lucerka 08.05.07, 15:37 Czy ktoras moze mi polecic fachowa literature o historii jezyka polskiego, czy historii jezykow zachodnio-slowianskich? Nie rozumiem chaotychnych wykladow pewnego pana i szukam innych zrodel Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rita75 Re: Do mam - polonistek 08.05.07, 15:50 np. Historia języka polskiego - Zenona Klemensiewicza- najbardziej znany podrecznik akademicki Odpowiedz Link Zgłoś
asiorzynka Re: Do mam - polonistek 08.05.07, 16:52 uuu,Klemensiewicz jak dla mnie zagmatwany.Ja tam wolałam Rosponda. Jest jeszcze taka babka ale musze sobie przypomieć jej nazwisko-jest dwuczłonowe.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
malgorzata9 Re: Do mam - polonistek 08.05.07, 16:55 Najprostsze kompendium - czerwona okładka, Walczak?? Odpowiedz Link Zgłoś
asiorzynka Re: Do mam - polonistek 08.05.07, 17:01 długosz-kurczabowa, ale zarówno ona ja i rospond zajmowali sie gramatyka jez.polskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: Do mam - polonistek 08.05.07, 17:04 Gramatyka historyczna jezyka polskiego Odpowiedz Link Zgłoś
eoos Re: Do mam - polonistek 08.05.07, 17:04 Walczak "Zarys dziejów języka polskiego" już od 1995 roku. Klemensiewicz - niekoniecznie, jeśli szybko chcesz się przygotować. A co konkretnie? Periodyzacja? Kształtowanie języka? chętnie pomogę (znaleźć odpowiednie opracowania) Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Do mam - polonistek 08.05.07, 19:08 Eoos - potrzebuje wszystko i periodyzacje i ksztaltowania sie jezyka (te wszystkie palatalizacje itd.). Nie znal sie na tym kompletnie ani na historii slowian (przespane lekcje historii w szkole) ani na tych fonetycznych "zniesieniach?". Tzn. rozumem to, co pan chce przekazac ale brakuje mi w tym struktury. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: jaka uczelnia?? 08.05.07, 17:08 w sumie wykladowca powinien podac jakis spis lektur, podrecznikow przez niego zalecanych, albo ten, ktory prowadzil cwiczenia Odpowiedz Link Zgłoś
peliczapla EJP 08.05.07, 17:16 A tak na szybki rekonesans oraz do powtórek szumnie polecam po prostu "Encyklopedię języka polskiego" pod redakcją Urbańczyka. Hasła opracowane monograficznie, system odsyłaczy, wszystko bardzo pomocne. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Do mam - polonistek 08.05.07, 19:17 Dziekuje za szybki odzew. Pan goraco polecal Klemesiewicza ale ja potrzebuje zwiezle i konkretnie. Prawde mowiac, nie wiem co robic. Mam chol.... malo czasu na nauke, 1000 spraw do zalatwienia (lekarze itd.) i malego synka. Tata z nami nie mieszka. Czy ja kiedykolwiek skoncze te studia??? ((( Plakac mi sie chce. Niedawno pisalam na forum o tym, ze nie mam czasu na wspolne posilki z synkem, no i za rada forumek ten czas znalazlam. A teraz zlew mi tonie w garach a mieszkanie w syfie. Tylko ta kolacja z synkiem sie udala - choc rzucal jajkiem po kuchni no. Odpowiedz Link Zgłoś
lucerka Re: Do mam - polonistek 08.05.07, 19:19 Na dodatek zrobilam dzisiaj salatke z kapusty pekinskiej i fety (przepis z internetu). Zapowiadalo sie interesujaco ale niestety nie wyszla. Nie dosc, ze studia nie wychodza to jeszcze ta salatka. To mnie dobilo. Wiecie jaka ona jest niedobra???? Smakuje po prostu jak farsz do pierogow ruskich. Sorry za te wywody nie na temat. Ponioslo mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
rita75 Re: Do mam - polonistek 08.05.07, 19:20 Byl taki podrecznik autorstwa Strutyńskiego chyba Elementy Gramatyki Historycznej Języka Polskiego Odpowiedz Link Zgłoś