Dodaj do ulubionych

Niekapek z miękkim ustnikiem? Zaburzy ssanie?

13.01.11, 12:24
Moze mieć wpływ na technikę ssania? Bo kupiłam Nuka z miękkim ustnikiem do podawania mojego mleka w Klubie Malucha, w którym moja 6-miesięczna córka zostaje na 2 h dziennie.
3 razy z niego piła i akurat coś z piersią mi walczy, może to nie ma związku, bo wiadomo,ze dzieci różne humory mają, ale czy ktoś z was zna jakieś przypadki, gdzie taki miękki ustnik też w technice ssania rozrabiać potrafi?
Obserwuj wątek
    • matysiaczek.0 Re: Niekapek z miękkim ustnikiem? Zaburzy ssanie? 13.01.11, 12:59
      ja tam bym nie popadała ze skrajności w skrajność...gdzieś w jakimś waciku długokarmiaca polecała do ssania zamiast smoczka węzełkową maskotkę, to przecież też jest miękkie i nic nie było o zaburzaniu techniki. poza tym smoczek jako uspokajacz i jako "podajnik" pokarmu też nie zawsze psuje dziecko.

a tak na marginesie: zmień niekapek na twardoustnikowy i po sprawie, bo na 100% to raczej nie dowiesz się czy psuje czy nie :)
      • mrowka75 Re: Niekapek z miękkim ustnikiem? Zaburzy ssanie? 13.01.11, 19:05
        niestety smoczek uspokajacz (stosowany incydentalnie, raz na tydzień podczas dłuższej podróży samochodem) u średniej ostro mi narozrabiał choć najstarszy bardzo dobrze sobie radził i świetnie przybierał nie mając problemów z techniką. Ale ze średnią przeszłam mały horror i teraz nie mam zamiaru ryzykować. Więc prawdę powiedziawszy boję się nawet tego miękkiego ustnika.
    • czerwcowa_anulka Re: Niekapek z miękkim ustnikiem? Zaburzy ssanie? 13.01.11, 20:00
      U nas narozrabiał u prawie roczniaka: po 3 tygodniach picia z takiego na śniadanie zaczął bawić się ustnikiem - przygryzać go zębami. Łatwo się domyśleć że zabawy przeniosły się na ssanie i niekapek szybciutko został odstawiony, powrót do bezbolesnego ssania trwał ok. 2-3 tygodnie.
      • dagmara-k Re: Niekapek z miękkim ustnikiem? Zaburzy ssanie? 13.01.11, 21:23
        u nas po jakis 2 miesiacach stosowania zdarzylo sie pare ugryzien mnie, ale konkretne "nie wolno" pare razy dotarlo. z tym ze pewnie zalezy od dziecka. do mojej corki zawsze dociera "nie" - w roznych sytuacjach.
    • aajjaa Re: Niekapek z miękkim ustnikiem? Zaburzy ssanie? 13.01.11, 21:26
      A moze Lovi 360° ? Ja sie zastanawiam czy taki przejdzie, moze bedzie lepszy niz te z ustnikami?
      Macie doswiadczenia z KP i takim kubkiem?
      • gryzelda.a Lovi 360 a KP 22.01.11, 17:32
        Nie wiem, jak Lovi 360 wpływa na KP, ale rehabilitantka, z którą ćwiczy mój synek, zalecała nam lovi zamiast niekapka z miękkim ustnikiem: przy piciu z lovi (bądź innego kubka 360 st.) pracują mięśnie, które są niezbędne do rozwoju mowy, przy niekapku - nie. Mamy zamiar odstawić niekapek i zacząć próbować pić z lovi, czekam tylko na koniec przeziębienia.
    • klarci Re: Niekapek z miękkim ustnikiem? Zaburzy ssanie? 23.01.11, 00:20
      ja nie polecam niekapków, bo mogą powiekszać (niezauważalne na tym etapie) wady zgryzu.
      jeżeli chcesz coś zamknietego, to spróbuj Lovi 360
      ale 6 miesięcznemu to chyba można normalnie butelkę zaproponować - czy się mylę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka