IP: *.* 26.02.01, 23:52
Czy ktos moze odpowiedziec mi na pytanie dotyczace nastepujacej sprawy?:\nJa i moj maz jestesmy studentami dziennymi.czyli nie pracujemy.\nNiecaly rok temu urodzilam coreczke, - i czy w zwiazku z tym nie naleza sie nam zadne , kompletnie zadne pieniadze???\nWychodzi na to, ze studentki dzienne w zamian za podnoszenie prestizu i wartosci kraju rodzac dziecko traktowane sa gorzej, niz ....wlasciwie nie ma tutaj do kogo porownac...
Obserwuj wątek
    • Gość: Wojtek Re: zasilek IP: *.* 01.03.01, 14:41
      Przepraszam, ze dopiero teraz, ale chcialem sie upewnic u naszych prawnikow. No i niestety - ma Pani racje. Nie oplaca sie byc mama studentka sad((. Wszelkie zasilki przysluguja jedynie osobom zatrudnionym, w dodatku tylko tym, ktore maja podpisana \numowe o prace (zlecenia czy dzielo sie nie licza). \nPozdrawiam, z nadzieja, ze w innych sprawach mozemy byc zrodlem wiekszego optymizmu \nWojciech Widłak\n"Dziecko"
    • Gość: Marta Re: zasilek IP: *.* 02.03.01, 10:50
      Ja tez jestem studentka studiow dziennych i mnie tez zasmucila Pana odpowiedz, ale mam jeszcze jedno pytanie. Moj maz studiuje zaocznie i pracuje (umowa na czas nieokreslony), czy z jego strony mamy szanse na jakies pieniazki?
    • Gość: Marta Re: zasilek IP: *.* 06.03.01, 12:34
      Panie Wojtku, nie mogę się z Panem zgodzić co do jednej kwestii. Ponieważ sama jestem w ciąży a mam umowę na czas określony zasięgałam ostatnio różnych porad u radców prawnych. Z tego, co się dowiedziałam również osoby (matki) ztrudnione na umowę o dzieło czy na zlecenie mają prawo do zasiłku macierzyńskiego pod warunkiem, że przynajmniej przez pół roku opłacały ZUS. W zasadzie każda osoba, która spełnia ten warunek (przez min. pół roku opłaca ZUS) ma prawo do takiego zasiłku (mowa oczywiście o kobietach, gdyż mężczyznom prawo to niestety nie przysługuje).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka