joanna266 Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 11.01.08, 22:30 od 3 miesiąca życia Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 11.01.08, 22:32 Chodzi ci o pierwszą wizytę na basenie, czy okres w którym dziecko nauczyło się pływać na tyle dobrze, że przepłynie długość basenu lub dwie? Odpowiedz Link Zgłoś
gardeniaa Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 11.01.08, 22:37 chodzi mi właśnie o pierwsza wizytę na basenie mam 2-latkę, zastanawiam sie jeszcze nie za wcześnie Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 11.01.08, 22:49 My zaczęliśmy jak Fifi skończył 3 latka. Na zajączka dostał czepek i okularki za zaczęliśmy jeździć na zwykłą pływalnię. Najpierw indywidualnie tzn. ja z dzieckiem bez trenera przez jakieś pół roku po prostu robiliśmy co chcieliśmy ważne żeby w wodzie. Opinie są różne, ale wydaje mi się, że na jakąkolwiek naukę pod okiem instruktora jest czas wtedy, gdy dziecko rozumie polecenia, to co się do niego mówi np. w prawo, w lewo, prawa rączka do góry, nóżki razem itd. itp. Ja nie oczekuje by z mojego syna wyrósł drugi Korzeniowski. Potrafi w wieku niespełna pięciu lat przepłynąć cztery długości 25m basenu. Ja czasami "wymiękam". Mój mąż mówi, nie ważne jak, ważne że na wodzie i do przodu. Ale idzie mu co raz lepiej. Na zajęcia zapiszemy go jak będzie chciał dopiero jak trochę urośnie. Nie sięga jeszcze w najpłytszym miejscu nóżkami do dna. Ale zabawę mamy świetną dwa razy w tygodniu. Ja polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
zuzanka79 Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 11.01.08, 22:52 Zapomniałam dodać, że chodziliśmy też na naukę pływania dla niemowląt gdy mały skończył jakieś 4 m-ce ale po pierwszym kursie zrezygnowalśmy bo: po pierwsze daleko musiałam dojeżdżać 40 km w jedną stronę po drugie drogo po trzecie - mały jakoś dziwnie zaczął bać się wody - przeszło samo Odpowiedz Link Zgłoś
dorcia1234 Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 11.01.08, 22:37 od razu po urodzeniu ale tylko przez chwilę, potem w wieku 1,8 przez 3 miesiące i teraz systematycznie raz w tygodniu, w zerówce Odpowiedz Link Zgłoś
joanna266 Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 11.01.08, 22:41 spokojnie mozesz z dwulatką zacząc chodzic na basen.moje dzieci w tym wieku juz niezle pływały.jesli mała jeszcze czasem zapomina o siusianiuzakup majteczki kapielowe np.huggies i chlup do wody.zobaczysz ile da wam to radosci. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 11.01.08, 22:47 Oswajanie z woda w pierwsze wakacje (mial 8-10 mcy). Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 11.01.08, 23:32 Starszy miał pół roku gdy zaczął naukę pływania, młodszy - 3 miesiące. Odpowiedz Link Zgłoś
demarta Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 11.01.08, 23:42 pierwszy raz był na basenie jak miał 3 m-ce. tylko, na boga! nie mylmy tego z nauką pływania! Odpowiedz Link Zgłoś
jollyvonne Re: kolo pol roku 12.01.08, 00:49 Okolo 5-6 miesiecy, czyli jak Dziecko juz zdazylo "zapomniec" jak sie plywa. Mielismy dostep wylacznie do basenu glebokiego, nie bylo brodzika dla maluchow, wiec troche probowalismy na zasadzie podpychania rekami jak sie za bardzo mlode podtapialo, a potem wsadzalam do kolka z dnem i puszczalam luzem. Oczywiscie nie byla to nauka plywania stylowego, wykladow z kraula czy metod oddychania nie robilismy, ale Dziecko wygladalo na zadowolone i potrafilo utrzymac nad poziomem wody wlasciwa czesc ciala ... Niestety na kilka lat musielismy zaprzestac, duzo sie przez ten czas zapomnialo. Teraz Dziecko ma 9 lat i potrafi przeplynac za jednym razem okolo 1km., stylem rozpaczliwym, ale nie tonie. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: kolo pol roku 12.01.08, 07:57 jollyvonne napisała: > Teraz Dziecko ma 9 lat i potrafi przeplynac za jednym razem okolo 1km., stylem > rozpaczliwym, ale nie tonie. No,no.Skoro tyle przepływa jak to piszesz stylem rozpaczliwym,to pomyś o szkółce pływackiej. Odpowiedz Link Zgłoś
guderianka Re: kolo pol roku 12.01.08, 08:53 ja uczyłam się od 6 roku życia starsza może pójdzie w przyszłym roku na basen o ile pozwoli jej na to stan zdrowia (8lat). Młodsza-nie mam pojecia Odpowiedz Link Zgłoś
yuka66 Re: kolo pol roku 12.01.08, 09:01 Kontakt z woda, zabawy w basenie od urodzenia, prawdziwe lekcje z instruktorem od 3 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
bea.bea Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 12.01.08, 09:04 2 miesiące Odpowiedz Link Zgłoś
kruszynka301 Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 12.01.08, 09:17 Moja córeczka uwielbia wodę od urodzenia. Kiedy w wieku 3 lat zaczęła mi się topić (wyskoczyła z koła, byłam oczywiscie tuż za nią, ale zanurkowała i przestraszyła się), w następnym miesiącu miała już lekcje pływania z instruktorem. Nauka trwała miesiąc, chodziło mi wyłącznie o to, aby dziecko potrafiło samodzielnie wypłynąć i przepłynąć kilka metrów. Więcej od 3-latka nie można wymagać. Odpowiedz Link Zgłoś
mama007 Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 12.01.08, 10:33 z woda ma kontakt od urodzenia (doslownie bo urodzila sie do wody), lekcje z instruktorem PLYWANIA, a nie oswajania z woda od 3 r z mniej wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
asiara74 Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 12.01.08, 11:15 Jak tylko miał 1.5 roku (pierwsze wakacje gdy samodzielnie chodził) to często odwiedzaliśmy lokalne miejsca gdzie mozna sie pochlapać. Ponieważ jest zodiakalną rybą woda to jego żywioł. Przez 4 lata były zabawy w wodzie, gdy miał 6 lat to mąż, który świetnie pływa zaczął go trochę na poważniej uczyć. Teraz Michał ma 9 lat prawie, potrafi pływać (chociaż nie jest to super stylowe), nurkować, generalnie czuje sie w wodzie jak rybka. Dalsza nauka przed nim. Odpowiedz Link Zgłoś
lola211 Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 12.01.08, 14:24 Na basen zapisalam córke w 2 klasie, czyli drugi rok uczy sie plywac pod okiem trenera. Odpowiedz Link Zgłoś
kai_30 Re: od jakiego wieku uczyłyście dzieci pływać? 12.01.08, 15:04 Na basen i na plażę (mieszkamy nad morzem) chodziliśmy od początku praktycznie. Na lekcje pływania z trenerem moi chłopcy chodzą od piątego (młodszy) i siódmego (starszy) roku życia, czyli dwa lata. Dziewięciolatek pływa bardzo ładnie i stylowo (kryta żabka, kraul, grzbietowy), siedmiolatek mniej stylowo, bo to ciapa jest Odpowiedz Link Zgłoś