Gość: anna zielnik IP: *.* 30.04.01, 18:14 mam 47 lat i jestem w ciazyzewszad slysze uwagi iz albo nie donosze ciazy albo urodzi sie z wada czy rzeczywiscie mam duza szanse poronic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: agata Re: ciaza po 40 IP: *.* 02.05.01, 10:05 Na uwagi "zewsząd" proponuję zamknąć uszy. Są kobiety, które rodzą dzieci w tym wieku, musisz być dobrej myśli. Rzeczywiście z wiekiem rośnie ryzyko wystąpienia wad genetycznych u dziecka, ale przecież nie wynosi ono 100 % ani nawet 50%. O ile mi wiadomo dochodzi do 25%. Ciebie nie musi to spotkać. Myśl pozytywnie i głowa do góry!PozdrawiamAgata - mama pierwszy raz w wieku 34 lat Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ops Re: ciaza po 40 IP: *.* 02.05.01, 11:04 witaj i po pierwsze gratulacje!!!!mysle, ze wszystkie przyszle mamy powinny miec funkcje, ktora blokowalaby "dobre rady"napisz w ktorym jestes tygodniu - postaram sie napisac wiecej.oczywiscie, ze jest ryzyko wad rozwojowych (ale ono istnieje zawsze choc wzrasta wraz z wiekiem mamy powyzej 35 r.z.) ale nic tu nie jest przesadzonemam nadzieje, ze jestes pod opieka dobrego ginekologa-poloznikaznajdz dobra szkole rodzenia, pij duuuuzo wody, lykaj materne, duzo odpoczywaj i nie przejmuj siejesli martwisz sie wadami genetycznymi - porozmawiaj z lekarzem na temat testu potrojnego (chodzi o oznaczenie AFP) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agata Re: ciaza po 40 IP: *.* 02.05.01, 11:16 Pamiętaj jednak, że AFP daje dużą ilość wskazań fałszywie dodatnich (często pokazuje problem, którego nie ma). Po nim, jeśli wykaże ryzyko problemu, trzeba być przygotowanym na dalsze badania, bardziej inwazyjne (jak np. amniopunkcja). Tylko podjęcie pełnej, konsekwentnej "ścieżki" badań ma sens. Ja miałam wysokie AFP, a dziecko zdrowe. U mnie na robienie dalszych badań było za późno. Miałam wiele tygodni stresu.Uważam, że podstawowe znaczenie ma pytanie: "co, jeśli ..." Tylko wtedy warto sobie zawracać głowę badaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kassia Re: ciaza po 40 IP: *.* 02.05.01, 12:51 Gratulacje !!!Ciesz sie błogosławionym stanem wypoczywaj i rozpieszczaj sie jak najwiecej. Dla otuchy ... Moja ciocia urodziła 3 miesiace temu śliczna zdrową córeczkę... Ciocia ma 46 lat ...Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tyska Re: ciaza po 40 IP: *.* 02.05.01, 13:24 Moje serdeczne gratulacje. Nawet sobie nie zdajesz sprawy ile osób w Twoim wieku chciałoby dostać tę szansę!!Tzrymaj się ciepło, dbaj o siebie podwójnie, "bycz" sie ile wlezie.Z problemami tak już jest, że pojawiaja sie w każdym wieku. A pozytywne nastawiene czyni cuda. Odpowiedz Link Zgłoś