be.em 30.10.06, 08:27 kominkiem na płaszcz wodny? na nawiew? gazem? prądem? nie wiem czym jeszcze? olej? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
karambol45 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 08:47 też gazem a w przyszłości gazem i kominkiem bez rozprowadzenia Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 08:50 W piatek zainstalowalismy nowoczesny piec mialowy, taki co sie zasypuje i na dwa dni jest spokoj. Nie musze rano wstawac i rozpalac, samo sie pali wydalismy kupe kasy ale bylo warto. Odpowiedz Link Zgłoś
be.em Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 09:04 anna_geras napisała: > W piatek zainstalowalismy nowoczesny piec mialowy, taki co sie zasypuje i na > dwa dni jest spokoj. Nie musze rano wstawac i rozpalac, samo sie pali > wydalismy kupe kasy ale bylo warto. po wiele takie coś? buduję dom i myślę o tym co tam wstawić, żeby: 1. nie wstwać o 4 rano po drzewo 2. nie brać kredytu na ogrzrewnie co roku Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 09:08 To zalezy od metrazu. Taki do 350m kosztowal 4,300zl, doszly koszty montazu, wymiany pompy, razem jakies 5,500. Zasyp 120kg i jak narazie kiedy mrozow nie ma to 3 dni pociagnie. Super sprawa bo mial jest jeszcze tani. Tu masz link www.tezam.pl/index.php?produkt=EKA Odpowiedz Link Zgłoś
mufka51 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 09:14 Gaz,kominek i moje własne ciepło Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 08:54 w mieszkaniu mamy ogrzewanie miejskie, ale w domu będziemy mieli piec na ekogroszek. Odpowiedz Link Zgłoś
magda270519761 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 08:58 Ogromny piec na miał , pali się w nim raz na 3-4 dni.Kiedyś miałam ogrzewanie olejowe , ale teraz cena oleju oszalała! Odpowiedz Link Zgłoś
monia145 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 09:00 O to ciekawe...a co to jest ten ekogroszek? Taki groszek tylko ekologiczny?)))))))Żartuję, ale jakbyś mogła to napisz cos o tym? Ja domu nie mam, ale ciekawa jestem po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
mynia_pynia Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 11:14 Jest to węgiel, tylko specjalnie preparowany (ma większą wydajność energetyczną i mniej zanieczyszcza środowisko) Wygląda jak psia karma (granulaty) - jest różnej wielkości przeznaczony do różnych pieców. Piec jest z podajnikiem, wsypujesz, np worek 20kg i podajnik go dozuje w taki sposób, aby utrzymywała się zaprogramowana temperatura, nawet w lecie ludzie tym palą, nastawiając tylko grzanie wody. Taki piecyk kosztuje (na domek do 200m2) od 4tyś do 12 tyś. Sterujesz sobie tym ustrojstwem z pokoju (jak sobie dokupisz taki sterownik). Przy normalnej zimie wywalasz popiół, co 3 -4 dni, a ile groszku wsypiesz to zależy od podajnika (jego pojemności). Niedrogie ogrzewanie dla leniwych (jedynie piec to duży wydatek). Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 09:25 gazem, największy pokój (4,5 m. wysokości) dogrzewamy kominkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 09:56 Mam,cholera CO na gaz i zastanawiam sie nad zmianą na węgiel,bo za ogrzanie 65m2 placimy zimą jakies 700-800zeta Odpowiedz Link Zgłoś
anna_geras Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:02 semida napisała: > Mam,cholera CO na gaz i zastanawiam sie nad zmianą na węgiel,bo za ogrzanie > 65m2 placimy zimą jakies 700-800zeta tyle to ja nie place przy 350m,wiec sie nie zastanawiaj Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:42 semida napisała: > Mam,cholera CO na gaz i zastanawiam sie nad zmianą na węgiel,bo za ogrzanie > 65m2 placimy zimą jakies 700-800zeta Ty się nie zastanawiaj nad zmianą na węgiel, tylko nad ociepleniem - my za ogrzewanie gazem domu (450 m) + gorąca woda dla 11 osób płacimy 1000 zł na miesiąc w zimie, w lecie 100 zł (za samą wodę). Dom jednak mamy bardzo dobrze ocieplony, łącznie z rurami i wymienione okna. Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:45 No my na razie mamy starusienkie drewniane okna,ale juz umowa podpisana i za 2 tyg beda plastiki,zobaczymy czy to cos pomoze Odpowiedz Link Zgłoś
semida Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:46 aaaa,i mieszkanie wysokie-3,20 Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 11:38 U nas (parter też mamy wysoki 3,20) po wymianie okien rachunek spadł o 1/3. Natomiast po dobrym ociepleniu domu (poprzednio ogrzewalismy węglem) za ogrzewanie 3 pięter gazem, płacimy tyle samo, ile rodzice płacili za węgiel za ogrzewanie samego parteru! Nikt ze znajomych nie ma tak małych rachunków (w przeliczeniu na metraż) jak my, chociaż opalają węglem. My co prawda jeszcze największy pokój na poddaszu (4,5 m wysokości) dogrzewamy kominkiem, ale za drewno płacimy 200 zł na sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
michalina7 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:01 Prądem (dwie taryfy) i kominkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kate8025 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:19 węglem,drewnem wczesniej koksem, ale strasznie zdrożał. Okropne to ogrzewanie, bo ciagle ktoś jest uziemiony, musi pieca pilnowac żeby w domu ciepło było. Masa przy tym pracy i tanio też nie wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
be.em Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:23 kate8025 napisała: > węglem,drewnem wczesniej koksem, ale strasznie zdrożał. Okropne to ogrzewanie, > bo ciagle ktoś jest uziemiony, musi pieca pilnowac żeby w domu ciepło było. > Masa przy tym pracy i tanio też nie wychodzi. kurcze to mnie właśnie przeraża Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:38 be.em nie przejmuj się, kup sobie taki nowoczesny piec - moi rodzice w taki zainwestowali chyba ze dwa lata temu i są bardzo zadowoleni - pali się w nim raz na dwa - trzy dni, podkładasz co kilka - kilkanaście godzin, piec ma regulator temperatury więc nie wypala się wyszystko do razu tylko powoli i nikogo to nie uziemia i pamiętaj ocieplić dom Odpowiedz Link Zgłoś
be.em Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:39 mysia-mysia napisała: > be.em nie przejmuj się, kup sobie taki nowoczesny piec - moi rodzice w taki > zainwestowali chyba ze dwa lata temu i są bardzo zadowoleni - pali się w nim ra > z > na dwa - trzy dni, podkładasz co kilka - kilkanaście godzin, piec ma regulator > temperatury więc nie wypala się wyszystko do razu tylko powoli i nikogo to nie > uziemia > i pamiętaj ocieplić dom wszytsko pięknie, tylko ja stawiam dom z bala jakoś mi cholera kaloryfery nie pasują do całości Odpowiedz Link Zgłoś
mysia-mysia Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:41 o no to kominki jakieś, ewentualnie pomyśl jeszcze trochę, może zmieni ci się postrzeganie kaloryferów Odpowiedz Link Zgłoś
be.em Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:44 mysia-mysia napisała: > o > no to kominki jakieś, ewentualnie pomyśl jeszcze trochę, może zmieni ci się > postrzeganie kaloryferów kominek na bank, tylko jaki? Odpowiedz Link Zgłoś
joanna_poz Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:45 albo pomysl o kaloryferach w podłodze (nie myslic z ogrzewaniem podlogowym). ja mam taki co prawda tylko jeden w pokoju dziennym, ale jest to fajna rzecz, masz tylko tratkę w podłodze. Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 11:12 michalina7 napisała: > Prądem (dwie taryfy) i kominkiem o, to tak jak ja Odpowiedz Link Zgłoś
76kitka Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:21 ogrzewanie gazowe, a dla przyjemności kominek z dmuchawą Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:40 Będziemy mieć piec na ekogroszek, w naszym domu, który się jeszcze buduje Odpowiedz Link Zgłoś
be.em Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:40 lenka30a napisała: > Będziemy mieć piec na ekogroszek, w naszym domu, który się jeszcze buduje a co to? daj link jakiś Odpowiedz Link Zgłoś
roxanna1336 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:43 a ja mam piece kaflowe , tanio i ciepło ) Odpowiedz Link Zgłoś
ancia11 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:53 Kominkiem z nawiewem i to nam wystarcza. A jeśli chodzi o kwestię podkładania drzewa to my przez parę lat nauki grzania kominkiem mamy takie wnioski: Drzewo musi byc dość twarde ( dąb, buk a najlepszy jest orzech włoski) i suche. My tak palimy i jak podrzucamy do kominka o 22 to dopiero następne drzewko ląduje w nim około 7-8 rano ( akurat przed wyjściem z domu) i starcza nam do 14- 15. A w domu jest cieplutko i milutko od kominka. I nie szpecą ścian kaloryfery tylko takie malutkie anemony są w sufitach Odpowiedz Link Zgłoś
be.em Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 10:54 no właśnie mój slubny optuje za tym, ale... my wychdzimy z domu o 7.00 a wracamy o 17.00 - 18.00 nie będzie za zimno? jaki koszt wychodzi ogrzewania takiego miesięcznie? Odpowiedz Link Zgłoś
ancia11 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 11:09 Jeśli jest dobrze ocieplony dom to nie powinno w nim po Waszym powrocie być zimno. My mamy mały domek ( 75m) i jak mam mega lenia i nie dorzucam rano do kominka to wystarczy jak o 20 znowu napalimy w nim. w tym czasie w domu nie wychładza się a dziecko biega na krutki rękawek. Ale grunt to dobre ocieplenie ścian, okna, i dach. miesięczne koszty ogrzewania to około 100 zł. zależy gdzie kupujemy drzewo. jak od leśniczego z własnym transportem i własnym zaangażowaniem (czytaj męża) w cięcie i rąbanie to zawsze wyjdzie taniej ( w granicacg 70 zł na miesiąc), Ale w tym roku braliśmy z dowozem, pocięte na takie kawałki jak mąż chciał to wyszło po 100 zł za metr sześcienny ( a 1m sześcienny idzie średnio na miesiąc przy mrozach a jak jest taka pogoda jak teraz to duzo mniej) Odpowiedz Link Zgłoś
aniask_mama Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 12:57 ancia11 napisała: > I nie szpecą ścian kaloryfery tylko takie malutkie anemony są w sufitach anemostaty raczej anemon to kwiatek Odpowiedz Link Zgłoś
ancia11 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 13:03 ups wpadka. ale przy takiej pogodzie najwidoczniej moje myśli poleciały w stronę wiosny i kwiatków Odpowiedz Link Zgłoś
a.lenard Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 13:13 kaloryferami a tak na poważnie mam z GPCu, rury w przedpokoju włączone na full ogrzewają całe mieszkanie ( nie można tego przestawić) więc reszte mam pozakręcane i nawet wietrzę zimą bo mozna się ugotować, za ogrzewanie mam wiecznie zwroty i to mi się podoba Odpowiedz Link Zgłoś
kinga1234 Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 11:29 my grzejemy cała zimę kominkiem z nawiewem i jesteśmy bardzo zadowoleni, ale są też złe strony kominka 1. niestety trzeba być w domu co najmniej te kilka godz. aby dołożyć 2. wyjeżdżasz na weekend to wracasz do zimnego domu (już nie mówię o jakiś wakacjach tygodniowych ) 3. jeżeli masz dobre (tłuste) drewno to fakt może wytrzymać około 8-10h , ale przy ostrych mrozach to już ten czas sie skraca 4. my na szczęście ciepłą wodę mamy na prąd i w porównaniu z opłatami grzania wody olejem płacimy około 10-20 zł większe rachunki (więc myślę, że nie ma się co zastanawiać i brać na prąd 5. drewno trzeba przynieść ...a wcześniej porąbać zabezpieczyć itd. codziennie jednak trzeba się tym zająć bardzo lubię widok mojego męża łażącego z drewnem przez cały dom ... szczególnie jak jest podłoga umyta 6. nie wspomnę już o tym że, nie wiem jaki by był dobry cug, to widać na meblach ścianach (najbardziej przy wylotach powietrza w suficie) czarną szadź (coroczne malowanie nas czeka teraz mamy zamiar się dobudować i myślimy o jakimś normalnym piecu niestety bo sam kominek mi nie wystarcza tym bardziej ze mamy nienormowany czas przychodzenia do domu i jest małe dziecko, któremu trzeba wciąż tłumaczyć ze kominek to nie jest zabawka no to chyba na tyle ale masz racje nie wyobrażam sobie domu z bali bez kominka dlatego musisz chyba pomyśleć o jakieś alternatywie dogrzewania Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: czym grzejecie domy? :) 30.10.06, 12:43 Gazem ziemnym. Piec na strychu grzeje zimne powietrze zasysane z przez kratke w przedpokoju. Ogrzane powietrze dmuchawa tloczy do pomieszczen przez nawiewy sufitowe. Calosc sterowna jest przez programator wielkosci komorki umieszczony w livingu. W ciagu dnia, kiedy wszyscy sa poza domem, ogrzewanie sie automatycznie wylacza. Odpowiedz Link Zgłoś
lenka30a BE.EM 30.10.06, 13:54 takie produkuje Kostrzewa i inni producenci, wiem, że cena jest w granicach od 6000 tys zł podkładasz raz na kilka dni my mamy zamiar kupić taki piec, w których mozna również palić drzewem i węglem Odpowiedz Link Zgłoś
mama_blizniakow a czy któras z Was ma kocioł na pellets? 30.10.06, 19:07 u nas póki co wegiel+koks.Piec sprawia wiele problemów bo jest stary i mały. Zastanawiamy sie nad piecem w którym spala sie pellets.czy ktoś moze napisac jak taki piec sie sprawuje? Odpowiedz Link Zgłoś