Dodaj do ulubionych

fotelik!!!

02.02.06, 12:42
Panowie, kupiłem dla naszego malca używany fotelik samochodowy, z pewnego
źródła. Wszystko niby gra, ale mam kłopot. Może to wielu rozbawi, ale nie
bardzo wiem jak go zamontować w moim lanosie. MA jakieś oznaczenia, ale jak
bym nie przerzucał pasów, to mi nie pasuje. Zły jestem, bo nie chcę przewozić
dziecka w źle zamontowanym foteliku. Może ktoś mi pomoże, może macie jakąś
instrukcję do przesłania. Fotelik jest firmowy, zadbany i niezniszczony.
Proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • p-iotr Re: fotelik!!! 02.02.06, 13:35
      Idz na strone producenta, tam czasem sa instrukcje.

pzdr
      • kaska1968 Re: fotelik!!! 02.02.06, 18:56
        czesc,my tez mamy fotelik samochodowy firmy deltima.mysle,ze bys nie chcial
        uslyszec co mowi moj maz jak go montuje....koniec koncow nie przypinamy go
        pasem samochodowym,bo dziecko by nam sie udusilo.jest to fotelik do 11
        kg.kupilismy juz nastepny fotelik tylko mala musi przytyc 2kg smile
        • ksztab01 Re: fotelik!!! 02.02.06, 23:31
          też mam deltima 0-13. i mam go w fieście. jakoś udało się zamontować, ale nie
          było to proste. nie zacytuje słów, które wypowiadałem podczas montażu, bo
          wyrzucą mnie z forum. już nawet chciałem wymieniać pas na jakiś dłuższy.
          oczywiście fotelik jest wpięty na sztywno i na stałe. nie m mowy o wypinaniu i
          wpinaniu. podobno fotelik ten ma również funkcję kołyski i nosidełka.
          Podobno... smile
          a tak poważnie - przed zakupem trzeba spróbować wpiąć fotelik do auta. nie
          kupujmy w ciemno. Ja już drugi raz takiego błędu nie popełnię.

pozdrawiam
          • robek.ch1 Re: fotelik!!! 03.02.06, 10:30

No to mnie dobiliście!!!
            Mój fotelik to Deltim!!!
            Co mamy teraz zrobić jak nasz malec ma 1,5 mies.? Sprzedać? Wyrzucić? Kupić
            następny? Sami nnie wiemy. Albo przetrzymać te parę miesięcy, delikatnie
            jeździć i później już kupić dobrej firmy. Co radzicie?
            • kaska1968 Re: fotelik!!! 03.02.06, 17:54
              my nie przypinamy pasem samochodowym.zaklinowany jest miedzy siedzeniami.taki
              mielismy wybor....albo udusic Zuzanne.......
              • p-iotr Re: fotelik!!! 06.02.06, 09:00
                Nie pozostawiajcie fotelika bez przypiecia! Nawet "zaklinowanie" pomiedzy
                fotelami nie na wiele sie zda w razie wypadku - fotelik po prostu wyskoczy jak
                pilka, z Waszym dzieckiem w srodku!

pzdr
            • ksztab01 Re: fotelik!!! 04.02.06, 13:29
              zawsze możesz używać fotelika jako kołyska, albo leżaczek smile
              Jak kupowaliśmy z żoną fotelik, to wybraliśmy deltima bo był szeroki i
              myśleliśmy że dziecku będzie wqygodniej. nie przewidzieliśmy, że pas może
              okazać się za krótki. Jakoś go wpiąłem na tylne siedzenie fiesty i jest tam na
              stałe. montaż z przodu wykluczają u mnie poduszki tzw. bezpieczeństwa.
              • robek.ch1 Re: fotelik!!! 06.02.06, 06:37

Tak się dzieje u nas. Fotelik montuję z tyłu, tyłem do kierunku jazdy. Tak
                odsuwam fotel pasażera, żeby fotelik był w miarę stabilny. W domu na co dzien
                fotelik służy jako kołyska. Pocieszamy się tylko tym, że nasz malec na razie
                jeździ samochodem sporadycznie. Zanim zacznie podróżować częściej - i tak
                trzeba będzie kupić większy fotelik. Wtedy odezwę się na pewno i zapytam co
                najlepiej kupić. A może ktoś z was będzie miał, żeby odsprzedać?
                Dzięki.
                • marysienka44 Re: fotelik!!! 06.02.06, 07:21
                  Cześć!
                  Też mamy Lanosa i też miałam fotelik Deltim, teraz mam już następny.
                  Muszę Cię zmatrtwić, montaż fotelika na tylnim siedzeniu nie wchodzi w grę. Pasy
                  są za krótkie i jest to niemożliwe. Mój ojciec też ma Lanosa, i też
                  sprawdzaliśmy gdyż myśleliśmy iż my mamy coś nie tak z pasami, lecz niestety to
                  samo.
                  Fotelik montowaliśmy na przednim siedzeniu, tyłem do kierunku jazdy. Najpierw
                  oparcie troszkę do tyłu, potem montaż, no i można oparcie zrobić troszkę
                  bardziej do pionu. A i fotel maksymalnie do tyłu przesuwaliśmy, łatwiej się
                  malucha wkłada, więcej miejsca.
                  Tylko w ten sposób. I tak woziliśmy małą przez kilka miesięcy. A ja siedziałam z
                  tyłu.
                  Jeżeli chodzi o montowanie fotelika, bez przypinania go pasami to uważam to za
                  głupotę, niestety ale to jest tak jakby fotelika nie było. Fruwał by po całym
                  aucie. Żadne bvezpieczeństwo.
                  No i musi być tyłem do kierunku jazdy! To obowiązek.
                  Dodam że mieliśmy latem kontrolę policyjną, sprawdzali bardzo, bardzo dokładnie
                  przypięcie fotelika i dziecko, łącznie z naciąganiem pasów i siłą trzymania
                  zapięć. Byliśmy w szoku.Ale było ok.
                  W razie problemów służe pomoocą.
                  Pozdrawiam

P.S. My bardzo dużo jeździmy z małą i często są to dalekie trasy, więc dla nas
                  jej bezpieczeństwo to jakaś obsesja, hehe... stąd ta wiedza.
                  • robek.ch1 Re: fotelik!!! 06.02.06, 15:51

Witam. Bardzo mnie ucieszyłaś, że w ogóle da się go zamontować prwidłowo. Nie
                    ma sprawy, możemy zamontować z przodu. Wcale nam to nie przeszkadza. Jeśli
                    możesz nam pomóc, to opisz dokładnie jak montujesz fotelik na przednim
                    siedzeniu. Którędy puszczacie dolny pas(pewnie przez te dwa wcięcia na dole
                    fotelika - u nas zaznaczone niebieską kropką), ale nie wiem jak puścić górny
                    pas?? nie mam zielonego pojęcia. Może łatwiej nam będzie gadać na zwykłych -
                    naszych mailach. Mój adres to r.chojecki@rmf.fm
                    • marysienka44 Re:DO R] 06.02.06, 18:08
                    • marysienka44 Re: do robek.ch1 06.02.06, 18:32
                      Odpisałam na prywatny adres i wysłałam zdjęcie jak miałam zamontowany.
                      Pozdrawiam
                    • alfalfa Re: fotelik!!! 08.02.06, 14:20
                      Ten sam problem mieliśmy w Skodzie Fabia, fotelik babe confort. Pasy z tyłu za
                      krótkie więc montowanie z przodu (brak poduszki pow.). Teraz w Peugeot Partner
                      nie tylko fotelik ale całe wyposarzenie (półszafy ciuchów, full zabawek oraz
                      wyrko podróżne i wanienka) się mieści. Prawdziwe auto rodzinne, polecamwink
                      A.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka