Dodaj do ulubionych

Ncne karmienie noworodka

28.11.10, 17:47
Witam serdecznie i proszę o radę.Mamy w domu tygodniowego noworodka.Ssie bardzo aktywnie,ale z uplywem dnia coraz częściej.Wygląda to tak:w ciągu dnia co około2-3-4 godziny possie około 40 min.(z obydwu piersi) i w miarę dobrze śpi.Czym późniejsza pora,tym przerwy są krótsze,dochodzą do pół godziny.W praktyce wychodzi,że w nocy mała cały czas jest przy cycu(zasypia przy nim)i karmie na półśpiąco,w dzień jestem nieprzytomna.Jak ja odstawię,ssie rączki jakby byla głodna i znów cyc.Czy to pomieszanie rytmu dnia z nocą,czy coś innego?Karmię przez osłonki(mam pogryzione brodawki)może to ma wpływ/dziękuję z góry za odpowiedź.
Obserwuj wątek
    • misior_biorn Re: Ncne karmienie noworodka 28.11.10, 17:58
      Osłonki na pewno nie pomagają, ale tu nie będą się wypowiadać, bo nie mam doświadczenia. Życzę tylko, żebyś szybko mogła je wyrzucić :)

Co do rytmu dnia i nocy, to nie wydaje mi się, żeby noworodek wiedział co to jest :) Jeszcze za malutki na takie postrzeganie świata. Moja rada, to spróbuj nauczyć się spać podczas karmienia (karmić przez sen), z tym, że z tymi nakładkami będzie ci trudno no i pewnie świadczy to, że technika ssania dziecka może być nienajlepsza.

Ogólnie to noworodek ma prawo jeść ile chce i spać ile chce - i pewnie mu się jeszcze wiele razy ten "rytm" zmieni :)
    • basiak36 Re: Ncne karmienie noworodka 28.11.10, 21:20
      Normalne, noworodek nie jest przygotowany na odstawianie do lozeczka, chce byc przy mamie, natura wyposazyla malucha w taki silny instynkt ktory mowi ze bezpiecznie jest tylko przy mamie:) Stopniowo, z czasem te karmienia nie beda takie intensywne, dziecko zacznie sie rozgladac, interesowac swiatem.

Karmię przez osło
      > nki(mam pogryzione brodawki)może to ma wpływ
      Na pogryzione brodawki nie stosuje sie oslonek, bo nie koryguja przyczyn takiej sytuacji, czyli niewlasciwej techniki ssania. Oslonki owszem moga oznaczac ze dziecko bedzie sie gorzej najadac, ssac non stop etc. O wiele lepiej jest zaczac od znalezienia przyczyn pogryzionych brodawek i przyczyny te wyeliminowac. Czy malenstwo ssie smoczki?
      • balbins Re: Ncne karmienie noworodka 30.11.10, 09:10
        Dopiero znalazłam czas żeby usiąść przy kompie:)Tak,ssie smoczek ale b.rzadko-kiedy nie może się uspokoić.Co do osłonek,stosuję,bo mała pogryzła mi brodawki przez mój brak doświadczenia w przystawianiu do piersi-położne w szpitalu niestety nie pokazały co i jak.Teraz nauczyłam się,że nie może mieć w ustach samej brodawki i jest ok.W ogóle ma bardzo silny odruch ssania,tak orzekła pediatra:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka