Dodaj do ulubionych

do kiedy karmić

20.08.10, 22:25
Pomóżcie... Nie wiem jak długo karmić mojego synka. Aktualnie ma prawie 9
miesięcy. Mój mąż mówi, że to najwyższy czas by pomału rezygnować z cycusia.
Karmię go praktycznie kiedy tylko maluch chce. Sprawia nam to ogromną
przyjemność. Aktualnie ok 11.00 jemy obiadek i ok 18 deserek reszta dnia to
pierś. Czy to czas najwyższy wprowadzać inne mleko??
Obserwuj wątek
    • mika_p Re: do kiedy karmić 20.08.10, 22:56
      Zasadniczo, dopóki człowiek uważa, ze w codziennej diecie dziecka mleko jest
      bezwzględnie konieczne, to mleko własnego gatunku jest najlepsze. A do roku
      mleko jest podstawą diety człowieka, a i potem bardzo ważne.

Światowa Organizacja Zdrowia zaleca karmienie piersią minimum rok i
      utrzymanie karmienia piersią w drugim, a nawet trzecim roku życia dziecka.

Człowiekowi zdolność trawienia laktozy (cukru obecnego naturalnie tylko w mleku
      ssaków) zanika zazwyczaj w 4. roku życia (jeśli po okresie niemowlęcym czy
      poniemowlęcym nie dostaje mleka).

Tak więc mąż nie ma racji, ma raczej przestarzałe poglądy. Od lat 90, odkąd
      ruszyła akcja Rodzić po ludzku, promuje się co najmniej roczne karmienie
      piersią. Wychodzi jak wychodzi, w każdym razie, 9 miesięcy to nie ejst żaden
      czas najwyższy na odstawienie od piersi.
    • basiak36 Re: do kiedy karmić 21.08.10, 17:31
      szwalnia.org napisała:
      >Czy to czas najwyższy wprowadzać inne mleko??

Nie ma czegos takiego jak czas najwyzszy na inne mleko. To ze w wielu krajach
      panuje zwyczaj picia mleka od krow cale zycie, to nie znaczy ze tego potrzebujemy:)

9 miesieczniak jak najbardziej potrzebuje mleka i najlepiej jesli jest to mleko
      mamy. Kazde inne jest tylko proba nasladowania mleka matki, ktorego skopiowac
      sie nie da. A dzieci do 2-3 roku zycia mleka zwykle potrzebuja, i wiadomo ze
      najlepiej aby pily mleko mamy.
      Na zadnym etapie zycia malucha nie jest tak ze lepiej byloby podac takie od
      krowy albo modyfikowane.
    • diuszesa Re: do kiedy karmić 21.08.10, 22:01
      szwalnia.org napisała:

> Mój mąż mówi, że to najwyższy czas by pomału rezygnować z cycusia.

A czym to mąż uargumentował? Bo powiem Ci, że jest naprawdę baaardzo mało
      argumentów na odstawianie w tym wieku.

> Karmię go praktycznie kiedy tylko maluch chce. Sprawia nam to ogromną
      > przyjemność. Aktualnie ok 11.00 jemy obiadek i ok 18 deserek reszta dnia to
      > pierś.

I bardzo dobrze, karmcie się dalej. Nie sluchaj tych, którzy mowią, że karmienie
      po pół roku, czy po roku, nie ma żadnej wartości albo zaszkodzi dziecku. To
      mozna między bajki wlożyć. Zerknij na to forum:
      forum.gazeta.pl/forum/f,21000,Karmienie_piersia_powyzej_roku.html
      Czy to czas najwyższy wprowadzać inne mleko??

A po co Ci inne, skoro masz swoje? Ono jest najlepsze pod każdym wzgledem. Żaden
      ssak nie jest pojony mlekiem innego ssaka, tylko człowiek wpadł na taki pomysł.
      Mieć mleko w piersiach, a dawać dzieciakowi coś, co jest podróbą mojego mleka i
      jeszcze za to płacić? I bawic sie w grzanie wody itp? Eeee, mnie nikt nie namówi ;-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka