Dodaj do ulubionych

dokarmiac czy nie?

07.09.10, 20:59
Witam.
Mam 3 miesieczną córeczke. Dziś byłam z nią na szczepieniu i pediatra powiedziała mi, że mała za mało przybiera. Waga urodzeniowa to 3070g i 55cm długa(wychodząc ze szpitala 2900g) a dziś waży 5kg. Kazała mi ją dokarmiac sztucznym pokarmem. Mała nie wygląda szczupło. Jest energiczną, pogodną dziewczynką. Wydaje mi sie, że córeczka sie najada. Karmie ją na żądanie. W nocy ma dłuższą przerwe 6godz. miedzy nastepnym karmieniem. Nie chciałabym jej dokarmiac. Pomyślałam sobie, że zaczne ją budzic w nocy i karmic co 3 godziny może wiecej przybierze. Nie wiem co mam robic czy ją dokarmiac czy nie?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • mad_die Re: dokarmiac czy nie? 07.09.10, 21:08
      A wcześniej byly jakieś ważenia?
      Ale z tego co podałaś wychodzi mi średnio 175g na tydzień, więc bardzo ładnie. Nie wiem, czego sie lekarka czepia... Może musi więcej BEbiko sprzedać? Ech...
      Nie dokarmiaj mm, lepiej dokarm piersią :)
    • smellson Re: dokarmiac czy nie? 07.09.10, 21:11
      Skoro jak piszesz córeczka jest najedzona, pogodna i spokojna, to czemu mialabyś ja dokarmiać- myślę, że nie chciałaby nawet mleka sztucznego, skoro najada się maminym. Uważałabym na Twoim miejscu z nocnymi pobudkami- mnie przy pierwszym dziecku położna kazała wręcz budzić na karmienia w nocy, efekt był taki że córka przyzwyczajona do nocnych pobudek do dziś (5 lat!) nie śpi zbyt dobrze, często nie przesypia nocy etc
      Czy lekarka zasugerwoała wykonanie jakichś badań? z córka mialam podobną sytuację, kirdy miala ona ok 8 mcy- przestała przybierać na wadze, badanie moczy wykazało zakażenie bakterią e.coli- przebiegało bezobjawowo; po kuracji problem się skończył.
    • basiak36 Re: dokarmiac czy nie? 07.09.10, 21:48
      2100g w 3 miesiace jest w normie.
      Zawsze mozesz sprobowac karmic czesciej, i jesli dziecko bedzie chcialo, to zje, a jesli nie, to i tak sie nie da zmusic:) Smoczka nie ssie?
    • mika_p Re: dokarmiac czy nie? 07.09.10, 21:53
      Jeśli przybiera równomiernie, to ma ładne przyrosty, średnio 700 gramów miesiecznie, minimum dla piersiowego dziecka w I kwartale to 450-500g.
      • mehil.dam Re: dokarmiac czy nie? 07.09.10, 22:25
        Moja pediatra (z przychodni) też się wagi Małej ciągle czepia, już konsultowaliśmy z 2 lekarzami w tym gastrologiem i problemu nie widza... My się cycusiem nie karmimy, więc zjada porcje wg. wytycznych.
        Więc najpierw się z konsultuj - jeśli chcesz karmić tylko piersią to nie dokarmiaj, powody mogą być inne, jeśli tak na prawdę za mało przybiera (co nie jest prawdą).
        • justab1977 Re: dokarmiac czy nie? 07.09.10, 23:15
          Mała miała wczesniej dwa ważenia pierwsze ważenie gdy miała 3 tygodnie i ważyła 3200g a drugie przy pierwszym szczepieniu czyli po 6 tygodniu i ważyła 3970g. Po drugim ważeniu lekarz nie miała żadnych zastrzeżeń co do wagi(był to inny pediatra niż dziś).Jeśli chodzi o smoczek to mała nie chce. Z tym budzeniem nocnym to kiedyś położna powiedziała mi, żebym nie budziła małej. Ja sama też nie chciałabym żeby ktoś mnie budził na jedzenie. W ciągu dnia dosyc czesto karmie, ale córka czesto ulewa i ze trzy, cztery razy robi kupki. Może to też ma jakiś wpływ na jej wage. A jeszcze jedno dziś oprócz tego dokarmiania lekarka kazała mi dopajac małą przegotowaną wodą i była bardzo zdziwiona dlaczego jeszcze tego nie robiłam.
          Pozdrawiam
          • mrs.t Re: dokarmiac czy nie? 07.09.10, 23:40
            wpływ na jej wage. A jeszcze jedno dziś oprócz tego dokarmiania lekarka kazała
            > mi dopajac małą przegotowaną wodą i była bardzo zdziwiona dlaczego jeszcze teg
            > o nie robiłam.

boze swiety
            daj namiar na te lekarke

A NA CO WODA?
            I to jeszcze jak "malo przybiera"??
            sama sobie kobita przeczy"!!!!!!
          • matka_karmiaca Re: dokarmiac czy nie? 08.09.10, 09:23
            To chyba jakaś starszej daty pani doktor?
          • basiak36 Re: dokarmiac czy nie? 08.09.10, 12:21

• spirit1982 Odwrotny problem :P 08.09.10, 09:22
      Ja byłam wczoraj z synkiem na szczepieniu. Mały ma skończone 14 tyg. Waga najniższa to 2760, urodzeniowa 3080g. 7 tyg temu ważył 3890, tydzień temu 4590, wczoraj 4675. W ciągu 7 tygodni przybrał niecałe 800gramów. Czy to nie jest mało? Lekarka powiedziała, że jest w porządku, ale ja mam wątpliwość. Budzę już go w nocy, Odciągam trochę nocnego mleka i dalej zastanawiam się czy nie za mało przybiera i czy nie powinnam dodatkowo podać mu mm. Jak myślicie?
      • basiak36 Re: Odwrotny problem :P 08.09.10, 12:19
        7 tyg temu ważył 3890, tydzień temu 4590, wczo
        > raj 4675. W ciągu 7 tygodni przybrał niecałe 800gramów. Czy to nie jest mało? L
        > ekarka powiedziała, że jest w porządku, ale ja mam wątpliwość. Budzę już go w n
        > ocy, Odciągam trochę nocnego mleka

A czemu odciagasz mleko? Czy maly ssie na zadanie, czyli bez smoczkow, butelek itp?
        • spirit1982 Re: Odwrotny problem :P 08.09.10, 18:12
          Mały w nocy je na śpiąco, zawsze trochę mleka zostaje, staram się odciągnąć (udaje mi się ręcznie koło 20ml) i daje mu łyżeczką rano. Butelki, smoczka nie dostaje..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka