Dodaj do ulubionych

samochod 3 czy 5 drzwiowy

27.05.03, 10:27
chcemy kupic Yariska i zastanawiamy sie nad 5-drzwiowym (chociaz bardziej
podoba mi sie 3-drzwiowy), ze wzgledu na to, ze latwiej zamontowac fotelik
teraz mamy 5-drzwiowy samochodzik, ale raz musialam montowac fotelik w 3-
drzwiowym, na dodatek coupe, zniechecilo mnie to skutecznie do 3-drzwiowek
spotkalam sie tu z opinia, ze latwiej zapakowac dziecko do 3-d samochodu??
ale czy wtedy gdy fotelik jest montowany na stale - my montujemy fotelik na
stelazu i uzywamy go jako wozka, wiec fotelik czesto montujemy/demontujemy
w koncu dwoje drzwi mniej to 1400 w kieszeni - bedzie benzynka na pol roku
Obserwuj wątek
    • ewunia_uk Re: samochod 3 czy 5 drzwiowy 28.05.03, 13:50
      Z wlasnego doswiadczenia, co prawda nie z Yarisem...

Ja mam 3-drzwiowe VW Lupo, a maz 5-drzwiowego golfa. Kiedy Zosia byla jeszcze
      w "gondolce", dla mnie bylo o wiele latwiej zapiac te gondolke w moim 3-
      drzwiowym. Do tego stopnia, ze swiadomie unikalam jechania gdziekolwiek
      samochodem meza, bo zawsze sie nasapalam przy montowaniu tej gondolki.

Zaleta 3-drzwiowego jest taka, ze po przechyleniu przedniego fotela mozesz po
      prostu stanac w samochodzie przy tylnym siedzeniu i spokojnie zamontowac
      gondolke. W 5-drzwiowym mozesz tylko stanac przy samochodzie.

Teraz Zosia siedzi juz w normalnym foteliku i 3 czy 5 drzwi nie ma juz takiego
      znaczenia.

Ja bym proponowala isc do salonu z gondolka i wyprobowac przypinanie w modelu 3
      i 5 drzwiowym. Bo moze co sie sprawdza w VW nie sprawdza sie w Toyocie. Duzo
      zalezy tez od wielkosci drzwi - w 3-drzwiowym Lupo drzwi sa bardzo duze, sufit
      jest wysoki, i dlatego jest wygodnie robic rozne manewry typu zapinanie
      gondolki na tylnym siedzeniu.
    • maciupeq2 Re: samochod 3 czy 5 drzwiowy 30.05.03, 12:42
      fionna napisała:

> ale czy wtedy gdy fotelik jest montowany na stale - my montujemy fotelik na
      > stelazu i uzywamy go jako wozka, wiec fotelik czesto montujemy/demontujemy
      > w koncu dwoje drzwi mniej to 1400 w kieszeni - bedzie benzynka na pol roku

Osobiście proponuję 5 drzwiowy pod warunkiem, ze jest blokada uniemożliwiająca
      otworzenie drzwi przez dziecko. Jak podrosnie to zechce wysiadać w czasie jazdy.
      W 5 łatwiej zamontować większy fotel ten do 36kg, a 1400 to wcale nie jest tak
      wielka różnica.
      Pozdrawiam Aggeusz
      • mimix Re: samochod 3 czy 5 drzwiowy 04.06.03, 12:40
        My ponad rok temu mieliśmy podobny problem. Zdecydowanie polecam 5 drzwiowy.
        Przymierzaliśmy się z fotelikami (dwójka dzieci) do 3-drzwiowego, ale o wiele
        wygodniej jest jednak w 5-cio drzwiowym. Oczywiście mamy taką blokadę na tylne
        drzwi, żeby dzieci nie mogły same otworzyć.

Pozdrawiam wink
    • edziecko_gosiah Re: samochod 3 czy 5 drzwiowy 06.06.03, 17:35
      Cześc Fionno, ja zdecydowanie polecam 5-drzwiowy, choć zupełnie nie znam się na
      samochodach (moge tylko stwierdzić, czy jest ładny i funkcjonalny, no i czy
      ekonomiczny...). Jak dziecko jest odrobinę większe to zdecydowanie
      łątwiej 'obsługiwać'go w 5 - łatwiej zapiąć, odpiąć itd... Ale oczywiście ważne
      jest to, o czym jakiś tata juz wcześniej napisał: blokada drzwi u dziecka! (ale
      takie samochody zazwyczaj to mają)Ja poza tym mam jeszcze inny problem: mam
      chyba jakąś FOBIĘ odnośnie samochodów 3-drzwiowych... boję się, zę nie daj
      Bożę, ale jakby co, to nie będę w stanie wyjąć dziecka z samochodu... być może
      to jest nieuzasadnione, bo może nie jest to problemem, ale moja głowa tak jakoś
      o tym myśli...
      pozdrawiam serdecznie, gosiah
      • kasiapro1 Re: samochod 3 czy 5 drzwiowy 08.06.03, 10:31
        ja mam 5-cio drzwiowa yariske.Jestem w ciazy i ciesze sie ze to byl
        yaris.kanapy tylnie sa przesuwane do przodu i skladane co jest bardzo wazne.W
        bagazniku po przesunieciu kanapy miesci sie bebecar-tracker-kotry nie jest
        maly,samochod jest bezpoeczny,ekonomiczny,ma blokade drzwi,poduchy mam tylko z
        przodu.Nie ma co oszczedzac na samochodzie ,bo to inwestycja w wasze zycie i
        zdrowie
    • edytast Re: samochod 3 czy 5 drzwiowy 10.06.03, 01:08
      Posiadam samochód pięciodrzwiowy i zawsze wygodnie było mi sadzać dzieci na
      fotelikach. Wiem jednak od znajomych którzy mają trzydrzwiowe samochody że
      bardzo niewygodnie jest sadzać i zapinać dziecko na foteliku w takim
      samochodzie. Jeżeli masz możliwość wydania większej kwoty to zdecydowanie
      polecam model pięciodrzwiowy. (toyota na pewno posiada blokadę drzwi przed
      małymi dziećmi).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka