Dodaj do ulubionych

SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ

IP: *.* 07.11.01, 23:26
E-tatusiowie,pewnie Wy najlepiej wiecie o wplywie klimy na zdrowie niemowlaka - moze obilo Wam sie o uszy cos na ten temat? Moj maz uwaza, ze wplywu zadnego nie ma, ale poniewaz slyszalam co innego kiedys na ten temat - zwracam sie jeszcze do Was. [w forum ZAKUPY tez zadalam to pytanie, ale pisze i tutaj, bo moze tam e-ojcowie nie zagladaja?!)Bede wdzieczna za wszelka informacje.(Acha - chodzi o klime automatyczna)
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 08.11.01, 07:00
      Hej, Magdo.Nigdy nie slyszalam nic o jakimkolwiek wplywie klimatyzacji na niemowlaka. Chyba jednak maz ma racje. W Stanach, gdzie mieszkam wiekszosc ludzi ma klimatyzacje i w samochodzie i w domu i maluchom nic sie nie dzieje.
    • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 08.11.01, 08:22
      Nas podstawiw mojego doswiadczenia klimatyzacja w samochodzie ma wplyw jedynie pozytywny. Mozesz schlodzic samochod nagrzany na parkingu, jechac w upale bez pootwieranych okien i przeciagow. Zadne korki nie sa straszne, dzieci bardzo dobze znosza podroz. W deszczowy dzien osuszysz wnetrze z pary. Mam trzeci samochod z klimą (dwie manualne, ostatnia automatyczna). Nawet malenkiego matiza kupilam z klimatyzacja. Tylko ze po jej wlaczeniu samochod prawie stawal :lol: I nie bardzo wyobrażam sobie inny do podróży z dziećmi - a jeżdzę dużo.
      • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 08.11.01, 08:38
        Zastanawialiśmy się nad klimatyzacją ze względu na dodatkowy koszt :( .Kupiliśmy.Lato rozwiało wyrzuty sknerowatego sumienia.WARTA WSZELKICH PIENIĘDZY!!!!Jak zwykle na tym forum odpowiadają kobiety.Ale w końcu to my znamy się na wszystkim :)papaada
        • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 08.11.01, 12:25
          Na wakacje wybralismy sie w tym roku do Turcji,mieszkalismy w hotelu z klimatyzacja i wypozyczylismy samochod tez z klima.Po przyjezdzie ja,moj maz ,corka (4 Lata)i syn (wtedy 9 mies)bardzo kaszlelismy,po wizycie u lekarza okazalo sie ze nasze blony sluzowe w oskrzelach i plucach sa przesuszone wlasnie od klimatyzacji,kurowalismy sie miesiac.Mysle ze klimatyzacja w samochodzie to dobry wynalazek,ale nie musi byc ciagle wlaczona tylko w upalne dni,chociaz czy to dobry pomysl wkladac niemowle spocone od 30 stopniowego upalu do pomieszczenia o temperaturze duzo nizszej?My mamy otwierany dach i jestesmy zadowoleni,a klimatyzacja dala nam wszystkim tak popalic ze narazie zrezygnujemy :)
          • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 08.11.01, 17:46
            Aniu,czy myslisz, ze te problemy zdrowotne wynikaly wlasnie z roznicy temperatur? Moze jesli sie ma klimatronik i ustawiasz sobie temp. o niewiele wyzsza lub nizsza od tej na zewnatrz - to moze jest ok, jak pisza inni?!Magda
            • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ-do Magdy IP: *.* 08.11.01, 20:43
              Magda masz racje z ta zmiana temperatury ale trudno ustawic klime pare stopni nizej jak na dworze 45 stopni :) czyli najmniejsza roznica mozliwa do przezycia to 20 stopni :hot:
    • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 08.11.01, 12:49
      Jest cos co sie nazywa klima, i jest klima automatic (klimatronic, etc). ta pierwsza generalnie dmucha zimnym i ustalonej temperaturze, druga natomiast ma za zadanie utrzymanie zadanej przez Ciebie temperatury. Zawsze systemy takie sa wyposazone w uklady filtrow, etc.Wart miec samochod z klima automatik (jest bezpieczniejsza, to w kwestii przeziebien), ale i drozsza.Ja marze o samochodzie z kazda klima...
    • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 08.11.01, 14:04
      Magdo, powiem Ci tak:Faktycznie w samochodzie z klimą trzeba uważać na zmianę temperatur. Gdy na dworze jest 30 stopni to w samochodzie lepiej żeby było tylko o 4-5 mniej, bo inaczej przeziębienie gotowe. Znam to z autopsji, bo sama dorwałam się kiedyś do takiego samochodu i w koszmarnym upale (południe Francji, lipiec) włączyłam sobie 18 st. Tak jeździłam pare dni, a potem zapalenie gardła przez 2 tygodnie.Jeśli stoisz jednak przed zakupem samochodu, to wybierz ten z klimą. Szma wiesz jekie w Polsce panowały upały przez ostatnie lata.Ja, jako że mieszkam w Szczecinie, często jeżdzę w lecie nad morze. I nawet na tak krótkiej trasie (100km) musiałam małej ze dwa razy zmieniać koszulke i pieluchę pod pleckami. Raz wybrałam sie z koleżanką posiadającą klimatyzowany samochód... mówię ci po prostu baja!!! Jak będę zmieniać samochód (a pewnie nie nastąpi to wczesniej niz za dwa lata - cholerny kredyt!!!) to na 100% będzie to jakiś model z klimą.Pozdrówka.Pochwal się jak juz kupisz!
    • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 08.11.01, 15:24
      Jeżeli was stać to kupcie z klima tylko uważaj żeby w samochodzie nie było dużej różnicy temperatury pomiędzy zewnątrz a wewnątrz bo przeziębienie gotowe, w pracy miałem klimę i znam to z autopsji. A dodam jeszcze że klimatyzacja zwiększa zużycie paliwa jeżeli chodzi o koszty.pozdrawiam:hot:robin
    • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 13.11.01, 11:39
      Zgadzam się, klima w samochodzie jest super ale... wysusza śluzówki, dlatego jeśli dzidzię wozi się autem od czasu do czasu klima to w porządku, gorzej jesli używa sie jej codziennie. Ciągle właczona klimatyzacja nawet dla dorosłego nie jest wskazana, mój mąż pierwsze co robi po wejściu do auta to ją włącza i efekt... ma bardzo spierzchniętą skórę i często skarży się na drapanie w gardle i suchość. Tak więc z umiarem.Ania
      • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 16.11.01, 13:43
        Hej Madzia! Jesteśmy z mężem szczęśliwymi posiadaczami Hyundaia Atosa z klimą. Klimatyzacja jest wspaniała przez cały rok! Latem jeździliśmy trzy tygodnie po Polsce z siedmiomiesięcznym synkiem. Dziecko czuło się wspaniale. Wcześniej jechaliśmy z rodzicami do babci (100 km)lepszym autkiem bez klimy, koszmar. Synek cały był mokry,płakał, nie mógł spać, temperatura w aucie 25 % na zewnątrz podobnie. Odkąd przesiedliśmy się do naszego autka, maluszek uwielbia jazdę samochodem. Latem, przy upałach przyjemny chłodek, nagrzany samochód można w ciągu minuty "przystosować do życia". Obecnie, po włączeniu klimatyzacji natychmiast odparowują szyby i robi się miłe ciepełko. Jeździmy autkiem prawie pół roku, często korzystamy z klimatyzacji i jesteśmy zdrowi. Mój mąż wyliczył, że przy włączonej klimatyzacji samochód spala 0,5 litra więcej paliwa na sto kilometrów. Pozdrowionka
        • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 16.11.01, 16:11
          my tez mamy klime i jestesmy z niej baaaaardzo zadowoleni - polecam climatronic, gdzie mozna ustawic temperature jaka chcemy miec wewnatrz auta.pozdrawiam Mimi
    • Gość: guest Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 20.11.01, 10:53
      Hej,qpilismy juz samochodzik z klimatronikiem - na razie ok, oprocz tego ze ostatnio jakas niezdecydowanie wyjezdzala z parkingu i ja troche "puklam". Niby nic sie nie stalo, ale cos jej sie bagaznik kiepsko zamykal....Ale zauwazyla, ze samochod ladny! (to pewnie przez ta klime!) Dzieki za wszelkie informacjeMagda, wlascicielka Peugeota 307...
    • Gość: jacenty Re: SAMOCHOD Z KLIMATYZACJA CZY BEZ IP: *.* 29.01.02, 00:29
      Witam Cię, od dwóch lat jeżdżę ze swoimi maluchami w klimatyzonych samochodach. Pierwszy był z klimą zwykłą a teraz z klimatronikiem i wiesz mi ani ja ani tymbardziej moje dzieci by nie zamieniły samochodu na taki bez klimy. Najważniejsze jest to czy mądrze się jej używa a to że wysusza powietrze to fakt, ale ile razy w ciągu dnia otwierasz drzwi? chociażby po to by wysiąść. Nie jest tak, że się przebywa z małymi dziecmi w samochodzie przez kilka godzin dziennie. Reasumując - polecam z całego serca, dzici jak podrosną to Cię ucałują w czółko. :)PS: MOje chłopaki latem niechcą jeździć z dziadkami bo im za gorąco i przy otwartych szybach huczy i wieje.Pozdrawiam Jacenty
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka