Dodaj do ulubionych

Superniania - moja opinia

30.10.06, 22:13
Byłam bardzo zadowolona, że powstaje polska wersja Superniani. Niestety
kolejne odcinki rozczarowują mnie coraz bardziej sad Zwróćcie uwagę, że w
każdym odcinku jest niemal identyczny problem, na który Superniania ma takie
same sposoby. To tak jakby nie było innych problemów z dziećmi niż ich
agresywne zachowanie, czy też problem z zasypianiem. Obserwując sytuacje tam
przedstawione bez trudu można przewidzieć jej reakcję. Wiele scen wydaje się
wyreżyserowanych np. końcowa zabawa ojców z dziećmi. Sam pomysł na program jak
dla mnie genialny, szkoda tylko, że nasza polska wersja zamiast wciągać
zaczyna mnie nudzić sad
Obserwuj wątek
    • mijaczek Re: Superniania - moja opinia 30.10.06, 22:22
      a widzialas amerykanska wersje tego prgramu? tam dzieciaki to byl taki hardcore,
      ze byleby tylko opanowac ich agresje to byl cud...a reszta to jak cud mniod i
      orzeszki latwa...
      • zuzia_i_werka Re: Superniania - moja opinia 30.10.06, 22:39
        Heh najbardziej mi się spodobała niania przed chwilą-jak w programie
        Majewskiego jechała do posła Cymańskiego by go wyleczyć z ADHDsmile)) Odpadłamsmile
        • jusytka Re: Superniania - moja opinia 31.10.06, 06:29
          - i z jakim skutkiem? wink - niestety nie oglądałam sad
    • wenus2006 Re: Superniania - moja opinia 31.10.06, 07:45
      a jakie inne problemy są z małymi dziećmi oprócz tych,ze są agresywne,maja
      kłopoty z zasypianiem,ataki histerii,wymuszanie, smoczek...

Ja tez mam 3-latka i jego kłopoty jak tych tam dzieci są podobne.Jak się nudzi
      robi się agresywny,a czyja to wina ,że się nudzi?No moja.Nie wiem jakie inne
      można mieć problemy z maluchami???
      • beniusia79 Re: Superniania - moja opinia 31.10.06, 07:52
        superniania w Niemczech zajmuje sie tez problemami dzieci nieco starszych, w wieku dojrzewania i mlodziezy. wiadomo, w tym wieku to sie dopiero zaczyna. kazdy dzieciak ma inne problemy, wtedy program jest bardziej ciekawy i za kazdym razem niania inaczej rozwiazuje dany problem. kiedys bylo nawet o 16 latce, ktora zaszla w ciaze....
        • jusytka Re: Superniania - moja opinia 31.10.06, 11:05
          No właśnie, dużo dzieci jet tzw. tadkami- niejadkami o czym dużo się pisze na
          forum, ma problemy ze sprzątaniem swoich rzeczy, z relacjami z innymi dziećmi
          np. na podwórku. Problemów jest mnóstwo, dzieci mamy w różnym wieku, a możliwych
          rozwiązań tych problemów bardzo wiele, czego absolutnie nie widać w programie ...
        • miezekatze_78 Re: Superniania - moja opinia 31.10.06, 21:33
          ja również oglądam niemiecką supernianię i muszę przyznać, iż jestem wielką
          fanką Katji Saalfrank. Mądra z niej kobita, bo czasem trafia na takie
          przypadki, że naprawdę ręce opadają.

Zresztą ma ona czworo własnych dzieci, samych chłopaków na dodatek, więc w
          bojach zaprawiona.

Tylko pytanie, czy sprowadzanie jej do domu, gdzie jest 13-16letni nastolatek,
          sprawiający problemy wychowawcze to przypadkiem nie musztarda po obiedzie?

To, co jest możliwe do skorygowania u 3latka w przypadku nastolatka
          zaniedbywanego przez rodziców latami będzie baaardzo trudne, jeżeli nie
          niemożliwe.

Kobiety są jak truskawki. Lubię na nie patrzeć, lubię czuć ich zapach, ale
          niespecjalnie mam ochotę je konsumować.

Flamenco będzie moja - jeszcze dwa dni
    • aluc Re: Superniania - moja opinia 31.10.06, 11:13
      oglądałam półtora odcinka, więc nie mam pełnego oglądu wink ale wydaje mi się, że
      to nie dzieci, a rodzice mają ciągle te same problemy z reagowaniem na pewne
      zachowania dzieci, które - sądząc po dzieciach moich, znajomych i opisywanych
      tu na forum - są absolutnie standardowe, wszelkie różnice wynikają jedynie z
      tego, jak długo rodzice "nie mogli sobie poradzić", biedacy

ergo superniania, ale raczej dla starych, a nie dla młodych wink

PS. moje dzieci nie są supergrzeczne i bezproblemowe, są absolutnie
      standardowe smile
      • zuzanna56 Re: Superniania - moja opinia 31.10.06, 13:36
        A z tymi tatusiami to może prawda że jest to trochę wyreżyserowane. Niestety
        wielu ojców nie potrafi bawić się z własnymi dziećmi, niestety...
        • marghe_72 Re: Superniania - moja opinia 31.10.06, 14:14
          Mnie się na razie podoba
          I jak zwykle podpiszę sie pod Aluc
          To program dla rodziców i o rodzicach..

aha, padły bardzo ważne słowa "dzieci nie wolno bić.. nigdy"
    • takasobie11 Re: Superniania - moja opinia 31.10.06, 14:26
      Jusytka - zgadzam sie z tobą w 100%. Jeszcze tylko jedna uwaga: zauważyłyście,
      że prawie we wszystkich domach jest problem z nadużywaniem telewizji?
      Wyobrażacie sobie, że telewizyjna superniania mówi do rodziców z ekranu:
      telewizji jak najmniej?
      Jeszcze jedno: W Polsce mamy ogromny problem z agresją rodziców wobec dzieci -
      sławne klapsy jako nadal bardzo rozpowszechniona metoda wychowawcza. Ten
      problem jest też w rodzinach pokazywanych do tej pory, ale niania ślizga się po
      nim tylko. Mówi: nie wolno bić, ale nie mówi tego w ten sposób, żeby dotarło do
      tych, co biją. Na ten tamat można i trzeba zrobić wiele odcinków, otworzyć
      ludziom oczy na to, ze bicie nic nie zmienia. Myślę, że te super histeryczne
      dzieciaki plujące, okładające swoich rodziców i rodzeństwo nieźle zaliczają po
      pupie - ale tego sie nie pokazuje. Ten temat to tabu dla niani - szkoda.
      • marghe_72 Re: Superniania - moja opinia 31.10.06, 14:29
        takasobie11 napisała:

> Jusytka - zgadzam sie z tobą w 100%. Jeszcze tylko jedna uwaga:
        zauważyłyście,
        > że prawie we wszystkich domach jest problem z nadużywaniem telewizji?
        > Wyobrażacie sobie, że telewizyjna superniania mówi do rodziców z ekranu:
        > telewizji jak najmniej?
        > Jeszcze jedno: W Polsce mamy ogromny problem z agresją rodziców wobec dzieci -

> sławne klapsy jako nadal bardzo rozpowszechniona metoda wychowawcza. Ten
        > problem jest też w rodzinach pokazywanych do tej pory, ale niania ślizga się
        po
        >
        > nim tylko. Mówi: nie wolno bić, ale nie mówi tego w ten sposób, żeby dotarło
        do
        >
        > tych, co biją. Na ten tamat można i trzeba zrobić wiele odcinków, otworzyć
        > ludziom oczy na to, ze bicie nic nie zmienia. Myślę, że te super histeryczne
        > dzieciaki plujące, okładające swoich rodziców i rodzeństwo nieźle zaliczają
        po
        > pupie - ale tego sie nie pokazuje. Ten temat to tabu dla niani - szkoda.

jakie tabu?
        W ostatnim odcinku temat był poruszony wielokrotnie.
        I nie bardzo rozumiem o co Ci chodzi z TV?
        • volta2 Re: Superniania - moja opinia 31.10.06, 14:36
          A niedawno w mieście kobiet (tvn style) była superniania i gościem byli też
          halinka młynkowa i łukasz nowicki, który bez skrępowania i wprost mówił, że
          swojemu chłopaczkowi co i raz daje klapsa i uważa to za normalną metodę
          wychowawczą. Nianią trzęsło, powtarzała nie wolno bić, a łukasz swoje.
      • lila1974 Re: Superniania - moja opinia 31.10.06, 14:35
        Jak to ślizga się po temacie?

A nie zwróciłam uwagi rodzicom, że dziewczynki spędziły przed ekranem TV bite
        dwie godziny? Nie pokazała mamie, że jej sposobem na dzieci jest włączenie
        odbiornika? Moim zdaniem dość wyraźnie ten problem był poruszony.

A klapsowanie? Chyba nie masz racji. Ta mala z ostatniego odcinku nie bała się
        rodziców, więc śmiem przypuszczać, że jej nie bili - klapsowali i owszem, ale
        na zasadzie przetrzepania spodni z kurzu. I tutaj niania również zwróciła im
        uwagę, że nie wolno POD ŻADNYM PRETEKSTEM klapsować, że są inne metody na
        przywołanie dziecka do porządku i dwie takie metody im pokazała, nieprawdaż?

W mojej opinii program spełani swoją rolę. Sama po sobie wiem, że oglądając go
        czasami dostrzegam własne błędy i dzięki pomysłom superniani wiem, co mogę
        zrobić inaczej.

Tak, ta pani bardziej potrzebna jest nam rodzicom niż tym dzieciom, bo to nasze
        błędy koryguje.
        • lila1974 przepraszam za błędy n/t 31.10.06, 14:37

• wenus2006 Re: Supernianio zajrzyj do polskich szkół 31.10.06, 15:21
      i co wtedy powiesz?
      • edytek1 Re: Supernianio zajrzyj do polskich szkół 02.11.06, 00:58
        Obejrzałam prawie cały program (właczyłam już leciało) powtórka była dziś ok
        10.30 i co mnie uderzyło to "problem" jednego niegrzecznego dziecka. W tej
        rodzinie każde dziecko miało jakiś problem starszy żyjący jakby obok, średnia
        która reagowała pluciem na plucie ( mała musiała przeprosić ona się obraziła i
        jeszcze była przeproszona) i rodzice ktorzy nie umieją kompletnie bawić sie z
        dziećmi. W tym domu nie widziałam żadnej gry, rzeczy plastycznych, klocków
        (chyba, ze przeoczyłam) Czym to dziecko miało sie bawić? Fakt lalek barbie było
        kilkanaście ( mozna było je zauważyć podczas porzadkowania pokoju) i trochę
        pluszaków. Czasem myślę, ze te dzieciaki są tak okropne, bo się najzwyczajniej
        w świecie nudzą. Dziewczynka " wychowywana" miała już 3,5 roku i poważny
        problem logopedyczny będący konsekwencją długiego smoczkowania. Niestety jeśli
        rtodzice sie nie zmienią przewiduję u tego dziecka poza problemami z
        koncentracją problemy z czytaniem i pisaniem sad.
        Wenus do polskich szkół idą dzieci z takich właśnie domów i tych rodziców
        trzeba nauczyć nie tylko dyscypliny, ale też zabawy z dziećmi wychwycenia
        problemów w ich zarodku (Kiedy dzieci są małe)
        Nie mam pretensji do tvn, że w kółko te same problemy pokazuje takie rodziny
        się zgłosiły i już. Pewnie brak dyscypliny boli rodziców najbardziej. Radzej
        wątpię, aby się zgłosili rodzice z nieśmiałkiem który najlepiej czuje się w
        swoim domku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka