Dodaj do ulubionych

Władca Pierścieni - recenzja na wesoło...

IP: *.* 14.02.02, 09:30
...ale nie moja,i nie filmu tylko książki. Dostałam takie coś pocztą. Ciekawe, czy faktycznie taka publikacja miała miejsce???? Nadinterpretacja nie zna granic...> Wladyslaw Oczeret (Czerwony Sztandar 24 maja 1971)>> Wiele jest sposobów, jakimi moze posluzyc sie wróg dla upokorzenia> naszego,> rozwijajacego sie w duchu wspólzawodnictwa pracy kraju. Oto> angielski pisarz J.R.R. Tolkien opublikowal jakis czas temu ksiazke,> atakujaca w zakamuflowany sposób nasz sprzyjajacy czlowiekowi ustrój.> Tytulowy "Wladca Pierscieni" - Sauron jest przywódca biednego kraju, w> którym rozwiniety kolektyw posiada autentyczna wladze, sprawowana przez> wybranych na dozywotnia kadencje Nazgulów (zwanych w powiesci, o ironio,> upiorami).>> Orkowie - klasa robotnicza Mordoru sa opisani jako postacie ohydnego> wygladu> i obyczajów (jakze mógl dostrzec piekno ludzi pracy wymuskany angielski> panicz - potomek narodu imperialistów?). {...} swietnej organizacji, pracy> i> porzadkowi w Mordorze, kraju przedstawionym jako "spopielona pustynia"> (czyzby nutka zazdrosci?), przeciwstawia sie obraz krain zyznych, "mlekiem> i> miodem plynacych", w których wszelkich dobra konsumpcyjne rosna nieomal> "na> drzewach". Jednak skad biora sie w> rzeczywistosci, ciezko stwierdzic - moze pomoc istoty nadprzyrodzonej,> tzw.> boga? Ha ha! {...} Podczas, gdy w pracujacym dzien i noc Mordorze brak> jest> podstawowych produktów zywnosciowych i wody, kraje sasiednie oplywaja w> dostatki.>> Jak to malo subtelne odniesienie do naszej rzeczywistosci, w której> wybujaly> kapitalizm mami nas obrazkami dobrobytu, którego zródel nic sposób sie> dopatrzyc (czary Gandalfa i elfów?), a chlopi i robotnicy> naszego obozu pracuja rzetelnie i uczciwie, dorabiajac sie bez krzywdy> ludzkiej, dochodzac do wszystkiego praca wlasnych rak {...}. Elfy, hobbici> i> tzw. szlachetni duzi ludzie symbolizuja grupe prózniaczej arystokracji i> burzuazji, próbujacej przeciwstawic sie globalnej rewolucji, podczas gdy> orkowie i trolle, ukazani jako stwory ciemnosci, kryja sie pod ziemia i> niby> górnicy w pocie czola haruja na kawalek suchego chleba (nie dla nich> lembasy ani miruvor!) Organizujacy ich w zwiazki, dokarmiajacy i walczacy> o prawa mniejszosci, czarodziej Saruman, zostaje napietnowany i nazwany> drajca, jego siedziba zniszczona przez zawsze gotowa do chuliganskich> wybryków reakcyjna, bikiniarska alternatywe. {...} Szerzac socjalizm w> Shire, Saruman zostaje schwytany i ukarany bez sadu przez hobbitów,> wspomaganych (i oplacanych) przez kapitalistyczne mocarstwo Gondoru. {...}> "Sily dobra" w ksiazce Tolkiena sa zlozone z indywidualistów, których rece> nigdy nie skalaly sie ciezka praca.> I to dyskryminuje Froda, Aragorna, Boromira oraz szerzyciela zabobonów i> gusel czarodzieja Gandalfa. A Tom Bombadil to w jednej osobie> przedstawiciel bananowej mlodziezy i satrapa we wlasnym kraiku, utracjusz> i> tyran, dysponujacy nieograniczona wladza - jakim prawem? {...} Jeszcze> Faramir, zawsze elegancki, inteligentny i czarujacy niczym James Bond,> sabotujacy wszelkie przejawy internacjonalizmu.> Galeria postaci bez ideologicznego kregoslupa, poderwanych do walki na> zasadzie "przeciw innosci". Jakie to szczescie, ze rewolucji> socjalistycznej nie da sie powstrzymac przez wrzucenie jakiejkolwiek,> chocby i najcenniejszej relikwii do ognia. Trzymaj sie Mordorze, otoczony> przez wrogich reakcyjnych sasiadów! {...}"
Obserwuj wątek
    • Gość: kajaczek Re: Władca Pierścieni - widziałam i polecam IP: *.* 14.02.02, 22:57
      Zobaczyłam dziś to dzieło,które pewnie zagarnie sporo oskarowych statuetek.Film jest strasznie piękny i pięknie straszny-to znaczy trochę posępny i mroczny ale diabelsko widowiskowy.Przyroda jest pokazywana w taki szczególny sposób,że własnie zachwyca i przeraża.Polecam nie tylko wielbicielom Tolkiena-ja muszę teraz doczytać następne części bo nigdy nie przepadałam za literaturą fantasy a teraz mnie wciagnęło.
      • Gość: sylwias Re: Władca Pierścieni - widziałam i polecam GORĄCO IP: *.* 15.02.02, 10:44
        Pierwsze co mi przychodzi na myśl po obejrzeniu filmu to: MONUMENTALNY. Wspaniały film, niesamowite krajobrazy, bardzo podoba mi sie tu sposób narracji. Przez ksiązkę nie mogłam przebrnąć, choć uwielbiam fantastyke i fantasy, ale teraz na pewno przeczytam Dwie Wieże i Powrót Króla. I ze zniecierpliwieniem czekam na następne filmy. Gorąco polecam. sylwia
    • Gość: mysia Re: Władca Pierścieni - recenzja na wesoło... IP: *.* 15.02.02, 00:07
      A ja jeszcze nie byłąm,ale bardzo chcę się wybrać w przyszłym tygodniu!Dorota
    • Gość: AnnaB Re: Władca Pierścieni - recenzja na wesoło... IP: *.* 15.02.02, 09:10
      Ja bylam na filmie w kinie w grudniu.Nie przepadalam za fanastyka, ale po tym filmie to sie zmienilo. Film byl wspaniale zrobiony, niesamowite efekty. A ze mroczny??? No coz w koncu tam jest walka dobra ze zlem.
      • Gość: deedee Re: Władca Pierścieni - rewelacja! IP: *.* 18.02.02, 17:18
        Jest rewelacyjny!!!!Uwielbiam ksiązkę, a teraz film. Tylko dlaczego jeżeli już mają nakręcone wszystkie trzy części (a tak wyczytałam w gazecie) robią roczne przerwy???????Ja chcę już!!!!!!!
        • Gość: Ania_Rokicinska Re: Władca Pierścieni - do Deedee IP: *.* 18.02.02, 21:36
          Hej,Powiedz mi - a czy film broni się przy książce? Bo książkę uwielbiam - czytałam ją ponad 30 razy... I gdy tylko dowiedziałam się, że kręcą film pomyślałam, że muszę go obejrzeć... A teraz, gdy widzę te reklamy z PizzaHut i Inteligo, tą wszechogarniającą komercje, to jakoś mi się odechciewa. Jakby ktoś bezcześcił coś bardzo cennego. :-(Jak to jest z tym filmem?
          • Gość: deedee Re: Władca Pierścieni - do Ani IP: *.* 19.02.02, 12:13
            reklamami się nie przejmuj, sama jak słyszę gospoda pizza hut to mi się słabo robi.Film jest naprawdę dobry, nie przynudza, akcja biegnie szybko. Oczywiście nie ma 100% zgodności z książką, ale nie traci się przez to wątku.Polecam.Sama mam ochotę zobaczyć go jeszcze raz.PozdrawiamDeedeeJeszcze jedno - aktorzy są świetnie dobrani i grają naprawdę rewelacyjnie!!No i jeszcze drugie - jedyna rzecz, do której się przyczepiam to stopy Hobittów, powinny być bardziej owłosione!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka