Dodaj do ulubionych

Pani Moniko mam pytanie?

14.10.10, 08:56
Witam,chciałam się zapytac jak jest z tym czasem ssania,bo moja juz 5 tygodniowa córcia ssie od 6do GORA 8min!!! Dzis w nocy udało sie 10min:) Czy ona sie najada? Potem wierci sie,kreci,jest niespokojna,płacze,ma gazy i napiety brzuch... Podobno dopiero ok15minuty wytwarza sie to tresciwsze mleko koncowe i jak dzidzia ssie krócej,to jego wytwarzanie zanika,prawda to??? Ale za nic nie moge jej przy tej piersi dłuzej utrzymac. :((( Gdyby ssała dłuzej moze nie byłoby tych problemów z brzuchem? Mala wazy ok 4300-pomiar domowy:) Co Pani sadzi o tym? Pozdrawiam.Marzena
Obserwuj wątek
    • basiak36 Re: Pani Moniko mam pytanie? 14.10.10, 10:15

Przede wszystkim: odstaw zegarek. Powaznie:) Nie liczy sie niczego w ten sposob w czasie, a juz na pewno nie czasu kiedy pojawia sie wiecej tluszczu w mleku, bo nie jest to ani 10 ani 15 ani 20 min. Tluszcz uwalnia sie stopniowo w mleku podczas karmienia, na poczatku jest go ok 2%, dziecko zaspokaja pragnienie, potem stopniowo uwalnia sie go co
      raz wiecej, az do 10% nawet, i wiecej. Wiec nie ma tak ze nagle pod koniec po 15 min mleko jest 'bardziej tresciwe'. Mleko caly czas jest tresciwe, a dziecko ssie i wie kiedy jakie mleko dostaje i dostosowuje swoje ssanie do swoich potrzeb. Jesli potrzebuje wiecej tlustego, bedzie ssac czesciej. I czas nie ma znaczenia, bo zalezy to wylacznie od tego na ile efektywnie dzieck oproznia piers.
      Co do przyborow wagowych, jaka byla waga urodzeniowa, i najnizsza?

> Potem wierci sie,kreci,jest niespokojna,płacze,ma gazy i napiety brzuch...
      Od poczatku tak jest? Ssie smoczka? Dostaje butelke?
    • matka_karmiaca Re: Pani Moniko mam pytanie? 14.10.10, 12:13
      > Czy ona sie najada?
      Jak przybiera, to znaczy, że się najada.

> Potem wierci sie,kreci,jest niespokojna,płacze,ma gazy i napiety brzuch...
      Maluchy często mają kolki, matki stają na głowie, a najczęściej samo przechodzi po 3. miesiącu...
      A próbowałaś ją odbić i przystawić z powrotem? Nie gwarantuję, że pomoże, moja miała taki okres, że zapowietrzała się jak kaloryfer po sezonie grzewczym... Samo minęło...

> Podobno dopiero ok15minuty wytwarza sie to tresciwsze mleko koncowe i jak dzidzia ssie krócej,to jego wytwarzanie zanika,prawda to?
      Na szczęście bzdura, i ze "sztywnym" progiem 15 minut, i z zanikaniem "treściwszego".
    • monika_staszewska Re: Pani Moniko mam pytanie? 14.10.10, 15:48
      Ano właśnie, jeśli Dziewczę przybiera na wadze, niewątpliwie zjada tyle ile potrzebuje, a czy robi to w pięć, osiem czy ileś tam minut to już jej prywatna sprawa. Jak czytam o zachowaniu Pani Córeczki to myślę sobie, że albo ona łapczywo je, albo mleko bardzo szybko wypływa, albo obie rzeczy dzieją się na raz i w efekcie takiego szybkiego najadania Mała łyka dużo powietrza, co z kolei rodzi problem z bolącym brzuszkiem. Może zatem zaproponuje karmienie w pozycji pod Górkę, albo chociaż kładzenie Panieneczki na Mamie (lub Tacie) na brzuszku po karmieniu. Być może przyda się noszenie w chuscie i masowanie brzuszka:
      kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,54927,2449645.html
      pozdrawiam :)
      monika staszewska
      • boryska_only Re: Pani Moniko mam pytanie? 15.10.10, 13:22
        Dziekuje za porady :) masaż będę jej robić...
        Najgorzej jest od rana tak do 12-13tej. Widze,że boli brzuszek,to rozbieram,uginam nózki i puszcza bąki,potem jest kupa i....zasypia słodko...ze smokiem:/
        Trochę go używam/y,zaczęłam tak tydzień temu,bo ciągle płakała,a tak było spokojniej i nawet zasypiała ok 9tej,co wcześniej było nie do pomyślenia :(
        Postaram się go z czasem wyeliminować ale narazie chyba jeszcze go poużywamy :P
        Widzę,że się najada,raz ssie 4-5min,a ostatnio nawet 15min ssała,więc już nie będę się tym martwić. Wagę dokładnie poznamy w środę,mamy szczepienie,ale chyba jest ok.
        Jeszcze raz dziękuję wszystkim :)))
        Do basi>butli nie używamy :) smoka jak wyżej... Pozdrawiam!!!
        • mrowka75 Re: Pani Moniko mam pytanie? 16.10.10, 12:38
          doradzam odstawienie smoka już teraz. rzy kłopotach z łapczywością jedzenia, zbyt szybkim wypływie pokarmu smoczek może dodatkowo zniszczyć dobra technikę ssania, a wtedy zaczna się schody.
    • alicja_wk Re: Pani Moniko mam pytanie? 16.10.10, 00:00
      Mój obecnie juz roczny synek od samego urodzenia najadał sie w 5 minut, a z czasem zrobiło sie nawet tych minut mniej.
      Dopóki dziecko dobrze przybiera, to znaczy ze jest ok. Nic nie piszesz o wadze urodzeniowej wiec trudno ocenic przyrosty.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka