Dodaj do ulubionych

Co sądzicie o WOŚP?

14.01.07, 16:19
jw.
Obserwuj wątek
    • janka007 Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 16:23
      Kazdy zrzuca się na cele, które sa mu bliskie. Mnie inne cele sa bliższe niż te
      z WOSP, dlatego w miarę możliwości regularnie wpłacam na Polską Akcję
      Humanitarną (Czeczenia i ostatnio Sudan) lub dożywianie głodujących dzieci w
      Afryce, a WOŚP omijam.
      • mamaemmy Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 16:24
        Dzięki tej akcji moja córka zyjesmile
        O czym zreszta wypowiadałam się w tv i w 3 gazetachsmile
        • berecik7 Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 16:27
          A co można sądzić o akcji, która dzięki zakupionemu sprzętowi uratowała albo
          wyleczyła tyle ludzkich istnień. Istnień, o które swoją drogą powinno
          zatroszczyć się nasze kochane państwo. No ale ma wazniejsze cele - Świątynie
          Opatrzności Bożej lub inne tego typu niezbędne do życia instytucje.
          • anik801 Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 18:30
            Świątynia opatrzności to już jest szczyt wszystkiego!Za tą kasę możnaby zrobić
            naprawdę pożyteczne rzeczy!
      • maga202 Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 18:38
        A ja nie rozumiem jak Czeczenia albo Sudan może być bliższa od ratowania życia naszych dzieci? Wiele dzieci zostało uratowanych dzięki WOŚP. Oczywiście głodujące dzieci w Afryce sa ważne ale czy wazniejsze od naszych umierających? Najwyżej taka samo ważne. No chyba że jesteś z Czeczenii albo Sudanu.
    • shady27 Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 16:26
      zawsze daje. Dzieki takiej akcji moje dziecko mialo robione badanie sluchu po urodzeniu aparatura od WOŚP. I wiem, ze dziecko slyszy i jes ok.
      • umasumak Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 18:47
        shady27 napisała:

> zawsze daje. Dzieki takiej akcji moje dziecko mialo robione badanie sluchu po
        u
        > rodzeniu aparatura od WOŚP. I wiem, ze dziecko slyszy i jes ok.

dokładnie
    • monia145 Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 16:31
      W miejscu gdzie pracuję, na co drugim sprzęcie widnieje serduszko WOŚP.
      Akcja ma wymierne efekty, bo za nią stoją setki uratowanych istnień ludzkich.
      Popieram i zawsze wspieram materialnie.
    • teraz_asia Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 16:41
      Ja lubię w WOŚPie przejrzystość i fakt, że kasa, jaką wpłacam (a wpłacam dosyć
      duże kwoty)nie idzie na utrzymanie armii urzedników, tylko na bardzo wymierne i
      konkretne cele- moje dziecko wiele razy było badane na sprzęcie "z
      serduszkiem". Jak najbardziej za.
    • fajka7 Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 17:02
      Z zalozenia jestem przeciw, ponieważ panstwo dzieki wosp czuje się zwolnione z
      calej gamy wydatkow na ochrone zdrowia, które naleza do jego obowiazkow i
      powinny być z naszych podatkow pokryte. Traktuje te akcje jako zakamuflowana
      forme dodatkowego opodatkowania.
      • iwles Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 20:54
        > panstwo dzieki wosp czuje się zwolnione z
        > calej gamy wydatkow na ochrone zdrowia,

A nie przyszło Ci do głowy, że jest akurat zupelnie ODWROTNIE ?
        Że nasze "kochane" władze czuły się zwolnione z tego obowiązku zanim powstała
        WOŚP ?
        • fajka7 Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 00:28
          Obawiam się, ze nie do konca- orkiestra zaczela dzialac na innym gruncie
          politycznym niż teraz i na innym poziomie rozwoju panstwa. Im wiecej zbierze
          orkiestra, tym wieksza sume odejmuje się ministerstwu zdrowia w planowaniu
          budzetu. Czyli wosp co roku zwalnia ministerstwo z coraz wiekszych zakupow
          sprzetu, ponieważ co roku zebrana suma jest wyzsza. Teoretycznie można osiagnac
          taki stan, ze caly sprzet w ochronie zdrowia będziemy kupowali sobie sami
          wplacajac pieniadze do fundacji.
          Popieralabym akcje ( i tak robilam na poczatku) gdyby to były dodatkowe
          pieniadze poza systemem na dodatkowy lepszy sprzet. Natomiast obecnie owsiak
          reprezentuje ministerstwo zdrowia, które znalazlo sobie dodatkowe poza
          podatkami zrodlo dochodu, niezwykle medialne zreszta.
          Mam poczucie bycia robiona w konia. Ciesze się, ze tyle dzieci może z tego
          sprzetu skorzystac, moje zreszta tez i tego nie neguje i faktycznie zaleta jest
          bezposrednie kierowanie srodkow na celowe zakupy, natomiast cieszylabym się
          bardziej, gdyby ten sprzet zostal zapewniony szpitalom ze srodkow, z których
          powinien być zakupiony.
          Z tego powodu fanka orkiestry nie zostane, bo demoralizuje system niestety, co
          nie znaczy, i to pragne podkreslic, ze lekka reka przyczynilabym się do jej
          likwidacji - oczywiście ze nie.
          Nie spodziewam się poparcia mojego zdania i zdaje sobie sprawe, ze umieszczanie
          go na forum może być wkladaniem kija w mrowisko, ale zaryzykowalam. Mam
          nadzieje, ze zostanie spokojnie przelkniete- ja Wasze zdanie w sprawie wosp
          szanuje smile
          • e_r_i_n Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 00:40
            A ja myślę, ze przy obecnym stanie słuzby zdrowia, a raczej przy obecnych
            zasadach jej finansowania, bez WOŚPu po prostu sprzetu by nie było. Bo nie
            miałby go po prostu kto kupić. I bez WOŚP nie znalazłyby się na to pieniadze.
            No, moze faktycznie byłoby ich ciut wiecej niz teraz, ale na pewno budzet
            panstwa nie sfinansowałby takich zakupow, jakie finansuje WOŚP.
            A to oznaczałoby duzo gorszy stan opieki nad dziecmi.
            Zeby było inaczej, trzeba od nowa zbudowac system finansowania opieki
            zdrowotnej. Na to potrzeba czasu, a tego czasu wczesniaki/dzieci poszkodowane
            w wypadkach/dzieci chore na cukrzyce nie mają.
            Reforma taka predzej czy pozniej miejsce bedzie miala i miejmy nadzieje, ze za
            czas jaki WOŚP bedzie ewentualnie sponsorował akcje przesiewowego badania itd.
            Ale poki co to jedyna szansa na jako takie funkcjonowanie szpitali.
            • fajka7 Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 00:47
              Ale widzisz Erin te pieniadze sa, tylko je się odejmuje i to mi się nie podoba.
              Ile by się nie uzbieralo, to tyle odejma za rok plus szacunki. Zaczynali od
              niewielkich kwot w porownaniu z rekordami z ostatnich lat i jakby nie widac
              konca. Wiesz, gdyby nie było takiego marnotrawstwa w tym dziurawym systemie jak
              ponad milion rencistow i innych krusowcow i gornikow, to bym inaczej na to
              patrzyla, a tak mam nieodparte wraznie, ze ta kasa idzie na to, żeby zamykac
              geby poszczegolnym grupom interesow, gdy zagroza strajkiem sad
              • olinek11 fajka7 15.01.07, 02:21
                Możesz mi wytłumaczyc dlaczego uważasz że renciści to marnotrastwo? Co Twoim
                zdaniem powinno się dziac z ludzmi chorymi niezdolymi do pracy? Moja mama jest
                po zawale, nie ma jednej nerki a druga pracuje tylko w 20% co Twoim zdaniem
                powinno się z nią stac, przecież jak piszesz marnują się na nią pieniądze.
                Owszem są tacy co wyłudzili renty ale sa tez osoby naprawdę chore więc nie
                mierz wszystkich jedną miarą
                • fajka7 Re: fajka7 15.01.07, 11:34
                  Olinek- nie mierze jedna miara, zle sie wyrazilam. Mowiac milion rencistow
                  mialam na mysli wlasnie renty wyludzone. Szacuje sie, ze w Polsce jest
                  wyludzonych 1 100 000 rent, jestesmy najbardziej schorowanym narodem w Europie.
                  • iwles Fajko, skąd masz te dane ? 15.01.07, 11:38
                    fajka7 napisała:

> Szacuje sie, ze w Polsce jest wyludzonych 1 100 000 rent

Jakie lata to obejmuje ? Czy to dane biezące? na dzień dzisiejszy?
                    Czy to suma danych od roku 1945 ?
                    • fajka7 Re: Fajko, skąd masz te dane ? 15.01.07, 17:42
                      Z Raportu Polityki. Dane biezace, ale nie pamietam w tej chwili czy dotyczyly
                      2004r czy plus minus rok lub dwa, w kazdym razie biezace, a nie z epoki gierka.
                    • fajka7 Re: Fajko, skąd masz te dane ? 15.01.07, 18:24
                      Pomylilam sie, tzn. zle zapamietalam, nie 1 100 000, a 1 700 000 i jest to
                      najwiekszy odsetek nie w Europie, a na swiecie i wydatki na te renty stanowia
                      10% budzetu i to nie ministerstwa zdrowia, ale calego budzetu panstwa:
                      www.polityka.pl/archive/do/registry/secure/showArticle?id=3334984
                      Artykul jest jak mozesz zobaczyc z pazdziernika 2003- smiem watpic czy wiele
                      sie zmienilo przez te 3 lata.
                      • janka007 Re: Fajko, skąd masz te dane ? 15.01.07, 22:33
                        Ilość nowo przyznanych rent stale spada, ale problemem są długotrwali renciści,
                        którzy tak naprawdę są już niezdolni do pracy tylko z tego powodu że
                        kilkanaście-kilkadziesiąt lat pobierali rentę i nie pracowali.

Na lewe renty wydawane sa zastraszające pieniądze ale nadal panuje u nas
                        kultura społecznego przyzwolenia na wyłudzanie rent. Poza tym zastraszające
                        pieniądze budżetowe są lokowane w KRUS - kwartalna składka na ubezpieczenie
                        wypadkowe, chorobowe i macierzyńskie wynosi 72 zł (miesięcznie 24 złote), a
                        składka na ubezpieczenie emerytalno-rentowe - 179,00 zł (miesięcznie 60
                        złotych). Poniewaz świadczenia sa w normalnej wysokości, resztę rolnikowi
                        dopłacamy my i to niezależnie od tego czy jest on biedakiem czy Łyżwińskim, czy
                        posłem Misztalem który dal narzeczonej pierścionek zaręczynowy z 3,5-karatowym
                        brylantem za ok. 80 tys. złotych.

Porównajcie teraz te składki z waszymi składkami na pasku wypłat a będziecie
                        wiedzieć dlaczego tyle pieniędzy państwo od was zabiera w formie podatków i
                        cały czas jest biedne.
                        • fajka7 Re: Fajko, skąd masz te dane ? 15.01.07, 23:17
                          Zgadza sie. Krus to moj kolejny konik, ale to juz moze innym razem w innym
                          watku smile Chetnie sluze stosownym artykulem na temat smile
                          Mniej wiecej polowa budzetu Panstwa czyli ok. 80 mld zl rocznie jest topiona w
                          ten sposob. POLOWA! Polska jest bogata tak naprawde, niestety bezmyslna i
                          niegospodarna.
                          • janka007 Re: Fajko, skąd masz te dane ? 15.01.07, 23:29
                            > Mniej wiecej polowa budzetu Panstwa czyli ok. 80 mld zl rocznie jest topiona
                            w
                            > ten sposob. POLOWA! Polska jest bogata tak naprawde, niestety bezmyslna i
                            > niegospodarna.

To nie tak. Na przyszły rok zaplanowano dochody budżetu państwa na około 212
                            mld zł, a wydatki na 242 mld. 80 mld to nie połowa z tego. Natomiast marnowane
                            są zarówno pieniądze budżetowe, jak i składkowe z FUS czy Funduszu Pracy.
              • e_r_i_n Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 08:07
                fajka7 napisała:

> Ale widzisz Erin te pieniadze sa

Moim zdaniem nie ma. Skoro w szpitalach brakuje kasy na jedzenie i podstawowe
                leki, to na pewno nie ma ich na taką ilość sprzętu, jaką kupuje WOŚP.
                Pewnie, zgadzam sie, że nie powinna być tak, ze chory sam sobie leki do
                szpitala przynosi. Ale z dwojga 'zlego, wolę dołozyć WOŚPowi i miec sprzet, niz
                ryzykowac, ze mojego dziecka nie bedzie czym ratować. Bo niestety jedno to stan
                idealny, drugie to rzeczywistosc. I dzieki Bogu jest Owsiak, ktory
                rzeczywistosc troche naprawia.
                Generalnie rozumiem Twoj poglad. Ale mysle tez, ze jesli faktycznie rzad
                spocznie na laurach i uzna, ze skoro jest Owsiak, to oni 'nie musza', to szybko
                zostanie sprowadzony na ziemie. Bo Owsiak wieczny nie bedzie.
          • iwles Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 08:21
            Nie, tych pieniędzy nie ma. To są moje pobory, moje zarobki. To ja jakąś ich
            część przeznaczam na takie akcje.
            Te pieniądze sa w budżecie państwa zakwalifikowane jako moje wynagrodzenie za
            moją pracę. By faktycznie te pieniądze, które uzbiera Orkiestra były w budżecie
            państwa - to musieliby okroić zarobki innych. Czyli zabrać jednym aby dac
            służbie zdrowia. A na to - ja się nie GODZĘ !

Poza tym - instytucje charytatywne - to coś, na czym świat stoi. Bez darczyńców
            żadne państwo nie dałoby rady zabezpieczyć potrzeb swoich obywateli.
            • fajka7 Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 11:38
              To zbyt skomplikowane na taka dyskusje, a poza tym mozemy miec inne zdanie
              przeciez smile Chcialabym jedynie podkreslic, ze nie jestem przeciwna
              dobroczynnosci jako takiej i sama w tym zakresie potrafie sie udzielac. Jestem
              przeciwna wszelkim manipulacjom, a w tym wypadku chodzi o to, ze niby nic sie
              nie ukrywa, ale o pewnych rzeczach sie nie mowi, a ja lubie dokonywac
              swiadomych wyborow.
      • e_r_i_n Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 23:45
        fajka7 napisała:

> Traktuje te akcje jako zakamuflowana forme dodatkowego opodatkowania.

Najdziwniejsza opinia, z jaką się spotkałam smile
    • natali101 Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 17:09
      ja popieram bo dzięki tej akcji wiem że dziecko słyszy smile a dziecko przyjaciół
      żyje i widzi
      • igge Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 17:17
        moje dziecko - wcześniak zostało uratowane przy użyciu sprzętu od WOŚP
    • elena70 Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 18:45
      Jestem za, bo na nasze poj.... państwo nie ma co liczyć. W tym przypadku
      sprawdza się "Umiesz liczyć - licz na siebie".
    • agamama123 Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 18:50
      Mój najstarszy syn dzięki sprzętowi zakupionemu przez WOSP żyje...pozostali
      mieli badany słuch. Brawo dla Owsiakasmile)))))))
      • s.ivona Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 20:00
        moja coreczka byla leczona na sprzecie z WOSP; karetka, inkubator, pompy
        infuzyjne, aparaty do robienia badań sluchu czy usg przezciemiaczkowe, monitory
        oddechu.....super ze Owsiak jest:!
    • mamciakam Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 20:12
      jestem za całym sercem choc mojego pierwszego dziecka niestety nie udało się
      uratowac(nowy sprzęt dzięki wosp-personel nie przeszkolony w pełni) to co roku
      staram sie i daje kasiorke. mam troje dzieci i kazde

na tym skorzystało (inkubatory , badanie słuchu itp.)
      wiem ze to panstwo powinno łożyc na taki sprzet ale... no cóż możemy tylko
      dziękowac za Owsiaka i jego natchnienie od Boga za taki cudowny pomysł.
      --
      lepiej grzeszyć i żałować,ze się grzeszyło,niż nie grzeszyć i żałować ze się nie
      grzeszyło smile
    • mamuskawiki popieram i wspieram, dla dzieci, nt 14.01.07, 20:47

• l.e.a Re: popieram i wspieram, dla dzieci, nt 14.01.07, 21:02
        Lubie, popieram, podziwiam, wspieram i biore czynny udzial kazdy rok oprocz
        tego bo choruje sad
        • ememka1 Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 22:09
          Ich wspieram tylko czasami symbolicznie, konkretniej tych co robią mniej szumu
          wokół siebie.
        • joanna35 l.e.a 14.01.07, 23:42
          l.e.a. dużo zdrówka życzęsmile)
    • figrut A co sądzicie o podatku WAT dodawanego do każdego 14.01.07, 22:47
      sms-a ? Dla mnie to szczyt podłości naszego państwa, że za wysyłane sms-y
      dolicza jeszcze podatek WAT. Szlag mnie trafia, jak za każdą moją telefoniczną
      wpłatę państwo odciąga sobie ponad złotówkę z datku na cele charytatywne. Sama
      Orkiestra jak najbardziej OK. Chwała Owsiakowi za wspaniały pomysł. Jest to
      chyba jedyna akcja charytatywna, której wyniki dobrze widać gołym okiem.
    • yenna_m Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 22:50
      popieram smile
      dzis, jak co roku - wrocilismy oblepieni serduszkami po uszy smile
    • mathiola Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 23:48
      Sądzę że dzięki temu że jest, moje dzieci żyją i mają się dobrze.
    • vharia Re: Co sądzicie o WOŚP? 14.01.07, 23:51
      ... jak na wielką, ogólnonarodową ściepę na naszą kulejącą ochronę zdrowiawink))

Oceniam bardzo pozytywnie, Owsiaka podziwiam, wprawia mnie w dumę unikalność akcji na tle ogólnoświatowym. I jestem zdania, że bez tego w naszych szpitalach byłaby już ostateczna katasrofa sprzętowa...
    • reek Moja córka korzystała ze sprzętu WOŚP. 15.01.07, 00:01
      Moja córka urodziła się jako wcześniak.
      Korzystała ze sprzętu WOŚP
      (inkubator, pulskoksymetr, pompa infuzyjna,
      aparat do USG główki itp.).
      W szpitalu prawie wszystko co lepsze było od WOŚP.
      Ten sprzęt naprawdę widać w szpitalach!
      Ja im do końca życia będę wdzięczna za ten sprzęt
      i co roku spłacam dług wdzięczności smile
    • uma_trumna Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 08:43
      Kilka lat temu moja córka(wcześniak)skorzystała ze sprzętu zakupionego przez p.Owsiaka.Oddział patologia noworodka nie posiadał innego sprzętu jak tylko ten oklejony serduszkami.Ja również należę do grona wdzięcznych rodziców i chwała mu za pomysł,wytrwałość i siłę do organizowania kolejnych WOŚP.Od kilku lat to nie wolontariusze nas,a my ich szukamy,aby wrzucić coś do puszki.I tego piluje moja zdrowa dziś córka.Co do naszych pieniędzy to niestety znaczna ich część znika w NFZ i to nie na wydatki związane z naszym zdrowiemsmile.Moja firma(medyczna) przejęła lokale po NFZ(jakiś kolejny miejski oddział),w którym pracowało 6 osób.Były dwie łazienki i to takie,że ja w domu jeszcze długo sobie takiej nie zrobię.Wtedy zrozumiałam dlaczego na wizytę z córką u specjalisty muszę czekać przynajmniej pół roku.
    • denea Wrrrrr :///// !!!! 15.01.07, 08:58
      Popieram i wspieram tak, jak mogę. Ale do szału doprowadza mnie jedna rzecz -
      wczoraj nie mogłam wyjść z domu, więc wysłałam SMSa i tak sobie myślę, że skoro
      WOŚP robi to, co powinno robić państwo, to dlaczego, do jasnej cholery, płacimy
      od takiego SMSa jeszcze VAT ??!!
    • edorka1 Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 09:09
      Popieram i wspieram.
      Młodsze dziecko mialo badany słuch dzięąki Owsiakowi, starsze nie bo ....aparatów do badań jeszcze WOŚP nie kupiła...

Ευτυχώς που ξέχασα
      να μεγαλώσω... smile.
    • 76kitka Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 09:50
      Co roku od 15-tu lat wrzucam pieniądze do puszek WOŚP. Dwa lata temu mój synek miał badanie słuchu przeprowadzone ich sprzętem, potem badanie u audiologa na ich sprzęcie, leżał w inkubatorze z serduszkiem. Teraz to się już czuję zobligowana do udziału w zbiórce. Co nie znaczy, że nie wpłacam pieniędzy na ine cele.
    • mahrtam Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 10:45
      Ja też jestem za i to z jeszcze z tego powodu, że nie jest to taka smutna
      ściepa z cyklu "jest strasznie, dajcie pieniądze", tylko jest zabawa, święto.
      Nie ma załamywania rąk, biadolenia, tylko coś trzeba zrobić i Owsiak z ekipą to
      robią i wciagają innych. Wszystko z radością, entuzjazmem. Robimy cos dobrego i
      cieszmy się z tego.
      I denerwuje mnie jak ktoś zarzuca Owsiakowi robienie szumu i reklamy, że za te
      wszystkie fajerwerki można kupić jeszcze więcej sprzętu.
      Moim zdaniem to jest świetne, to takie budowanie w ludziach nadziei, dumy,
      optymizmu. Powiedziałabym "misja edukacyjna", gdyby się tak źle to określenie
      nie kojarzyło smile
      • ewcialinka Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 11:40
        popieram!! ktos tu słusznie napisal..tu po prostu WIDAĆ na co ida te
        pieniążki!! byłam wrzuciłam..popieram całym sercem..
        • bea.bea Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 11:49
          tez popieram, z tych wszystkich humanitarnych względów i ze wzgledów
          egoistycznych, bo pomaga ..tak choc moze nie tak dosłownie mojemu dziecku..smile
          - pomogło gdy sprawdzono mu słuch..
          i pomaga teraz gdy dumnie nosi czerwone serduszko na czapcebo...własnie bo wie
          ,że wrzucając pieniązki do puszki pomógł innym chorym dzieciom...a to taka
          wzesna edukacja..smile)
          zawsze popre..
    • olamad Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 11:57
      Zgadzam sie z tymi wszystkimi mamami, które sa wdzięczne WOŚP za te wszystkie
      sprzęty, które w ostatnich latach pojawiły sie w polskich szpitalach. Ja też
      jestem wdzięczna za te tysiace malutkich uratowanych istnień..
      Jednak w 100% popieram fajkę. Podobnie jak ona uwazam, ze robiąc projekty
      budżetowe na nadchodzący rok, resort finansów bierze pod uwagę pieniadze,
      których NIE będzie musiał przeznaczyc na ministerswo zdrowia, bo szpitale
      doataną je od Orkiestry. Uważam, ze gdyby nie było WOŚP, to i tak te wszystkie
      aparatury musiałyby być przez szpitale zakupione - pewnie nie w takiej ilosci,
      moze nie tak dobre jakosciowo, ale w ratowaniu życia dzieci, są one dla
      kjażdego szpitala nieodzowne. Bo przecież Orkiestra nie zbierała do tej pory
      kasy na leczenie dorosłych, prawda?? Dopiero w tym roku po raz pierwszy.. A
      dorosli przecież są leczeni, ratowani, nikt nie rozkłada rąk, ze "sorry stary
      pora do grobu, bo nie mamy, dajmy na to respiratora".
      Toteż zgadzam sie z fajką, ze jest to zakamuflowana forma opodatkowania
      społeczeństwa, bo wszyscy dają, nawet Ci co nie pracują (nie odprowadzają
      podatków) zawsze cos tam wysupłają.
      A tak na koniec - uważam to za skandal, ze oddajac co miesiac tyle kasy na
      składkę zdrowotną, wciaż jeszcze musimy do tego ineteresu dokładać. "No jak to
      stary, dzieciom nie pomożesz? A jak Twoje będzie w potrzebie??" I co, i
      wyciągamy portfele..
      Ech.. poj...e to państwo!!!
      • agawamala Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 13:06
        Podatki MUSIMY płacić, na Orkiestrę nikt dawać nie musi. Jeśli z takich lub
        innych względów mu to nie odpowiada może grzecznie odmówić.
        Natomiast nie mogę się zgodzić, że sprzet zostałby i tak kupiony. B z d u r a.
        Wiele karetek jeżdziłoby z wyposażeniem jak za króla Ćwieczka, inkubatory
        byłyby stare , wiecznie popsute i w niewystarczających ilościach ( i podejmuj
        lekarzu decyzję któremu wcześniakowi dać szansę temu 1100 gramowemu czy 950?).
        Na USG przezciemiączkowe czekałoby się aż ciemię zarośnie, na wiele badań nikt
        by nie kierował. O przesiewowych badaniach słuchu nie byłoby mowy. Mam
        wymieniać dalej?
      • mahrtam Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 14:07
        Nooo, ja bym nie była taka pewna, że gdyby nie WOŚP to ministerstwo zdrowia
        musiałoby zakupić ten sprzęt.Ministerstwa nasze jakby mniej zainteresowane są
        przedmiotem swojej działalności niż bitwami o stołki i profity.
        Poza tym w przypadku aparatury ratującej życie to nie mówiłabym lekkim tonem :
        "pewnie nie w takiej ilosci,
        moze nie tak dobre jakosciowo".
        Wielki Roman G. też jakoś nie wpadł na świetny pomysł wprowadzenia do edukacji
        w szkołach programu nauki reanimacji.
        Przede wszystkim zaś nikt "nie musi do tego interesu dokładać"
        Facet mówi, co chce zrobić pokazuje co zrobił, jesli chcesz możesz pomóc i
        jeszcze sie przy tym pobawić, nie to nie.
        Możesz nic nie robić, bo płacisz podatki i oczekujesz, że państwo spełni swoje
        obowiązki i słuszne to oczekiwania są - jednak rzeczywistość skrzeczy.
        Możesz wesprzeć inne organizacje charytatywne,które są Ci bliższe, wczoraj
        zresztą zaproszone na finał i promowane przez Owsiaka.
        Ja wspieram jego, bo widzę co robi i mu UFAM ,a cenne to uczucie bardzo jest.
        • janka007 Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 22:34
          mahrtam napisała:

> Nooo, ja bym nie była taka pewna, że gdyby nie WOŚP to ministerstwo zdrowia
          > musiałoby zakupić ten sprzęt.

Ja też nie jestem pewna bo sprzęt kupuje NFZ a nie Ministerstwo Zdrowia. MZ
          dysponuje tylko pieniędzmi na procedury wysokospecjalistyczne.
    • bri Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 11:59
      Popieram jak najbardziej, nie tylko dlatego, że zebrane pieniądze są dobrze
      wykorzystane w szczytnym celu. Podoba mi się także, że akcja ta jednoczy tylu
      ludzi, którzy chcą zrobić coś dobrego. Jest okazja żeby w naszym smutnym kraju
      wyjść z domu i uśmiechnąć się do ludzi.
    • maadzik3 Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 12:02
      popieram WOŚP
    • kosheen4 Re: Co sądzicie o WOŚP? 15.01.07, 12:15
      akcja jest bardzo w porządku, niemniej za wizerunkiem owsiaka w mediach nie
      przepadam. zbyt hałaśliwy, zbyt przywódczy i brzydko reaguje na krytykę.

niemniej myślę spokojnie można brać udział w wośp i nie zwracać uwagi na cechy
      jej założyciela. da się go "ignorować".
      chociaż bardziej trafiają do mnie np. akcje caritasu, to jednak szlag mnie
      pomału trafia jak rozliczają owsiaka ze złotówek, z zatrudniania kilkunastu osób
      w fundacji, z woodstocka. dobra, można uważać ten festiwal za siedzibę sztana i
      rozpasania, ale moheroidalne kołki z płota stękające że ten jeden miliard też
      powinien iść na sprzęt dla dzieci chyba nie zdają sobie sprawy, że woodstock to
      też swoisty "chwyt marketingowy" na rzecz wośp. dzięki festiwalowi owsiak jest
      rozpoznawalny, poza tym odwdziecza się w ten sposób młodzieży za udział w akcji,
      a młodzież nie zapomni mu tego w zimie... i napędza się dobre kółko.
      nie wiem jaką alternatywę przeciwnicy wydawania zebranych pieniędzy widzą, może
      sami się zgłoszą żeby przygotowywac akcję za darmo przez cały rok. bo wszystko
      pięknie i ładnie, ale najlepiej żeby owsiak całkowicie poświęcił się sprawie bez
      profitów. a pieniądze na życie ewentualnie dostawał z mopsu?
      powtarzam, nie przepadam za gościem, nie trafia do mnie jego styl, ale bardzo
      doceniam i podziwiam że poszły za nim tłumy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka