joasiaoo 06.10.04, 22:17 moja 5m coreczka reaguje na moj widok strasznym placzem nie wiem co robic moze macie pomysly na zabawy lub metody uspokojenia brzdaca bo brak juz mi pomyslu Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
wierzba_b Re: jestem zalamany 07.10.04, 01:22 Od zawsze tak ma, czy ostatnio coś jej się "odwidziało"? A może raptem zacząłeś spędzać z nią dużo więcej czasu niż przedtem, np. zastępując mamę, która wcześnie miała na Małą monopol? Albo zacząłeś się z nią bawić w sposób, który ją przestraszył (np. podrzucanie)? Dzieci w tym wieku (o ile mogę sądzić po siostrach ciotecznych, własnych sie jeszcze nie dorobiłam) często reagują płaczem na widok faceta z brodą - jeśli nosisz, to może zgól? Na strach małego dziecka nie pomogą atrakcyjne zabawy. Raczej staraj się zachowywać przy niej bardzo spokojnie, mów do niej cicho i łagodnie. Nie reaguj nerwowo na jej płacz, nie próbuj odwrócic jej uwagi grzechotką, zabawić robieniem min etc., bo dla niej to po prostu za dużo bodźców naraz. Po prostu bądź w pobliżu i nie rób nic szczególnego, żadnych gwałtownych ruchów, głośnych dźwięków etc. Jak najłagodniej. I nie łam się. Za jakiś czas jej przejdzie i nie będziesz się mógł opędzić Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_301 Re: jestem zalamany 08.10.04, 12:01 zastanow sie najpierw co moze byc przyczyna takiej a nie innej reakcji?a potem po malutku oswajaj swoje dziecko na nowo ze swoja osoba zycze powodzenia i pamietaj ze coreczki sa tatusiow musisz tylko zabiegac o jej milosc Odpowiedz Link Zgłoś
shuriken Re: jestem zalamany 08.10.04, 15:38 wierzba_b napisała: > Od zawsze tak ma, czy ostatnio coś jej się "odwidziało"? To podstawowe pytanie w tej sprawie. > A może raptem zacząłeś > spędzać z nią dużo więcej czasu niż przedtem A raczej - ile czasu spędzałeś z nią dotychczas? Bo jeśli bardzo mało, to ma prawo się przestraszyć "obcej" osoby (choć wiek trochę wczesny jak na takie lęki). > Albo zacząłeś się z nią bawić w sposób, który > ją przestraszył (np. podrzucanie)? Hola hola, wielu dzieciom się to podoba. A poza tym jednorazowa "niedobra" zabawa nie powinna powodować takich skutków. > Dzieci w tym wieku (o ile mogę sądzić po > siostrach ciotecznych, własnych sie jeszcze nie dorobiłam) często reagują > płaczem na widok faceta z brodą - jeśli nosisz, to może zgól? Oj, to już lekka bzdura - jeśli miał brodę i nie przeszkadzała przez tyle miesięcy, to i teraz nie powinna. Jeśli nie miał, a zapuścił, to przecież nie stało się to przez noc, prawda? Poza tym zgadzam się z przedmówczynią Odpowiedz Link Zgłoś
tatus_igorka Re: jestem zalamany 13.10.04, 23:08 myslę, ze recepta będzie częstsze przebywanie z dzieckime. zabawa, powolne czynności, mysl jak ona a ona CIę zaakceptuje... jak macha łapkami ty też machaj.. hihi pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś