Dodaj do ulubionych

dzieci same w domu

03.12.14, 07:12
siema
szykuje mi się ok. tydzień z dziećmi (9 i 6 lat) w którym oni będą mieli przerwę w szkole a ja nie mam urlopu.
co robić żeby się nie pozabijali i nie spalili chałupy?
mój plan jest taki: nauczę starsze dziecko odgrzewać pizzę w mikrofali to będzie ich obiad
- jakie jeszcze inne dania przypomnijcie mi co można powierzyć dziecku go przygotowania?

są dwa kompy w oddzielnych pokojach to przynajmniej nie będzie bitwy o to kto gra i w co

będę do nich dzwonić co ok. 2h żeby sprawdzić czy wszystko w porządku

o czym jeszcze powienienem pamiętać?
Obserwuj wątek
    • lianis Re: dzieci same w domu 03.12.14, 13:22
      A nie mozesz im zorganizowac jakis polkolonii?
      Moim zdaniem jak jeszcze 9 latek przejdzie sam w domu tak szesciolatka bym nie zostawila.
      Obiad kazdy (spagetti, pomidorowa, kotlet z ziemniakami) mozna odgrzac w mikroweli, ugotuj dzien wczesniej, naloz na talerze i daj dziecku wytyczne na ile czasu ma wsadzic.
      • heniek.8 Re: dzieci same w domu 03.12.14, 20:30
        co do kolonii to nie za bardzo, zresztą to jest logistycznie trudniejsze
        jeszcze pomyślę czy by się nie dało wziąć np po pół dnia urlopu
        wtedy bym ich kładł późno spać, wstawali by przed południem jeszcze z godzinka i już jestem smile
      • kminkiewicz Re: dzieci same w domu 22.12.14, 14:14
        kup im nowe gry na xboxa i pomysl z mikrofalą ok, a najlepiej wziąć jakąś ogarnięta studentkę, która lubi dzieci i z nimi posiedzi wink
    • demonii.larua Re: dzieci same w domu 04.12.14, 11:44
      Po pierwsze, nauczyć obsługi mikrofali - z mocnym naciskiem czego się do niej nie wkłada - w sensie naczyń i sztućców big_grin Odgrzewać mogą w zasadzie wszystko, nagotujesz wieczorem obiad - drugiego dnia jak znalazł, aczkolwiek zupy nieco bardziej niebezpiecznie - łatwiej się poparzyć.
      Dobrze mieć zaufanego sąsiada, który albo zajrzy albo będzie w domu w razie gdyby dzieci potrzebowały pomocy dorosłego (powymieniać się numerami telefonów itd.).
      Dowiedz się w szkole czy mają zajęcia w świetlicy - szkoły prowadzą dyżury w dniach wolnych od zajęć dydaktycznych, w trakcie przerwy świątecznej również.
      Zostawały w ogóle już kiedyś same te dzieci? suspicious
      Ostatecznie postarać się o jakąś awaryjną nianię.
      • heniek.8 Re: dzieci same w domu 05.12.14, 06:44
        > Zostawały w ogóle już kiedyś same te dzieci?

na kilka godzin mogą zostać przy kompie czy bajce, ale jeszcze nie zostawały tak żeby obudziły się w pustym domu i ktoś przyszedł do nich o 17-stej smile
        ale tym razem będzie trochę łagodniej bo udało mi się rozbić urlop na część dnia

ale też warto szlifować sztukę zostawiania ich samych bo nie wiadomo kiedy znowu się przyda smile
        w obsłudze mikrofali starsze jest obczajone, przećwiczone ma na popcornie smile
        teraz przyszedł mi do głowy nowy pomysł na danie - naleśniki
        można nasmażyć całą stertę - mogą smarować np. nutellą i głód im nie straszny smile
        • egon26 Re: dzieci same w domu 07.12.14, 16:38
          Z tego co ja się orientuje to dziecko do 1 klasy czyli 7 lat należy odprowadzać do szkoły... Nie wiem na ile można to porównać do zostawiania 6 latka z 9 latkiem ale wydaje mi się że też to nie jest tak do końca zgodne z zasadami prawa i pewnie zdrowego rozsądku tez nie bardzo.
          Może ściągnij jakąś babcie na ten czas albo wymagaj od nauczycieli by się zajęli w tym czasie twoimi dziećmi - ostatni afera z minister edukacji która przypomniała rodzicom że w okresie między świątecznym nauczyciele mają obowiązek zająć się dziećmi z którymi rodzice nie mają co zrobić.
          • heniek.8 Re: dzieci same w domu 07.12.14, 20:54
            nie kojarzę afery z minister, ale w sumie teoretycznie powinno chyba być tak że szkoła zapewnia opiekę przez cały rok więc nauczyciele którzy chcą mieć wolne więcej niż 26 dni tak jak ja plebs, mogą sobie wziąć urlopy bezpłatne.
            a w praktyce, w mojej sytuacji chyba nie będzie aż tak drastycznie bo matka dzieci włączyła się do akcji i weźmie w tym udział.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka