kotbehemot6 08.12.07, 10:52 Podpowiedzcie kobiety dobre co podajecie na obiad w Pierwszy Dzień Swiąt. U mnie zawsze był pieczony indyk z żurawinami, ale może czas na coś innego ,nowego ( no i ta ptasia grypa).Napiszcie jak sie u was w ten dzień jada. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lidia341 Re: Pierwszy Dzieć Świąt 08.12.07, 10:54 Różnie, ale ja i tak pracuje(( Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: Pierwszy Dzieć Świąt 08.12.07, 10:59 w ten dzien zazwyczaj jestesmy u moich rodzicow.a tam z dan ciepłych jest tradycyjny schabowy, kurczak pieczony w miodzie,gulasz,bigos mięsny,flaki i rosół.kocham kuchnie mojej mamy Odpowiedz Link Zgłoś
mor_lena Re: Pierwszy Dzieć Świąt 08.12.07, 10:57 U mnie się wyżera wigilijne potrawy, specjalnie w tym celu są robione w większej ilości Odpowiedz Link Zgłoś
dlania Re: Pierwszy Dzieć Świąt 08.12.07, 10:59 U mnie tak jak u Morleny tyle żarcia zostanie z Wigilii pysznego, po co dogotowywac nowe)) Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: Pierwszy Dzieć Świąt 08.12.07, 11:05 miałam napisac ze resztki z wigilijnej kolacji, ale tak jak wy to napisałyscie brzmi troche lepiej doprócz tego jest pieczony schabik i jakas szynka, ale na zimno niestety Odpowiedz Link Zgłoś
mor_lena Re: Pierwszy Dzieć Świąt 08.12.07, 11:12 Bo u mnie to wcale nie są resztki, tylko całkiem sporo żarcia, jeszcze i drugi dzień świąt da się tym opędzić) Odpowiedz Link Zgłoś
ciociacesia Re: Pierwszy Dzieć Świąt 08.12.07, 12:13 no u mnie tez a ze moja taka uwaza ze swieta sa od swietowania to po goraczkowych przygotowaniach 23 i 24 obijamy sie az do sylwesrta. no moze troche krócej Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: Pierwszy Dzieć Świąt 09.12.07, 00:36 u mnie też. Mało to się nasiedzę w kuchni przed świętami? Odpowiedz Link Zgłoś
mara_jade73 Re: Pierwszy Dzieć Świąt 08.12.07, 11:03 Jako ciepłe danie tylko bigos. Tyle jest pysznych różności na śniadanie, że na jakiś inny obiad to już raczej nie miałabym ochoty. Odpowiedz Link Zgłoś
sionasble Re: Pierwszy Dzieć Świąt 08.12.07, 11:30 kobieta to ze mnie słaba .... ale podam schab pieczony faszerowany morelami, pieczony cyc z indora skażony 5HN1, kapustę zasmażaną, pyry Odpowiedz Link Zgłoś
marzeka1 Re: Pierwszy Dzieć Świąt 08.12.07, 11:46 Nigdy nie robię obiadu w pierwszy dzień świąt, zostaje sporo po Wigilii, mam też bigos, różne sałatki, białą na ciepło. Za to z przyjemnością robię obiad w drugi dzień świat, dopiero wtedy jestem w ogóle pomysleć o obiedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
kasper68 Re: Pierwszy Dzieć Świąt 08.12.07, 12:27 W zasadzie zawsze u nas dojadało się "resztki" po Wigili. Ale że moim dzieciom jakoś nie bardzo podchodzi karp na zimno czy różne potrawy ze śledzi to robię tradycyjny śląski obiad. Zresztą u nas tak wszyscy są objedzeni po Wigili że specjalnie nie mają ochoty na ten obiad. Odpowiedz Link Zgłoś
gagunia Re: Pierwszy Dzieć Świąt 08.12.07, 12:39 u mnie na swieta robi sie zwykle jakies miesiwo pieczone: udka , schab, szynka itp. mama to piecze w foliowym rekawie w wigilie, a pozniej tylko na kilka minut do piekarnika i jest. w pierwszy dzien swiat nie robimy tradycyjnego obiadu tylko zastawiamy stol wszystkim, co zostalo przygotowane (+ te miesa, bigosy na cieplo). natomiast w drugi moja mama zazwyczaj robi juz ziemniaki do tych mięs. ja jestem przeciwna, ale ona twierdzi, ze dwa dni bez obiadu to nie wypada Odpowiedz Link Zgłoś