dzwonic do enionu kraków czy
olać.
Obserwuj wątek
    • iwles Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 14:02
      płacisz prąd zaliczkowo ?

u nas płaci się wg wskazania na liczniku.
      • bunny.tsukino Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 14:04
        Tak, zaliczkowo.Raz na pól roku przychodzi wyrównanie. I ewentualna korekta
        wpłat na następne pól roku.
        • iwles Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 14:07
          to jednak zadzwoń do nich, żeby przeksięgowali tę wpłatę na październik, skoro
          to ta sama kwota, bo zapiszą ci to na listopad, a za październik, jeśli
          zapłacisz później - wezmą odsetki za zwłokę, ale za wczesniejsze wpłacenie -
          procentów nie naliczą smile
    • fugitive Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 14:13
      daj spokój co to za problem, zalicza ci automatycznie za październik, żadnych
      odsetek na pewno nie nalicza no co ty, faktycznie panikara jesteswink
      • isma Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 14:14
        Nooo Enion Kraków to niekoniecznie ;-(((.
        Potraktuja to jako zaleglosc i upomna sie w swoim czasie ;-(((.
        • fugitive Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 14:20
          a skąd, nie maja prawa, ja tez się rozliczam z enion kraków, a że placę netem i
          nie chce mi sie nigdy sprawdzać nr faktur na rachunku to w ogóle ich nie piszę,
          pomimo że żądają tego , no i co/ ano nic księgują jak należy i nikt się nie
          czepia
          • isma Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 15:45
            Inna sytuacja, jak klient w ogole nie zaznacza, za ktory miesiac, a inna, jak
            przedklada fakture nie biezaca, tylko kolejna. Wtedy trza pisac pismo.
    • bunny.tsukino Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 14:27
      Właśnie dzwoniłam. Muszę zapłacić za październik. Tylko skąd ja tyle kasy
      wezmę.
      • olamad Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 14:35
        A ja Ci mówię: OLEJ TO!
        Jestem pewna, że zaksięgują tę wpłatę na październik. A nawet jeśli nie, to co,
        prąd Ci wyłączą?? Wątpię. Zapłać październik na poczatku listopada i będzie
        wszystko grało.
        A tak poza tym, zupełnie nie rozumiem tej histerii szczególnie starszych ludzi
        co do terminów płatności i rachunków w ogóle. Ja przez całe swoje życie nie
        zawracałam sobie głowy rachunkami, terminami, wiecznie dostawałam jakieś
        wezwania do zapłaty i jeszcze nigdy niczego mi nie odcięli, a odsetki płacę
        naprawdę sporadycznie..
        • bunny.tsukino Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 14:43
          wiesz, bo to nie moje mieszkanie. ja jestem tylko wynajmujacym. jak mieszkalam
          w malej miejscowosci to tez sie nie przejmowalam, wszystko bylo oki. ale tu w
          kraku...jestem przerazona. moze i bym sie nie pzrejela, ale ta babka w enionie
          tak na mnie nawrzeszczala ze szkoda gadac. Nie jestem starsza mam 22 latasmile
          • olamad Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 14:49
            Ja o tych starszych, to nie o Tobiesmile)) To była taka generalna uwaga..smile
    • aniask_mama Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 14:40
      żartujesz???? jak to masz zapłacić??? teoretycznie pomyliłaś tylko nr faktury,
      ja bym napisała pismo z prośbą o zaksięgowanie tej wpłaty za październik, pismo
      wyślij poleconym i tyle, na telefon niczego nie załatwiaj
      • iwoniaw Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 15:24
        Zrób dokładnie tak, jak ci powyżej koleżanka pisze - napisz pismo i albo
        poleconym, albona dziennik podawczy. A jak jeszcze ktoś na ciebie spróbuje
        wrzeszczeć, to powiedz grzecznie i wyraźnie, żeby się uspokoił i zaczął panować
        nad głosem i poproś o dane (imię i nazwisko) - od razu inaczej będą z Tobą
        rozmawiać...
    • bunny.tsukino Isma 09.10.06, 15:57
      Tylko sęk w tym że ja nie wiem co oni dostaną smile) po oryginalny druczek faktury
      mam u siebie. raczunki opłacałam w sklepei przy okazji zakupów. i babka
      przejechała tym czytnikiem po listopadowej fakturce i przypiela paragon z
      adnotacja ze za fakture nr listopadowy. Jak placilam rachunki przez poczte czy
      via to przychodzily pieniadze bez adnotacji za ktory miesiac. Tylko teraz sie
      skusilam na ta glupia zabke . Rozpacz.
      • aniask_mama Re: Isma 09.10.06, 16:20
        Więc napisz pismo !!! Naprawdę, co innego rozmowa telefoniczna a co innego jak
        napiszesz i POLECONYM koniecznie!!!!

A na przyszłość, gdy ktoś krzyczy na Ciebie przez telefon powiedz: uprzejmie
        Panią informuję, iż rozmowy są nagrywane wink
        • bunny.tsukino Re: Isma 09.10.06, 16:23
          Tak zrobię.
    • lacido Re: Prąd, rachunek, problem HELP 09.10.06, 19:44
      Na Twoim miejscu bym sie tak nie przejmowała, mieszkałam w Krakowie i też prąd
      był na takiej zasadzie, nie raz zdarzyło mi się płacic z miesiecznym
      opóźnieniem (mieszkanie wynajmowane) raz przyszło pisemko że są zaległości i
      ostrzeżenie że odetną prąd ale uregulowałam i było ok.
      • ariete1 Re: Prąd, rachunek, problem HELP 10.10.06, 12:53
        Ja kiedyś tak też się pomyliłam i zapłaciłam nie ten miesiąc.Zorientowałam się
        dopiero po tym,że przyszło wezwanie do zapłaty.Nie ma znaczenia, że to taka
        sama suma, inny jest numer faktury, więc będą cię ścigali za październik.(ale
        dopiero na początku listopada)
        Basia
        • beata985 Re: Prąd, rachunek, problem HELP 10.10.06, 13:02
          prąd mogą wyłączyć ale chyba nie od razu.Najwyżej nie wpuszczakj przez miesiąc
          nikogo obcegowink
          a w listopadzie zapąłć za pazdziernik i saldo się wyrówna
          • amelia_s Re: Prąd, rachunek, problem HELP 10.10.06, 13:26
            beata985 ty myslisz, że monterzy wchodzą do mieszkania i odcinają prąd?
            Nie zła jesteśsmile
            A do autorki:napisz pismo do zakładu energetycznego z wyjaśnieniem, bo nie ma
            znaczenia kwota a numer faktury.
            • beata985 Re: Prąd, rachunek, problem HELP 10.10.06, 13:46
              amelia_s napisała:

> beata985 ty myslisz, że monterzy wchodzą do mieszkania i odcinają prąd?
              no kominiarz raczej komin czyści a prąd odcina osoba do tego uprawniona czyli
              jakiś koleś oddelegowany z zakładu energ.
              a,że takiego nieswiadomie wpusciłam wiec odczułam to na własnej skórze-3 dni
              zanim włączyli

> Nie zła jesteśsmile
              zła nie jestem ,przeważnie dobra jestem,czasami zła a nawet wściekła

> A do autorki:napisz pismo do zakładu energetycznego z wyjaśnieniem, bo nie ma
              > znaczenia kwota a numer faktury.
              • iwles Re: Prąd, rachunek, problem HELP 10.10.06, 13:58
                w domu ci prąd odcięli?

w którym miejscu ?
                Ale ja pytam serio smile
                u nas, jak kupilismy mieszkanie - tez był odcięty prąd, ale to u nich, w
                Zakładzie Energetycznym.
                • beata985 Re: Prąd, rachunek, problem HELP 10.10.06, 14:05
                  iwles napisała:

> w domu ci prąd odcięli?
                  >
                  > w którym miejscu ?
                  > Ale ja pytam serio smile
                  > u nas, jak kupilismy mieszkanie - tez był odcięty prąd, ale to u nich, w
                  > Zakładzie Energetycznym.
                  >
                  przy licznikusmile
    • alowa Re: Prąd, rachunek, problem HELP 10.10.06, 13:41
      witam. Tak się składa że pracuję w tym enionie kraków i moja rada jest taka: 1.
      zapłacić prawidłową fakturę lub napisać pismo z prośbą o przeksięgowanie z
      podaniem dokładnie numerów faktur, których sprawa dotyczy. Prąd wyłączą po
      drugim nieskutecznym wezwaniu i nie muszą w tym celu wchodzić do domusmileOlewać
      nie radzę. Pozdrowionka.
      • lacido Re: Prąd, rachunek, problem HELP 10.10.06, 20:38
        No a zakładając, że by olała i zapłaciła te zaległą fakturę w nastepnym
        miesiącu to co by się stało??
        • iwles Re: Prąd, rachunek, problem HELP 10.10.06, 20:55
          Dostałaby w międzyczasie ponaglenie do zapłacenia za fakturę październikową. A
          potem pewnie zostałyby naliczone odsetki.
    • pandora_ Re: Prąd, rachunek, problem HELP 10.10.06, 21:27
      Napisz pismo, poleconym. Jak chcesz, odezwij się na priv, dam Ci namiary na
      księgowośc w Enionie krakowskim albo poproszę LiE, żeby też nakrzyczał na te
      beznadziejne baby. W Enionach pracują tacy sami ludzie jak wszedzie, buraki też
      niestety sad((
      • bunny.tsukino Re: Prąd, rachunek, problem HELP 11.10.06, 11:30
        Sęk w tym że ja tam dzwonię codziennie żeby sprawdzić czy przelew przyszedł. I
        nie ma sad zapłacilam w poniedziałek, dzis jest sroda. To kiedy moga być?? Bo
        mnie z nerwów zżera.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka