Dodaj do ulubionych

kp a dopajanie

24.02.11, 12:15
Mam taki maly problemik, moj synek (7,5 miesiaca) jest karmiony nyturalnie, je rowniez deserki i kaszki z obiadkami narazie walczymy:), ale nic nie pije, gdy chce mu sie pic podaje mu piers, jest dosc zimno i na spacerach jest bardzo klopotliwe, kupilam odpowiedni kubeczek z Aventu, ale on nadal nie chce nic pic........prosze o rade, zaznaczam ze nie chce mu podawac slodkich herbatek granulowanych jestem ich przeciwniczka, prubowalam podawac wode i herbatki dla dzieci pazone i lekko dosladzane glukoza lub cukrem mlecznym.
Obserwuj wątek
    • kaeira Do moderatorki na inny temat 24.02.11, 12:27
      Gratuluję trójki dzieci :-) ale jako moderatorka muszę zwrócić uwagę, że według zasad forum Edziecko sygnaturka nie powinna mieć więcej niż 4 linijki tekstu. Jeśli jest to obrazek (np. zdjęcie czy suwaczek) nie powinien być w pionie większy niż orientacyjne cztery linijki tekstu.

Ponieważ każdy z twoich suwaczków odpowiada mniej więcej 4 linijkom, muszę prosić, abyś zmieniła swoją sygnaturkę, np. zostawiając tylko jeden z nich, albo zamiast suwaczków dając tylko pisemne informacje lub linki.
      Możesz też tak ustawić sygnaturkę, aby obrazki/suwaczki ukazywały się na zmianę. Wklejam info:

------------------------
      Jak losować sygnaturkę:

Możesz wybrać kilka lub kilkanaście wersji podpisu, które będą
      dołączane losowo do Twoich listów. Wpisz je kolejno w pole
      "Sygnaturka", oddzielając je od siebie linią zawierającą wyłącznie
      znaki <*>
      np.:
      podpis 1
      <*>
      podpis 2

Wylosowany podpis będzie się pojawiał w polu pod tekstem nowego postu, gdzie możesz go edytować lub usunąć.
      -------------------------

Gdybyś miała problemy z ustawianiem, polecam forum Testowe, tam można sobie kombinować z sygnaturką, i patrzeć, czy się dobrze układa.
      forum.gazeta.pl/forum/f,1,Testowe.html
    • paola_k2 Re: kp a dopajanie 24.02.11, 13:52
      Nie wiem czy chodzi o smak czy o sposob picia. Dzieci piersiowe miewaja problemy z piciem czy to z butelki czy z kubeczka. Polecam Ci probowac podawac roznymi kubeczkami, bidonem moze. Moja kolezanka zaczynala podawanie picia strzykawka do nurofenu bo dziecie inaczej nie chcialo. Moj synek zdecydowanie odmawial picia wody. Dal sie przekonac dopiero jak dalam mu rozcienczony sok jablkowy.
    • agnen Re: kp a dopajanie 24.02.11, 15:20
      proponuję wodę w zwykłym kubku wtedy kiedy też będziesz piła herbatę albocoś z kubka. Może go zachęcisz. Moja córka zaczęła tak porządnie pić coś poza mlekiem z piersi jak już miała trochę powyżej roku....
    • kaeira Re: kp a dopajanie 24.02.11, 15:24
      Przy rozszerzaniu diety należy regularnie proponować wodę.

Ale trzeba pamiętać, że jest bardzo wiele dzieci, które mają nadal oprócz nowości pierś na żądanie, ileś kolejnych miesięcy nie chce pić nic innego (albo prawie) oprócz piersi. Nie ma w tym nic złego, to im całkowicie wystarcza. Wielokrotnie potwierdzała to ekspert forum.

U nas przy starszej (przy rozszerzeniu diety 6m2t) woda wchodziła b. powoli. Ale w końcu mała się "rozpiła" i zaczęła wodę pić bardzo chętnie. Na początku głównie na spacerach (w niekapkach).
      Starsza (rozsz. 6m1t) od samego początku aż za chętnie pije wodę z kubka "kapka" z Ikei (bardzo polecam) www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40084861

Należy owszem regularnie próbować różnych metod podawania picia (rozne rodzaje niekapkow, kapkow, zwykłych kubkow.
      Ale jesli dziecko nie chce pic, naprawdę nie trzeba tej wody wpychać na silę. To oznacza, że pierś wystarcza.
      Tak samo nie należy zachęcać do słodkich napojów (albo słodkawych) "aby tylko piło". To naprawdę bez sensu.
    • mrs.t Re: kp a dopajanie 24.02.11, 15:40

> potliwe, kupilam odpowiedni kubeczek z Aventu, ale on nadal nie chce nic pic...

co to znaczy odpowiedni?
      :)
      jak nie pije, tzn ze nie odpowiedni:)

w czym probowalas podac wode? (Zaznaczam, przy rozszerzaniu diety i kp na zadanie, chodzi raczej o 'zasade', nauke nawyku, a nie o jakies szcegolne napicie sie.

my tez mielismy rozne 'odpowiednie' do wieku kubeczki niekapki srapki:P z ktorych nic nie lecialo:)
      podawalam wiec synkowi wode (ale doslownie pare kropel, lyczek) w najpierw kubeczku Doidy, potem w zwyklej malej filizanc od espresso (bo byly pod reka)
      -najpierw wkraplalam pare kropel mleka, potem mleko z woda, na koncu woda sama zostala (po kilku dniach czy tygodniach)
      ale pprzez dlugie miesiace synek nie mial potrzeby pic niczego innego poza piersia, - co nei znaczy zetego lyczka z filizanki sie nie napil.

z niekapka wciaz nie pije, z KAPKA nauczyl sie moze jak mial 14mcy - krotko po tym jak nastapila u niego zmiana i zaczal wiecej pic generalnie.

wiec spoko;)
    • agusia.24 Re: kp a dopajanie 25.02.11, 08:07
      mój też nie chciał pić póki nie znalazłam kubka, który zaakceptował, u nas sprawdziło się coś takiego
      forum.gazeta.pl/forum/s,570,122552515,122552515.html?rep=1&t=1298617102086
      też miałam niekapki aventu, kubki lovi a mały nie chciał z tego pić, a ten załapał odrazu, polecam kubki które nie mają silikonowych ustników,choć teraz prawie wszystkie mają, mój tylko je gryzł,a nie pił,co gorsze potem zaczął gryźć pierś
      teraz pije tylko wodę, soków ani herbatek nie toleruje
      • miecka29 Re: kp a dopajanie 25.02.11, 12:03
        1. Przepraszam za te sygnaturki, najczesciej je kasuje gdy pisze na forach eksperckich ale poprostu zapomnialam.
        2. Dziekuje za wszystkie rady, generalnie zostane przy samej wodzie, z niekapka jak sie okazuje niezbyt odpowiedniego zrezygnowalam, sprobowalam podac mu wode ze zwyklego kubka, i nawet sie udalo, troche sie pooblewal chlop ale widze ze mu najbardziej to odpowiada:)
        • kaeira Re: kp a dopajanie 25.02.11, 12:16
          miecka29 napisała:
          > 1. Przepraszam za te sygnaturki, najczesciej je kasuje gdy pisze na forach eksperckich ale poprostu zapomnialam.

Nie ma sprawy - ale gwoli ścisłości, te zasady obowiązują na wszystkich forach Edziecka oprócz forów prywatnych - tzn także np. forum Niemowlę, Zakupy, itd. Tylko że nie zawsze moderatorka wyłapie. :-)
        • mrs.t Re: kp a dopajanie 25.02.11, 12:19

> ze zwyklego kubka, i nawet sie udalo, troche sie pooblewal chlop ale widze ze
          > mu najbardziej to odpowiada:)

na poczatku bedziesz sie musiala nauczyc jak trzymac i przechylac zeby nie bylo wypadkow (takze zby za duzo nie polecualo, bo latwo dosc sie zkrztusic-nic to, tylko strachu ci napedzi;)
          dobre sa kubeczki / filizanki takie szersze u gory , zwlaszcza jak wody na dole tyklo troszke na poczatku - latwiej przechylic,
          www.stargast.pl/images/388226%20filizanka%20espresso.jpg
          bi.gazeta.pl/im/6/4612/z4612866X.jpg
          t3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSpVb9d_I7Gnt2EJ-sJ53PteOVD_Y8NQJBDYVRHCXpT9yWeW2tVkA&t=1
      • agusia.24 Re: kp a dopajanie 25.02.11, 12:14
        teraz zauważyłam że mi się coś źle wkleiło
        allegro.pl/baby-nova-butelka-z-ustnikiem-do-nauki-picia-125ml-i1434383593.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka